Gered door de gong?

Europa is gered. Althans, voorlopig. Hoe de volgende ronde er ook uit gaat zien, 1 ding is zeker: u betaalt

Deze column is vorige week donderdagochtend geschreven, het is maar even dat u het weet. De euro leek later die dag weer voor een tijdje gered en ik moet toegeven dat ik niet had verwacht dat de politici er nog uit zouden komen. De lichaamstaal tussen Merkel en Sarkozy was duidelijk, er is geen chemie tussen die twee. Maar met name hoe Merkozy Berlusconi afserveerden deed bij mij het ergste vrezen (overigens kan ik het zeer goed begrijpen want wie is vergeten dat Berlusconi zeer demonstratief met zijn rug naar Merkel toe ging bellen terwijl zij stond te wachten met uitgestoken hand, Frau Merkel zal het niet zijn vergeten. Net als die opmerking over haar achterste). En alles draait om Italië en zijn staatsschuld (Griekenland is peanuts en is de bliksemafleider).

"Never trust a trader"
De markten reageerden positief. Nou ja, na alle hel en verdoemenis die ons voorspeld was, econoom Matthijs Bouwman liet zich door Matthijs - ik snap er allemaal niets van - van Nieuwkerk in 'De Wereld Draait Door' verleiden tot uitspraak dat pinautomaten wel eens leeg zouden zijn, kon het ook niet anders. Ons Nationale instituut de NOS heeft (als enige) geslapen in een 'occupy-tentje' voor dat andere Nationale instituut  de Amsterdamse Effectenbeurs. Daarom was de NOS er als de kippen bij om donderdagochtend iemand in een raar jasje te interviewen die het allemaal maar niets vond. Het was een handelaar en u kent mijn stelling "never ever trust a trader".

Ik tel mijn knopen en bekijk de eurocrisis, net als Merkel, vanuit het standpunt dat Europa verder moet gaan met integreren om "een nieuwe oorlog in Europa te voorkomen". Het huis staat in brand en nu worden tenminste de brandslangen uitgerold. Nu maar hopen dat er water uitkomt, want we hebben een belangrijke erfenis te verdedigen.

Het taalgebruik van het officiële rapport is namelijk nogal vrijblijvend; "we invite...", "we welcome...". Ik mis woorden als: "we gaan afdwingen" of "we eisen" als gesproken wordt over echte hervormingen in Italië.

De banken gaan nu 50 procent afschrijven op hun Griekse schuld. Helaas is dit in de praktijk slechts 28 procent en ik denk niet voldoende. Het IMF heeft een vernietigend rapport geschreven over de kansen dat Griekenland zichzelf uit het moeras trekt. Het zou mij niet verbazen als er nog een rondje 'haircut' komt. En obligatiehouders van de failliete banken worden in het rapport uit de wind gehouden.

Nederlandse banken zijn veilig
Niet onverwacht (maar het staat er tenminste) is dat banken al in 2012 een eigen vermogen van 9 procent (van het balanstotaal) zullen moeten gaan hebben. De wrakke staatsleningen moeten dan op echte marktwaarde worden gewaardeerd. Dat was voor de Franse banken steeds het struikelblok. Ik ben benieuwd wat Chief Accountant Hoogervorst nu weer gaat zeggen? Het blijft lachen met politici, want de banken mogen niet excessief activa gaan verkopen en moeten wel krediet blijven verstrekken. Dan resteert eigen vermogen aantrekken. Wie durft nu te investeren in banken? Remember Dexia. De Chinezen willen wellicht, maar hun prijs zal hoog zijn. Er wordt 106 miljard opzij gezet voor herkapitalisatie. Het zal niet genoeg zijn. Maar spaarders opgelet: Nederlandse banken zijn veilig.

Alle aandacht moet komende weken gericht zijn op obligatiemarkten (vergeet de aandelenmarkt). Marktpartijen gaan zeker hun pijlen richten op Italië om te testen of een noodfonds van 1000 miljard (door u te betalen) voldoende groot is. Ik denk het niet. De hoogste baas van de ECB, de Italiaans Draghi, gaf daarom woensdag al aan dat de ECB doorgaat met aankopen van leningen. Goed om te weten dat u ook dan de rekening betaalt.

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Redactie

Gevolgd door 571 leden