Gestoorde republikeinse kandidaten

2 Connecties
0 Bijdragen

Het Republikeinse rariteitenkabinet staat er slecht voor aldus FTM columnist Jacob Gelt Dekker.

Louis Harris, de grote man van Harris Polls, en de bedenker van opiniepeilingen in de Amerikaanse politiek, legt me nog eens stap voor stap uit hoe de verkiezingen in de USA er nu voorstaan. De negentigjarige begint met een waarschuwing en kijkt me daarbij glunderend aan. Je weet maar nooit met die Hollanders, lees ik van zijn gezicht af.

 
"Tien kleine negertjes"
“Voorspellingen zijn niet meer dan dat", legt de hoog bejaarde Amerikaanse Maurice de Hond uit. "Niemand kan de waarheid over de toekomst vertellen. De kans op onverwachtheden, zoals eens de moorden op president Lincoln en Kennedy, kun je nooit meerekenen." Dan verzit hij even, neemt een diepe adem en steekt van wal. 
 
"Er zijn twee verkiezingen, één voor de Republikeinse partijkandidaat en één voor het ambt van President van de Verenigde Staten. De eerste gaat ongeveer zoals het kinderliedje:
 
Tien kleine negertjes gingen uit eten langs verre wegen,
Eén stikte in zijn drankje – toen waren er nog negen,
Negen kleine negertjes praatten tot diep in de nacht,
Eén kon niet wakker worden – toen waren er nog acht.
 
Enzovoorts tot:
 
Eén klein negertje bleef helemaal alleen.
Hij hing zichzelf tenslotte op – dus bleef er toen niet één.
 
Louis aarzelde even en verontschuldigde zich beleefd met een: “Wij in de VS mogen geen “negertje” meer zeggen, daarom zeggen we nu “Indiaantjes,” maar het komt op hetzelfde neer.
 
Politicus harlekijn die miljoenen verdient
Het begon met negertje Sarah Palin, de gouverneur van Alaska. Zij kwam nooit uit de startblokken. De onzin die ze verkondigde was zelfs voor de meest conservatieve Amerikaan te gek. Het arme kind meende vanuit haar achtertuin in Wasilla, Alaska, Rusland te kunnen zien liggen, ruim 2000 kilometer westwaarts. Ook had ze nog nooit gehoord, dat er een Noord- en Zuid Korea bestond. Ze is nu een populaire spreker, die ergens het midden houdt tussen een komiek en een conservatieve politicus harlekijn, en verdient daarmee miljoenen.
 
Het volgende negertje, dat afviel was Michele Bachmann. Zij beweerde, dat het Gods stem was die tot het Amerikaanse volk sprak met een recessie, een tsunami en een aardbeving. Over onderwijs was ze ook glashelder: "Het is belangrijk dat kinderen op school leren, dat John Wayne in Waterloo, Iowa is geboren. De rest is allemaal onnodige onzin."
 
Rick Perry uit Texas was een man, die heilig geloofde in Adam en Eva in het Paradijs.” Evolution. It's a theory out there that has some serious gaps.” Ambassadeur Jon M. Huntsman sprak zowaar een paar woorden Chinees, maar dat sprak de goegemeente  niet erg aan. Vooral de angst dat de Chinezen daarom wellicht alle VS staatobligaties zouden kopen, speelde hem parten. "De rest van de heren, die nog in het speelveld zijn," beweerde Harris parmantig, "lijden allemaal aan Mond en Klauwzeer."
 
Zo heb je de nog steeds de dementerende Ron Paul, die terug wil naar de jaren 1930 en de goudstandaard. Rick Santorum, erkent de scheiding tussen Kerk en Staat niet en stevent af op een soort christelijke sharia. Voor de verzamelde media bevestigde Ricky nog eens keihard, dat hij over zijn nek ging bij het lezen van de rede van president Kennedy, die de scheiding van Kerk en Staat garandeerde. Als president wil hij ook direct het homohuwelijk verbieden, immers in het Paradijs, waren er  Adam en Eva  en geen, Adam en Bill. Het grote gevaar van anticonceptie met de pil staat bovenaan Rick Sanatorium’s lijst. Immers er staat geschreven, “Gaat heen en vermenigvuldigt U!”
 
Ron Paul toont Federal Reserve voorzitter Ben Bernanke een zilveren munt. 'Dit is echt geld!' legt Paul uit.
 
De wraak van Newt
De meest intelligente en ervaren kandidaat is Newt Gingrich, wel met veel bagage van drie huwelijken en twee vechtscheidingen, een bestraffing wegens corruptie als Speaker of the House en een professorale uitstraling waar de fabrieksarbeider zonder baan geen boodschap aan heeft. Newt scheurt de Republikeinse Partij totaal aan flarden, voor zover de anderen dat nog niet gedaan hebben. Het is zijn wraak. Net als kinderen die niet mogen spelen met hun speeltjes en het liever vernielen dat er anderen mee te laten spelen.
 
Het negertje, dat overblijft, is de Mormoonse modelzendeling-jongeman met brillantine kuif, wit gesteven overhemd, zwarte broek en schoenen en altijd een stropdas: Mitt Romney, de man van 250 miljoen dollar. Na de debatten is zijn populariteit gedaald van 77 procent tot nu 40 procent, of volgens sommige polls zelfs 32 procent onder de Republikeinse aanhang. Zijn schichtige bikken en ogen die je nooit aankijken hebben de emotionele communicatie met het publiek verbroken. Botte leugens en vooral zijn stokpaardje, belastingkortingen voor de allerrijksten, kosten hem veel sympathie en stemmen.
 
Eindeloze kletsverhalen
Mitch McConnell, de Republikeinse minderheidsleider in de Senaat en John Boehner, Speaker of the House, hebben nog maar één politiek doel waar alle om draait, president Obama moet weg, en de rest doet niet ter zake.
 
De eindeloze kletsverhalen van de Tea Party en hun half gestoorde kandidaten, dag in dag uit in alle media, zijn voor veel republikeinen met nog een beetje zelfrespect, te veel en heeft ze doen omzwaaien naar links. De krimp is nu al 77 procent en groeit met de dag. De Republiekijnen lijken maar niet te begrijpen dat alles draait om de economie.
 
De andere verkiezing is voor de President van de Verenigde Staten, en die is Obama begonnen met zijn State of the Union, een soort jaarlijkse troonrede in januari. Hij vertelde vol trots dat de economie gestaag groeit, iedere maand, sinds hij is aangetreden. Werkeloosheid daalt en consumentenvertrouwen is in vier jaar niet zo hoog geweest. En daar gaat het om, "It’s the Economy, stupid!"
 
Obama wint
Als de verkiezingen vandaag gehouden zouden worden haalt Obama 52-54 procent van de stemmen, Mitt Romney 43-45 procent. De rest zweeft nog. Obama kan bovendien ook nog rekenen op extra stemmen van "Occupy Wall Street", de Women’s vote, en 92 procent van de Black vote. Meer dan wat dan ook speelt optimisme over de economie hem in de kaart. Nu al is 57 procent van de bevolking daar optimistisch over.
 
Naast zijn eigen waarneming , hecht Harris de meeste waarde aan de uitslagen van de Nate Silver Polls van de New York Times, de NSP, en de Public Policy Poll, de PPP. Beide Polls geven Obama een voorsprong van 8-11 punten over Romney. Louis Harris, de vader val alle politieke Polls, sluit zich daar geheel bij aan. Hij nodigde me van harte uit volgend jaar deze tijd nog eens langs te komen, immers dan is het allemaal achter de rug.

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Jacob Gelt Dekker

Ondernemer, filantroop, schrijver Jacob Gelt Dekker is een onuitputtelijke bron van verhalen en anekdotes en beschikt over ee...