Ger Visser’s ruilhandel met Ferrari´s

3 Connecties

Relaties

Ferrari Eurocommerce

Werkvelden

Vastgoed
2 Bijdragen

Vanmiddag start de veiling van de 12 Ferrari’s van de topman van de gefailleerde vastgoedonderneming Eurocommerce. De collectie kwam in zijn bezit door een ruilhandeltje met Gerrit Roos.

Vanaf vanmiddag 17 uur kan er geboden worden op de 12 Ferrari’s en een Ford Thunderbird van Ger Visser, de voormalig directeur en oprichter van vastgoedonderneming Eurocommerce. De 13 auto’s werden eerder dit jaar weggesleept uit een loods in de Arnsbergstraat in Deventer, op nog geen twee kilometer afstand van het Eurocommerce-kantoor. Reden: de surseance en het daaropvolgende faillissement op 12 juli van Eurocommerce waardoor onder meer de Rabobank Apeldoorn 300 miljoen euro aan leningen dreigt te verliezen.  

Ruilhandel met Harrie van de Moesdijk?

In Ger Visser’s interview in NRC vertelde hij dat hij de auto’s in 1995 in bezit kreeg door een vastgoedtransactie met “een ondernemer uit Eindhoven” die hem betaalde in Ferrari’s. Namen werden niet genoemd, maar de Eindhovense vastgoedbelegger Harrie van de Moesdijk, ooit ’s lands grootste Ferrari-bezitter, ligt voor de hand. “Ik heb maar een keer Ferrari’s verkocht en dat was begin 2008 aan Frits Kroymans,’ zegt Van de Moesdijk. “Ik ben geen autodealer, dus het was toen alles of niets voor hem. En binnen 10 minuten had hij het hele pakket van 34 stuks gekocht,” zegt Van de Moesdijk die aangeeft dat Kroymans wellicht een paar Ferrari’s heeft doorverkocht aan Visser. Kroymans vertelt desgevraagd dat hij “geen auto’s heeft verkocht aan Visser”.  

Visser’s vastgoedruil met Gerrit Roos

De ruilhandel uit 1995 blijkt te hebben plaatsgevonden met de toenmalige Ferrari-dealer Auto Prominent in Eindhoven. “Ik heb toen die Ferrari’s geleverd aan Ger Visser in ruil voor vastgoed bij de Molenstraat in Den Haag,” zegt de voormalige eigenaar Gerrit Roos uit Waalre.  “Loyens & Loeff heeft destijds de taxatie gedaan van het vastgoed en de Ferrari’s. Ik kan me nog herinneren dat ze het een aparte manier van betalen vonden en dat ze zoiets nog nooit hadden meegemaakt,” aldus Roos. Na de primeur met Visser heeft de voormalige Ferrari-dealer van Zuid-Nederland vaker ruilhandel bedreven. “Ik heb met meerdere vastgoedmannen Ferrari’s geruild voor vastgoed. Ik ga niet zeggen wie het waren, maar het waren mannen die graag Ferrari’s wilden en ik wilde liever vastgoed. Op die manier ben ik ook in het vastgoed beland en dat doe ik nu nog steeds,” zegt de eigenaar van vastgoedonderneming Roos Groep gevestigd in de rijkenenclave Waalre. Wel is hij van plan om vandaag of morgen op de kijkdag langs te gaan om een van zijn Ferrari’s terug te kopen. “Er zitten een paar interessante types tussen en ik kan zeggen dat ze goed zijn onderhouden.”   Foto: Ferrari 275 GTB uit 1965 (bieden vanaf 400 duizend euro)  

Solvabiliteitsverklaring

In totaal worden er 13 auto’s geveild waaronder drie topstukken; een Ferrari 275 GTB (1965) met een minimum startbod van 400 duizend euro. Een Ferrari 365 GTB4 Daytona (1972) vanaf 150 duizend euro en de youngtimer Ferrari F40 (1990) die pas boven de 180 duizend euro gegund wordt. De Ferrari’s zouden in eerste instantie op 15 september geveild gaan worden, maar de veiling is uitgesteld. “We wilden onze marketing meer richten op het binnen- en buitenland. Een aantal auto’s zijn vanwege de lage kilometerstand interessant als collectors-item en daar is ook in Duitsland, Engeland en Amerika interesse voor,” zegt commercieel medewerker Rob Meijer van BVA Auctions. Iedereen die wil bieden op de top 3 - prijzen boven de 100 duizend euro - moet een solvabiliteitsverklaring overleggen aan BVA Auctions waarin de huisbankier verklaart dat meneer X rustig tot een bedrag van 1 miljoen euro kan meebieden. Solvabele kopers hebben zich inmiddels gemeld bij BVA. “Ik heb rond de 100 solvabilteitsverklaringen ontvangen,” zegt Meijer van BVA Auctions. Het biedt weer een sprankje hoop voor Visser’s grootste schuldeiser Rabobank, die nog 300 miljoen moet zien terug te krijgen van Eurocommerce.   Vrijdagmiddag om 17 uur start de veiling van de Ferrari’s van Ger Visser. Woensdag 24 oktober om 18 uur sluit de veiling.