
De afgang van Fons de Poel legt iets pijnlijks bloot: dat journalisten weliswaar open zijn over hun bijverdiensten, maar dat daarmee nog niet is gezegd dat ze hun klanten niet naar de mond praten.
Een gedwongen afscheid doet altijd pijn. Brandpunt-anchorman Fons de Poel weet er inmiddels alles van. Hij verliet maandag het journalistieke televisieprogramma nadat hij vorige week op een gênante wijze het voor Rik van Slingelandt, de president commissaris van ABN Amro, had opgenomen. Groenlinks-politicus Jesse Klaver had hij een ‘snotneus’ genoemd alvorens hij zijn famous last words als Brandpunt-presentator uitsprak. Het probleem was dat De Poel ook commerciële activiteiten voor ABN Amro verrichtte. Een combinatie die het niet lekker doet als je zo opzichtig voor de ABN Amro-commissaris in de bres springt. Exit Fons de Poel.
Hoe kritisch kun je nog zijn?
Het is treurig dat een gelouterde journalist als De Poel op deze wijze zijn positie moet verlaten. Je gunt hem beslist een ander lot. Toch mag het als een waarschuwing gelden voor veel meer journalisten die in hun vrije tijd tegen forse tarieven als spreker of dagvoorzitter door bedrijven worden ingehuurd. Niet zelden overstijgen de jaarlijkse inkomsten uit deze activiteiten het jaarsalaris dat de journalist via de omroep of andere werkgever binnenhaalt. Je mag je afvragen of die journalisten hun klanten niet naar de mond gaan praten. Hoe kritisch kun je nog zijn als die aardige mensen van die bank of verzekeraar je zo royaal belonen voor je geringe inspanningen? Gaan ze je nog vragen als je een keer keihard naar ze uithaalt? Ik betwijfel dat ten zeerste.Je mag je afvragen of journalisten hun klanten niet naar de mond gaan pratenNRC Handelsblad kwam gisteren met een treffend artikel over deze kwestie. Journalisten Hugo Logtenberg en Wilfred Takken legden pijnlijk bloot hoe schnabbeljournalisten kunnen denken. De hoofdrol in het artikel was weggelegd voor Sven Kockelmann, ex-collega van Fons de Poel bij Brandpunt. Kockelmann hoorde een dag na de omstreden uitzending van Brandpunt zijn telefoon rinkelen. Of hij niet een praatje kon houden voor verzekeraar Nationale Nederlanden. De NRC-journalisten wisten dat De Wereld Draait Door-presentator Matthijs van Nieuwkerk de eerste gegadigde was voor de klus, maar dat hij had afgezegd. Omdat het onderwerp bonussen en het boek van Joris Luyendijk niet ter sprake gebracht mochten worden en daar ging Van Nieuwkerk niet mee akkoord. Kockelmann accepteerde de klus wel. En volgens eigen zeggen kon hij wél over de bonuscultuur spreken. Kockelmann tegenover NRC: ‘De opdrachtgever heeft aangegeven dat ze het niet op prijs zouden stellen als het alleen maar daarover zou gaan. Dat begrijp ik maar ik heb direct gezegd dat ze niet van mij, als onafhankelijke journalist, kunnen verlangen dat ik niet inga op zoiets actueels.’ De krant wist echter precies dat de als bikkelharde interviewer bekend staande Kockelmann, op zijn inleiding na, het onderwerp niet meer ter sprake had gebracht. Auw.
Gevangene van je klanten
Het menselijke gedrag van Kockelmann is precies waar ik op doel. Het is logisch en ook voorspelbaar dat je opdrachtgevers niet tegen de haren in gaat strijken als ze ongeveer 7,5 duizend euro (geschat gemiddeld tarief Kockelmann) voor je neertellen. De vraag die je mag stellen is wat journalisten nog meer doen en laten om hun babbelwinkeltje zo goed mogelijk te laten renderen. Dat het hier om meer gaat dan alleen transparantie wil ik graag nog even benadrukken. Je kunt wel aangeven door wie je je allemaal laat inhuren, maar in hoeverre je een gevangene bent geworden van de klanten van je winkel, staat daar niet bij. Er is nog iets dat ik over het NRC-artikel kwijt moet. De krant had een rijtje van bekende bijklussende journalisten gemaakt en tot mijn verbazing stond ik daar ook bij. Met een woeste kop met haren stond ik zelfs naast Fons de Poel. U kunt mij bestellen voor een bedrag tussen de 750 en de 2000 euro. Dat laatste bedrag zou ook mijn gemiddelde tarief zijn. Screendump van een deel van het artikel in NRC Handelsblad

61 Bijdragen
MvdB
H. Zandbergen
EricSmit
H. ZandbergenH. Zandbergen
EricSmitWtW
H. ZandbergenHilterman
EricSmitEven ter herinnering: Advocaten van grote maatschappen traden soms op als rechter plaatsvervanger in zaken die door kantoorgenoten werden aangespannen of waarin kantoorgenoten optraden namens de gedaagde partij.
Dan is de onafhankelijkheid ver te zoeken.
Door het incident de Poel wordt duidelijk dat er achter sommige journalisten en presentatoren opvallende en in veel gevallen ongewenste verbanden zijn aan te treffen met het bedrijfsleven en de overheid.
Een reden te meer om FTM te steunen als een van de weinige media waar dit soort verbindingen niet voorkomen.
Dat werpt bij mij de vraag op hoelang bestaat dit merkwaardige verschijnsel al?
Journalisten en presentatoren zijn ook mensen met een hypotheek, alimentatieverplichtingen, vriendinnen die een aanslag op de pecunia doen etc.
Het lijkt me dat omroepen en andere media eens moeten overwegen of het werken met freelancers, deelcontracten, en andere niet FTe overeenkomsten wel de juiste weg is. Ik ben er van geschrokken dat ook bekende en gewaardeerde medewerkers van programma's op radio 1 waar ik graag naar luister geen arbeidsovereenkomsten hebben van onbepaalde duur.
Niets ten nadele van deze presentatoren ze doen hun werk voortreffelijk.
WtW
H. Zandbergenhttp://pbs.twimg.com/media/B1oBUAUCMAAhgGG.jpg
Floris Vogel
Peteur
Floris Vogelpubben
Nietzsche over 'uithangborddeugden'.
http://www.filosofie.nl/nl/artikel/42774/de-estafette-integriteit-als-uithangborddeugd.html
De desinformatie door onze politici en bestuurders wordt steeds meer zichtbaar. Maar dat er een hele 'booming industrie' is bij onze ambtenaren wetenschappers en rechters om de burger te misleiden is kwalijk.
Uithangborddeugden zijn deugden waarvan je vooral wilt dat anderen weten dat je ze hebt. Dat je ze ook, op een bij de deugd horende manier, in praktijk moet brengen lijkt van een andere orde te zijn.
Trouwens Nietzsche's filosofie is na de oorlog misbruikt voor propaganda doeleinden.
Hier nog zo een, die bestuurders naar de mond praat.
Actueel nu er vandaag weer thuiszorg medewerkers ontslagen worden.
Dan mogen ze hetzelfde werk gaan doen in de dwangarbeid.
http://www.volkskrant.nl/opinie/mooi-mens-2014-wordt-ontslagen-mens-2015~a3750609/?akamaiType=FREE
Dan mag Eelke van Ark weer aan de slag om achteraf zoals bij Sensire een goed verhaal te schrijven en een tegel te verdienen. Daar moeten we van af.
Onze politici horen hun werk te doen.
dicko
pubbenIk heb met alledrie de genoemde groepen een (zeer) losse relatie, maar heb van de door u geponeerde booming misleidingsindustrie nog nooit iets gemerkt.
Kunt u misschien uw (toch best beschuldigende) stelling met feiten en bronnen onderbouwen?
(En dan niet één ervaring van uzelf dat u bij een rechter in het ongelijk bent gesteld, want misschien hád u wel gewoon ongelijk, of had u een slecht advocaat of een slechte rechter; bij voorkeur daarom een statistisch verantwoord aantal objectieve feiten over de handelwijze van zowel ambtenaren, wetenschappers als rechters.)
pubben
dickoDe kantonrechter verwijst in mijn zaak naar de politiek en vindt dat die iets moet doen, Het Hof zegt dat er aan alle regels is voldaan en in het cassatieadvies, 'ingewikkelde zaak.' Onze rechters kunnen geen slechte wetten terugsturen en wij hebben geen Constitutioneel Hof. Daarin is NL uniek. Alle buitenlanders zijn daar verbaasd over. Ik heb vaak moeten horen: "kun jij met zoveel terechte kritiek nergens naar toe?'
Mijn advocaat zal mijn pleidooi voor een Constitutioneel Hof onderschrijven.
En ik had heel veel aparte losse rechtszaken moeten voeren, mag ik achteraf concluderen.Over hoe in de zorgsystemen, de privacy en het beroepsgeheim afgeschaft zijn. Ethiek en techniek, over hoe medewerkers aangepast worden aan ondoordachte ongrondwettige procedures.
Over nul-uren contracten en hoe die in de praktijk ingezet worden, voldoen niet aan minimale arbeidswetgeving.
Over misbruik van ESF gelden, ik vind dat zelfs bestuurlijke corruptie.
Over hoe mijn werkgever probeerde mij een zwijgplicht op te leggen.
Dat weigerde ik, ik zet vrijwillig geen handtekening onder de democratie. Machtsmisbruik ik ging dus naar de rechter.
Het gaat me over de cultuur in onze publieke instellingen en ik ben het vertrouwen in de democratie kwijt.
In feite kan ik rechters dus niets kwalijk nemen. Ze zijn er wel die protesteren, maar we horen ze te weinig in het publieke debat. Ook de Raad van State begint te waarschuwen voor ondoordachte wetgeving. Had allemaal veel eerder moeten gebeuren.
Over bijklussende hoogleraren verwijs ik naar de VK van vandaag over Jeroen Smit, universiteit Groningen, speakers Academy tussen 7000 en 12000 euro met als conclusie dat hij wel hele dure roomboter op zijn hoofd heeft van een docent journalistiek.
Er wordt veel gewaarschuwd al jaren door onze columnisten Marc Chavannes, en Maxim Februari maar ik
dicko
pubbenEn dat is m.i. maar goed ook. Wetten worden uitgevaardigd door het bestuur (koning + kabinet) en het volk (Staten Generaal) gezamenlijk, en worden daarmee geacht een weerslag te zijn van de wil van het bestuur én de meerderheid van het volk.
Een 'rechtertje' mag in z'n eentje(of met z'n drieën, of vijven) niet in staat zijn de langs democratische weg tot stand gekomen wil van de meerderheid van het volk naast zich neer te leggen.
Dat het in de praktijk anders gaat is jammer maar helaas, dat is niet aan de rechters te verwijten maar aan onszelf (de kiezers); wij zijn kennelijk herhaaldelijk niet in staat de juiste vertegenwoordigers te kiezen (hetzij doordat we op flapdrollen stemmen, hetzij doordat we bij de verkiezingen in jaar Y de flapdrollen niet afrekenen op verschillen tussen de beloften bij verkiezingen X en de handelwijze tussen de verkiezingsjaren X en Y).
Wij schelden gemiddeld genomen makkelijk op politici die A beloven en B doen, maar we laten ze er iedere keer wel weer mee weg komen door iedere verkiezingen weer opnieuw net te doen alsof de kandidaten de oprechte waarheid spreken terwijl we WETEN dat ons een fata morgana wordt voorgehouden. Ja, dan vragen we er zelf ook om om belazerd te worden natuurlijk.
Zie de bezopen winst voor rechts (VVD + D66) bij de PS verkiezingen onlangs.
.
"en wij hebben geen Constitutioneel Hof."
Dat is wel een serieus aandachtspunt; ik vraag me echter af of het wél hebben van een CH heel veel verschil zou maken.
Voor veel zaken kan men nu (als de nationale rechtsgang is uitgeput) terecht bij het EHRM of (bij een relatie met Europese regelgeving) bij het HvJEU. Mijn inschatting is dat een CH wat dat betreft niet veel toegevoegde waarde heeft (in de zin van: zaken zou kunnen behandelen die nu niet bij het EHRM / HvJEU aangebracht kunnen worden).
Een eventueel CH heeft m.i. wel twee nadelen:
- het blijft een oordeel van Nederlandse rechters binnen de Nederlandse
pubben
dickoIk zal het beter formuleren, daarmee bedoel ik tegenstrijdige regelgeving en wetten. Waarvoor ook de Raad van State waarschuwt.
Wetten horen getoetst aan de grondwet alvorens ingevoerd te worden, kunnen er zelfs zijn om het individu tegen de meerderheid van de volkswil te beschermen. Dat besef en bewustzijn lijkt in onze huidige tijd volkomen verdwenen te zijn. De grondwet is zo dood als een pier, dus.
Ik verwijt een individuele rechter niets, dan heb je niet goed gelezen, maar ik zou deze discussie wel verwachten van onze academici.
Het is toch erg dat onze psychiaters überhaupt naar de rechter moeten stappen over privacy en het beroepsgeheim in de zorg, daar had van tevoren toch beter over nagedacht moeten worden.
Ook hier hoor ik onze wetenschappers niet.
In ieder geval niet in de publieke discussie.
Hadden we een Constitutioneel Hof, dan hadden de psychiaters niet naar de rechter gemoeten en het daar kunnen aankaarten en had de discussie al jaren geleden gevoerd kunnen worden.
Dan had jij niet hoeven te concluderen, pas na mijn verhaal in je reactie hier op Jan Willem: 'En wij doen niets met politici die er niets mee doen.' We kunnen pas weer stemmen over...... hoeveel leed gaat dit nog veroorzaken?
Je verwijst nog naar internationale verdragen het EVRM, maar voor een individuele burger is dat een kostbare en tijdrovende zaak.
Ik probeer niet, juist niet iedereen zwart te maken maar binnenkort liggen, om bij dit voorbeeld te blijven, alle medische gegevens van iedereen, ook die van jou, bij de gemeente ambtenaren op het bureau.
Gekoppeld aan BSN financiën en noem maar op.
Dat is doodeng, ik waarschuw.
Identiteitsdiefstal, afpersing, morele chantage, het is allemaal een fluitje van een cent.
Ik hoor veel te weinig ambtenaren, wetenschappers, rechters, bestuurders in de publiek discussie hierover.
dicko
pubbenIk vind alleen niet dat je de misstanden aan rechters en ambtenaren kunt aanwrijven.
Wetten worden geaccordeerd door het volk, en het is het volk dat in aktie moet komen, dat de discussie moet aangaan, dat ook ánders kan beslissen.
Rechters en ambtenaren voeren alleen uit wat NA akkoord van het volk als wet is vastgelegd, die kunnen en mogen daar inhoudelijk niets van vinden.
WIJ moeten in aktie komen, WIJ moeten sturen, WIJ moeten kiezen.
Niet de aangestelde uitvoerders van ONS beleid.
(vind ik ;-)
Speculaas
dickoDoor de feitelijk door de rechtspraak gecreëerde verkokering tussen toezichtregels (publiekrecht) en het aansprakelijkheidsrecht (civiele recht) weten banken en verzekeraars vaak aan veroordeling en daarmee aansprakelijkheid te ontkomen. Dat gaat zeer subtiel en is voor een doorsnee burger zonder juridische scholing vaak niet te volgen.
dicko
SpeculaasDe wetgever (wij, via onze volksvertegenwoordiging) had ook kunnen kiezen voor privaatrechtelijk toezicht en handhaving (zoals Brein toeziet op naleving van o.a. de Auteurswet) maar men heeft dat niet gedaan.
Overigens zitten er aan privaatrechtelijke handhaving weer andere onvolkomenheden, maar het is iig een keuze vooraf geweest (door de wetgever, niet door de rechtspraak).
pubben
dickoSpeculaas
dickoDe lakmoesproef zit hem in de geloofwaardigheid. Die geloofwaardigheid is nodig wil het de burger blijven binden aan een uitspraak en aan het rechtstelsel. Vonnissen over uiterst complexe financiële constructies aangeboden door de financiële sector gedurende de afgelopen 20 jaren, kunnen en behoren niet neer te komen op een simpel vasthouden aan het caveat emptor begrip -had u de kleine lettertjes maar moeten lezen of bijdehanter moeten zijn- . Ze zijn vooral ongeloofwaardig.
pubben
Speculaasdicko
SpeculaasMet het laatste deel van uw bericht ben ik het zeer eens. De andere kant is echter ook dat mensen die geen verstand hebben van financiele produkten uit graaizucht zich rommel hebben laten aansmeren zonder zelf hun gezonde verstand te gebruiken. Ook de timmerman, de ambtenaar en de administratief medewerker wilden gratis geld en winstvertienvoudigers en weet ik niet wat. Dat is mijns inziens gewoon stom en een gebrek aan gezond verstand dat alléén aan de betrokkene te verwijten is.
Verkopers die mensen voorliegen dat 1 + 1 = 5 moet je straffen of hun verkooplicentie afnemen, maar kopers die gelóven dat 1 + 1 = 5 hebben zelf ook boter op hun hoofd.
En dan is het wat kort door de bocht om aan de verkopers te verwijten dat de kopers kennelijk de boot van de best aangepaste overlevers hebben gemist.
greed@isgood.nl
De tijd dat het journaille de rol van hoeder van de democratische rechtsstaat hoog in het vaandel had staan - oh ja, was dat ooit zo; nee toch? Allemaal in de houding voor het esteblisjment - zijn vervlogen.
Waar echt verzet tegen het roofkapitalisme de kop opstak, daar werd vervolgens gemasseerd, gekneed, geaaid, of uiteindelijk gepaaid, met of zonder zak geld.
Tussen de 30 en 60 miljard geroofd via effectenlease-derivaten-inleen-zwendel of, nog erger, woekerpolis-verduisteren. Ook aan de renteswaps zit dat luchtje van vooropgezet rottend roofkapitalisme.
De burgerij is dat roofkapitalisme meer dan zat. Waar roerige tijden losbreken, ook daar zal 'revolutie' de bijltjesdag in het beest ontketenen.
Het journaille in-the-now die dat laat liggen, die gebruikt de naam journaille slechts in naam, niet naar de geest.
Vanuit zuid Marocco, met gereserveerde groet,
Uw dw. dwarsdenker en spreker!
Watching the Wheels
WtW
Watching the WheelsAd Vocaat
WtWEricSmit
Ad VocaatWtW
Ad VocaatPunt is vooral dat het bijklussen niet samengaat met het vak 'onderzoeksjournalist', omdat je per definitie niet onafhankelijk blijft terwijl dat anders dan bij babbelen over voetbal nou net je vak is. Het zijn allemaal televisiekoppen de 4 uit het NRC Handelsblad, maar Jack heeft een heel ander vak dan die andere drie. Dat is The Fonz m.i. na al die jaren even uit het oog verloren en dat zegt ongetwijfeld veel meer over de cultuur die bij de TV veel commerciëler geworden is, ze zien er geen kwaad in, totdat ze zich een keer vergissen.
Ricardo
Jan Willem de Hoop
Echter de meeste journalisten, wetenschappers, toezichthouders, controleurs, politici, lijken zich al tientallen jaren als een vis in het water te voelen door met de ene been in de wereld van de onafhankelijke rol te bivakkeren en met de andere been in de afhankelijke rol te staan. Het beste van beide werelden, in hun ogen, waarbij ze de illusie wekken dat ze het allemaal zuiver kunnen scheiden. Waar ze zich gevangen zouden moeten voelen doen ze dit echter niet. Nu echter bij herhaling blijkt dat problemen niet worden opgelost, afspraken niet worden nagekomen, van eerdere fouten bij herhaling niets wordt geleerd, op alle terreinen, veranderd langzaam de opvattingen van het publiek en de publieke opinie. Mensen worden er schijtziek van dat problemen niet worden opgelost, dat alle betrokkenen bij geklungel en bedrog allemaal wel erg aardig voor elkaar blijven.
Bij echt onafhankelijk zijn hoort nu eenmaal dat je niet van alle walletjes tegelijk kunt blijven snoepen. Ben bang dat er een verloren generatie is die het elkaar de hand boven het hoofd houden te lang als vanzelfsprekend is gaan beschouwen. Waarschijnlijk zullen incidenten en argumenten maar een klein beetje helpen en moet het linksom of rechtsom een paar keer heel erg misgaan om afscheid te kunnen nemen van cultuur en mensen die het allemaal wel heel erg gezellig met elkaar hebben.
Hopelijk ben ik te pessimistisch en krijgt onze elite een onverwachtse injectie met karakter en moed en hoeven er geen al te grote ongelukken met brokken plaats te vinden. Het hier besproken probleem is dus helaas geen exclusief domein van de journalistiek.
pubben
Jan Willem de HoopIk weet niet of de link hier werkt.
https://books.google.nl/books?hl=nl&lr=&id=YdW5wSPJXIoC&oi=fnd&pg=PA1&dq=tainter+the+collapse+of+complex+societies&ots=OIHVkhLbl0&sig=ebAd8Q0l9VyxbgjwfVE9EeVVjcQ#v=onepage&q=tainter the collapse of complex societies&f=false
dicko
pubbenGuest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Molenaer
GuestWhen someone was extolling the good fortune of Callisthenes and saying what splendor he shared in the suite of Alexander (Alexander de Grote), "Not so," said Diogenes, "but rather ill fortune; for he breakfasts and dines when Alexander thinks fit."
Molenaer
En waarom staat Arnold Karstens zo laag genoteerd? Lijkt me toch een veel interessantere man dan Sven-de-keiharde-interviewer-Kockelmann.
WtW
MolenaerMolenaer
WtWGodzijdank functioneert de echte wereld nog steeds nét zo als 3000 jaar geleden. Wat zeg ik, honderdduizend jaar geleden.
Hooguit is het wat lastiger geworden de zin van de onzin te onderscheiden.
WtW
MolenaerHilterman
WtWJe bent als journalist je bewegingsvrijheid kwijt al dan niet onder het mom de beperking is voor je persoonlijke veiligheid.
Hilterman
Op radio 1 werd de discussie over dit onderwerp verlegd naar het contract en het daaruit volgende inkomen dat de journalist of presentator heeft.
Daar kan ik me iets bij voorstellen. Het is aan de werkgever om te kiezen. een fatsoenlijk salaris betalen dat de schnabbeltoer overbodig maakt en daar exclusiviteit bij bedingen.
Of de medewerker afschepen met een matig inkomen waarbij het niet anders kan dan dat er een aanvulling wordt gezocht op die matige honorering.
Bob Lagaaij
Jan Willem de Hoop
Bob Lagaaijpubben
Jan Willem de Hoophttp://www.bol.com/nl/p/tocqueville-profeet-van-de-moderne-democratie/9200000000037571/
Hij voorspelt, de individualistische mens en dat is iets anders dan welbegrepen eigenbelang. Het consumentisme en mild despotisme, de regeltjes overheid.
Die zelfs het zelfstandig nadenken van de burger overneemt en belet.
In de democratie verdwijnt het besef, dat wetten er zijn om de burger tegen de wil van de meerderheid te beschermen. Zie mijn discussie met Dicko hier.
Kortom de overheid gaat zich met alles bemoeien er is geen 'klasse' meer die daar weerstand aan kan bieden.
Hij schrijft ook over de rol van de journalistiek in deze, maar dat staat me niet bij.
dicko
pubbentegen de wil van de meerderheid te beschermen. Zie mijn discussie met
Dicko hier."
Dat lijkt me geen accurate weergave van onze gedachtewisseling. Mijn insteek was om de grondslag van uw visie op rechters, ambtenaren en wetenschappers te achterhalen, niet om een fundamentele discussie over democratie en bescherming van minderheden te voeren...
Reagerend op uw tekst: ik zou juist zeggen dat in een democratie het besef verdwijnt dat democratie geen gegeven is, maar een inspanning vergt van het volk.
Niet om de 4 jaar achter de buis de voorgegaarde quootjes slikken en zeggen dat 'ze' toch altijd liegen, maar 4 jaar lang volgen wat er gebeurt en de stem laten afhangen van de DADEN van onze gekozenen gedurende 4 jaar in plaats van van hun woorden gedurende 4 weken.
Een burger die tot een minderheid behoort kan pas beschermd worden wanneer de meerderheid van zijn bestaan op de hoogte is. En dat gebeurt pas wanneer de klaagbank wordt verlaten en er aktie ondernomen wordt.
pubben
dickoVolgens mij zien we dat vandaag de dag overal.
Weet dat ik me zorgen maak om fundamentele rechten als privacy en het beroepsgeheim in de zorg en daar zelfs voor naar de rechter stapte. En voor de omgang met zorg medewerkers, de nul-urencontracten.
Dat is me nogal een actie! En moedig vind ik.
Ethiek en de nieuwe techniek dat zijn de vragen van onze tijd.
Weet dat ik geen tv kijk, ik ben een lezer ( net zoals Frans Henraat hierboven) en al jaren kijk naar het stemgedrag van onze politici en baseer mijn keuze daarop.
Jij vroeg me om dat te bewijzen, die cultuur zit ook bij ambtenaren enz.
Ik hoop en geloof dat onze jongeren met hun protesten over het 'rendementsdenken' die onderstroom beginnen te duiden.
Ik wilde je niet kwetsen en het spijt me als je dat zo ervaren hebt.
Ik wilde Jan Willem attenderen op deze schrijver, juist omdat hij ook over de rol van de journalistiek nadenkt en schrijft.
dicko
pubbenpubben
dickoJean
pubbenIn de moderne democratie voeren echter de rechten de boventoon.
De democratische mens blijkt zich in de feiten zeer vaak te beroepen op de ‘publieke opinie’. Aangezien rang, stand en klasse geen redenen meer zijn om aan de ene mens meer gehoor te geven dan aan de andere, gaat men zich wenden tot wat de meerderheid der mensen denkt en daarop zijn of haar standpunt baseren. De pers speelt daarin een bepalende rol.
Hier ontstaat datgene wat Tocqueville het despotisme van de massa noemt: het feit dat er in een democratie steeds een tendens schuilt om zich achter de vluchtige en vaak ongemotiveerde publieke opinie te verschuilen, waardoor de rationele en stabiele grond voor besluitvorming en bestuur steeds weer onder druk komt te staan.
De Pers als 4e macht. Ik heb er ooit een column over geschreven: http://www.dagelijksestandaard.nl/2014/04/de-vierde-macht/
pubben
JeanMooi die plicht ethiek over de journalistiek, jij deugt zegt mijn intuïtie, maar mag ik een vijfde macht toevoegen? De moderne techniek die van alles de prijs kent en van niets de waarden. Zie VK Marcel van Dam vandaag, daar zit het rendementsdenken, die vragen stelde ik mezelf al jaren geleden.
Ik hoop dat je de discussie over huisarts Tromp gevolgd hebt.
Ik lees vandaag in VK een psycholoog die vindt dat huisarts Tromp nog een andere keuze had dan zelfmoord te plegen, namelijk naar de rechter te stappen. Dat deed ik dus, met als conclusie: 'onze rechters hebben geen flauw idee, waar ik het over heb.' Lees maar mee of terug, dit is een van de weinige sites waarop ik reageer.
Ook ik ben een 'ICT slachtoffer' al jaren geleden in een zeer ernstige crisissituatie, zonder enige twijfel over mijn handelen.
Ik beschermde zelfs een heel team tegen de kafkaëske zorgsystemen.
Ik herken de paniek van huisarts Tromp, ik nam onbetaald verlof (vlucht) werd ziek en ging dus naar de rechter. Van alles de prijs van niets de waarde, privacy, het beroepsgeheim, beroepsethiek het zit er niet in, was mijn intuïtieve conclusie.
Ik heb een paar jaar gelden contact opgenomen met het Rathenaut Instituut en ook daar: 'Ik geloof niet dat mijn baas zit te wachten op ICT kritiek.'
Mijn instinctieve reacties op dat gebeuren toen, uit alle systemen, cash betalen, geen bonuskaarten en een groot wantrouwen in de moderne techniek. Laat Eelke, mijn verhaal maar schrijven.
Het roer moet om, ik wil waarden gedreven techniek, dat kan men van mij leren.
Weet dat ik fysiek onpasselijk achter mijn computer zit.
Jean
pubbenIk wens u wel vanzelfsprekend van harte beterschap achter uw computer. Zaken opschrijven helpt.
pubben
JeanDat is het verschil tussen relationeel en transactioneel bankieren.
en de dataficering/algoritmisering van het bankieren dat ook ten koste gaat van het relationele. Schrijft @ Eric Smit op twitter.
In feite zeg ik precies hetzelfde over onze zorgsystemen, ze zijn datazucht gedreven, privacy, het beroepsgeheim, beroepsethiek zit er niet in.
Jean
pubbenpubben
JeanIk ga verder, de gewone gegevens ook die van jouw en je naasten bij de huisarts en de specialist zijn lek.
De datazucht gaat ten koste van het relationele (in de zorg basaal vertrouwen) schrijft Eric over het bankieren.
Idem in de zorgsystemen. Daar is niet nagedacht over privacy etc zie mijn voorbeeld van iemand uit een gewoon sociaal wijkteam, wat die allemaal in kan zien. Met alle decentralisaties rollen ze ook nog op het bureau van diverse gemeente ambtenaren. Datalekken, ze zouden niet op straat moeten liggen. Ze horen van de burger te zijn.
Er zijn overeenkomsten tussen de bank en zorgsystemen, ze zingen zich los van de werkelijkheid.
Stel jij hebt morgen een tijdje zorg nodig en daar komt de laptop keukentafeldeskundige. Die vertelt je met wie je woont, kinderen, ouders, de buren en welke ziektes jij en ze (gehad) hebben, de cito scores, de diploma's, waar allemaal gewerkt, kijkt even op je bankrekening en aandelensaldo en concludeert: Beste meneer Jean, eigen kracht genoeg, het zat in de zorgverzekering maar dat hebben we afgelopen maand gewijzigd. En U hebt geluk, dat ik nog even een persoonlijk gesprek met U had, ook dat gaan we afschaffen.
Ik noem dat de I-dictatuur. Konden we Tocqueville nog maar om advies vragen.
Oh ja nog even toevoegen, schaalverkleining gaat dit dus niet oplossen.
Molenaer
pubbenDe datazucht waar u het over heeft is een symptoom van het verlangen om de wereld, het leven, te beheersen. Controleerbaar te maken. Dat is ofwel grootheidswaanzin, ofwel een teken van verholen doodsangst. Ik opteer voor dat laatste.
Je kunt Albert Einstein heten en grootste dingen uitdenken, maar ondertussen wordt je lijf nog steeds mede geregeert door de amygdala. No escape.
Er zal dus een vereffening moeten plaatsvinden tussen de illusie en de amygdala. Op vergelijkbare wijze als dat ze zeggen dat de onzichtbare hand van Adam Smith dat doet. Alleen is de hand waar ik het over heb nog wat onzichtbaarder.
pubben
JeanIk waarschuw al jaren voor massale privacy lekken nu naar de gemeente. Ik heb het over SYSTEMEN die niet deugen.
Hier komen de eerste opmerkingen over SOCIALE wijkteams:
'Co-assistent meldt dat collega in een sociaal wijkteam medisch doopceel cliënten vrijelijk zag passeren, ook pt met HIV.'
Dat hoeft en mag een sociaal wijkteam niet weten.
En realiseer je wat er allemaal gekoppeld is aan het BSN nummer, inkomen, belastingen, cito kinderen. Dood en doodeng.
Jan Willem de Hoop
JeanJean
Jan Willem de HoopPeter Hendriks
Jan Willem de Hoop
Peter HendriksMolenaer
Peter HendriksPeter Hendriks
Molenaerbos
Jesse is afgevaardigde van het Volk ! Slingeland spreekt in mooie taaal tegen de snotneuzen in de Commissie
De bankiers hebben tig jaren hun klienten/burgers/nationale Overheid als snotneus behandeld !