Gelredome terug bij af

2 Connecties

Onderwerpen

Eurocommerce

Organisaties

Rabobank

Rabo dochter FGH Bank heeft het Gelredome in Arnhem overgenomen van het failliete Eurocommerce. FGH was ook in 1998 al kandidaat om de bouw van het stadion te financieren, maar werd toen -vreemd genoeg- opzij geschoven.

Rabobank is de nieuwe eigenaar van het Gelredome in Arnhem. Het stadion van voetbalclub Vitesse was onderdeel van de boedel van het failliete vastgoedbedrijf Eurocommerce. De bank heeft het stadion overgenomen via haar dochter de Friesch-Groningsche Hypotheekbank (FGH). Dinsdag stemde de rechtbank in Amsterdam in met een constructie waarbij de banken het vastgoed van Eurocommerce overnamen. 

 
Zo komt het stadion na een lange omweg toch nog in de fuik van de FGH terecht. Oorspronkelijk was het namelijk deze Rabo-dochter die de bouw van het Gelredome zou financieren. Uiteindelijk ging men echter met een consortium van vier andere banken in zee. Deze hypotheek zou het Gelredome later flink opbreken. 
De bouw van het stadion kostte maar liefst 75 miljoen euro. De financiering was een complexe aangelegenheid. Het voorgenoemde consortium leende ruim 18 miljoen euro voor de bouw, maar ook de provincie Gelderland, de gemeente Arnhem en het ministerie van economische zaken legden geld bij. Bovendien waren er verschillende bedrijven als Nuon die investeerden in de bouw, omdat zij diensten mochten gaan leveren aan het stadion.
 
De verwachte inkomsten uit evenementen anders dan voetbalwedstrijden vielen in die eerste jaren erg tegen, maar vooral de hypotheek drukte zwaar op de Gelredome. Uiteindelijk moesten het stadion en Vitesse gered worden door de gemeente Arnhem en verloren investeerders, anders dan de banken, al hun geld.
 
Opmerkelijk was dat de oorspronkelijke hypotheek die FGH aanbood veel voordeliger was volgens Cor Veenbrink, financieel adviseur bij NUON en nauw betrokken bij de financiering van het Gelredome, in een interview met de Volkskrant uit 2002. Waarom men uiteindelijk in zee ging met het consortium is nooit duidelijk geworden. ‘Tob Swelmheim [de toenmalige CEO van NUON red.] kwam aanzetten met een consortium van ABN Amro, ING, SNS en Rabobank met die ongunstiger voorwaarde,’ aldus Veenbrink in 2002. 
 
Uiteindelijk moest het stadion worden verkocht aan de gemeente Arnhem voor een bedrag van 23 miljoen euro. In 2007 verkocht de gemeente Arnhem het stadion voor 16,5 miljoen euro aan Eurocommerce. En nu is het stadion dan uiteindelijk toch in handen gekomen van FGH voor een onbekend bedrag. Het is te hopen voor FGH dat ze meer plezier kan beleven aan het stadion dan vorige eigenaren. 

 

Redactie
Redactie
Gevolgd door 698 leden