Nieuwe dienstpistool politie miskoop?

1 Connectie

Onderwerpen

Sig Sauer

De aanbestedingsprocedure voor het nieuwe dienstpistool van de politie riekt naar corruptie. Een betrokken adviserende politieman wordt ervan verdacht nauwe banden te hebben met fabrikant Sig Sauer.

Bericht vandaag in De Volksrant:


"De van corruptie verdachte Rotterdamse politieman Arie P. had de afgelopen jaren 'nauwe contacten' met de Duitse wapenfabrikant SIG Sauer, de beoogde leverancier van het nieuwe dienstpistool voor de Nederlandse politie. P., die wordt verdacht van het aannemen van steekpenningen rond de aanschaf van pepperspray in 2001, speelde een centrale rol in de recente gunning van het miljoenencontract aan SIG Sauer.


Dit blijkt uit een verklaring van de voormalig algemeen directeur van SIG Sauer, die deze week werd ingediend bij de rechtbank van Den Haag. De topfunctionaris, die van 2002 tot 2009 bij SIG Sauer werkte, stelt hierin dat de Rotterdamse politieman voorafgaand aan de aanbesteding van het dienstpistool een graag geziene gast was bij de Duitse wapenfabrikant, samen met de directrice van wapengroothandel TBM uit Arnhem."

Heftig nieuws. Helaas hangt er rond dergelijke grote aanbestedingsprocedures in Nederland vrijwel altijd een onwelriekende geur. Overigens heeft de krant het mis wat betreft de nationaliteit van Sig Sauer. De wapenfabrikant is van oorsprong Zwitsers, SIG staat voor Schweizerische Industrie-Gesellschaft. Onderdeel Sauer is inderdaad Duits, maar fabriceert  vooral jachtgeweren. Het beoogde Nederlandse dienstpistool is minder geschikt voor de jacht. Daarbij is Sig Sauer is overgenomen door de Amerikaanse distributeur en geldt nu als Amerikaans bedrijf.

Het vermoeden dat de procedure niet goed is verlopen, doet overigens niets af aan de kwaliteit van het vuistvuurwapen. Experts zien het als een goede keuze, berichtte FTM al eerder.

Het kort geding over de aanbesteding is aangespannen door concurrenten Heckler & Koch, Walther en Glock, nam deel aan de procedure. Deze drie fabrikanten willen dat de aanbesteding van het dienstpistool wordt overgedaan.
 

Redactie
Redactie
Gevolgd door 679 leden