George Soros: 'Economie VS heeft stimulans nodig'

4 Connecties

Relaties

Soros

Personen

George Soros

Organisaties

Verenigde Staten

Werkvelden

Economie
0 Bijdragen

De Godfather van de hedgefonds-industrie mengt zich in de discussie

 In een lang essay wijdt hedgefondsmanager George Soros uit over de Amerikaanse economie. Over all is hij van mening dat president Obama de crisis goed heeft aangepakt. Dat juist hij de schuld krijgt van de economische crisis krijgt toegeschoven door de Republikeinse oppositie is wrang en onterecht.

 
De bail out van de private sector (General Motors) en de financiële sector, en het stimuleringsfonds TARP was noodzakelijk om een totale verlamming van  het financiële systeem te voorkomen. Dat betekent echter niet dat er geen fouten zijn gemaakt. Waar ging de Obama-regering de fout in?
 
Dat was vooral de redding van de banken. De staat kocht slechte leningen op en zorgde voor goedkoop geld. Het ware beter geweest om de banken te voorzien van nieuw eigen vermogen, maar dat durfde Obama niet. Men zou hem ervan hebben beschuldigd de banken te nationaliseren en het socialisme te in te voeren. 
 
De rente voor het publiek spoot omhoog en de banken vulden hun zakken De onvrede daarover is een belangrijk ingrediënt van het succes van de conservatieve Tea Party beweging. 
 
Obama zou nu niet moeten stoppen met het stimuleren van de economie, betoogt Soros. Dat betekent niet de consumptie verder aanjagen, maar vooral de investeringen omhoog schroeven. Bedrijven krijgen nu goedkoop kapitaal, maar investeren niet. Ze potten geld op om de aandelenkoers hoog te houden. De VS moet zijn goedkoop verkregen geld juist gebruiken om te investeren in infrastructuur en onderwijs. Daar mag best een tekort op de begroting tegenover staan.
 
Lezenswaardige analyse van de man die het Britse pond begin jaren negentig uit de EMU speculeerde. 
Soros was overigens ook een van de financiers van de verkiezingscampagne van Barack Obama.