‘Gemeenten verhogen OZB flink’

Gemeenten verhogen de OZB tarieven flink om te compenseren voor de dalende WOZ waarden blijkt uit onderzoek van het CBS.

Vrijwel alle gemeenten in Nederland hebben de onroerendzaakbelasting (OZB) verhoogd blijkt uit een inventarisatie van het CBS. In maar liefst 227 gemeenten steeg het OZB tarief met meer dan 5 procent. De grootste stijger was de 45.000 inwoner tellende gemeente Lingewaard. In deze Gelderse gemeente stegen de OZB tarieven met meer dan 60 procent. Grootste daler was het pittoresk Noord-Hollandse dorp Anna Paulowna. 
 
Gemeenten hebben het zwaar door de recessie. Veel gemeentelijke inkomsten waren afkomstig uit vastgoed (OZB, bouwvergunningen, grondverkoop) en juist daar gaat het door de crisis erg slecht. De winst uit grondverkoop, voorheen een stabiele bron van extra inkomsten, is grotendeels weggevallen.
 
Advies- en accountantsconcern Deloitte becijferde onlangs dat de verwachte verliezen van de grondbedrijven in 2011 zijn opgelopen naar €2,9 miljard. Gemeenten hebben pas zo’n €900 miljoen van dit verlies genomen, zodat er nog flinke verliezen aankomen. 
 
Stijging met maar liefst 60 procent
Wethouder Theo Janssen van OZB koploper Lingewaard zei onlangs tegen de Gelderlander dat de stijging van het OZB tarief met maar liefst zestig procent nodig was om te voorkomen dat Lingewaard problemen krijgt met het aflossen van leningen. 'Dan krijgen we Griekse taferelen. Nu al moeten we nieuwe leningen afsluiten om oude leningen te kunnen aflossen.'
 
Door de financiële tegenvallers kunnen gemeenten het niet veroorloven om ook nog de OZB inkomsten te laten dalen onder invloed van dalende vastgoedprijzen. Door de OZB tarieven te verhogen compenseren gemeenten ruimschoots voor de daling van de WOZ waarde, waarop de OZB belasting is gebaseerd. In 2012 daalt de gemiddelde WOZ waarde met 2,1 procent, desondanks stijgen de begrote inkomsten uit de OZB met gemiddeld 5,5 procent. 
 
Probleem is echter wel dat de tariefverhogingen zo groot zijn dat normen van het Rijk worden overschreden. Van het Rijk mochten de OZB inkomsten in 2012 met maximaal 3,75 procent groeien. Gemeenten overschrijden deze norm echter ruim. In 2013 zal het Rijk daarom de teugels aanhalen en mogen de OZB inkomsten nog maar met 2,75 procent groeien.