© DC Comics

Gezocht: superman/-vrouw

De Nederlands-Vlaamse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) vroeg aan onze Vlaamse strijdmakkers van Apache om de staat van de journalistiek eens grondig door te lichten. Daar hadden hoofdredacteur Karl van den Broeck en journalist Tom Cochez wel oren naar.

‘Willen jullie een essay schrijven waarin ons vak kritisch wordt doorgelicht?’ Die vraag stelde ons de VVOJ, de Nederlands-Vlaamse Vereniging van Onderzoeksjournalisten. Eerlijk gezegd: we waren geen klein beetje verrast. Aangenaam verrast, dat wel. Apache is immers een kleine speler en sommigen proberen ons bovendien het zwijgen op te leggen door schadeclaims, die ons eigen vermogen flink overstijgen.

Maar de vraag verraste ons om nog een andere reden. Journalisten hebben namelijk niet echt de gewoonte hun eigen vakgebied kritisch tegen het licht te houden. Of beter: we doen dat wel, vaak zelfs vol overgave, maar dan enkel tussen pot en pint, op café. Zelden of nooit in de kolommen die we dagelijks voltikken. Daarin fileren we, in de naam van de vierde macht, ongenadig het...

Om dit artikel te kunnen lezen moet je lid zijn.

Word lid of Log in