
Het onderzoeksbudget van universiteiten is de afgelopen jaren afgeknepen. Wat heeft dat voor effect op de wetenschap?
Minister Dijkgraaf wil uitleg over invloed Zuidas op studie fiscaal recht
Zuidas beslist mee over docenten en inhoud van universitair onderwijs
Promovendus Erasmus Universiteit gedwongen aan het werk bij sponsor EY
Medewerkers rechtenfaculteit UvA eisen uitleg over door Zuidas gesponsorde leerstoelen
Amsterdamse universiteit niet transparant over sponsors hoogleraren Belastingrecht
Podcast | De warme band tussen wetenschap en bedrijfsleven
Op de snijtafel: de beïnvloeding van wetenschappelijk onderzoek door het bedrijfsleven
Hoe een hoogleraar met lobby-onderzoek voor Shell en Unilever zijn bankrekening spekte en toch zijn integriteit behield
Erasmus diskwalificeert studie naar banengroei door vliegveld Maastricht
Hoogleraar handelde ‘verwijtbaar onzorgvuldig’ door Shell en Unilever niet te vermelden als financiers van onderzoek
Gesponsorde melkhoogleraar pleit nog één keer voor meer zuivel
In zijn afscheidsrede betreurt hoogleraar Toon van Hooijdonk de afgenomen melkconsumptie in westerse landen. Melk levert namelijk belangrijke voedingsstoffen, betoogt hij. Dat Van Hooijdonk’s hoogleraarschap betaald wordt door de zuivelindustrie, blijft in het nieuwsbericht van Wageningen University onvermeld.
Westerlingen zijn de afgelopen 50 jaar minder melk en meer frisdranken gaan drinken. Dat is zonde, is de strekking van een nieuwsbericht op de website van Wageningen University & Research (WUR). Melk is een belangrijke bron van nutriënten als calcium, fosfor, kalium en vitamine A, B12 en B2, terwijl frisdrank geen hoogwaardige voedingsstoffen bevat. De productie van zuivel is daarnaast ongeveer even duurzaam als die van frisdrank.
Melk is een belangrijke bron van nutriënten terwijl frisdrank geen hoogwaardige voedingsstoffen bevat
Contactpersoon bij het bericht is Toon van Hooijdonk, scheidend hoogleraar aan de WUR. Na zo’n tien jaar trekt de pensioengerechtigde zich langzaam terug. En spoort daarbij de Nederlander aan vooral meer melk te drinken. Zijn oproep bleef niet onopgemerkt. Zo vatte de rubriek Dr Zeepaard – wetenschap voor kinderen – van dagblad NRC het 'afscheidspraatje' van de hoogleraar nog eens in jip-en-janneketaal samen: 'je moet meer melk drinken'.
Alleen, van Hooijdonk is geen gewoon hoogleraar. Zijn leerstoel wordt bekostigd door de branchevereniging Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO). Deze organisatie ‘behartigt de belangen van 13 zuivelondernemingen,’ zo staat op de website te lezen. Ook werkte Van Hooijdonk ruim 25 jaar bij FrieslandCampina, de grootste melkverwerker van Nederland. Tot 2013 bleef hij als adviseur bij het bedrijf betrokken. In het nieuwsbericht over Van Hooijdonks afscheid wordt echter niet vermeld dat zijn leerstoel wordt betaald door de NZO. Volgens Simon Vink, woordvoerder van de WUR, had de externe financier wel vermeld moeten zijn in het nieuwsbericht. ‘Ik heb onmiddellijk gevraagd dat te corrigeren.’
Gouden driehoek
Volgens Van Hooijdonk zelf is er van verstrengelde belangen in het geheel geen sprake. ‘Ik ben gewoon aangesteld door Wageningen University. Ja, mijn onderzoek wordt extern betaald, maar ik neem de volledige verantwoordelijk voor analyses en conclusies, net als iedere andere wetenschapper.’ De suggestie dat gesponsord onderzoek minder geloofwaardig zou kunnen zijn dan onafhankelijk onderzoek, wijst hij resoluut van de hand. ‘Ik weet wat innovatie kost. De industrie gaat geen miljoenen investeren in onbetrouwbaar onderzoek.’
Volgens van Hooijdonk is betrokkenheid van de industrie juist een pre. ‘Zeker het agrarische onderzoek is erg toegepast. Dan is het belangrijk dat zowel wetenschap, bedrijfsleven als overheid betrokken zijn. Alleen samen weten ze precies wat er nodig is en kan er beter richting gegeven worden aan innovaties.’ De WUR en de overheid noemen deze ‘gouden driehoek’ vaker als instrument voor succesvol onderzoek.
Keukenzout in Goudakaas
Voor het gros van Van Hooijdonk’s onderzoek zijn die argumenten best verdedigbaar. Zo onderzocht de hoogleraar in hoeverre koeien die genetisch verschillen, ook anders samengestelde melk produceren. Uiteindelijk kunnen zo betere koeien geselecteerd worden. Verder werkte hij bijvoorbeeld mee aan een publicatie over hoe water en keukenzout zich precies gedragen tijdens de rijping van Goudakaas. Stuk voor stuk onderwerpen waarbij de industrie niet meteen belang heeft bij verkeerde uitkomsten.
Het nut van melk in gezonde voeding is geen groot onderzoeksthema voor Van Hooijdonk
Het nut van melk in gezonde voeding is geen groot onderzoeksthema voor Van Hooijdonk, al laat hij weten de literatuur goed te kennen. Een uitgebreide vergelijking tussen frisdrank en melk heeft van Hooijdonk zelf nooit gemaakt. In zijn afscheidsrede gebruikte Van Hooijdonk slechts informatie van anderen. Volgens het Voedingscentrum is er überhaupt geen verband tussen het laten staan van melk en het meer gaan drinken van frisdranken.
Toch is het juist het algemene gezondheidseffect van melk waarmee Van Hooijdonk in de media optreedt, en waarmee hij zijn eigen geloofwaardigheid aantast. Hij presenteert zichzelf immers als autoriteit op dat gebied, terwijl hij dat feitelijk niet is. Hij deed het bij zijn aanstelling, waarbij hij in zijn openingspresentatie vertelde dat melk gezond was, en ook nu doet hij het weer.
31 Bijdragen
Rini 3
Voor baby`s kan het ook geschikt zijn, maar na ongeveer het derde levensjaar is het gewoon minder geschikt.
Dat het blanke ras voor een deel melk ook na het derde levensjaar verdraagt is eigenlijk een foutje.
http://www.ziekdoorvoeding.nl/synthetiseren.php
Verder blijkt uit het artikel dat er minder melk wordt gedronken en meer frisdrank en dat is jammer, want daar worden we massaal te dik van. Gewoon melk vervangen door water lijkt me veel beter.
Jan-Marten Spit 9
Rini"Many people with ancestry in Europe, West Asia, South Asia, the Sahel belt in West Africa, East Africa and a few other parts of Central Africa maintain lactase production into adulthood. In many of these areas, milk from mammals such as cattle, goats, and sheep is used as a large source of food. Hence, it was in these regions that genes for lifelong lactase production first evolved."
https://en.wikipedia.org/wiki/Lactose
ik zou aanpassing dmv evolutie geen foutje willen noemen, eerder een succes.
Rini 3
Jan-Marten SpitDe veestapel met zijn specifieke problematiek kan stukken kleiner indien we zouden beseffen dat melk een goed product is voor kleintjes. Datgene wat melk bijdraagt kan efficiënter op andere manieren dus er is geen enkele reden melk te drinken na het derde levensjaar.
Jan-Marten Spit 9
RiniBehalve dan dat in een vrij land mensen zelf bepalen wat ze graag willen drinken, tenzij ze met valide argumenten overtuigd kunnen worden om te minderen in het drinken van melk.
Melk als bruikbare voedselbron een foutje noemen is geen valide argument, maar een onjuistheid. We hebben een probleem met de omvang van de veestapel, dus we zouden minder melk moeten drinken. Dat is een valide argument.
Rini 3
Jan-Marten SpitDus ik zie niet in waar het om een meerderheid gaat.
Echt alle nutricienten die melk in zich heeft kan vele malen efficiënter door naar alternatieven te kijken. En omdat het een vrij land is laat ik de discussie hier rusten.
Jan-Marten Spit 9
Rininogmaals:
Many people with ancestry in Europe, West Asia, South Asia, the Sahel belt in West Africa, East Africa and a few other parts of Central Africa maintain lactase production into adulthood.
dat kan je toch geen beperkte groep noemen?
Rini 3
Jan-Marten SpitEn ik geef ook helemaal niets om anderen, ik heb er genoeg van.
Ik ben onafhankelijk.
Lydia Lembeck 12
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
Lydia LembeckMelk is niet goed voor elk is -niet- logisch equivalent aan melk is goed voor niemand.
dus, nee, ze heeft daarin niet gelijk (enigszins verbaasd, want elementaire logica). waar ze gelijk in heeft, is dat er teveel melk wordt geproduceerd door een te grote veestapel. dat probleem kan je het best beargumenteren met argumenten die kloppen. is een stuk effectiever.
Rini 3
Jan-Marten SpitGezien de waardering voor uw argumenten weet ik weer genoeg.
Mijn reacties worden niet gewaardeerd dus zal ik mijn verder beperken tot lezen, zolang ik een abonnement heb.
Robelia 8
RiniLydia Lembeck 12
RiniJan-Marten Spit 9
De PvdA, CDA, VVD en D66 hebben de integriteit van de wetenschap gekrenkt, en daarmee een flinke slag toegebracht aan het gewicht van de Rede in publiek debat.
Ik begrijp dat zo'n 25% van de leerstoelen aan Nederlandse universiteiten inmiddels wordt betaald door externe partijen, en dat het in veel gevallen lastig is te achterhalen achter welk onderzoek welke geldbron zit.
Fact-free politics - de perfecte habitat voor politici die beleid willen verkopen aan de hoogste bieder.
[Verwijderd]
Als marktanalist heb ik veel 'onafhankelijke' marktonderzoeken voorbij zien komen en gelezen, het eerste wat ik doorgaans deed was kijken wie het onderzoek betaalde. Werd het onderzoek gefinancierd door een belanghebbende dan waren de resultaten eigenlijk al onbruikbaar.
Ook nooit een openbaar marktonderzoek tegengekomen dat nadelig uitpakte voor opdrachtgever.
Wel meegemaakt dat de uitkomsten van een marktonderzoek niet de gewenste uitkomsten van de opdrachtgever waren: die stelde vervolgens doodleuk dat het onderzoek daarom niet deugde. In allerijl werd een ander 'bevriend' marktonderzoekbureau gevraagd een nieuw onderzoek te doen en je raadt het al, de uitkomsten pakten ineens positiever uit. Althans de rapportage en de conclusies. Wie de moeite nam de onderliggende data te bestuderen kwam tot de conclusie dat er nauwelijks verschil was tussen beide onderzoeken...
Tevens is het een probleem dat toegepast onderzoek veelal wordt ingezet om reeds bestaande overtuigingen, gevoerd beleid en gemaakte keuzes te rechtvaardigen en legitimeren. Hierdoor is zulk onderzoek bij aanvang al besmet. Niet dat de onderzoekers bewust naar uitkomsten toewerken maar ik ben er van overtuigd dat onderzoekers doorgaans zich heel goed bewust zijn van de belangen en wensen van de opdrachtgever en vervolgens onbewust het onderzoek zo inrichten en de data zodanig selecteren en interpreteren dat de opdrachtgever op zijn minst niet ontevreden is met de conclusies.
Mijn inschatting is dat als onderzoek niet wordt uitgevoerd ter validatie van reeds bestaande overtuigingen en/of gemaakte beleidskeuzes, maar vanuit een open houding en een intrinsieke behoefte om echt te willen weten hoe het werkelijk zit, de uitkomsten op veel terreinen anders uitpakken.
M. van Deelen 11
Lydia Lembeck 12
M. van DeelenAfrikanen en Aziaten zijn lactose intolerant. Ik vind het raar dat we daar onze melk naar toe willen exporteren. Begrijp best de financiële kant van dat verhaal, maar deze mensen blijven kerngezond zonder onze melk. Soms moet je geld minder graag willen, denk ik. Zeker als het de gezondheid van mensen schaadt.
Jan-Marten Spit 9
Lydia Lembeckde aanwezigheid van een paradox is altijd bewijs dat een onderliggende aanname niet klopt. (ik blijf daarop wijzen :)
"Afrikanen en Aziaten zijn lactose intolerant" is niet helemaal juist, Afrikaanse en Aziatische lichamen stoppen, anders dan bijvoorbeeld westerse mensen, met het produceren van lactase na ongeveer het derde levensjaar. lactase zet lactose in de melk om in galactose en glucose, beiden 'suikers', dus brandstof, dus energie.
Dus er is vraag naar onze melk in die landen omdat daar kinderen onder de drie wonen. De export betreft dan ook vooral babymelk, en meest in gedroogde vorm. De populariteit van 'onze' babymelk zit hem er vooral in dat wij er geen dodelijk troep doorheen mikken, zoals in China wel gebeurde een paar jaar terug.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Lactase
Ernest Jacobs 6
Jan-Marten SpitLydia Lembeck 12
Ernest JacobsErnest Jacobs 6
Lydia LembeckJan-Marten Spit 9
Lydia Lembeckhttp://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/nieuw-wapen-tegen-opkopen-babymelk-door-chinezen
http://nos.nl/artikel/2032228-babymelk-tekorten-illegale-handel-en-agressie.html
wat ook best eng is, is dat mensen willen geloven wat ze willen geloven, ook al kunnen ze met een beetje Verlichte wil en inzet inzien dat fantasie en waarheid niet perse hetzelfde is. Dat maakt dit soort mensen extreem vatbaar voor politiete manipulatie - tegen hun belang. Het is blijvend opletten in deze wereld, en daar is wel een beetje inzet voor nodig.
Ja, onze melk is niet zo gezond als ze kan zijn, en ja, dat komt omdat produktieverhogende en houdbaarheidverlengende maatregelen ten koste zijn gegaan van de kwaliteit. Ja, er zijn wetenschappers die het niet meer zo nauw nemen met de precieze waarheid. Dat maakt melk echter geen 'rommel' die kwaadaardige mensen maar opdringen aan argeloze Aziaten die het eigenlijk niet willen hebben.
er is waarheid in deze wereld. weigeren die te willen zoeken is gevaarlijker voor je gezondheid dan melk drinken. die stelling durf ik wel aan.
Jan-Marten Spit 9
Ernest JacobsJe bedoelt lactose.
"De melk die wij drinken heeft met melk niet meer zoveel te maken. Het is gepasteuriseerd en gehomogeniseerd"
Pasteuriseren is verhitten zonder beschadiging, om bacteriën uit te schakelen. De melk wordt gehomogeniseerd (verhitten, geroerd en gezeefd onder druk) om de vetbolletjes kleiner te maken, om het bovendrijven van vetbestanddelen te vertragen. Beide processen veroorzaken geen chemische verandering van de melk die het verandert in 'ongezonde rommel', zoals je wel beweert maar niet aantoont.
"Echte melk van grasgevoerde koeien is een stuk gezonder "
Ongetwijfeld is melk van koeien die gezonder eten, ook gezonder.
Ernest Jacobs 6
Jan-Marten SpitVerder heeft het voer effect; http://www.louisbolk.org/downloads/2007.pdf
En lactase bedoel ik wel degelijk. Een enzym wat helpt lactose te verteren. https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Lactase
Voor meer achtergrond http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2003/03/29/pasteurized-milk-part-two.aspx
Lydia Lembeck 12
Ernest JacobsToch denk ik dat melk niet goed is.
Ernest Jacobs 6
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Ernest JacobsErnest Jacobs 6
Lydia LembeckIk hoor in mijn omgeving een toename van intolerantie, maar heb daarover geen cijfers kunnen vinden.
Lydia Lembeck 12
Ernest JacobsErnest Jacobs 6
Lydia LembeckBerend Pijlman 13
Lydia LembeckRoberts, Dorothy, Fatal Invention, The New Press, London, New York, 2011 “The genetic differences that exist among populations are characterized by gradual changes across geographic regions, not sharp, categorical distinctions. Groups of people across the globe have varying frequencies of polymorphic genes, which are genes with any of several differing nucleotide sequences. There is no such thing as a set of genes that belongs exclusively to one group and not to another. The clinal, gradually changing nature of geographic genetic difference is complicated further by the migration and mixing that human groups have engaged in since prehistory. Human beings do not fit the zoological definition of race. A mountain of evidence assembled by historians, anthropologists, and biologists proves that race is not and cannot be a natural division of human beings.”
Jan-Marten Spit 9
Ernest Jacobsexcuus - je hebt gelijk. in rauwe melk zit ook lactase, en pasteurisatie verminderd het lactase gehalte.