Gemeente Doetinchem jaagt op Roger Lips

2 Connecties

Relaties

Doetinchem

Personen

Roger Lips
0 Bijdragen

De gemeente Doetinchem voert een achterhoedegevecht met vastgoedondernemingen van Roger Lips. Ze krijgt nog 2,1 miljoen euro van één van zijn 160 vastgoedbedrijven. Maar welke?

 Vastgoedondernemer Roger Lips is inmiddels persoonlijk failliet en er zijn voor ongeveer 91 miljoen euro aan vorderingen ingediend bij de curatoren.
In het woud aan vastgoedondernemingen regent het ook vorderingen. De gemeente Wehl/Doetinchem voert vandaag in de rechtbank in Den Bosch de druk op om 2,1 miljoen euro terug te halen bij een van de vele vastgoedondernemingen van Lips.

 

Bankgarantie
Het conflict vindt haar oorsprong in de jaren zeventig. Toen liet de Nederlandse Stichting voor Andere Woonvormen (NSAW) 77 huurappartementen in het Gelderse dorp Wehl bouwen, waarbij de voormalige gemeente Wehl garant stond voor de lening bij de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG). Toen in 2001 de looptijd was verstreken, klopte de NSAW – met als eigenaar Roger Lips - weer aan bij de gemeente die vervolgens garant ging staan voor 2,1 miljoen euro.


De 77 appartementen, die oorspronkelijk op de balans stonden bij de stichting NSAW, belandden gedurende de (nieuwe) looptijd via een aantal tussenstations bij Lips’ Oudehuys Investment. Deze onderneming betaalde weliswaar de rente, maar bleek uiteindelijk in 2011 de BNG-lening niet te kunnen aflossen. Niet lang daarna deed de Bank Nederlandse Gemeente een beroep op de afgegeven bankgarantie van 2,1 miljoen euro. De gemeente Doetinchem, waarin de gemeente Wehl is opgegaan, moest vervolgens in 2011 een flinke greep in de gemeentekas doen.

 

Zo moeder, zo dochter?
De gemeente Doetinchem hoopt nu de 2,1 miljoen euro via de rechter terug te halen, maar de timing had beter gekund gezien de stormloop op het eigendom van Lips. Daarnaast blijkt er ook onduidelijkheid te bestaan over de uiteindelijke contractspartij. De gemeente heeft de claim neergelegd bij zowel de (gezonde) moeder genaamd Berzona alsmede de dochtermaatschappij FOB Invest, de opvolger van Oudehuys Investment. Vooralsnog wijst de moeder nog nadrukkelijk naar de dochteronderneming.
 


Meer over Roger Lips:
De ondergang van kredietkoning Roger Lips
Overzicht van uw nieuwe eigendom
De kredietverlening van SNS PF in historisch perspectief
SNS is nu van ons