ING's gerommel om rommelhypotheken

2 Connecties

Relaties

Staatssteun

Organisaties

ING
0 Bijdragen

De ooit zo giftige Alt-A-hypothekenportefeuille van ING stijgt in waarde, en de staatsgarantie wordt daardoor overbodig. ING wil snel verkopen, maar Dijsselbloem koestert de aankoop.

ING klopte in 2009 weer aan bij de Nederlandse overheid vanwege een portefeuille rommelhypotheken van 30 miljard euro. Deze Alt-A hypotheken waren door de financiële crisis qua marktwaarde bijna gehalveerd. De Nederlandse overheid ging vervolgens voor bijna 22 miljard euro garant staan zodat ING niet omviel.

De portefeuille stond destijds onder water, maar door het herstel van de Amerikaanse markt is deze garantie nu overbodig geworden. De marktwaarde van de hypotheken is boven de aanschafprijs van de Staat beland. De Nederlandse overheid kan daardoor in theorie de garantstelling ontbinden. ING staat te springen en wijst het ministerie van Financiën op een afspraak uit 2011 met Jan Kees de Jager, de toenmalige minister van Financiën. Maar Jeroen Dijsselbloem ligt vooralsnog dwars bij de verkoop van de Alt-A-hypotheekportefeuille. Dat schrijft Het Financieele Dagblad vanochtend op basis van anonieme bronnen.

ING: verkopen die rommel
ING wil de portefeuille van de balans, zodat de staatssteun verder gereduceerd wordt, inclusief de daarmee gepaard gaande kostenpost van honderden miljoenen en het verplichte plafond op beloningen en bonussen. In theorie kan Dijsselbloem de (voormalige) rommelhypotheken nog jaren in portefeuille houden, want sommige leningen hebben nog een looptijd van twintig jaar. Verkopen is echter een optie geworden, want het FD schrijft dat het break-evenpunt op 68,1 procent ligt terwijl de waarde van de portefeuille eind vorig jaar al 68,7 procent van de nominale waarde bedroeg. Door het herstel van de Amerikaanse markt – steeds meer Amerikanen lossen hun hypotheek vervroegd af - zal de waarde in het eerste kwartaal 2013 verder zijn toegenomen. ING maakt de exacte waarde morgen bekend tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers (Q1 2013). Dan zal blijken hoeveel de potentiële winst voor de Staat bedraagt.