
Wie betaalt? En wie bepaalt? FTM zoekt uit hoe de politieke worst écht gedraaid wordt. Lees meer
Leven we in een lobbycratie of is lobbyen een wezenlijk element van een gezonde democratie? Zeker is dat de lobbywereld wordt gezien als een zeer invloedrijke factor in ons politiek bestel, maar beschrijvingen van die wereld komen doorgaans niet verder dan het woord ‘schimmig’. Follow the Money wil daar verandering in brengen en duikt de lobbywereld in om te zien hoe de worst écht gedraaid wordt.
Podcast | Vrijwillige diplomaten maken het bont
Nederlandse diplomaten verdacht van fraude, witwassen en afpersing
Boeren blokkeren via het waterschap opnieuw een belasting op vervuiling met mest en landbouwgif
Ondanks bedrijfsschandalen is Heineken-directeur nu voorzitter van anti-corruptiewaakhond
Prominente Eurocommissaris maakt dankbaar gebruik van gratis verwennerij in de Emiraten
Dry January? Niet nodig, volgens de alcoholindustrie
EU-parlementslid combineert aandelen Apple met meeschrijven aan techwet (en vindt dat geen probleem)
Cash uit Qatar: hoe kon dit gebeuren in het Europees Parlement?
Strafrechtelijk onderzoek naar hotelstrand richt zich ook op de bestuurders van Bonaire
De gaslobby maakte ons afhankelijk van Rusland en bepaalt nu wéér het beleid
© JanJaap Rypkema
Het geschenkenregister van de Tweede Kamer is een papieren tijger
Om de schijn van belangenverstrengeling in de politiek te voorkomen, moeten Tweede Kamerleden sinds 2004 hun geschenken in een register bijhouden. In de praktijk is deze maatregel een papieren tijger. Een groot deel van de Kamerleden gaf sinds de verkiezingen in 2017 helemaal niets op, de regels zijn vaag, toezicht ontbreekt, en sancties zijn er niet. Begin deze week kwam het Presidium, het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, met het voorstel om een onafhankelijk toezichthouder in het leven te roepen: het college van onderzoek integriteit.
Luister naar de podcast bij dit artikel
Frederique de Jong in gesprek met Jeroen Wijnen
-
Wanneer Tweede Kamerleden een cadeau krijgen boven de 50 euro, dienen zij hier melding van te maken. Deze meldingen komen in het zogeheten geschenkenregister terecht. Snoepreisjes moeten worden gemeld in het reizengregister. Maar al een paar keer zijn Kamerleden in opspraak gekomen nadat was gebleken dat ze dure cadeaus of reizen niet hadden opgegeven.
-
FTM onderzocht het geschenkenregister en bracht in kaart wie wat heeft gemeld. Het register toont grote verschillen tussen politici onderling; sommige Kamerleden melden jaarlijks tientallen geschenken, terwijl anderen niets opgeven. Bij 42 Kamerleden is het register sinds 2017 leeg.
-
De regels rond het register zijn vaag, een toezichthouder ontbreekt, en er zijn geen sancties..
-
Het Presidium, het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, wil daar verandering in brengen; begin deze week kwam het met een voorstel om een onafhankelijk toezichthouder in het leven te roepen.
Op zondag 4 juni 2017 landde een Dassault Falcon 900B PH-EBR, een privévliegtuig dat 13 passagiers kan vervoeren, op het vliegveld van Ibiza. Even later stapte Thierry Baudet uit het toestel en liep het vliegtuigtrapje af. De FvD-voorman was toen net een paar maanden Kamerlid. Hij reisde met onder andere Jort Kelder, voormalig hoofdredacteur van het maandblad Quote, en Fokke de Jong, mede-oprichter van Suitsupply. De Jong is de eigenaar van het privévliegtuig; hij noemt hem ook wel zijn ‘witte busje’.
Het gezelschap bleef twee dagen op het eiland, en bezocht er Club Lio. Op de terugweg maakte het toestel een tussenstop op Maastricht Airport om Baudet af te zetten voor een politieke bijeenkomst in de buurt. Een jaar later reisde Baudet weer met het toestel van De Jong mee, dit keer naar Schotland.
In de zomer van 2019 berichtte HP/De Tijd over de reisjes die Thierry Baudet maakte in de privéjet van Fokke de Jong. De Jong bevestigt tegenover Follow the Money dat hij Baudet heeft meegenomen: ‘Hij is twee keer meegeweest met een gezelschap dat gehost werd door Jort Kelder. Die brengt dan allerlei kleurrijke personen zoals ondernemers, journalisten en politici bij elkaar. [..] Ik heb die twee keer het vervoer geregeld.’
Baudet is niet de eerste die in opspraak kwam omdat hij waardevolle gunsten niet meldde. Alexander Pechtold ging hem voor – maar liefst twee keer
HP/De Tijd berichtte over de reisjes omdat Baudet ze niet had opgegeven aan de Tweede Kamer. Dit terwijl politici al sinds 2004 alle geschenken met een waarde boven de 50 euro dienen op te geven in het zogeheten geschenkenregister. Ook in het reizenregister – waar Kamerleden alle buitenlandse reizen moeten opgeven die (deels) door derden zijn betaald — meldde Baudet er niets over. Een meerdaagse vlucht met een privéjet kost gemiddeld tienduizenden euro’s, ruim 200 keer het grensbedrag van 50 euro. Toch maakte Baudet er geen melding van.
Baudet is niet de eerste die in opspraak kwam omdat hij waardevolle gunsten niet meldde. Alexander Pechtold – indertijd fractievoorzitter van D66 – ging hem voor, maar liefst twee keer. In 2016 kwam naar buiten dat hij naar Oekraïne was gevlogen met een privéjet, gesponsord door Frans Lavooij. Hij gaf de privévlucht niet op. En in 2017 kreeg Pechtold een appartement in Scheveningen ter waarde van 135.000 euro cadeau van Serge Marcoux, een Canadese oud-topdiplomaat. Pechtold gaf zijn cadeau niet op.
Artikel in HP/De Tijd, door Ton F. van Dijk, van 2 september 2019
Op basis van deze gebeurtenissen kun je je afvragen of het geschenkenregister naar behoren functioneert. In 2018 publiceerde GRECO, de Europese anti-corruptiewaakhond, een rapport met fikse kritiek op de regelgeving en het toezicht rond het register. Nederland kent geen toezichthouder of sancties om de regels van het register te handhaven.
Sokken en slagroomtaarten
Hoe is het gesteld met de registers die belangenverstrengeling moeten voorkomen? De Tweede Kamer kent er twee: het geschenkenregister en het reizenregister (zie kader). Dit artikel spitst zich toe op het geschenkenregister. Follow the Money nam de lijsten met alle gemelde cadeaus vanaf 2017 onder de loep (in maart 2017 vonden de de verkiezingen plaats). Eerder schreven we al over het register van de Eerste Kamer, dat beangstigend leeg blijkt. Nu is de Tweede Kamer aan de beurt. We analyseerden hoe vaak Kamerleden geschenken aanmelden, en wat voor cadeaus erin geregistreerd staan.
Sommige politici geven een waslijst aan geschenken op, anderen helemaal niets. Datzelfde geldt voor de partijen: sommige geven niets op, en anderen juist veel. Bovendien staat het register vol met boeken, sokken en slagroomtaarten, terwijl de peperdure cadeaus, zoals die aan Pechtold en Baudet, ontbreken. De duurste melding was een Frederique Constant-horloge van 3695 euro, dat Klaas Dijkhoff (VVD) ontving toen hij werd uitgeroepen tot de Best Geklede Man van 2017. In aanvulling op onze analyse lazen we alle relevante documenten en regelgeving door, en spraken we met experts. Hieruit doemt een beeld op van een systeem zonder toezicht of tanden, waarin politici grotendeels zelf bepalen wat ze melden en wat niet.
Wanneer Kamerleden een cadeau krijgen boven de 50 euro, dienen zij dit binnen een week te melden bij het Presidium, het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, dat onder leiding staat van Kamervoorzitter Khadija Arib. Of het cadeau materieel is (een boek) of immaterieel (een vrijkaartje), maakt niet uit. Aan het eind van elk jaar publiceert het Presidium een lijst met alle giften. Zo kunnen burgers zien wat elke volksvertegenwoordiger dat jaar ontving. Naast het geschenkenregister kent de Tweede Kamer ook het reizenregister, voor buitenlandse reizen die (deels) betaald zijn door derden, en het register voor nevenfuncties van Kamerleden.
Het overzicht van integriteitsregels voor Tweede Kamerleden meldt wanneer politici geschenken moeten melden: ‘Als een willekeurige toeschouwer zonder veel omwegen zou kunnen denken dat een bepaalde private omstandigheid van een lid van invloed is op diens stellingname in een publiek vraagstuk, kan het raadzaam zijn omstandigheid in het register te doen opnemen.’
Het geschenkenregister bestaat sinds 2004. De initiatiefnemer was PvdA-Kamerlid Staf Depla; hij probeerde al in 2003 het geschenkenregister in het Reglement van Orde op te nemen. Aanleiding hiervoor was de parlementaire enquête naar de bouwfraude, waaruit bleek dat de Nederlandse Staat vele miljoenen teveel had betaald aan bouwbedrijven vanwege illegale bouwafspraken. Depla zei hierover tegen FTM: ‘Naast verboden prijsafspraken was er ook sprake van smeren en fêteren. Dat lukt alleen als overheidsvertegenwoordigers daar gevoelig voor zijn. [..] Onder het motto “verbeter de wereld, begin bij jezelf” is toen dit idee geboren.’ Depla’s voorstel strandde in eerste instantie in de Kamer, omdat het CDA en de VVD tegen stemden. Zij vonden de maatregel overbodig en waren bang voor meer bureaucratie. ‘Toen werd ik nog weggehoond,’ verklaarde hij tegenover NRC Handelsblad. Een jaar later diende het Presidium hetzelfde voorstel in. Dit keer werd het voorstel unaniem aangenomen.
Er is in Nederland geen toezichthouder voor het register. Het Presidium spreekt Kamerleden wel aan waar nodig, zoals bij de affaire rond Baudet, maar controleert niet of de meldingen van de Kamerleden volledig zijn en kan geen sancties uitdelen in geval van nalatigheid. Nederland is niet het enige land zonder toezicht, volgens GRECO. Ook België, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland kregen hiervoor een tik op de vingers. Finland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk doen het beter. Zij hebben een onafhankelijke toezichthouder die onderzoek doet en straffen kan uitdelen.
Wat staat er in het geschenkenregister?
In de grafiek hieronder is te zien wat voor soort geschenken er zoal in het register staan. Veel giften zijn onbeduidend: Kamerleden kregen kleine presentjes, zoals een fles wijn (categorie ‘eten en drinken’) of een boek, met een waarde onder de 50 euro. Het register meldt zelfs sjaals en agenda’s van slechts een paar euro. De meeste giften zijn immaterieel, zoals vrijkaarten voor sportevenementen, concerten en theatervoorstellingen. Een enkele keer krijgen politici hun taxirit vergoed als ze een interview of praatje geven.
Van twee geschenken ligt de waarde boven de 1000 euro: een horloge van 3695 euro voor Klaas Dijkhoff (VVD), en een donatie van 2011 euro aan het dierenasiel in Bruchem voor Albert van den Bosch (VVD). Cadeaus van boven de 10.000 euro, zoals het appartement van Pechtold of de privévluchten van Baudet, staan er niet tussen.
Bijna de helft van alle Kamerleden had in 2019 niets te melden
Wie het geschenkenregister bestudeert, stuit op grote verschillen tussen politici onderling. Waar je bij sommige namen talloze evenementen, diners, en andere cadeaus vindt, zie je bij anderen niets staan: in 2019 gaven 72 Kamerleden geen enkele gift op. Voor de hele onderzochte periode (2017 tot en met 2019) zijn dat er 42.
Bij sommige Kamerleden is dat logisch: sommigen zitten net in de Kamer, zoals de kersverse Eva van Esch (PvdD), die in oktober de zetel van Marianne Thieme overnam. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met de anciënniteit van Kamerleden. Van de 42 Kamerleden met een leeg register zijn er 10 net aangetreden; 32 zijn al sinds de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen Kamerlid. Als zij samen een partij zouden vormen – bijvoorbeeld de ‘Pechvogels’ – dan waren ze de grootste partij van Nederland.
De absolute koploper onder de cadeaukrijgers is Rudmer Heerema (VVD) met 121 geschenken. Als woordvoerder voor sport en onderwijs ontving hij veel uitnodigingen voor sportevenementen, zoals eredivisiewedstrijden of de TT in Assen. Remco Dijkstra (VVD) is een goede tweede met 116 presentjes. Zijn register staat grotendeels vol cadeaus onder grens van 50 euros: een sjaal, een slagroomtaart, een fruitpakket van 10,50 en een herbruikbaar waterflesje van Dopper (12 euro). ‘Ik ben ooit begonnen alles op te geven,’ zegt hij tegen FTM. ‘Ik wil daar geen gezeik over en integriteit is zo ongeveer je belangrijkste asset als Kamerlid.’
Een klein aantal parlementariërs is goed voor het gros van de giften
De verdeling van giften per Kamerlid toont een steile piek, wat duidt op een ongelijke verdeling. Een klein aantal parlementariërs is goed voor het gros van de giften. Dat sommige politici, bijvoorbeeld door hun woordvoerderschap, vaker iets krijgen dan anderen is logisch; dat zoveel Kamerleden helemaal niets gekregen hebben, is echter onwaarschijnlijk. We vroegen enkele lege-handen-politici om uitleg. Degenen die ons te woord wilden staan, verklaarden dat ze geen giften aannemen met een waarde hoger dan 50 euro.
Ook tussen de partijen bestaan flinke verschillen. Hou je van veel cadeaus, dan doe je er blijkens het register goed aan om Kamerlid te worden voor 50Plus of de VVD. Bij die partijen ontvangen, voor zover gerapporteerd, parlementariërs met afstand de meeste geschenken. Daar moet wel bij worden aangetekend dat ook binnen die partijen grote verschillen heersen. Heerma en Dijkstra trekken het gemiddelde van de VVD flink omhoog, en Henk Krol is in zijn eentje verantwoordelijk voor de hoge score van zijn fractie; hij ontving maar liefst 83 cadeaus, waaronder veel boeken en kleine presentjes (zoals een kaasplankje, een peper en zoutstel, en roodbont geblokte sokken). Toch heeft iedere VVD’er en 50Plusser ten minste één gift op zijn naam staan. Dat geldt niet voor fractieleden van andere partijen.
Onderaan bungelen het Forum voor Democratie, de PVV, de Partij voor de Dieren en DENK. Bij het FvD gaf niemand iets op. De PVV en de PvdD meldden beiden slechts één gift, en DENK meldde er twee. Slaan Kamerleden van deze partijen alle cadeaus af, of nemen ze het niet zo nauw met hun registratieplicht? We vroegen enkele fractieleden van deze partijen om toelichting. Frank Wassenberg (PvdD), Lammert van Raan (PvdD) en Esther Ouwehand (fractievoorzitter PvdD) lieten ons weten dat zij alle geschenken boven de 50 euro afslaan. Ouwehand voegde toe: ‘Spullen, spullen, spullen, we hebben er teveel van.’ Kamerleden van de PVV, het FvD en DENK reageerden niet.
Prominente ‘Pechvogels’
Hoe spannend het leven van Thierry Baudet oogde na de onthullingen over zijn privévluchten, zo oersaai lijkt het in het geschenkenregister. Baudet heeft geen enkel cadeau gemeld. Ook het reizenregister – waar Kamerleden alle buitenlandse reizen moeten opgeven die (deels) door derden zijn betaald – is bij hem nog altijd leeg.
Baudet verklaarde destijds tegen het AD: ‘Ik was gewoon met een vriendengroep weg. Soms gaan we met de auto, soms anders. Maar als ik dit had moeten opgeven ga ik dat alsnog doen. Ik had niet het idee dat dit ook maar iets te maken had met mijn werk als politicus.’ Deze verwarring bij Baudet wekt lichte verbazing, aangezien Alexander Pechtold in 2016 en 2017 al in opspraak kwam door geschenken niet te melden, waarvan een keer nota bene vanwege hetzelfde soort gift: een privévlucht. Baudet heeft zijn trips ook na de onthullingen niet opgegeven; zijn register blijft leeg. FTM heeft Baudet herhaaldelijk om een toelichting gevraagd, maar kreeg geen reactie.
In een interview uit 2017 met HP/De Tijd lijkt Baudet te suggereren dat de Jong hem met pakken sponsort. Nadat Baudet een compliment krijgt over zijn blauwe maatpak, zegt hij: ‘Van Fokke de Jong, van Suitsupply, die steunt ons ook!’ Volgens de Jong was er echter geen sprake van een geschenk: ‘Hij is een keer bij ons geweest om een pak te halen. Toen heb ik gezorgd dat hij goed geholpen werd. Het is inmiddels lang geleden; het zou kunnen dat hij wat korting heeft gekregen, maar volgens mij heeft hij netjes afgerekend.’ Volgens De Jong loopt Baudet te koop met zijn steun, terwijl hij die helemaal niet heeft. ‘Dat vind ik niet zo netjes,’ aldus De Jong.
Tunahan Kuzu (DENK) werd verblijd met twee sierobjecten: een vaas en een porseleinen schildpad
Baudet is niet de enige fractievoorzitter die geen giften heeft gemeld. Ook bij Esther Ouwehand (PvdD) en Geert Wilders (PVV) staat de teller sinds de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen op nul. Wilders, een van de nestors van het parlement, gaf in zijn jaren als Kamerlid twee keer iets op: in 2008 en 2012. Andere fractievoorzitters geven hier en daar een gift op, maar niet veel. Pieter Heerma (CDA) woonde een diner bij op kosten van het Rijksmuseum. Lilian Marijnissen (SP) kreeg een handgemaakte penning toen ze de titel Taalstaatmeester 2018 won, en Tunahan Kuzu (DENK) werd verblijd met twee sierobjecten: een vaas en een porseleinen schildpad. Beide zijn overigens te bewonderen in het DENK-museum op het partijkantoor in Rotterdam.
Klaas Dijkhoff, Esquires Best Geklede Man (foto: Mischa Schomaker, november 2017)
Er zijn ook partijleiders bij wie het register bol staat van de cadeaus. Henk Krol (50Plus) spant de kroon met 83 giften; hij kreeg bijna twee keer zoveel als alle andere fractievoorzitters samen. Klaas Dijkhoff mag met 12 geschenken ook niet klagen. Toen hij in 2017 de Best Geklede Man van het jaar werd, kreeg hij niet alleen dat dure horloge, maar ook 1000 euro aan shoptegoed bij de Bijenkorf. Voorts was hij drie keer te gast in de exclusieve Legends Lounge in het PSV-stadion, waar hij, na een diner bereid door sterrenkoks te hebben verorberd, vanuit de skybox zijn favoriete club kon zien spelen.
Volgens Kamerleden zelf duiden de grote verschillen niet op gaten in het systeem. Kamerleden met lege registers zeggen alle waardevolle cadeaus af te slaan. Het verschil ontstaat volgens hen dus niet door een gebrek aan registratie-trouw. Om deze bewering verder te onderzoeken brachten we de regels van het geschenkenregister en het toezicht hierop in kaart.
Wetgeving en toezicht
Er is geen wet die Kamerleden verplicht hun geschenken te registreren. Zodoende is nalatigheid geen zaak voor het Openbaar Ministerie of de rechter. Wel zijn er huisregels over het register. Een toezichthouder is er niet. Het Presidium van de Tweede Kamer (het dagelijks bestuur), onder leiding van Arib, spreekt Kamerleden wel aan waar nodig, zoals bij de affaire rond Baudet gebeurde. Maar het Presidium controleert niet of de meldingen van de Kamerleden volledig zijn en kan geen sancties uitdelen.
Wim Voermans, hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, beaamt dat er geen toezicht op het geschenkenregister is. ‘Het systeem is afhankelijk van de goede wil van Kamerleden,’ zegt hij. ‘Zo’n systeem is kwetsbaar als een paar [Kamerleden] hun taak niet zo nauw nemen.’ Daarom is niet te zeggen of de dure cadeaus aan Pechtold en Baudet incidenten zijn, of het topje van de ijsberg.
‘Het is een privékwestie’
Maar zelfs al waren de regels van het geschenkenregister juridisch bindend, ze laten de Kamerleden veel ruimte om zelf te beslissen wat ze opgeven. In de integriteitsregels van de Kamer staat: ‘Het is aan het lid zelf om te bepalen of een specifieke omstandigheid redelijkerwijs als relevant voor het functioneren kan worden beschouwd.’ Dat is als een scholier die zelf mag bepalen of hij huiswerk moet maken.
De onduidelijkheid wordt versterkt doordat er naast het geschenkenregister ook een register voor buitenlandse reizen bestaat. Geschenken die je onder beide categorieën kunt scharen, zoals de privévluchten van Pechtold en Baudet, vallen dan makkelijk tussen wal en schip. Het is niet duidelijk waar ze precies thuishoren, en dus geven politici ze maar niet op. Duidelijker zou zijn om één register in het leven te roepen waarin alle soorten voordelen aan Kamerleden worden vermeld.
Zowel Pechtold als Baudet maakten dankbaar gebruik van de soepele regelgeving. Beiden pareerden de kritieken met het argument dat het een privékwestie was: ze hadden die geschenken niet ontvangen in hun rol als Kamerlid. Voermans vindt dat een ‘non-argument’. In 2016 schreef hij: ‘Het Kamerreglement maakt helemaal geen onderscheid tussen giften en voordelen die je hebt gekregen als privépersoon of als functionaris. Eigenlijk maar goed ook, want waar houdt de privépersoon op en waar begint de politicus?’
Natuurlijk zijn er uitzonderingen, vindt Voermans. Kamerleden hoeven niet plotseling presentjes van hun partner of kind op te geven. Wel moet duidelijk zijn wat die uitzonderingen zijn; dat is de enige remedie. ‘In landen met grote corruptieschandalen is het altijd hetzelfde verhaal. “Ik ben helemaal niet corrupt, ik heb gewoon vrienden. En dat kan ik heel goed scheiden, hoor.”’
De alarmbellen gaan af
Voermans is niet de enige die kritiek heeft op het Nederlandse systeem. GRECO, de Europese anti-corruptiewaakhond, waarschuwt al sinds 2013 voor het gebrekkige toezicht op het geschenkenregister. In hun evaluatie van 2018 constateerde de waakhond dat er op dit punt nog niets was verbeterd: GRECO haalde onder andere de kwestie van Pechtolds appartement aan. Het advies van de waakhond is helder: benoem een officiële toezichthouder die bevoegd is om onderzoeken in te stellen en sancties uit te delen.
Het Presidium wil dus wel een waakhond, maar dan eentje die niet zelf kan bijten
Dit tweede rapport van GRECO bracht Den Haag eindelijk in beweging. Begin deze week kwam het Presidium met het voorstel om een onafhankelijk toezichthouder in het leven te roepen: het college van onderzoek integriteit. Als de Tweede Kamer dit voorstel overneemt, zal dit college zich voortaan ontfermen over alle integriteitskwesties in de Kamer, waaronder het geschenkenregister. Wie vermoedt dat een Kamerlid de regels breekt, kan een klacht indienen. Het college onderzoekt dan of de klacht gegrond is. Blijkt vervolgens dat een Kamerlid de integriteitsregels heeft geschonden, dan kan het college een sanctie aanbevelen. De Tweede Kamer beslist uiteindelijk of deze sanctie wordt toegekend. Het Presidium wil dus wel een waakhond, maar dan eentje die niet zelf kan bijten.
Het voorstel lost niet alle problemen op. Nergens wordt verhelderd wat wel en wat niet in het register thuishoort, zodat de kans groot is dat het nieuwe college van geval tot geval de regels moet verduidelijken. Toch ziet Kamerlid Harry van der Molen (CDA) het als een belangrijke ontwikkeling. Hij zegt tegen FTM: ‘Voor de Tweede Kamer is dit een forse stap in het integriteitsbeleid.’ De Kamer zal zich binnenkort over het voorstel van het Presidium buigen. De vraag is nu of de Kamer het gat in haar eigen systeem wil dichten.
51 Bijdragen
C. Tamsyn 4
Bilderbergbezoeker D66er Pechtold kreeg een compleet appartement, hij kwam er gewoon mee weg. Het was een privé kwestie.
Volgens het OM is er onvoldoende aanleiding voor de verdenking van een strafbaar feit. Ook zijn er geen aanknopingspunten voor een opsporingsonderzoek.
Mensen met een minimale bijstandsuitkering daarentegen moeten ieder extraatje boven een bepaald bedrag verantwoorden want owee ze zijn in staat je te korten op je riante uitkering, je mocht het eens te goed krijgen. Een “steuntrekker” met privé kwesties het moet niet gekker worden!
Roland Horvath 7
C. TamsynIn BE bijvoorbeeld is het gewoon om werklozen, die zogenaamd niet voldoende hun best gedaan hebben om een job te vinden, hun werkloosheidsvergoeding af te nemen. Dan hebben ze dus geen inkomen meer. De politici, de media en de openbare opinie protesteren hier niet tegen.
Iemand zonder inkomen zetten behoort in BE tot de hoogste vormen van beschaving.
Wellicht ten overvloede, de nette mensen zoals de ministers, de leden van de Staten Generaal en de miljardairs zijn immuun voor fraude, corruptie, leugen, bedrog en diefstal.
Hen beroepsmatig controleren zou immoreel, ongehoord en verkeerd zijn.
Sterker nog, zoiets mag voor pesterij aangezien worden.
En voor verspilling van overheidsgeld door ambtenaren in functie.
Fred van Leeuwen 1
C. TamsynHet is eigenlijk een wonder dat nog zoveel burgers integer handelen, als je in aanmerking neemt welk prinicpeloos gedrag ze dagelijks boven hun hoofden zien.
Hoe krijg je leiders zover dat ze uit zichzelf begrijpen wat wel en niet kan? Psychologen en neurologen kunnen verklaren hoe ‘succesvolle leiders’ bijna onvermijdelijk hun grenzen verschuiven en gaan geloven dat ze onschendbaar zijn.
Fijn dat er toch nog die schaarser wordende, serieuze onderzoeksjournalistiek bestaat, om onder de oppervlakte te kijken.
De bevindingen van deze journalisten zouden best wat meer uitgedragen mogen worden door andere, vluchtiger opererende media. Bijvoorbeeld in de veel bekeken tv-journaals. Dan kunnen meer burgers fungeren als de ultieme toezichthouder, die ze in een democratie ook horen te zijn.
C. Tamsyn 4
Fred van LeeuwenDie tv-journaals zijn staatsomroepen, gedicteerd nieuws door een corrupte overheid, nep-nieuws om de burger bewust te misleiden. Onze democratie bestaat niet,een farce is het,een klucht!
Ruud Rogier 1
Precies waarom we dit vak, journalist, uitoefenen.
Waakhond van de democratie. Alle zeilen bij om dit in stand te houden.
Steun de NVJ ( in de actie Journalistiek Heeft Een Prijs #FJHEP ).
C. Tamsyn 4
Ruud RogierJournalisten zijn de poortwachters en onze professionele verhalenvertellers. We hebben ze steeds harder nodig om te weten wat er in onze warrige wereld aan de hand is.
Ik heb een groot respect voor eerlijke oprechte journalisten en dan bedoel ik niet zij die het establishment dienen.
Dat velen van hen soms amper kunnen rondkomen heeft niet iedereen door.
Ruud Rogier 1
C. TamsynDe media zelf staat erg onder druk. Omdat ze geleid worden door organen met louter winst als voornaamste doel. Zie hoe de P€rsgroep (DPG media) met zijn vaste freelancers omgaat ten aanzien van beloning voor geleverd werk.
Zaak is het dat de freelancer pal blijft staan voor de waarde van zijn werk. En het gaat weigeren om zich uit leveren aan dit soort ondernemingen.
Maatschappij en politiek moeten zich bewust worden van de noodzaak van een pluriforme pers, voor een gezonde democratie.
Roland Horvath 7
Ruud RogierEen deel van een oplossing: Minder privaat en meer collectief.
De helft van de banken collectiviseren/ nationaliseren, ook de helft van de media.
En de hele zorg en de - zorg verzekering, want iedereen wil niets minder dan altijd de optimale zorg.
De neoliberale privatiseringen zijn diefstal en een ziekte.
De 99% moeten hoe dan ook meeregeren in de politiek en in de economie dus in de ondernemingen.
Leo Coenders 2
Roland Horvath 7
Leo CoendersLeo Coenders 2
Roland HorvathFred van Leeuwen 1
Leo CoendersWaarbij het uiteindelijk de burger is, die ultiem toezicht houdt.
Maar dan goed geinformeerd, door de betere journalist, die er serieus tijd in steekt.
C. Tamsyn 4
Fred van LeeuwenMaar helaas is de keiharde werkelijkheid dat we als burger worden besodemieterd waar we bij staan, hoe erg is dat?
Erger nog is dat zij die ons besodemieteren er telkens keer op keer ook nog mee wegkomen.
[Verwijderd]
Leo Coendersr. ansems 2
Leo CoendersJan Ooms 10
Leo CoendersDe graaiende volksvertegenwoordiging is al veel vaker aan de orde geweest. En wat heeft ‘t opgeleverd?
Een vrijwel leeg register!
Alle journalistieke aandacht tot dusver heeft dus helemaal niets uitgehaald. Dan blijft er dus niet veel anders over dan een toezichthouder.
Nu is het in NL helaas gewoonte geworden dat na enige tijd blijkt dat toezichthouders niet functioneren of niet kúnnen en/of mógen handhaven.
Dus nee, een toezichthouder gaat dit gedrag ook niet voorkomen.
Nóg beter zou zijn ze met pek en veren over het Binnenhof te jagen, de 1e of 2e kamer uit te knikkeren en nooit meer toegelaten te worden in welke bestuurlijke functie dan ook.
Natuurlijk is wachtgeld dan ook uit den boze!
Na één zo’n politieke afgang laat de rest ‘t wel uit z’n hoofd en is ‘t gelijk een prima filter om dit soort profiteurs te weren!
Marcel de la Tile 1
Jeroen Wijnen 1
Marcel de la TileMarcel de la Tile 1
Jeroen WijnenJeroen Wijnen 1
Marcel de la Tilef. van Dam 6
Jeroen WijnenMarc Fahrner 7
f. van DamC. Tamsyn 4
Marcel de la TileWaarom niet? ze deugen geen van beide!
Hier de link naar het geschenkenregister en nevenfuncties, een lachertje van de bovenste plank.
https://www.tweedekamer.nl/kamerleden_en_commissies/openbare_registers
Marcel de la Tile 1
C. TamsynC. Tamsyn 4
Marcel de la TileKlopt helemaal. Aan de uitspraken van Ien Dales over integriteit bij de overheid wordt nog steeds gerefereerd. Haar bekendste uitspraak, "een beetje integer kan niet", deed ze in 1992 bij een lezing over het onderwerp.
Marla Singer 7
Het geschenkenregister is een klein onderdeel maar het hele informele circuit van netwerken en elkaar posities gunnen is onmogelijk te controleren en zal dus goed in de gaten gehouden moeten worden.
C. Tamsyn 4
Marla SingerPechtold vertelt dat hij inderdaad op de Bilderbergconferentie was, samen met Mark Rutte en koningin Beatrix. Hij vond dit heel interessant, maar kan er inhoudelijk niet veel over zeggen, omdat dat niet mag.
Hij begrijpt zelf ook niet waarom er zo geheimzinnig over gedaan wordt en vindt dat er gewoon open gesproken moet worden over wie daar naartoe gaat. De agenda van de conferentie is overigens gewoon openbaar, het is alleen niet de bedoeling om in het openbaar te bespreken wie wat heeft gezegd, aldus Pechtold.
Het old boys network zorgt goed voor elkaar,heel goed.
Jan Ooms 10
C. TamsynAls ‘ie een échte kerel was geweest was ‘ie niet gegaan en had er publiekelijk afstand van genomen.
Maar ja, die ‘feeding hand’, hé?!
Marla Singer 7
C. TamsynOnderzoeksjournalisten die het bedienend personeel gesproken hebben kregen veelal te horen dat het voor het personeel niet de bedoeling was om op te vallen en dat het in de ogen kijken van mensen niet de bedoeling was. Wat op zich apart is voor een wat zij zelf aangeven een informele sfeer is waarbij mensen vrijelijk kunnen sparren.
Over het old boys network is het niet eenduidig om te zeggen dat iedereen daar elkaar helpt. Het is aannemelijk dat deze mensen ook opportunistisch denken en als zij menen dat door een 'amice' te helpen ze daar beter van worden zullen ze het niet laten. Maar als die persoon 'ongunstige' beslissingen neemt zullen ze die net zo makkelijk weer laten vallen. Op dat niveau komt echte vriendschap zelden voor. Voor de buitenwacht lijkt het allemaal heel interessant maar als je weet hoe het in zijn echt gaat zal je deze 'hoogvliegers' niet benijden.
C. Tamsyn 4
Marla SingerEn hier zitten we nu met een dikke narigheid. Haar invloed is namelijk niet objectief te controleren, omdat alles zich in het geniep afspeelt. Maar de Tweede Kamer der Staten Generaal hebben toch de mogelijkheid, om alles wat verband houdt met beleid van de Nederlandse regering te controleren, mag je dan denken? Ja, theoretisch en praktisch wel, en het is zelfs haar wettelijke plicht, het is één van haar hoofdtaken, om dat beleid te controleren.
Maar op een enkele magere Kamervraag na, worden ook de deelnames van invloedrijke Nederlanders aan organisaties als de Trilaterale commissie en de Bilderbergconferentie door onze volksvertegenwoordigers feitelijk met rust gelaten. Maar met deze niet op democratische wijze te controleren ontmoetingen en besprekingen wordt, zo valt verantwoord aan te nemen, en zo valt te concluderen, wel het belang van de elites achter de schermen gediend.
Er bestaat geen enkele wettelijke legitimatie voor het feit, dat de inhoud van deze ontmoetingen, door onze volksvertegenwoordiging, niet gecontroleerd kan, of zouden moeten worden. En, het hoort bovendien niet te bestaan, dat onze Nederlandse regering, en de beide Kamers der Staten Generaal, zelfs gewillig meewerken aan deze stiekeme conferentie-praktijk. Wordt er met deze ontmoetingen dan wellicht ook tegen het belang en tegen de wens van het Nederlandse volk gehandeld? Hoe moet je deze belangrijke vraag met een objectief ja of nee kunnen beantwoorden, wanneer deze ontmoetingen zich ''feitelijk''in het geheim voltrekken?
Daarom is de rechtstaat in mijn ogen een farce,een fopspeen voorgehouden door een overheid die ons voortdurend misleid.
Het old boys network zorgt goed voor elkaar, is eigenlijk cynisch bedoeld door mij omdat we gewoon niet weten wie wie steunt bij dit soort geheime bijna satanische genootschappen!
Marla Singer 7
C. TamsynWat u opmerkingen betreft ben ik het er wel mee eens dat al deze vragen beantwoord zou moeten worden en dat er qua politieke verantwoording deze afgegeven hoort te worden. Er is bij aantal buitenlandse politici zelfs sprake van ongeoorloofd overleg omdat die politici altijd overleggen controleerbaar door het volk.
De deelnemers zijn hele slimme mensen die maar wat goed weten waar de mazen zitten en hoe ze gebruik van grijze gebieden kunnen maken. Veruit de meesten beweren dat ze daar op persoonlijke titel daar zijn en dat de zaken niet super belangrijk zijn. (waarom ben je daar dan?) Maar als je de agenda punten erbij pakt en daar een aantal zeer invloedrijke mensen bij elkaar hebt die zaken met elkaar doornemen is het gewoon moreel verwerpelijk om de inzichten die daar verkregen worden niet te delen met de rest van de wereld. Die zouden dan door de deelnemers uitgedragen moeten worden die daar dan de facto het monopolie op hebben en er ook hun eigen draai aan kunnen geven door hun interpretatie.
C. Tamsyn 4
Marla SingerIs het voor de financiële elite niet erg handig om een ontwrichte samenleving te beïnvloeden met hun “echte waarheden”? Het doel heiligt de middelen immers. De ideale afleidingsmanoeuvre om de aandacht van de ware bedoelingen te kunnen verbergen.
Dat er van de allereerste Bilderbergconferenties wel notulen zijn gemaakt die publiekelijk openbaar waren heb ik persoonlijk nog nergens kunnen ontdekken.
Waarom steunt de CIA financieel die Bilderbergconferenties?
https://www.nu.nl/tech/6030057/cia-en-bnd-luisterden-decennialang-overheden-af-nederland-hielp-mee.html
Jan Willem de Hoop 12
Ik vind om een aantal redenen dit een onzorgvuldig en ongelukkig. artikel:
1) Als je angeeft je niet op het reizenregister te richten, moet je ook niet bij herhaling als voorbeeld van onjuist handelen een reis aanhalen van Baudet en ook niet reis van Pechtold. (Baudet voorval mag dan actueel - recent zijn, valt volgens uitleg auteur over scope onderzoek erbuiten.)
2) In het geschenkenregister staan geschenken van meer en minder dan 50 euro, Je zou het register moeten corrigeren voor gechenken onder de 50 euro, omdat de een ze wel opgeeft en de ander niet. Van voorbeeld van vele geschenken voor Henk Krol 50 Plus is niet op te maken hoeveel geschenken er on der 5 euro waren.
3) In de praktische uitvoering is het natuurlijk lastig voor Kamerleden om bij elk geschenk een bonnetje te vragen van de gever. Voor deze moeilijke uitvoerbaarheid is weinig aandacht in dit artikel.
4) Corruptie binnen politiek en overheid ligt in Nederland is subtieler dan de klassieke omkoping zoals die in dit artikel wordt aangehaald. Op FTM zijn hier boeiende artikelen over verschenen. Ik verwijs naar de artikelen van Bart de Koning, zeker zijn eerste 2 artikelen zijn zeer de moeite waard nog eens te lezen.
https://www.ftm.nl/artikelen/waarom-het-tobben-blijft-met-fraudebestrijding?share=eijqZNuezf9LKP%2FpNuAsBqUCGpmBfUyjZDvF%2Bmmuqz5lWEVHGs0xEsx2ew%3D%3D
"Criminologen spreken over collusie, een typische vorm van corruptie ‘op zijn Nederlands.’ Het gaat dan niet om directe omkoping, maar om ambtenaren en politici die veel te dicht op een sector zitten en te veel meedenken."
5) En een leuk baantje voor later, of hoger baankans later, voor nu minder kritisch zijn zal menig politicus belangrijker in zijn of haar handelen laten meewegen.
C. Tamsyn 4
Jan Willem de HoopIs dit corruptie of heeft hij gewoon maling aan alles? Integer is het geenszins!
In de praktische uitvoering is het natuurlijk lastig voor Kamerleden om bij elk geschenk een bonnetje te vragen van de gever. Voor deze moeilijke uitvoerbaarheid is weinig aandacht in dit artikel.
Als je even googled dan kun je m.i toch wel dicht bij de waarde komen, het zijn geen analfabeten.
Jan Willem de Hoop 12
C. TamsynEn als je Baudet er dan toch uitlicht, zou ik nog wel extra zijn hypocrisie opmerken dat hij als partijstndpunt zoveel moeite heeft met partijkartel dat zo goed onderling voor elkaar zorgt.
Uiteraard kun je via zoeken op internet info achterhalen. En als Kamerleden vinden dat dit een goede manier is mogen ze van mij. Of het veel of weinig werk is ligt dan aan hoeveel presentjes ze krijgen onder de 50 euro.
Ik denk wel dat je moet waken voor sfeer dat er schandalen moeten zijn / moeten worden gemaakt met als resultaat dat nog weinigen een openbre functie willen. Naast het minder positieve dat ik hier over Baudet opmerk, betreedt hij wel openbare arena voor zaken waarvan hij vindt dat die moeten veranderen, net zoals zijn 149 collega''s. Een openbare arena met veel lusten, maar ook veel lasten.
Jeroen Wijnen 1
Jan Willem de HoopJe haalt een paar interessante punten aan, waar ik tijdens het schrijven van dit artikel veel over heb nagedacht.
1) Ik weet niet of het zo evident is dat de trips van Baudet niet in het geschenkenregister hadden gehoeven. Het waren buitenlandse reizen, maar geen standaard Easyjet-vluchten. Vliegen met een privejet kost tienduizenden euro's. De waarde zit hem dus niet alleen in het reizen van A naar B, maar ook in de luxe. Het punt is dat er niet echt duidelijke regels zijn over wat waar thuishoort. Sommige voordelen lopen dan het risico om tussen wal en schip te raken. Dit haal ik ook aan in het stuk. Daarnaast gelden alle problemen omtrent toezicht ook voor beide registers. Wellicht dat ik in de toekomst ook nog een analyse maak over het reizenregister.
2) Het is moeilijk te zeggen hoeveel geschenken in het register onder de 50 euro zijn. Politici geven dit zelden op en zelf een inschatting maken is vaak lastig door de korte beschrijvingen. Het punt van de grafieken is dat het aantal meldingen sterk verschilt; dat sommige politici ook pietluttige geschenken opgeven is daar één van de verklaringen voor. Misschien had er ook een grafiek bij gekund waar ik alle geschenken die zeker onder de 50 euro vallen (waterflesje, roodbonte sokken) eruit filter.
3) Ik ben het met Wildek eens dat Kamerleden waarschijnlijk zonder al teveel moeite een inschatting kunnen maken van de waarde van een cadeau. Daarnaast zijn er ook andere opties. Sommige Kamerleden geven voor de zekerheid alles op, en anderen nemen überhaupt geen cadeaus aan.
4+5) Hier lijk je de strekking van het verhaal te misvatten. Ik zeg niet dat er corruptie en omkoping plaatsvindt in Nederland. Mijn claim is dat we een systeem hebben bedacht voor transparantie over ontvangen voordelen, maar dat de handhaving van dit systeem te wensen overlaat. Zeggen dat de rookmelder defect is, is niet hetzelfde als zeggen dat het huis in brand staat.
C. Tamsyn 4
Jeroen WijnenEen goed verhaal Jeroen ga zo door je bent nog jong , maar goed bezig, heel goed.
Jan Willem de Hoop 12
Jeroen WijnenDank voor je uitgebreide reactie. Ten aanzien van:
1) Inhoudelijk deel ik je kritiek, maar vind het stylistisch minimaal nogal ongelukkig dat je reisvoorbeelden uitlicht als voorbeelden en tegelijkertijd aangeeft je op geschenken te richten en dus niet op reizen. En het is een goede opmerking van je datgeschenken elementen van beide kan bevatten en 1 enkel register beter zou zijn.
2) en 3) Misschien zou de opmerking op zijn plaats zijn geweest dat Kamerleden er goed aan hadden gedaan zich controleerbaar op te stellen en dat kwantiteit in meldingen, ook van ruim onder de 50 euro, al of niet met vage omschrijvingen, de kwaliteit van tranparantie en controleerbaarheid niet dient. Zij hadden tezamen kunnen laten zien bij dit onderwerp, slim organiseren, echt transparant, wat ze anderen, zoals kabinet, vaak verwijten. (Onvolledigheid en oerwoud aan onzinige details etc.)
Ten aanzien van de heer Krol 50 Plus met de vele meldingen zou nog kunnen meewegen dat hij jaren van subsidiefraude is verdacht en dat daar uiteindelijk nar ik mij herinner niets is uitgekomen.
4) en 5) Hoogleraar Voermans plaatst het in het teken van voorkomen corruptie, de klassieke corruptie van direct voor wat hoort wat via kado's.
"‘In landen met grote corruptieschandalen is het altijd hetzelfde verhaal. “Ik ben helemaal niet corrupt, ik heb gewoon vrienden. En dat kan ik heel goed scheiden, hoor.”’
Met 4) en 5) in mijn eerste reactie geef ik aan dat corruptie in Nederland veelal subtieler gaat en haal daar FTM artikelen bij aan. En ook GRECO noemt dergelijke zaken volgens mij als kritiekpnt op Nederlandse poliitek en overheid.
Mijn woorden dat het een slecht artikel is neem ik hierbij terug, maar vind het artikel op aantal punten wel onzorgvuldig en ongelukkig.
Karin Spaink 5
Jan Willem de HoopJan Willem de Hoop 12
Karin SpainkAls journalist / journalistiek de macht controleren doe je niet vanuit persoonlijke opvattingen, maar vanuit algemene opvattingen hoe een democratie en rechtsstaat werkt / hoort te werken.
De Tweede Kamer heeft / had een doel met de registers, en bij analyse door FTM blijkt dat met de huidige werkwijze dat het systeem rammelt en het op deze wijze het doel dus niet dient. Op deze wijze stelt de Tweede Kamer zich op dit onderdeel niet controleerbaar op. En dat zou je van een Tweede Kamer wel mogen verwachten. Dat is dan een journalistiek resultaat van de macht controleren en geen persoonlijke opvatting van journalist of opiniemaker.
En een Tweede Kamer die met regelmaat sancties vaststel voor anderen die verplichtingen niet nakomt, zou voor zichzelf ook wel strenger mogen zijn. Dat de Kamer dit niet doet is inderdaad belangrijk om door de journalistiek in openbaar te worden benoemd. Omdat een democratie en rechtsstaat zo behoort te werken.
Als een journalist zelf aangeeft dat een bepaald onderdeel niet behoort tot zijn onderzoek, dus niet mijn keuze of opvatting maar die van de journalist zelf, dan is het vreemd dat de meeste uitgelichte voorbeelden gaan over deel dat hij elf vindt dat niet tot zijn onderzoek behoort.
Journalisten verkopen informatie, en alleen met zo zuiver mogelijk redeneren en formuleren, houdt / krijgt informatie waarde in een democratische rechtsstaat.
Fred van Leeuwen 1
Gert Laman 2
Daarnaast: wonderlijk dat het register van de eerste kamer leeg zou zijn. Dit kamerlidmaatschap is immers parttime. Ik zou dan een zeer vol register verwachten.
Gebrek aan een toezichthouder hoeft niet echt slecht te zijn, zolang dit register openbaar is. Weinig registraties zegt veel over de integriteit. Dus: voor je gaat stemmen op een zittend kamerlid even nagaan hoe het met zijn/haar registraties zit...
Jeroen Wijnen 1
Gert Lamanr. ansems 2
Jeroen WijnenSicco Kamminga 4
Het niet aannemen van geschenkjes en te dure lunches is lastig te controleren. De grens met prive is ook lastig te controleren.
Pechtold zat fout. Baudet zit er goed naast, het gaat er niet om hij er over denkt maar hoe de gever er over denkt. Krol moet maar eens leren om nee te zeggen.
G!!!
Maar nu we toch over Canadese appartementjes weggever hebben, Baudet, Baudet, Baudet, Baudet, Baudet, Baudet, Baudet, Baudet, Baudet, Baudet, Baudet, Baudet, Baudet, Baudet, Baudet, Baudet zijn "toespraak" over CETA is dan wel weer de moeite waard... hoef je niet links of rechts of populist voor te zijn... gewoon goede informatie
Walter Weissman 1
Kijk eens even op funda en verbaas je wat een kleine oude tweekamerwoning in Scheveningen met nauwelijks ruimte voor een bed nog moet opbrengen.
En denk dan nog eens na over de werkelijke waarde van Pechtold's appartement.
Marc Fahrner 7
Walter WeissmanMarc Fahrner 7
Anekdote over dit zonnekoning-gedrag en de 'krachtige maatregelen' wanneer dat uitkomt. Enkele jaren geleden werd het bestuur van de Universiteit Utrecht tot de orde geroepen over graaigedrag, en aanname van dure geschenken en evenementbezoek. Dit nog naast een absurd declaratiegedrag. Zij 'beterden hun leven' wel even. Vervolgens mocht de werkvloer niet eens meer een fles wijn van nog geen een tientje aannemen. De grote groep goeden leidt zo weer eens onder de harde kern kwaden.
On topic: De nette kamerleden zullen een toezichthouder toejuichen. Zelf stellen zij de grens al naar potentiële gevers. Door extern toezicht ervaren zij straks eveneens dat incorrect gedrag ook wordt bestraft.
Het 'moet allemaal niet nodig zijn'. Keep dreaming. Wel dus. Het zal mijn stemgedrag beïnvloeden. Individu en partijprogramma moeten in elkaars verlengde liggen. Ik neig, juist door dit soort affaires, steeds meer naar een keuze voor een integer individu, ongeacht partij. Apart, maar niet heel raar toch?
Jan Niessen
Hartelijke groet, Jan Niessen
Hans Driessen