Sanderink bij de rechtbank in Almelo, april 2019

Sanderink bij de rechtbank in Almelo, april 2019 © Arie Kievit / Hollandse Hoogte

Gerard Sanderink moet uitspraken over ex-geliefde rectificeren [update]

4 Connecties

Relaties

Strukton Rian van Rijbroek

Personen

Gerard Sanderink

Organisaties

Centric
2 Bijdragen

De succesvolle Twentse zakenman Gerard Sanderink moet in verschillende media uitspraken over zijn ex-geliefde Brigitte van Egten rectificeren. De uitspraken betreffen de inval van de FIOD bij zijn bouwonderneming Strukton. [update: Gerard Sanderink gaat rectificeren]

[Update 2 juli 2019: Gerard Sanderink heeft bij monde van zijn advocaat Jan Boogaard te kennen gegeven dat hij zal rectificeren. ‘Indien aan de publicatie kosten zijn verbonden verneem ik dat graag per ommegaande van u,’ luidt de begeleidende tekst die hij naar Quote, het Brabants Dagblad en Tubantia heeft verstuurd. Sanderink werd vorige week door de rechtbank Almelo veroordeeld tot het plaatsen van rectificaties. De tekst heeft betrekking op zijn beschuldigingen aan het adres van zijn vroegere geliefde Brigitte van Egten. Hij verdenkt haar ervan dat haar contact met het ministerie van Binnenlandse Zaken ertoe heeft geleid dat de FIOD in februari van dit jaar bij zijn bouwonderneming Strukton binnenviel.

Met de rectificaties voorkomt Sanderink dat hij dwangsommen van 5.000 euro per dag moet betalen. Brigitte van Egten laat desgevraagd weten het besluit van Sanderink ‘heel verstandig’ te vinden. Sanderinks advocaat Boogaard laat weten ‘liever niet’ met journalisten te praten.

Gerard Sanderink publiceerde gisteren nog een vier pagina’s tellende ‘verklaring’ waarin hij een barrage van beschuldigingen aan het adres van Van Egten en ook de FIOD uit. Daarmee leek hij te willen zeggen dat hij niet zo happig was op een rectificatie. Wat hem van gedachte deed veranderen, is niet duidelijk. Sanderink zelf zit op het moment van schrijven in een meeting en laat weten op een later tijdstip terug te zullen bellen.]

 

De zakenman, die bekend staat om zijn zuinigheid, moet zijn beurs trekken om rectificaties te plaatsen. Dit blijkt uit het vonnis van de rechtbank Almelo dat dinsdagmiddag 25 juni werd uitgesproken. 

De oprichter van automatiseringsbedrijf Centric en eigenaar van bouwbedrijf Strukton moet binnen een week rectificaties plaatsen in dagblad Tubantia, het Brabants Dagblad en in zakenblad Quote. De rectificaties hebben betrekking op zijn uitspraken over de inval van de FIOD bij bouwbedrijf Strukton, in februari van dit jaar. Om een grote order voor de bouw van een metronetwerk in de Saoedi-Arabische hoofdstad Riyad binnen te halen, zouden medewerkers van het bedrijf smeergeld hebben betaald. Sanderink wierp die beschuldigingen verre van zich en verklaarde publiekelijk dat zijn vroegere geliefde verantwoordelijk was voor de inval van de FIOD.

‘Enig bewijs voor deze beschuldiging aan het adres van Van Egten is door Sanderink niet gepresenteerd,’ oordeelde de rechtbank. Ook oordeelde de rechter dat Sanderinks uitlatingen aan het adres van Van Egten schadelijk zijn.

De volledige tekst van de rectificatie moet uit drie zinnen bestaan:

Op twee andere punten hoeft Sanderink niet te rectificeren. Hij beweerde dat zijn ex niet wilde aftreden als bestuurder van de stichting Gerard Sanderink – de stichting die zich na zijn overlijden over de aandelen van zijn bedrijven zal ontfermen – en Van Egten kon onvoldoende aantonen dat die claim niet zou kloppen.

Ook hoeft Sanderink zijn uitlatingen over vermeende fraude bij de bedrijven waar zijn ex-geliefde de leiding over had, niet te rectificeren. De rechtbank acht het legitiem dat Sanderink bij een kleine kring mensen informeerde naar de mogelijke fraude. Van Egten ontkende in de zittingen dat er sprake is van malversaties en stelde dat de uitlatingen van Sanderink zeer schadelijk voor haar zijn.

De in Tubantia, het Brabants Dagblad en Quote gedane uitlatingen over de toedracht van de FIOD-inval moet hij dus wel rectificeren. Sanderink liet zich kort voor de hervatting van de rechtszaak in juni uitgebreid interviewen door zakenblad Quote. Sanderink zei in Quote dat hij een ‘zuivere en oprechte ondernemer’ probeert te zijn. De reden voor de inval is volgens hem niet gelegen in mogelijke corrupte medewerkers, maar in handelingen van zijn vroegere vriendin.

De zakenman stelde dat de opsporingsdienst FIOD was ‘ingegaan op allerlei insinuaties van Van Egten en haar advocaat. Die hebben vanaf half november contact gehad. Dat ging tot op het niveau van de secretaris-generaal.’ En: ‘Als het nou slechts één brief was geweest, maar de communicatie ging heen en weer. Als ik die brieven lees, zie ik dat daarin opzettelijk dingen zijn gezet waar de AIVD niet omheen kon.’

‘Ik heb meer kennis, ik weet dingen,’ laat Gerard Sanderink FTM weten. ‘Meer zeg ik er niet over’

Follow the Money onthulde in in mei een mail die Sanderink naar de desbetreffende secretaris-generaal Maarten Schurink van het ministerie van Binnenlandse Zaken stuurde. In de mail die c.c. naar minister Kajsa Ollongren werd gestuurd, beweert Sanderink dat de inval van de FIOD het gevolg was van de correspondentie van Van Egten met het ministerie. Sanderink onderbouwde dit met een document dat door zijn huidige vriendin Rian van Rijbroek werd aangemaakt.

Volgens Sanderink was het ‘in het belang van u [secretaris-generaal Maarten Schurink, red.] en van de werkgelegenheid van ongeveer 15.000 mensen’ dat het ministerie met hem contact op zou nemen.

Als Sanderink er niet binnen een week in slaagt om Van Egten bewijs te leveren van de rectificaties, kan hij een dwangsom van 5.000 euro per dag tegemoet zien, met een maximum van 200 duizend euro. Ook verbiedt de rechtbank Sanderink op welke wijze dan ook nog iets te zeggen over zijn beschuldiging aan het adres van zijn ex. Ook dit op straffe van een dwangsom van 5.000 euro per dag.

‘Ik heb meer kennis, ik weet dingen,’ laat Gerard Sanderink FTM weten. ‘Meer zeg ik er niet over.’ Dan hangt hij op. Zijn advocaat Jan Boogaard zegt desgevraagd dat zijn cliënt in hoger beroep zal gaan. ‘Mijn cliënt en ik vinden het vonnis  onbegrijpelijk. Als u de rectificatie leest, spreekt dat voor zich.’ Op de vraag of Sanderink overweegt geen rectificaties te plaatsen en de kosten op zich te nemen, wil de advocaat geen antwoord geven.