Geloof in grote groeikanonnen

3 Connecties

Relaties

BRIC Opkomende markten

Werkvelden

Economie
1 Bijdrage

Europa is een openluchtmuseum voor beleggers. Investeerders geloven steeds vuriger in grote groeikanonnen, zoals de BRIC-landen en andere opkomende markten, zo constateert Jan Dwarshuis.

Hollandse puistenkoppies leggen ondergetekende soms uit dat ik naar Brazilië had moeten verkassen in plaats van naar de Zwitserse Alpen. Aan de Copacabana, daar gaat het gebeuren, daar is Verbier niets bij. Zwitserland wordt gezien als saai, gesloten, stug en vergeven van de bankschandalen.

 

De Zwitserse bankier wordt immers aangeraden om vooral zijn vakantie te slijten in eigen land omdat hij anders opgepakt kan worden door de autoriteiten van bijvoorbeeld Duitsland of Nederland. De VS jaagt op 10 duizend Zwitserse bankiers, dus een tripje met de familie naar Palm Beach zit er voorlopig niet in voor de bankiers alhier. Sorry, ik dwaal wat af.

 

Groeikanonnen
Jim O'Neill, de uitvinder van de term BRIC - Brazilië, Rusland, India en China - heeft een nieuwe term bedacht, te weten MIST. MIST staat voor Mexico, Indonesië, South Korea en Turkije. Tien jaar geleden moest u in de BRIC zijn en nu moet u de MIST in aldus O’Neill. De MIST landen zijn de vier grootste markten van het Goldman Sachs N-11 Equity Fund. Het fonds van Goldman Sachs investeert in de 11 landen welke zij zien als grootste groeikanonnen op onze kwetsbare aardkloot.

 

Een aardig wapenfeitje is dat de BRIC het dit jaar beter gedaan heeft dan de MIST. Maar de heren van het N-11 Equity Fund maken zich geen enkele zorgen. Ze vertrouwen op een bevolking die in de elf landen een stuk jonger is dan in de VS en Europa. De economische groei zal uiteindelijk gestimuleerd gaan worden door hogere geboortecijfers, waardoor de Next-11 landen uit de schaduw zullen treden van de BRIC-landen. Dat klinkt redelijk plausibel. Dat Europa een openluchtmuseum is - en voorlopig blijft - heb ik immers al veel eerder betoogd.

 

Op de Radar
Het N-11 Equity Fund kent overigens een notering. U kunt op die manier op de golven meedeinen in de MIST. Ik raad u aan eerst de prospectus door te worstelen en uiteraard alle relevante en gepubliceerde informatie tot u te nemen om op die manier Madoff uit te sluiten en om te voorkomen dat u op een andere manier de mist in gaat.

 

Voor de minder actieve belegger kan het N-11 Equity Fund overigens best een aardige optie zijn wanneer u vertrouwen heeft in deze strategie en u in de MIST wilt beleggen. De MIST landen staan bij ondergetekende zeker op de radar, al zou ik er nooit rechtstreeks instappen.

 

Geen geloof in overdiversificatie

De reden is simpel. Ik snap er geen snars van en weet niet met wie ik van doen heb. Onze strategie is niet om te investeren in andere funds, maar direct. Dat is een bewuste en goed onderbouwde keuze. Wij hanteren slechts - circa - dertien beleggingsregels bij het Thirteen Diversified Fund omdat we niet geloven in overdiversificatie.

 

Dat vergt overigens wel flink wat huiswerk om tot een kwaliteitsmandje te komen dat niet alleen de huidige en toekomstige economische stormen kan doorstaan, maar ook voldoet aan onze criteria. Veel bedrijven vallen er om die reden al sowieso af. Beleggen is en blijft hard werken en vooral lang wachten. Ook in de MIST.


Rest mij u alvast een goed weekend te wensen.

 

 

******************************************************************************************************

Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen.