Gerrit Schotte ontving mogelijk via vriendin geld van maffiabaas

4 Connecties
0 Bijdragen

Klokkenluiderswebsite Curaleaks toont bankafschriften van de vriendin van de ex-premier van Curaçao met betalingen van maffiabaas Francesco Corallo.

Op de klokkenluiderswebsite Curaleaks staan een zestal bankafschriften van de voormalige vriendin van Gerrit Schotte, de ex-premier van Curaçao. De bankafschriften tonen betalingen van een van de bedrijven van de Italiaans/Nederlandse maffiabaas Francesco Corallo. Corallo zou betrokken zijn geweest bij drughandel en witwaspraktijken en wordt door Interpol gezocht. Hij bestiert vanuit St. Maarten het casino-imperium Atlantis World Group. In totaal kreeg Schotte's vroegere vriendin 213.422 Amerikaanse dollar op haar rekening bij Citibank gestort. Grote delen van dit geld werd kort daarna opgenomen en deels overgemaakt naar een rekening die volgens Curaleaks van Gerrit Schotte is. Curaleaks toont ook een document waaruit blijkt dat Schotte in 2005 bij een dodelijk verkeersongeluk op Curaçao was betrokken. Op vrijdag 19 oktober kiezen de burgers van Curaçao een nieuwe premier. Gerrit Schotte is een van de kandidaten.

Pompstation

Vorige week kwam Schotte ook al in het nieuws toen er een brief uitlekte die Schotte in 2011 aan de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken had geschreven. Daarin vroeg Schotte om informatie die de "absolute geschiktheid" van de "gerespecteerde zakenman" Francesco Corallo bevestigd kon worden. Schotte wilde Corallo mogelijk een "prestigieuze en belangrijke constitutionele positie" toebedelen. De brieven die vorige week zelfs tot opwinding in de Nederlandse media leidden, staan ook op de klokkenluiderswebsite. "Er was geen positie, het was vanwege aantijgingen dat ik een relatie had met een crimineel", zei Schotte afgelopen zaterdag in een interview in NRC Handelsblad. "Daarom wilden wij gewoon informatie over hem krijgen. Dat is deugdelijk bestuur. We kregen van ministers in Italië antwoord dat hij gewoon clean is." De op Curaleaks getoonde bankafschriften vormen mogelijk nieuw hard bewijs van de corruptie van Schotte. De bankafschriften zijn afkomstig van Citibank en vermelden de naam Cicely R. van der Dijs en het rekeningnummer 9114349814. De aan de Universiteit van Leiden opgeleide Cicely van der Dijs is de voormalige vriendin van Schotte. Volgens haar Linkedin profiel is Van der Dijs eigenaar van Vanddis N.V. waarmee ze een pompstation op Curaçao exploiteert. Het pompstation is - toepasselijk - op de Schottegatweg in het noordelijke deel van Willemstad gevestigd. Van der Dijs was donderdag niet bereikbaar voor vragen van FTM.

Cicely van der Dijs met Gerrit Schotte

Stortingen van Corallo

De belangrijkste bankafschriften bevatten transacties uit de periode mei-december 2010. De bewuste transacties vinden nog plaats voordat Schotte premier wordt. Op 14 mei 2010 wordt er door de firma B Plus Giocolegale LIM (B Plus) 140.000 dollar op de rekening van Van der Dijs bijgeschreven. B Plus is een bedrijf dat onderdeel uitmaakt van de Atlantis World Group of Companies dat eigendom is Francesco Corallo. Drie dagen later volgt er een betaling aan No Brand Limited van 15 duizend dollar. Volgens Curaleaks zou dit een vennootschap van Schotte zijn. Een maand later, op 11 juni 2010, neemt Van der Dijs in Miami in Florida 120 duizend dollar in contanten op. Drie dagen later wordt er 's ochtends om 08:29 weer een bedrag van 73.422 dollar door B Plus van Corallo op de rekening van Van der Dijs bijgeschreven. Dezelfde dag volgen er een viertal aankopen van duizend dollar en meer en wordt er om 11:14 nog eens 53.432 dollar in contanten opgenomen. Niet veel later, om 12:18, wordt er weer een bedrag van 10 duizend dollar overgemaakt op de rekening van No Brand Limited. Volgens de Antilliaanse krant Amigoe zouden een dag na deze transacties, op 15 juni 2010, bedragen van 53.422 dollar en 20.000 dollar op de rekening van Fundashon Gerrit Schotte zijn gestort. Amigoe baseert zich daarbij op eerder ontvangen rapporten Meldingen Ongebruikelijke Transacties (MOT), aldus een posting op de website van The Daily Herald.   Een van de bankafschriften met de stortingen en opnames (klik op afbeelding om te vergroten)

Geen zekerheid over authenticiteit

In een reactie op vragen van FTM laat de klokkenluidersite weten dat het niet 100 procent zeker kan zijn dat de bankafschriften van de rekening van Van der Dijs authentiek zijn. In de meeste gevallen krijgt Curaleaks de documenten in PDF-formaat aangeleverd, aldus een anonieme woordvoerder die per mail antwoord geeft. Het PDF-formaat bevat metadata die het mogelijk maakt de herkomst van een document te achterhalen, waarna deze gegevens, om de bronnen te beschermen, worden verwijderd. De bankafschriften van Cicely van der Rijs werden op JPG-formaat (foto-formaat) aangeleverd waardoor het achterhalen en controleren van zogenoemde metadata onmogelijk werd. Op Curaleaks staat dat de site in Zweden wordt gehost. De klokkenluiderswebsite heeft ook een Facebookpagina.