'General Motors was dom en opportunistisch'

3 Connecties

Onderwerpen

Victor Muller Spyker

Organisaties

Saab AB

De Zweedse staatssecretaris van economische zaken Jöran Hägglund schreef een onthullend boek over de verkoop van Saab.

Lof voor de 'energieke en flamboyante' Victor Muller van Spyker. Rotte tomaten voor General Motors. Dat is de kern van het boek dat de Zweedse staatssecretaris van economische zaken Jöran Hägglund onlangs publiceerde over de verkoop van Saab. Hägglund onderhandelde namens de Zweedse regering en speelde een sleutelrol bij het sluiten van de uiteindelijke deal.

 
Alleen al het feit dat een regeringslid zo kort na afloop een boek schrijft over zo'n politiek geladen onderwerp is opmerkelijk. In zijn Saab, Saabaffären inifrån (Saab, de deal van binnenuit)  vertelt Hägglund dat General Motors al in 2008 van plan was om de fabrieken van het Zweedse automerk te sluiten. Het budget was in 2009 zo krap gesteld dat het in de zomer van dat jaar wel tot een faillissement moest komen. GM zou erop gerekend hebben dat de Zweedse regering of met geld over de brug kwam of het bedrijf zou nationaliseren. 
 
GM was er bepaald niet happig om een nieuwe eigenaar te zoeken. Het management van GM had een eigen agenda. Hägglund zocht toen zelf maar naar kopers en onderhandelde met onder meer de Zweedse sportautofabrikant Koenigsegg. In zijn boek beschrijft de staatssecretaris het dramatisch verloop van de onderhandelingen. 
 
Lof voor Muller
Hägglund prijst Saab-koper Victor Muller voor diens inzet. Ook al had onthult hij in zijn boek dat de Zweedse regering liever gezien dat Fiat of desnoods het Chinese Geely of BAIC Saab had gekocht. Geely nam dit voorjaar wel Volvo over van Ford.
 
Het gedrag van General Motors en enkele Zweedse betrokkenen typeert Hägglund als 'dom, opportunistisch en onverantwoordelijk'. Toen Koenigsegg afhaakte en Spyker opdook als mogelijke koper, werd het duidelijk dat het senior management van GM alleen geïnteresseerd was in zijn eigen belang. Fiat toonde interesse, maar het initiatief van topman Sergio Marchionne  werd door GM van tafel geveegd. Achteraf misschien een geluk bij een ongeluk. Het is maar de vraag of Fiat Saab overeind had gehouden. 
 
De komst van Muller was volgens hem een frisse wind, ook al was er binnen de regering grote twijfel over de geschiktheid van Spyker door de betrokkenheid van de Russische bankier Vladimir Antonov. Het boek heeft in Zweden tot de nodige opwinding geleid. Dat een Hägglund als regeringslid de gang van zaken rond de teloorgang van het icoon van de Zweedse industrie beschrijft is zelfs in het open Zweden een unicum.