
We onderzoeken de banden tussen Shell en de Nederlandse overheid. Help je mee? Lees meer
We onderzoeken de banden tussen Shell en de Nederlandse overheid. Help je mee?
Zo kun jij bijdragen:
Wij willen weten welke documenten belangrijk zijn. Hoe meer mensen naar de documenten kijken, hoe sneller dat gaat. Dit kun jij doen:
- Ga naar de documenten en toets in onze zoekmachine een term in waarvan jij denkt dat het resultaat oplevert.
- Neem zoveel documenten door als je wil.
- Kom je iets tegen waarvan je vindt dat de redactie ernaar moet kijken? Klik dan op het duimpje omhoog bij ‘is dit document belangrijk?’. Laat eventueel ook weten waarom je het document relevant vindt voor het onderzoek.
Bekijk deze video voor meer uitleg:
We verwachten niet dat je alle documenten voor ons doorneemt. Je helpt ons al enorm als je één document leest.
Waarom dit onderzoek?
Sinds zijn oprichting eind 19e eeuw onderhoudt Shell nauwe banden met de Nederlandse overheid. Al eerder dook de naam van de olie- en gasgigant op rond economisch, fiscaal, internationaal, milieu- en zelfs onderwijsbeleid.
Dat roept vragen op. Hoe — en door wie — vindt de afweging van de verschillende belangen plaats? Hoe steekt de relatie tussen Shell en de overheid in elkaar? En wat zijn de gevolgen?
Hoe onderzoeken we dit?
In april 2019 stuurde Platform Authentieke Journalistiek (PAJ) zeventien Wob-verzoeken naar evenzoveel overheidsorganen. In die verzoeken vraagt PAJ om alle documenten – denk aan e-mails, memo’s, beleidsstukken en zelfs WhatsAppjes – sinds 2005 die afkomstig zijn van, gericht zijn aan, of gaan over Shell.
Inmiddels hebben we duizenden documenten binnen. Een team van journalisten is hard aan het werk om de documenten door te nemen. Daarbij kunnen we alle hulp gebruiken.
Als volger van dit dossier blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen rond de Wob-procedure, ontvang je vrijgegeven documenten en kun je daar zelf mee aan de slag. Bovendien draag je bij aan het succes van dit project: hoe meer volgers, hoe zichtbaarder de interesse in de documenten.
Wil je meer weten over de redenen en mensen achter deze Wob? Kijk dan bij onze veelgestelde vragen.
’Stuitend’ Shell en Exxon verzaakten hun zorgplicht, oordeelt enquêtecommissie Gaswinning
Hoe Shell het draagvlak terugwon in Noord-Nederland
Shell gebruikt de parlementaire enquête om de eigen toekomst in Groningen veilig te stellen
Winstbejag, achterkamertjesgedoe en afleidingsmanoeuvres tekenen de gaswinning in Groningen
Podcast | De grootste schat van Nederland
Groningse waterstoflobby helpt Shell aan nieuw verdienmodel
NAM, Shell en overheid verdoezelden de risico’s van lucratieve gaswinning
Kabinetsplan voor verplichte afname van waterstof verzekert Shell van een afzetmarkt
Verlies van Drentse banen laat opportunistische NAM koud
Shell-topman Van der Veer drukte een Rusland-vriendelijk stempel op het NAVO-beleid
© JanJaap Rypkema
De boekhouding van ‘klimaatscepticus’ Böttcher
Eind februari onthulden Follow the Money en De Volkskrant dat emeritus hoogleraar in de chemie Frits Böttcher in de jaren negentig van 25 bedrijven en organisaties financiering ontving voor zijn ‘frontale aanval’ op de klimaatwetenschap. Vandaag publiceren we een overzicht van alle donaties aan Böttchers ‘CO2-project’, en leggen we uit hoe we de bedragen achterhaalden — ondanks pogingen destijds om de financiering middels creatieve boekhouding te verhullen.
- Frits Böttcher (1915-2008), emeritus hoogleraar in de chemie, adviseur van Shell en één van de oprichters van de Club van Rome, ontving tussen 1990 en 1998 in totaal 1,13 miljoen gulden van 25 bedrijven en organisaties voor zijn rol in het klimaatdebat. In deze periode voerde Böttcher naar eigen zeggen een ‘frontale aanval’ op de heersende klimaatwetenschap.
- De top vijf donateurs waren Shell (fl. 271.849), staalgigant Hoogovens (tegenwoordig Tata Steel, fl. 166.000), chemieconcern DSM (fl. 85.000), Bovag (fl. 75.000) en de NAM (fl. 60.000). Het geld kwam binnen op een aparte rekening van Böttcher’s Global Institute for the Study of Natural Resources.
- Omdat bedrijven in de latere jaren van Böttchers zogeheten ‘CO2-project’ uit vrees voor de publieke opinie steeds voorzichtiger werden in het financieren, was het achterhalen van de bedragen niet altijd eenvoudig.
- Een stichting die Böttcher in 1994 met Britse gelijkgestemden oprichtte, het European Science and Environmental Forum, stelde onafhankelijk te zijn van externe belangen en enkel inkomsten uit de verkoop van publicaties te ontvangen. Honderden van hun boeken die kritieken op de klimaatwetenschap bevatten, werden echter door bedrijven uit de olie-, kolen-, chemie- en staalindustrie gekocht.
- Ook voor en na het CO2-project (1990-1998) werd Böttcher door bedrijven gefinancierd. Zo ontving zijn stichting al in 1979 30.000 gulden van Shell om het broeikaseffect te onderzoeken. De band met zijn voormalig werkgever bleef tot zijn overlijden in 2008 bestaan: tussen 2006 en 2008 ontving Böttcher van Shell 90.000 euro voor een autobiografisch project, dat nooit werd afgerond.
Het was een verhelderende reactie, die de ANWB op dinsdag 25 februari op Twitter gaf. De zaterdag ervoor hadden Follow the Money en de Volkskrant onthuld dat de ‘peetvader’ van de Nederlandse klimaatontkenners, emeritus hoogleraar in de chemie Frits Böttcher, in de jaren negentig door de ANWB en 24 andere organisaties werd betaald om de klimaatwetenschap in twijfel te trekken.
In een driedelige reactie op Twitter zei de vereniging dat zij Böttcher destijds sponsorde vanwege zijn ‘uitstekende wetenschappelijke reputatie’. De eigen milieuafdeling was hier echter kritisch over, vanwege ‘het gebrek aan wetenschappelijke onderbouwing van de beweringen die Böttcher deed’ en drong bij ‘toenmalig directeur Paul Nouwen aan op het stopzetten van de financiering.’
Die verklaring stemt overeen met wat de documenten in Böttchers persoonlijk archief vertellen: na de subsidie van 20.000 gulden van de ANWB in 1990 volgt geen nieuwe geldstroom vanuit deze vereniging naar zijn ‘CO2-project’.
Niet alle reacties gaven zoveel openheid. Zo leverde Shell slechts een — in de woorden van communicatie-expert Lars Duursma in de Volkskrant — ‘niet-ontkennende ontkenning’. Shell benadrukte vooral hoezeer het bedrijf zich vandaag de dag achter de klimaatdoelstellingen van Parijs schaart. De reactie van Tata Steel was vergelijkbaar; DSM, Bovag en de NAM gaven, naast hun eerder gegeven beknopte reacties op vragen, geen verdere toelichting.
Mogelijk graven de betrokken bedrijven op dit moment in hun eigen archief, op zoek naar informatie over de sponsoring aan en samenwerking met Böttcher. Dat is in ieder geval wel wat Shell heeft beloofd: ‘We gaan hiernaar kijken,’ zei het oliebedrijf in haar reactie op vragen van PAJ over de sponsoring.
In afwachting van verdere antwoorden, publiceren we vandaag alvast een overzicht van alle donaties die we tot dusver hebben kunnen achterhalen. Daarin laten we zien om welke bedragen het precies gaat, van welke bedrijven ze kwamen, en hoe we hebben vastgesteld dat dit geld aan de twijfelzaaiende activiteiten van Böttcher is besteed — ook wanneer het in de boekhouding anders genoteerd stond.
Overzicht alle donaties
Tussen 1990 en 1998 ontving Frits Böttcher ruim een miljoen gulden van zijn sponsors voor zijn rol in het klimaatdebat. De top vijf donateurs daarbij waren oliebedrijf Shell (fl. 271.849), staalgigant Hoogovens (tegenwoordig Tata Steel, fl. 166.000), chemieconcern DSM (fl. 85.000), Bovag (fl. 75.000) en de NAM (fl. 60.000).
In de onderstaande grafiek hebben we alle organisaties gesorteerd op de omvang van het totale donatiebedrag:
De originele donaties waren veelal in guldens, maar bevatten ook enkele bedragen in buitenlandse valuta. Deze hebben we met de historische wisselkoersen van De Nederlandsche Bank omgerekend naar guldens. Vervolgens hebben we de bedragen in guldens gecorrigeerd voor inflatie en naar euro’s omgerekend via een omrekentool van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis.
In de zoekmachine hieronder staat een volledig overzicht van de donaties die we tot dusver hebben gevonden:
Hoe hebben we de data verzameld?
Helaas vonden we in Böttchers archief geen overzicht van álle donaties die het CO2-project gedurende zijn negenjarige bestaan (1990-1998) heeft ontvangen. Wel kwamen we voor enkele jaren een overzicht tegen van alle donaties die dat jaar waren binnengekomen.
Zo zijn er tabellen met totaaloverzichten van 1990 en 1991, getiteld ‘Subsidies voor het project: CO2-emissies en het Arrhenius-effect’. Deze subsidies werden toegezegd nadat Böttcher in 1989 zijn eerste omstreden kritieken op de ‘koolstofdioxidehetze’ publiceerde in NRC Handelsblad. Böttcher gebruikte de fondsen onder andere voor het onderzoek dat zou resulteren in het boekje Science and Fiction of the Greenhouse Effect and Carbon Dioxide. Dit eveneens omstreden boek werd jarenlang verspreid onder het indrukwekkende netwerk van Böttcher, en kwam zodoende terecht op de bestuurstafels van de politiek en het bedrijfsleven.
Het laatste jaaroverzicht van donaties dateert uit december 1994 en vonden we terug in de bijlagen van een brief aan Texaco. Voor de overige jaren moesten we de bedragen destilleren uit gespreksverslagen, notities en briefwisselingen, verspreid over de 30 archiefdozen die alle documenten over Böttchers werk rond klimaat bevatten.
Zo schrijft de algemeen secretaris van BOVAG in 1995: ‘naar aanleiding van uw subsidie-aanvraag met betrekking tot de CO2/broeikasactiviteiten verheugt het ons u mee te kunnen delen dat de BOVAG wederom een bedrag van 15.000 gulden beschikbaar stelt.’
En DSM, in maart 1997: ‘Het doet mij genoegen u te kunnen mededelen, dat DSM voor het jaar 1997, evenals in voorgaande jaren, een bedrag van ƒ 10.000 heeft gevoteerd. Ik wens u veel succes in Uw activiteiten voor een objectieve benadering van de broeikasproblematiek.’
De financiering aan Böttchers CO2-project verliep via het Global Institute for the Study of Natural Resources. Deze stichting — opgericht in 1976 en voornamelijk bestaande uit Böttcher zelf — voerde wel vaker onderzoeks- en lobbywerk uit voor het bedrijfsleven. Vanuit het Global Institute onderzocht Böttcher bijvoorbeeld diverse waterkwesties en de energievoorraden van de aarde, met sponsoring van bedrijven die zijn inzichten konden gebruiken in hun bedrijfsplannen. Hierdoor was niet elke transactie naar het Global Institute bedoeld als sponsoring voor klimaatontkenning.
Gelukkig heeft Böttcher het speurwerk zelf vereenvoudigd. De financiering voor het CO2-project werd overgemaakt naar een ‘conto separato’ van het Global Institute, getiteld ‘CO2’. Böttcher opende deze aparte rekening speciaal voor bijdragen aan het ‘CO2-project’. Gezien uit overige correspondentie overduidelijk was geworden dat al het geld voor het ‘CO2-project’ gebruikt werd voor Böttchers werk rond het klimaatdebat, konden we donaties naar deze rekening direct in onze spreadsheet zetten.
Puzzelen
In andere gevallen maakten Böttcher en zijn sponsoren het ons iets lastiger. Niet iedere sponsor vond het een prettig idee om openlijk klimaatontkenning te steunen.
Zo schrijft toenmalig NAM-directeur Henk Dijkgraaf op 21 juli 1994 aan Böttcher dat zijn bedrijf na het ‘interessante gesprek’ eerder die week bereid is een eenmalige donatie van vijfentwintigduizend gulden te doen. In de brief doet Dijkgraaf het lijken alsof deze donatie bedoeld is voor algemeen advies van Böttcher over milieukwesties: ‘Wij stellen uw aanbod om voor de diverse milieuonderwerpen als gesprekspartner te fungeren bijzonder op prijs en zullen daar ongetwijfeld in de toekomst gebruik van maken.’
In een verslag van Böttchers hand wordt echter duidelijk wat er in het ‘interessante gesprek’ met de NAM-directeur is besproken: ‘Dijkgraaf stelt zich positief op t.o.v. een subsidie. Past in het algemeen in het donatiebeleid (men steunt wetenschappelijk onderzoek). Wil echter wel met een medewerker overleggen over de vraag of steun aan G.I. verenigbaar is met steun aan Greenpeace en of het de relatie met die club niet in gevaar brengt!’
Het verslag eindigt met: ‘Nog dezelfde avond belde Lindenhovius op. [..] Hij is Manager Externe Betrekkingen bij de NAM en gaat ook over de donatie. Ik heb hem uitvoerig ingelicht. Hij vroeg o.a. of de subsidie speciaal op CO2/broeikas betrekking moet hebben.’ In het jaaroverzicht van donaties aan het CO2-project dat de chemicus in december dat jaar naar Texaco stuurt, vinden we de 25.000 gulden van de NAM nochtans netjes terug.
Ook van ‘hoofdsponsor’ Shell was het niet altijd makkelijk te achterhalen hoe de geldstromen liepen. Nadat Shell Nederland de sponsoring aan het CO2-project na 1994 stopzette – volgens Böttchers notities stond directeur Jan Slechte wel achter het project, maar moest hij bezuinigen – zocht Böttcher via Shell-commissaris Huub van Engelshoven contact met de Britse tak van het oliebedrijf. Met succes: in 1996 maakten de Britten 7.500 pond (19.749 gulden) over.
Daarna wordt het ingewikkelder. Was de transactie in 1996 nog expliciet bedoeld als steun aan het ‘CO2/Broeikas Project van het Global Institute’, de donaties in 1997 (80.000 gulden) en 1998 (30.000 gulden) — wederom van de Britse tak — zijn geoormerkt voor het project ‘Energie en Duurzame Ontwikkeling’. In de eerste instantie lijkt het hier te gaan om een ander thema: het project Energie en Duurzame Ontwikkeling is gericht op de ‘overheersende rol van energie in de samenleving’, zo legt Böttcher zijn contacten in Shell destijds uit. Echter blijkt ook hier uit andere correspondentie hoe de vork aan de steel zit.
Shell vindt het geen probleem dat haar donaties aan het project Energie en Duurzame Ontwikkeling werden gebruikt voor klimaatontkenning
Op 26 november 1997 verzoekt Shell-functionaris Peter Langcake Böttcher per brief, met directielid Jeroen van der Veer in cc, om verslag te doen van zijn activiteiten. Langcake wil weten hoe Shell’s donatie aan het project ‘Energie en Duurzame Ontwikkeling’ precies is besteed. Böttchers antwoord komt op 15 december, vier dagen nadat het Kyoto-klimaatakkoord is gesloten, in de vorm van een engelstalig jaarverslag. Daarin geeft de chemicus toe dat hij nog nauwelijks aan het nieuwe project is toegekomen, omdat hij onder andere vanwege het Kyoto-verdrag ‘veel meer tijd dan voorzien’ heeft moeten besteden aan zijn werk rond het klimaatdebat.
Ter rechtvaardiging voegt hij toe: ‘In al deze activiteiten werden we aangemoedigd door vijf voormalige bestuursleden van de Royal Dutch Shell Group: Gerrit Wagner, Ernst Werner, Jan Choufoer, Huub van Engelshoven en Henny de Ruiter.’
Nadat blijkt dat Böttcher de financiering voor ‘Energie en Duurzame Ontwikkeling’ gebruikt heeft om zijn klimaatontkennende werk voort te zetten, besluit Shell nog éénmaal 30.000 gulden aan Böttchers Global Institute te doneren, maar daarna houdt het op. Op 5 maart 1998 schrijft Langcake Böttcher dat het voor Shell ‘niet langer gepast’ is om zijn klimaatwerk te financieren, nu het oliebedrijf haar positie hierover heeft bepaald: ‘We zullen u NLG 30.000 leveren om u in staat te stellen uw activiteiten af te ronden rondom dit project, en die namens ons uitgevoerd zijn rond klimaatverandering’.
Omdat Shell het blijkbaar geen probleem vond dat hun donaties aan het project Energie en Duurzame Ontwikkeling werden gebruikt voor klimaatontkenning, telden we ook deze bedragen mee als financiering van het CO2-project.
Dossier
Dossier: Shell Papers
FTM en Platform Authentieke Journalistiek (PAJ) onderzoeken de verwevenheid van Shell en de Nederlandse overheid door middel van 17 Wob-verzoeken naar meerdere ministeries, provincies en gemeentes. Op het Wob-dashboard vind je een overzicht van alle procedures:
Dossier
Volg de Shell Papers
FTM en Platform Authentieke Journalistiek (PAJ) onderzoeken de verwevenheid van Shell en de Nederlandse overheid door middel van 17 Wob-verzoeken naar meerdere ministeries, provincies en gemeentes. Op het Wob-dashboard vind je een overzicht van alle procedures:
Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in dit dossier? Meld je aan, dan krijg je een seintje zodra er een nieuw artikel online staat.
Het is niet verrassend dat de sponsoren juist rond de laatste jaren van het CO2-project voorzichtiger worden met hun steun aan Böttcher. Zo vraagt Texaco Böttcher in 1997 om het CO2-project zoveel mogelijk ‘voort te zetten’, maar ‘zogenaamd aan iets anders te werken’. Böttcher doopte de ‘Conto Separato CO2’ daartoe om tot ‘SD’, voor Sustainable Development (duurzame ontwikkeling). Maar ook Texaco’s bijdragen in deze jaren werden voor het CO2-project gebruikt, blijkt uit de brieven.
In oktober 1997 beklaagt Böttcher zich in een brief aan een bekende over de situatie: ‘Greenpeace en andere milieu-organisaties hebben gedreigd de oliemaatschappijen op één lijn te stellen met de tabaksindustrie als zij niet openlijk erkennen dat CO2-emissie schadelijk is. Niet alleen Shell is voor de taal van dreigende milieuministers gezwicht. De andere oliemaatschappijen bekennen openlijk schuld en kondigen aan veel te zullen doen aan alternatieve energiebronnen.’
Onvolledig
Het resultaat van al dit puzzelwerk: een financieel overzicht waar we met zekerheid van kunnen stellen dat de bedragen voor Böttchers CO2-project zijn gebruikt.
Wat níét zeker is, is of het financieel overzicht volledig is. Het is mogelijk dat er nog meer geldstromen waren, waarvan in Böttchers archief geen sporen te vinden zijn. Of dat de bedragen van de bedrijven en organisaties die we wel konden achterhalen, incompleet zijn. Dat is zelfs waarschijnlijk: de gevonden totaalbedragen schommelen van jaar tot jaar, terwijl Böttcher over het algemeen het gros van de financiering besteedde aan de vaste salarissen van zijn twee tot drie assistenten. Daarvoor had hij een redelijk stabiel jaarlijks budget nodig van zo’n 200.000 gulden.
Ook indirecte vormen van steun zijn niet meegerekend in het bovenstaande overzicht. De verkoop van boeken bijvoorbeeld: Böttcher vermeldt deze bron van inkomsten in de vergadernotulen van het European Science and Environmental Forum (ESEF), een in 1994 opgericht Europees netwerk dat Böttcher mede aanstuurde en dat eveneens de klimaatwetenschap ter discussie stelde. Tijdens een vergadering in mei 1996 maken de ESEF-leden de verkoop-balans op: er zijn 1288 versies van hun omstreden boek The Global Warming Debate verkocht, goed voor 17.295 pond (destijds 45.541 gulden). De kopers: vooral bedrijven uit de olie-, kolen-, chemie- en staalindustrie.
Bij een aantal bedrijven – Esso Nederland, API (American Petroleum Institute), IISI (International Iron and Steel Industry), Solvay en Texaco – wordt Böttcher persoonlijk als de betrokken verkoper aangeduid. De door Böttcher binnengesleepte order van Texaco van 100 boeken blijkt van groot belang, toont een andere notitie: ‘Op 8 december [1995] deelde Lois [Johnston, Böttchers contactpersoon binnen Texaco, red.] per fax mee dat Texaco 100 exemplaren van het ESEF-boek bestelde om de publicatie mogelijk te maken. Ik had haar daartoe overgehaald. Het was de eerste grote order (die vooruit betaald werd).’
De verkoop van boeken blijkt voor zowel sponsors als het ESEF een nuttige manier om de onderlinge relatie te verhullen, zo blijkt uit andere documenten in Böttchers archief. Notulen uit oktober 1996 melden dat bepaalde bedrijven een ‘afstand willen behouden’ met het ESEF — ‘vandaar de verkoop van boeken’. Dat lijkt ook in het belang van het ESEF zelf, dat destijds naar buiten toe stelt dat het: ‘geen externe financiering [accepteert] vanuit welke bron dan ook. Het enige ontvangen inkomen komt uit de verkoop van zijn publicaties.’
Al in 1979 werkt Böttcher een groot aantal van zijn argumenten uit
Uit andere archiefdocumenten blijkt dat Böttchers Global Institute ondertussen onkosten bij het ESEF declareert voor werk dat Böttcher en zijn assistenten voor deze club uitvoeren. Geld van betrokken bedrijven stroomt zo indirect ook naar Böttchers stichting. We hebben echter niet kunnen achterhalen om hoeveel geld het hier precies ging.
Meer dan een CO2-project
Ook na de afronding van het CO2-project in 1998 blijft Böttchers stichting jaarlijks zo’n 200.000 gulden van het bedrijfsleven ontvangen voor advies-, onderzoeks- en lobbyactiviteiten rondom energiekwesties. Veel hiervan had niets met het klimaatdebat te maken, maar een aantal geldstromen zijn het evenwel toch nog waard te vermelden.
Zo ontvangt Böttchers stichting al in 1979 30.000 gulden van Shell om, onder andere, onderzoek te doen naar het broeikaseffect. Een engelstalige brief van Shell, gedateerd op 15 maart 1979, meldt dat Shell de bijdrage doet 'vanuit het geloof dat het werk dat wordt uitgevoerd door het Gaia Institute in het algemeen en wat is gericht op het CO2-effect in het bijzonder, van belang en waarde is voor de samenleving als geheel'.
In datzelfde jaar werkt Böttcher al een groot aantal van zijn toekomstige klimaatontkennende argumenten uit, getuige zijn handgeschreven notities. In een artikel in NRC Handelsblad uit december 1979 noemt hij het broeikaseffect ook zijdelings. Toch tellen we deze 30.000 gulden niet mee in het overzicht, omdat ‘het CO2-project’ pas officieel in 1990 van start gaat.
Ook de band met Shell blijft bestaan. In 2006 toont het oliebedrijf zich nog zo gul om Böttcher te financieren voor zijn autobiografische ‘historisch project’: het uitvoerig vastleggen van zijn eigen herinneringen en werkzaamheden in de publieke en private sector. Uit het archief blijkt dat Shell-ceo Jeroen van der Veer en Shell Nederland-directeur Rein Willems dat jaar 30.000 euro toekennen aan Böttchers Global Institute.
Tot en met Böttchers dood in 2008 zou Shell nog tweemaal hetzelfde bedrag overmaken, waamee het totaal uitkomt op 90.000 euro. In een groot interview met het tijdschrift Shell Venster, eind 2006, zegt Böttcher dat dit ‘historisch project’ moet uitmonden in een boek, getiteld Innoveren op het grensvlak van wetenschap, industrie, en overheid: Frits Böttcher 1945 - 2005.
Volgens Ernst Homburg, de historicus die het zou schrijven, zou het boek vooral moeten gaan over Böttchers rol in het wetenschaps- en innovatiebeleid en zijn tijd als onderzoeksadviseur voor Shell. Homburg: ‘Zijn projecten over het CO2-vraagstuk zouden hierin maar weinig aandacht hebben gekregen.’
Dat boek is er niet meer gekomen: Frits Böttcher overlijdt op 23 november 2008 op 93-jarige leeftijd.
120 Bijdragen
Marla Singer 7
Waar komen de gelden voor dit onderzoek vandaan? Als je anderen beschuldigd van kwade intenties zul je zelf ook met de billen bloot moeten om aan te geven waar je inkomsten vandaan komen. Integere journalisten, meer 'operation mockingbird', een bekende 'filantroop' of 'useful idiots'?
Arne van der Wal 10
Marla Singerpaul Hoogendijk 8
Arne van der WalWietze van der Meulen 6
paul HoogendijkArne van der Wal 10
paul HoogendijkC. Tamsyn 4
Arne van der WalKlimaatalarmist is ook een modewoord ook maar niet gebruiken?
Ondanks dat veel mensen bepaalde dingen uit het verleden ontkennen gooien we de geschiedenis toch ook niet weg?
Struisvogelpolitiek noemt dat!
paul Hoogendijk 8
C. TamsynC. Tamsyn 4
paul HoogendijkJan 644 1
C. TamsynHet laat zich inderdaad simpel raden waarom, en... niet zónder ook toen (en nu nog - zie wegstemmen in de 1e Kamer van het asbestdakenverbod) de niet onaanzienlijke 'invloed' (=lobby) van de industrie bij notabene de beleidsbepalende organisatie/wetgever die De Staat is en tóen (1970) ook wás.
Nu hebben we intussen nog veel méér 'zich buiten het gezichtsveld bewegende mini-microscopische deeltjes' waarbij PRECIES hetzelfde gewoon wéér kan gebeuren. PFAS, PFOA, NanoCarbonTubes, Fijnstof, Cr6, Glifocaat, CX10, Stikstof en CO2 ..terwijl Asbest nóg steeds die electronenmicroscopisch kleine vezels weet te verspreiden en dégelijke wettelijke daadwerkelijke maatregelen van betekenis uitblijven.
Oeps... En daar is opeens(..) ook de biologische variant van stofjes. 'Een virus' = Het SARS-Covid 19 virus, intussen bekend als het Corona-virus. Zie/hoor wat er gebeurt .. en wat NIET. Maar óók wéér welke belangen er spelen - met mensen.
C. Tamsyn 4
Jan 644Hier nog zo iets verschrikkelijks,om te huilen,de schoften,geld,geld en list en bedrog.
Wat asbest betreft ik heb daar zelf mee gewerkt, heb er ''nog '' geen last van maar heb verschillende collega's verloren aan asbestose.
paul Hoogendijk 8
Arne van der WalC. Tamsyn 4
paul HoogendijkStond zo al in de mail van FTM om 7.14 uur vanmorgen.
Marla Singer 7
Arne van der WalRoland Vanderschaeghe 4
Arne van der WalJacques De la Haye 8
paul HoogendijkMarla Singer 7
Arne van der WalEen goede journalist heeft geleerd over de 5 'W' (als je de amerikaanse variant neemt). En wat is de 'why' van Böttcher? Volgens zijn zoon was hij dus tegen de 'CO2-hetze'. Deze uitleg kan onderbouwd worden met het feit dat Böttcher er niet rijk van werd. Wat is dan het motief van Böttcher? Het motief van Shell e.a. is geen verrassing.
Dat multinationals daar wel een paar centen aan willen geven aan iemand die in hun straatje praat is opportunistisch an sich maar impliceert dit dan kwade zin t.a.v. Böttcher? Neen. Iedereen die anders beweert zal met feitelijke bewijzen moeten komen wil deze nog geloofwaardig overkomen.
Verwacht niet dat PAJ en FTM bakzeil zullen halen maar de claim dat zij integer deze zaken hebben verslagen lijkt mij alles behalve houdbaar.
Roland Vanderschaeghe 4
Arne van der WalRob Huibers 4
Marla SingerDe essentie van wetenschap is natuurlijk niet dissentie. Dat zijn bijvoorbeeld nieuwsgierigheid, kritische zin, transparantie en onafhankelijkheid. Van die vier ontbraken er in elk geval twee bij Böttcher en dat is in zijn geval nieuws.
Bovendien gaat het natuurlijk niet om deze Böttcher, of dat hij zich niet meer kan verdedigen, maar om het systeem wat hier wordt blootgelegd. Het financieren van desinformatie, met geld beïnvloeden van politici, wetenschappers, activisten, journalisten, het inzetten van lobbyisten, het voeren van rechtszaken (en het dreigen ermee) om mensen en organisaties het zwijgen op te leggen, tot aan het inzetten van undercoveragenten en criminelen aan toe. Dat alles om belangen van vermogende bedrijven en personen te beschermen en hun misdrijven af te dekken.
En dit alles is evident in strijd met het belang van de samenleving als geheel.
C. Tamsyn 4
Rob HuibersU beschrijft exact hoe de ''banenenmonarchie'' genaamd Nederland in werkelijkheid in elkaar zit.
Marla Singer 7
Rob HuibersZowel PAJ als FTM krijgen mede geld van fondsen die door de overheid ingesteld zijn. Volgens dezelfde redenatie die hier gevoerd wordt kan je dan menen dat de inhoud van de artikelen niet neutraal zijn. Wat ik dus al eerder het 'zaaien van twijfel over twijfel' heb genoemd.
Het enige wat hier blootgesteld is dat multinationals iemand met een persoon gesteund hebben wat hunzelf bijzonder goed uit kwam. Dit verheffen tot een complot theorie is nog teveel eer. Het bespelen van de publieke opinie hoort volgens deze multinationals bij het 'spel' wat er nou eenmaal gespeeld wordt.
Denkt u dat het OM deze gebeurtenissen als aanleiding ziet om een onderzoek te starten of er een mogelijk strafbaar feit heeft plaatsgevonden?
Jan 644 1
Rob HuibersWietze van der Meulen 6
Marla SingerHierbij wat cijfers van Euler Hermes over de Duitse industrie.
https://www.eulerhermes.de/presse/pressemitteilungen/insolvenzen-in-deutschland--immer-mehr-grosse-unternehmen-gerate.html
En dan komen de gevolgen van Corona daar nog bij.....
Als ik Friedrich Merz hoor zeggen dat een Aluminiumschelzwerk niet 24/7 op groene stroom blijft doorlopen, dan denk ik “die man heeft wel wat gelijk” (dhr. Merz is 1 van de kandidaten om het werk van mevr. Merkel over te nemen).
Hierbij nog wat prijzen van de spot market van aardgas.
https://ycharts.com/indicators/henry_hub_natural_gas_spot_price
Minder dan 2 dollar per mmbtu (dat komt overeen met ongeveer 30 kuub van het laagcalorisch Groningen-gas).
Zou duur duurzaam het nu bij een recessie (waarbij m.n. de Nederlandse huishoudens nogal in de schulden zitten) het nu gaan winnen van goedkoop fossiel? Ik vraag het me af.
Marc Fahrner 7
Wietze van der MeulenDat geld geef ik liever uit aan mijn lidmaatschap van FTM!
Wietze van der Meulen 6
Marc FahrnerMarc Fahrner 7
Wietze van der MeulenBöttcher is een voorbeeld, waarbij de sturende invloed van het bedrijfsleven op 'wetenschappelijk' onderzoek nu duidelijk is geworden. Het wrange, juist door zijn overlijden kwam die informatie vrij.
Zou het kunnen zijn dat er nog voldoende levende Fritsen over zijn?
Wietze van der Meulen 6
Marc FahrnerMarc Fahrner 7
Wietze van der MeulenWietze van der Meulen 6
Marc FahrnerMarc Fahrner 7
Wietze van der MeulenJacques De la Haye 8
Wietze van der MeulenJan Ooms 10
Jacques De la HayeWietze van der Meulen 6
Jacques De la HayeJacques De la Haye 8
Wietze van der Meulenmarcel 7
Wietze van der MeulenC. Tamsyn 4
marcelShell bereidt zich voor op – en investeert in – de uitdagingen en kansen die de energietransitie biedt. De transitie naar een CO2-arm energiesysteem is mondiaal, maar de uitwerking van de energietransitie zal in elke regio en elk land anders zijn. In Nederland biedt windenergie goede kansen. De Noordzee is relatief ondiep en er is veel wind. Nederland heeft bovendien al een grote offshore-industrie. De recente Borssele wind-op-zee tenders voor de kust van Zeeland hebben een spectaculaire daling van de kostprijs laten zien. Wij denken dat schaalvergroting bovendien kan bijdragen aan de ontwikkeling van een zelfstandig economisch cluster met duurzame werkgelegenheid en exportkansen.
Shell is al meer dan 10 jaar voor 50% eigenaar van NoordzeeWind, met 36 turbines, gelegen voor de kust van Egmond aan Zee en destijds het eerste Nederlandse offshore windpark. Wij hebben onze ervaring met olie- en gasplatforms gebruikt om het ontwerp daarvan bestand te maken tegen de omstandigheden op de Noordzee. Daarnaast zijn wij betrokken bij acht windprojecten in Noord-Amerika.
https://www.shell.nl/energy-and-innovation/wind.html
Marc Fahrner 7
C. TamsynIk zou best willen geloven dat Shell meer aan duurzaamheid wil doen. Maar zodra dat de aandeelhouder ook maar dreigt te raken, stelt Shell alweer teleur. Geen vooruitgang zonder offers. Maar die doet het niet. Of ik zie ze niet. Want Shell bouwt aan een mega-plastic fabriek in de VS. Omdat de omzet in olie zal dalen... De vraag naar plastic stijgt (al een discussie apart waard). Trump ziet vooral werkgelegenheid voor Amerikanen en de VS zit niet meer in het klimaatakkoord van Parijs. Shell gaat hiervoor dus geen verantwoording afleggen. Lang leve de aandeelhouder.
C. Tamsyn 4
Marc Fahrner''de een z'n dood is een ander z'n brood''
Rens Olijslager 1
C. TamsynWietze van der Meulen 6
marcelC. Tamsyn 4
Wietze van der MeulenZo moet de Duitse regering het wegvallen van de kernenergie opvangen door meer in te zetten op het vervuilende bruinkool en steenkool. Daardoor dreigt Duitsland zijn doelstelling om de CO2-uitstoot in 2020 met 40 procent te hebben verminderd niet te halen.
Wietze van der Meulen 6
C. TamsynTe veel mensen nemen de energiehuishouding niet serieus. Dat leidt dus tot problemen....
Voor de beeldvorming: de gemiddelde elektriciteitsvraag in Duitsland is ongeveer 75 GW. Dat moet linksom of rechtsom worden opgewekt of worden geïmporteerd anders ontstaan er problemen (als spannings- of frequentie-fluctuaties). Bij media als FTM hoor ik daar niemand over.....
Mz59 7
Wietze van der MeulenMarla Singer 7
Wietze van der Meulenhttps://www.cursor.tue.nl/nieuws/2018/juli/week-1/energieprof-smeulders-laat-gas-nog-niet-los/
(Mocht die dan spaarpunten op zijn Shell kaart hebben dan is hij er natuurlijk gloeiend bij)
C. Tamsyn 4
Marla SingerMartien van Dongen 4
Marla SingerDaarnaast heeft de b.v. Nederland gewoon teveel gas weg gegeven zonder enig maatschappelijk nut voor de lange termijn.
Wietze van der Meulen 6
Marla Singerhttps://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/03/09/wiebes-geeft-startsein-voor-bouw-gasmengstation-in-het-groningse-zuidbroek
Veel huishoudens zullen nog lang op laagcalorisch gas stoken, grootverbruikers zullen steeds meer op hoogcalorisch (niet opgemengd) gas overschakelen is mijn verwachting.
Sicco Kamminga 4
Marla SingerMaar in goed Hollands is wat u doe een jij-bak: niet ingaan op het artikel maar de financiering van dit artikel en onderzoek maar weer eens ter discussie stellen.
In het artikel worden geen groepen wetenschappers veroordeeld maar gaat het over Bottcher. Uit het vorige artikel werd al duidelijk dat Bottcher geen onderzoek deed maar Twijfel zaaide en vooral secundaire bronnen overschreef. Bottcher als wetenschapper neerzetten op dit onderwerp is teveel eer.
De essentie van wetenschap is geen dissentie maar kritisch nadenken. Uit kritisch nadenken kan dissentie volgen. Uit De artikelen blijkt dat Bottcher niet kritisch nadacht op dit onderwerp. Hij koos op voorhand voor dissentie.
Marla Singer 7
Sicco KammingaMaar dit artikel is niet los te zien van het vorige en bij beide valt het een en ander op aan te merken gezien de insinuaties. (zie eerdere opmerkingen)
Dat Böttcher aan literatuur onderzoek deed is niet abnormaal in de wetenschap. Immers zonder voorgaande wetenschap is het vrij lastig om met eigen theses zonder al het voorgaande (nogmaals) aan te tonen.
Met kritisch nadenken kun je niet de bewering van wetenschapper 1 dat 'als A dan B' ontkrachten. Wel door wetenschapper 2 aan te tonen dat 'als A dan C' waarbij 'B <> C'. Dissentie dus. Als vervolgens wetenschapper 1 hetzelfde experiment doet en daar komt dan ook 'als A dan C' uit dan concluderen beiden dat 'als A dan C'. The proof is in de pudding.
Sicco Kamminga 4
Marla SingerU insinueert dat het artikel insinueert. Ik daag u uit om beweringen in het artikel die in uw ogen niet kloppen te benoemen en aannemelijk te maken dat ze niet goed zijn. Het kan maar uit de wereld zijn.
In het eerste artikel wordt een ex-medewerker van Bottcher genaamd Fransen aangehaald. Die zegt dat Bottcher geen literatuuronderzoek deed maar zich beperkte tot de tweede lijns literatuur en dat Bottcher niets origineels publiceerde. Ik weet niet of u dit met insinuaties bedoelde? Mocht dit zo zijn dan daag ik u uit, alweer, om met een lijstje wetenschappelijke publicaties van Bottcher op het gebied van klimaat te komen. Maar ik ga er van uit dat FTM dat al gedaan heeft.
HH Manders 4
Marla Singer- Veel zaken over een individu (acties, denkwijze en mogelijke motivatie voor daden) komen pas naar buiten als die persoon overleden is. Zo zit de wereld en de geschiedenis / journalistiek nu eenmaal in elkaar. Uw logica volgend zou dat dus per definitie niet gepubliceerd mogen worden omdat het onderwerp / de betrokken persoon in kwestie overleden is.
- Feit is dat dhr Böttcher opzien wekte door zijn mening over klimaat-wetenschap, en de rol van koolstofdioxide bij klimaatverandering. Een mening die lijnrecht inging - in die tijd al - tegen de zich vormende zo niet overheersende consensus in de wetenschap. Iets wat gezien zijn reputatie opviel.
- Feit is ook dat veel instituties wetenschap kopen om zo hun belangen te verdedigen. En ja, helaas gaan veel wetenschappers en journalisten daar in mee, om allerlei verschillende redenen: ego, hun eigen ideeën / ideologie, financiële verplichtingen, status, of zelfs 'geen-weg-terug meer zien.'
- Het niet transparant zijn over de financiering van onderzoek en instituten is een eerste aanwijzing voor dat er iets misgaat. Vooral ook als je als wetenschapper pretendeert onafhankelijk te zijn.
- In het Westen geldt dat financiering door de overheid via onafhankelijke instituten en via fondsen in veel gevallen nog steeds de beste garantie te bieden voor onafhankelijke wetenschap; in ieder geval beter dan afhankelijkheid van het bedrijfsleven.
En wat betreft de financiering van FTM, daar is al meermaals op gewezen.
Gerard van Dijk 6
Persoonlijk kom ik uit de agrarische wereld en heb altijd een warme belangstelling voor het milieu gehad. Op lokaal niveau heb ik milieuorganisatie uitgenodigd om met lokale boeren in debat te gaan. Helaas werd dit verzoek destijds afgewezen. Waar ik mij bij de milieuorganisaties aan stoorde is het ontbreken van een democratisch gehalte. Waar bij boerenorganisaties de belangen op dorps niveau worden afgewogen zie je bij milieuorganisaties op hoog centraal niveau alles word aangestuurd. Vind het moeilijk om daar een waarde aan toe te kennen.
Sicco Kamminga 4
Gerard van DijkEventueel ontbrekende democratie in milieu-organisaties is vast interessant maar van een andere orde.
C. Tamsyn 4
Gerard van DijkIk zal u direct uit de droom helpen, de wereld bestaat niet uit heiligen. Achter ieder serieus mens lopen tien meelopers, voornamelijk om ergens bij te horen.
Deze meelopers wisselen nog sneller van doelgroep als de wind kan draaien.
Sicco Kamminga 4
C. TamsynMaar overdrijven is toch van een andere orde dan wat hier gebeurd is.
Marc Fahrner 7
jochem pouwels 1
Roland Horvath 7
De meest geschikten overleven, degene die zich het best aan de omgeving hebben aangepast.
Ook aan veranderingen van de omgeving.
Uit het artikel blijkt dat GMO als Shell niet behoren tot de levende wezens die zich aan veranderingen aan de omgeving aanpassen. Ze willen een status quo, want dat geeft hen winst zonder dat ze moeten investeren. Niets mag geld kosten behalve dividenden.
De GMO zijn verslaafd aan winst en aan hun monopolie.
Ze doen veel om dat monopolie in stand te houden in plaats van zich voortdurend aan te passen aan de veranderingen in de omgeving.
Met andere woorden, ze gedragen zich alsof zij de omgeving kunnen dwingen, alsof zij de baas zijn op deze aarde. Terwijl de echte machtsverhoudingen net het omgekeerde zijn.
Shell is een kind, een product van de aarde. Zoals ieder van ons.
De houding van Shell en anderen is kwalijk en gevaarlijk. Ze heeft niets met duurzaamheid te maken.
Die houding heeft alles te maken met verstarring. En met mislukking en vernietiging door de veranderende omstandigheden.
Zolang winst en monopolie vorming de heersende en belangrijkste drijfveren blijven van de GMO en van de economie zal er van verduurzaming geen sprake zijn en is de private neoliberale economie een bedreiging voor de mensheid. Zoals ook de bewapening en de groei van de wereldbevolking.
Jan 436
Roland Horvatherg hoogstaand
marcel 7
Jan 436Desalniettemin verkondigde dhr. Boettcher niet-wetenschappelijke boodschappen die hun kracht ontleenden aan de reputatie als wetenschapper en lid van de Club van Rome van meneer. Dat zijn organisatie 'stiekem' werd gefinancierd door de fossiele industrie spreekt daarbij wat mij betreft niet voor hem.
Jan 436
marcelBerend Pijlman 13
Jan 436Böttcher gaf slechts eigen conclusies op ander werk dat veelal uit de context werd gehaald. Zoals planten groeien door CO2 dus meer CO2 is beter. Dat is geen wetenschap. Een kind kan nagaan dat zulke argumenten niets zeggen over de gevolgen van de klimaatopwarming. Alleen mensen die al hebben besloten dat CO2 niet fout kan zijn, zijn vatbaar voor dergelijke non-argumenten. Of het argument: zonder broeikaseffect was het op aarde te koud. Dus broeikaseffect is goed. Dus meer CO2 is geen probleem. Böttcher heeft blijkbaar nooit iets in een oven gebakken.
Jacques De la Haye 8
Jan 436Jan 436
Jacques De la HayeC. Tamsyn 4
Jan 436Jacques De la Haye 8
Jan 436Hans van Swoll 5
Jan 436C. Tamsyn 4
Het gaat dus om de versterking van dat effect en daarvoor waren destijds meer oorzaken aan te wijzen, waaronder activiteit van de zon en aantasting van de ozonlaag door drijfgassen in spuitbussen en cfk’s (schadelijke stoffen) uit koelkasten. Helaas moeten wij vandaag vaststellen er zo goed als niets is veranderd aan de volgende zaken: de bevolkingsgroei, de daarmee samenhangende intensivering van de landbouw, de verdergaande industrialisatie, de milieuvervuiling en de uitputting van de schaarse en onvervangbare natuurlijke hulpbronnen.
Dit stuk in de Volkskrant geeft naar mijn mening toch een heel andere inkijk in het doen en laten en de gehele gedachtegang van deze bekritiseerde man Böttcher. Want hij wordt nu ''opgehangen'' zonder weerwoord en verdediging zijnerzijds.
Ik zou zeggen lees het eens, zeer interessant. Persoonlijk geloof ik ook dat Böttcher oprecht was en geloofde in zijn uitspraken. Böttcher zelf kan geen weerwoord meer geven hij is geschiedenis!
https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/mijn-vader-frits-bottcher-was-geen-klimaatscepticus~b1100a19/
Marc Fahrner 7
C. TamsynWant waarom dan de wat schimmige constructies bij de financiëring? Alleen onhandigheid van een nerdy-wetenschapper? Een wetenschapper die, terecht, funding nodig had en dacht dat hij met giften uit het bedrijfsleven, toch volkomen integer kon blijven? Funding van bedrijven, omdat niemand anders hem wilde steunen? Over de doden niets dan goeds. Maar geen weerwoord kúnnen geven, betekent ook weer niet niet automatisch boven elke schuld verheven. Toch?
Er zijn zeker meerdere oorzaken voor de versterking van het broeikaseffect. De industrie drukt er wel een stevige stempel op. En daardoor lijkt zij mij in de basis ook het beste bij machte die druk te verminderen.
C. Tamsyn 4
Marc Fahrnerhttps://www.volkskrant.nl/columns-opinie/mijn-vader-frits-bottcher-was-geen-klimaatscepticus~b1100a19/
Marc Fahrner 7
C. TamsynMarc Fahrner 7
C. TamsynC. Tamsyn 4
Marc FahrnerIn de ongeveer 70 jaar dat ik hier rondwandel heb ik zoveel zien veranderen en kapot zien gaan dat ik niet denk dat de mens het gaat winnen. Ik heb de beste jaren er opzitten, maar mijn kinderen en zeker mijn kleinkinderen staan een doemscenario te wachten. Ik ben zeker geen doemdenker maar een realist.
Straks rijden wij allemaal in een elektrische auto en gaan onze huidige diesel en benzine ''milieuvervuilers'' een tweede leven leiden in Afrika, probleem hier opgelost en de rotzooi bij de buren gedumpt. Wat een prachtige wereld hebben we toch gecreëerd.
Marc Fahrner 7
C. TamsynIk durf mezelf best EV-scepticus te noemen. Helaas is dat al heel gevaarlijk, want er zijn inmiddels ook veel EV-drammers. Bij elke kanttekening die je maakt, hoe onderbouwd ook, wordt je als tegenwerker van de vooruitgang gezien. Dat Afrikaanse kinderen straks op de vuilnisbelt onze Europese ex-elektrische rotzooi met accu's lopen te demonteren, mag je niet eens opperen. Elektrisch rijden is het helemaal.
Maar ja, dat dachten ooit van kernenergie ook.
C. Tamsyn 4
Marc FahrnerMarc Fahrner 7
C. TamsynC. Tamsyn 4
Marc FahrnerC. Tamsyn 4
Marc FahrnerSicco Kamminga 4
C. TamsynDe gemiddelde mens wist er toen niet veel van. Shell wist er wel van en dat is het hoofdonderwerp van het artikel.
Grappig feitje, Greta Thunberg is familie van Arrhenius. De wereld is klein.
Mz59 7
C. Tamsyn"De temperatuur op aarde stijgt. Dit komt door de toename van broeikasgassen in de lucht".
Maar inderdaad, "Zonder broeikaseffect zou de aarde onbewoonbaar zijn"
Het is dus een complex onderwerp. Geen broeikaseffect is niet goed, maar teveel broeikaseffect is ook niet goed. Maar als het publiek te horen krijgt dat we richting een catastrofe bewegen, dan wordt het moeilijk om dit thema rustig en wetenschappelijk te benaderen gezien internet en sociale media. Veranderingen in zonneactiviteit hebben ook invloed op de gemiddelde temperatuur, maar dat speelt in de publieke discussie haast geen rol. De overheid wordt tot handelen gedwongen (zie Urgenda arrest), en dus moet er een duidelijke boodschap naar het volk komen. Het is voor de overheid duidelijk geen optie om te beweren dat de stijging van de CO2 concentratie niet de oorzaak is. Dus wordt er beweerd dat als we allemaal elektrisch gaan rijden het probleem wordt opgelost, zonder dat het duidelijk is waar de benodigde electriciteit vandaan moet komen. Ik vermoed dat in de nabije toekomst boven water gaat komen dan we helaas de technologie niet hebben om alles duurzaam te gaan doen, maar dat is dan de schuld van de industrie.
C. Tamsyn 4
Mz59Ik ontken dat niet, ik heb oren en ogen, maar ik denk niet dat we het redden, wat er nu gebeurt zijn ''kolderieke noodingrepen'' de laatste spartelingen van een vis op het droge. De enige die er van profiteren is de ''financiële elite'', het nieuwe verdienmodel heet ''klimaat'' en is big business.
Berend Pijlman 13
C. TamsynWat zouden we dan wel moeten doen?
C. Tamsyn 4
Berend PijlmanWat zouden we dan wel moeten doen?
Denk na en oordeel zelf. Maar ik persoonlijk denk dat we te laat zijn en onze kinderen en kleinkinderen regelrecht de afgrond in storten. En ik vindt dat verschrikkelijk, het maakt mij heel verdrietig, maar we moeten wel reëel zijn.
Wezenlijk is er nog niets in positieve zin veranderd wat betreft het terugdringen van de CO2-uitstoot. Zelf zie ik een hoop ''noodingrepen'' en denk niet we het doel van het klimaatakkoord ooit bereiken (49%) minder broeikasgassen uitstoten dan we in 1990 deden.
Maar dat we nu in nog hoger tempo dan voorheen de planeet uitputten, bij voorbeeld met de productie van batterijen, niet of nauwelijks recyclebare windmolens en elektrische auto’s.
Zegt u mij maar eens wat we wel zouden moeten doen? Met praatjes redden we het zeker niet. Ik zelf doe mijn best vind ik, maar als ik zo eens rond mij heen kijk zie ik weinig mensen die wezenlijk iets doen, ze gaan gewoon op dezelfde voet en levensstijl door.
Berend Pijlman 13
C. TamsynMaar waarom dan alleen kijken naar die nieuwe productie en niet het bestaande consumentisme onder de loep houden? Alsof alle onderdelen van fossiele auto's zo duurzaam zijn? Of winning van steenkool zo lekker schoon is? En die winning zo lekker in het landschap past? Alsof de Amazone niet wordt verbrand om sojabonen te kweken voor onze veestapel?
Ik begrijp die selectieve verontwaardiging niet.
Ben je ook zo tegen het maken van winst door bedrijven in andere sectoren? Hoe kijk je aan tegen het kapitalisme?
C. Tamsyn 4
Berend PijlmanZolang ik het volhoud begeleid ik een biologisch tuinieren project waar alles gratis of tegen minimum prijs verkocht wordt. We zitten in de kringloop waar fietsen, witgoed ,meubelen en ook soms mensen een tweede leven krijgen. We hebben een autootje uit het jaar 0 geloof ik voor in de buurt, en ik heb een scootmobiel omdat ik een rugkwaal heb. Ik denk als iedereen zo geleefd had als wij er een en ander minder dramatisch was als het nu is.
En nu u?
f. van Dam 6
C. TamsynZie je al sterritjes!
C. Tamsyn 4
f. van DamC. Tamsyn 4
Berend PijlmanDat is geen selectieve verontwaardiging, dat is logisch nadenken. Ik neem waar: Gezinnen met twee auto's en scooters , tweemaal per jaar een vliegvakantie, een jacht hebben, een houtkachel stoken, veel vlees eten nooit met het ov reizen, en dat zijn er niet enkele, dat zijn wijken vol in hun dure vrijstaande woningen. En dat moet de wereld redden? U gelooft dat in deze huidige wegwerpmaatschappij? ik dus niet.
Beste O Pen ik kan op mijn oude dag de wereld niet meer redden, dat is aan de jeugd, maar die lachen de oudere generatie vierkant in hun gezicht uit en ik spreek er veel hoor. Het zal hun tijd wel duren denken zij. Na mij de zondvloed is hun mening.
Mijn vader zaliger zei al ''die niet horen wil moet voelen''. En ze zullen het voelen ook. Het stort als een kaartenhuis ineen.
Berend Pijlman 13
C. TamsynWaar ik me namelijk om verbaas is dat bij de energietransatie ineens de kapitalistische tekortkomingen worden aangehaald. Namelijk dat diegene met weinig bezit mogen betalen via belasting op loon voor de subsidie voor rijken en kapitalisten. Dat de zonneboeren enorme winsten maken. Waardoor het nu in veel provincies beleid is of wordt dat alleen energie operaties of andere lokale maatschappelijke instellingen zonnevelden mogen neerzetten. Dat er sprake moet zijn van financiële participatie en/of 'gebiedsfondsen'. Allemaal heel leuk en sympathiek maar waarom alleen bij duurzame projecten? Waarom mogen datacenters of pakhuizen van internetwinkels zonder dergelijke verplichtingen worden neergezet? Ik verbaas mij erover dat de meest neoliberale partijen ineens socialistisch worden wanneer het over duurzame energie gaat.
C. Tamsyn 4
Berend PijlmanHet nieuwe verdienmodel heet klimaat, en daar wordt direct door grote investeerders op ingespeeld zodra er geld verdient kan worden veranderen creatieve geesten in geldwolven niet met de overtuiging de aarde te redden maar om hun zakken te vullen. Veel politici zijn trekpoppen van het kapitaal, plucheplakkers die de politiek als verdienmodel zien, er zijn er naar mijn mening maar weinig die het uit overtuiging doen en menen wat ze zeggen.
Als voorbeeld en ik schreef het al eerder, twee serieuze en overtuigde klimaatalarmisten hebben tien meelopers , deze meelopers willen alleen maar ergens bijhoren hun motivatie is nul, ze veranderen nog sneller van doelgroep dan de wind kan draaien.
We worden overspoeld met nepnieuws en op het verkeerde been gezet.
Wie doet dat en waarom?
C. Tamsyn 4
Berend PijlmanWelk Europees land wel dan? Duitsland,Frankrijk, of Rusland?
In de praktijk is de Energiewende veel ingewikkelder en duurder gebleken dan was gedacht. Om de de ambitieuze doelstellingen te kunnen halen, plande Duitsland grote investeringen in duurzame energiecentrales en in het elektriciteitsnet. Zo moet de Duitse regering het wegvallen van de kernenergie opvangen door meer in te zetten op het vervuilende bruinkool en steenkool. Daardoor dreigt Duitsland zijn doestelling om de CO2-uitstoot in 2020 met 40 procent te hebben verminderd niet te halen.
Ook is er protest tegen de bouw van de nieuwe hoogspanningsleidingen Südlink en Südost. Vooral Beieren ligt daarbij dwars. En de grote Duitse energiemaatschappijen zijn door de stillegging van de kerncentrales voor grote kosten komen te staan. Zij proberen deze kosten soms met succes op de overheid te verhalen. De overheid wil ook niet dat de concerns failliet gaan en ze zelf voor de kosten van de ontmanteling van de kerncentrales moet opdraaien.
C. Tamsyn 4
Berend PijlmanFrankrijk moet, net als Nederland, nog hard aan de bak. Het doel is om 23 procent van de energie in 2020 duurzaam opgewekt te hebben. In 2016 zaten ze nog op 16 procent. Meer dan Nederland, dat dan weer wel. President Macron heeft nu afgesproken om de komende jaren zes grote windmolenparken op zee te bouwen.
Daarnaast wordt de infrastructuur voor het transporteren van elektriciteit tussen landen makkelijker gemaakt. Tussen Portugal en Frankrijk komen er leidingen onder de zee waardoor energie van Portugese windmolens naar Frankrijk en andere EU-landen getransporteerd kunnen worden. Waarom ook niet? Als er in het ene land een overschot is aan groene energie en in het andere land een tekort, dan kun je de energienetten net zo goed met elkaar verbinden en delen.
C. Tamsyn 4
Berend PijlmanIn het debat rond kernenergie staan de meeste problemen rond deze energiebron relatief helder op de radar: de gigantische kosten, de veiligheid, het afval. Er is echter veel minder bekend over de link met Russische politieke invloed in de EU. Helemaal in Centraal en Oost-Europa dreigt dit probleem, zoals blijkt uit het rapport 'Nuclear Energy: the looming dependency on Rosatom in the EU dat door WISE in opdracht van de Europese groene fractie is geschreven: “Er moet een einde komen aan de uitzonderingsstatus van kernenergie in Europese wetgeving, via Euratom, en er is nood aan veel meer transparantie”, aldus Europees parlementslid Bart Staes (Groen).
Berend Pijlman 13
C. TamsynC. Tamsyn 4
Berend PijlmanIk ben zeker geen depressieve pessimist, en sta nog volop in het leven en met beide benen op de grond. We zijn er nog lang niet en het wordt naar mijn mening allemaal een beetje te rooskleurig naar voren gebracht. Kritieken legt men argeloos naast zich neer, het komt allemaal wel goed.
Met “gaat u maar rustig slapen” redden we het niet meer!
Roland Horvath 7
Mz59Naast de absorptie van CO2 zijn bossen ook goed voor het ophouden van het regenwater zodat er zowat overal minder overstromingen zouden voorkomen.
Het grootkapitaal kan voorlopig nog geen winst maken met de aangeplante bossen.
Dus zijn ze geen voorstanders hiervan.
C. Tamsyn 4
Roland HorvathDus zijn ze geen voorstanders hiervan.
Eerst het Amazonegebied nog even verder ontbossen d.m.v bosbranden en structurele ontbossing als dat is gebeurd en ook het leven daar is verdwenen en het hier in onze regio ook grotendeels in het water is gezakt, misschien, heel misschien worden de mensen die dan nog over zijn wakker en worden zich bewust van wat ''wij'' hen aangedaan hebben.
Want ''Moeder Aarde'' is moe, doodmoe, zij ligt op sterven en wij kijken machteloos toe!
Paul 121 5
C. TamsynHendrik Faber 4
C. TamsynEn wil je wat aan bevolkingsgroei doen dan is een stabiel politiek systeem vereist met stabiele inkomsten. Zodat er geld is voor onderwijs en zorg. Dus de roofpartijen van Shell op de natuurlijke grondstoffen zonder haar eerlijke deel aan belastingen te betalen hoort daar niet bij.
Josette van Os 3
Marc Fahrner 7
Josette van OsJosette van Os 3
Marc FahrnerHet is FTM die met bovenstaande woorden een (dode) emeritus hoogleraar en vele anderen die anders dan wellicht Böttcher nauwelijks van hun noeste wetenschappelijke arbeid kunnen leven (want niet passend in het elite straatje van FTM en vele anderen) beticht van het niet hebben van wetenschappelijke integriteit.
Ik vind dat daar wel wat stevigs tegenover mag staan. Re statistiek: correlatie impliceert geen causaliteit. Nota bene het IPCC zelf geeft dat ruiterlijk toe. Dream on.
marcel 7
Josette van OsMz59 7
Josette van OsMarc Fahrner 7
Josette van OsIk probeer op inhoud van een artikel te reageren en ja, daarbij ook een mening te vormen. Overigens luister ik altijd naar inhoudelijke tegenreacties. En pas er soms de mijne door aan. Learning all the time. Door vaker oprecht naar elkaar te luisteren en minder te blaatschapen, worden we allemaal wijzer. Wanneer zij die geld, macht of beide hebben dat nou ook wat meer doen; misschien, heel misschien, bereiken we dan echt zinvolle dingen.
C. Tamsyn 4
Marc FahrnerEn dan met de nadruk op misschien, heel misschien! Klinkt bijna als een wanhoopskreet, of eerlijk gezegd is het dat ook.
Marc Fahrner 7
C. TamsynC. Tamsyn 4
Marc FahrnerMarc Fahrner 7
C. Tamsynmarcel 7
Josette van OsOverigens wordt de publicatie 'Het water komt' van de linkse Rutger Bregman gesponsord door de Postcodeloterij. In tegenstelling tot dhr. Brottcher is hij daar wel open over.
jochem pouwels 1
marcelC. Tamsyn 4
jochem pouwelshttps://youtu.be/8eIYVcAAZ8c
Said Ajouaau 5
Dat de wetenschap anno nu flink wordt 'gesubsidieerd' door het bedrijfsleven is nu zo langzamerhand algemeen bekent. Daar hebben we het hier al vaker over gehad.
Volgens mij zijn er nu meer prangende zaken te bespreken en te behandelen. Ik ben onderhand best wel 'klimaatmoe' geworden. No offense
jochem pouwels 1
Said AjouaauLeuk item voor FTM: wie financiert rond rechtzaak stikstof, pfas of bv greenpeace.
Leuk feitje: op de wiki van Frits Böttcher staat dat meneer tegen kernenergie was.
Hans van Swoll 5
Wel, als dit het niveau is waarop u authentieke journalistiek bedrijft dan kan ik daar heel weinig waardering voor opbrengen. Ik ga er vanuit dat de feiten die u noemt correct zijn, maar de manier en de toon en de invalshoek en de interpretatie waarop die feiten gepresenteerd worden zijn in mijn optiek nogal laag-bij-de-gronds en derhalve behoorlijk tendentieus. Mijn mening geldt zowel voor het eerste als het tweede artikel. Ik begrijp ook werkelijk niet welke motieven FTM heeft en welk doel het dient om de man na 25 jaar en na zijn dood zo neer te sabelen. Uw haat tegen ‘fossiele’ ondernemingen is een beetje met u op de loop gegaan en herinnert me aan ene Don Quichotte.
De man Böttcher was kennelijk niet gecharmeerd van al die CO2-schreeuwers en vond hun argumenten niet overtuigend genoeg. Dat klimaatverandering uitsluitend zijn oorzaak vond in overmatige CO2-productie wilde er bij hem kennelijk niet in. Althans niet als hoofdoorzaak. En vond dat hij die mening wereldkundig moest maken. Daar had hij geld voor nodig. Als je hem iets wil verwijten is dat het daarbij bleef.
Wel, laat ik u uit de droom helpen. Zijn overtuiging heb ik ook. Dat het klimaat verandert is waarneembaar. Dat dat heel snel gaat ook. Bijvoorbeeld, wij maken in Curaçao, de laatste 10 jaar, in de maanden september en oktober middagtemperaturen mee van 35°C, en dat terwijl ik in mijn HBS-tijd in 1955 te horen kreeg dat het Caribische klimaat met permanent 28°C een van de aangenaamste klimaten was van deze planeet.
--zie vervolg 1--
Ben Baukema 1
Hans van SwollHans van Swoll 5
Echter, dat de oorzaak daarvan louter gezocht moet worden in menselijke activiteiten, de massieve CO2-uitstoot, lijkt me persoonlijk een gotspe om niet te zeggen een blasfemie. Het idee dat 7 miljard mensen in staat zijn om het klimaat op deze planeet drastisch te wijzigen komt me absurd voor. En dat zonder enige verwijzing naar voorheen opgetreden klimaatwijzigingen, zonder enige verwijzing naar andere mogelijke invloeden.
De invloed van de zon is al genoemd, maar wat dacht u van de invloed van het veranderende aardmagnetisme, van de stand van de rotatie-as van de aarde? Dat overmatige CO2-uitstoot dat veranderingsproces versnelt lijkt me zeer aannemelijk. Maar om nu serieus te denken dat het klimaat een soort thermostatische knop is waar we aan kunnen draaien om de temperatuurstijging te regelen …. Zo van een beetje CO2 eraf of een beetje CO2 erbij. Wat elektrische auto’s eraf, wat elektrische auto’s erbij. Lachwekkend.
Wij worden hier in Curaçao overspoeld met Jehova’s getuigen en daar praat ik graag mee. Die komen altijd met het scheppingsverhaal en vragen mij hoe ik daar over denk en over het ontstaan van het heelal, leven, enz., enz. Wel, mijn standaardantwoord is dat onze situatie in het heelal volledig op toeval berust. Alle omstandigheden zijn toevallig zo ideaal dat er leven ontstond. Maar die omstandigheden zijn wel zo kritisch dat er niets hoeft te gebeuren of het is over.
Ik ben het daarom met @Wildek eens dat het voor de mens definitief over is. Het bestaan van de mens heeft zulke enge kritische grenzen en kent zo’n gering aanpassingsvermogen dat het de minste klimaatverandering als soort niet zal overleven en binnen een paar generaties zal uitsterven. Begeleid door kernoorlogen vanwege de strijd om het laatste droge plekje en het laatste beetje voedsel. Armageddon in full flow.
--zie vervolg 2—
Hans van Swoll 5
Voor een goed verstaander. Ik heb het over de mens, niet over de planeet. Die planeet kan wel een stootje hebben, dus alle ongein over ‘red de planeet’ lijkt me nogal goedkoop effectbejag. Overigens over de planeet Aarde gesproken. Mijns inziens zit het probleem waar die mee opgescheept wordt niet in dat beetje CO2, maar in de gigantische klerezooi die wij mensen in de oceanen dumpen. En dat doen niet alleen zij en hullie. Voorbeeld. Hier in Curaçao is net een paar maanden een splinternieuw ziekenhuis geopend. Gebouwd door een NL-aannemer met door NL-gefourneerd geld. En wat denk je? Alle ziekenhuisafval gaat met tankwagens de zee in. Zo zijn onze mores. Gewoon dicht bij huis. In het Koninkrijk der Nederlanden.
Maar, blijft u maar lekker in uw elektrische auto rijden. Komt het allemaal goed en is mijn kleinkind u dankbaar.
Wietze van der Meulen 6
Hans van SwollBob Fleumer 5
Niels Herman 1