Still // Erwin Kompanje

Still // Erwin Kompanje © Ilia ten Böhmer

'Gezonde mensen voeden hun dierentuin'

4 Connecties
17 Bijdragen

Moeten we wel westers eten? Medisch ethicus en onderzoeker Erwin Kompanje vindt van niet. Hartproblemen en overgewicht zette hem aan zijn levensstijl om te gooien. ‘Ik eet nu vooral planten en voel me weer uitstekend.’ Hoop dat de rest van Nederland hem volgt heeft Kompanje niet. ‘De macht van grote voedselbedrijven is te groot.’

De discussie over voedsel is behoorlijk gepolariseerd. Follow the Money probeert deze weken alternatieve ideeën onder de aandacht te brengen. Vorige week gaf voedseltechnoloog Wouter de Heij zijn mening over twee kant-en-klare maaltijden. Deze week leggen we dezelfde maaltijden voor aan Erwin Kompanje, onderzoeker bij Erasmus MC. Hij volgt een speciaal dieet met veel fruit en groenten. Waarom zou hij dat zo doen?

Hieronder de video, de tekst gaat daaronder verder.

Nabeschouwing

Eigenlijk was het puur toeval, maar we kochten dit keer een net iets andere salade en die bleek een stuk slechter dan de vorige. De aan deze salade toegevoegde balletjes bevatten namelijk een hoop suiker en zout, twee grote boosdoeners zodra je er teveel van binnenkrijgt. Daarmee was de salade van deze week ineens een stuk ongezonder dan de nagenoeg identieke salade die we vorige week behandelden. Punt gemaakt dus; het is als consument niet gemakkelijk om een gezonde keuze uit het kant-en-klaar-schap te maken.

Het dieet dat Kompanje volgt is verder goed verdedigbaar, ook met wetenschappelijke literatuur. De laatste jaren komt er steeds meer bewijs dat we door anders te eten, ook andere soorten bacteriën en andere micro-organismen in ons lichaam krijgen. Kompanje noemt het samenraapsel van die organismen ‘de dierentuin’. 

Het gaat niet alleen om het eten van voldoende groenten, maar ook om het eten van de juiste groenten

Sommige van die micro-organismen zijn gezond voor ons, ze maken bijvoorbeeld gezonde stoffen aan of helpen ons om ziekmakers buiten de deur te houden. Andere bacteriën maken ons juist ziek, of ze zorgen ervoor dat ons lichaam giftige stoffen op kan nemen.

Als individu hebben we daar helaas slechts een beperkte invloed op. Het gaat namelijk niet alleen om het eten van voldoende groenten, maar ook om het eten van de juiste groenten. 

Het lijkt erop dat voldoende secondaire metabolieten in groenten en fruit zorgen voor gezonder eten. Alleen, veel van die secondaire metabolieten zorgen tegelijkertijd voor een bittere smaak. Daarom hebben veredelaars de afgelopen jaren juist gekweekt voor groenten met minder secondaire metabolieten. In dat opzicht is ons eten dus sowieso minder gezond dan vroeger.  

Dit was deel 3 van de serie 'Wat zit er in ons eten? Wie verdient eraan? Follow the Money gaat deze weken op zoek naar meer alternatieve geluiden. We stellen daarbij twee vragen: is ons eten minder gezond geworden? En wie verdient er eigenlijk aan? 

Volgende week deel 4: De ultieme vraag, wie verdient er eigenlijk aan?

Beeld: Ilia ten Böhmer