
Moeten we wel westers eten? Medisch ethicus en onderzoeker Erwin Kompanje vindt van niet. Hartproblemen en overgewicht zette hem aan zijn levensstijl om te gooien. ‘Ik eet nu vooral planten en voel me weer uitstekend.’ Hoop dat de rest van Nederland hem volgt heeft Kompanje niet. ‘De macht van grote voedselbedrijven is te groot.’
De discussie over voedsel is behoorlijk gepolariseerd. Follow the Money probeert deze weken alternatieve ideeën onder de aandacht te brengen. Vorige week gaf voedseltechnoloog Wouter de Heij zijn mening over twee kant-en-klare maaltijden. Deze week leggen we dezelfde maaltijden voor aan Erwin Kompanje, onderzoeker bij Erasmus MC. Hij volgt een speciaal dieet met veel fruit en groenten. Waarom zou hij dat zo doen?
Hieronder de video, de tekst gaat daaronder verder.
Nabeschouwing
Eigenlijk was het puur toeval, maar we kochten dit keer een net iets andere salade en die bleek een stuk slechter dan de vorige. De aan deze salade toegevoegde balletjes bevatten namelijk een hoop suiker en zout, twee grote boosdoeners zodra je er teveel van binnenkrijgt. Daarmee was de salade van deze week ineens een stuk ongezonder dan de nagenoeg identieke salade die we vorige week behandelden. Punt gemaakt dus; het is als consument niet gemakkelijk om een gezonde keuze uit het kant-en-klaar-schap te maken.
Het dieet dat Kompanje volgt is verder goed verdedigbaar, ook met wetenschappelijke literatuur. De laatste jaren komt er steeds meer bewijs dat we door anders te eten, ook andere soorten bacteriën en andere micro-organismen in ons lichaam krijgen. Kompanje noemt het samenraapsel van die organismen ‘de dierentuin’.
Het gaat niet alleen om het eten van voldoende groenten, maar ook om het eten van de juiste groenten
Sommige van die micro-organismen zijn gezond voor ons, ze maken bijvoorbeeld gezonde stoffen aan of helpen ons om ziekmakers buiten de deur te houden. Andere bacteriën maken ons juist ziek, of ze zorgen ervoor dat ons lichaam giftige stoffen op kan nemen.
Als individu hebben we daar helaas slechts een beperkte invloed op. Het gaat namelijk niet alleen om het eten van voldoende groenten, maar ook om het eten van de juiste groenten.
Het lijkt erop dat voldoende secondaire metabolieten in groenten en fruit zorgen voor gezonder eten. Alleen, veel van die secondaire metabolieten zorgen tegelijkertijd voor een bittere smaak. Daarom hebben veredelaars de afgelopen jaren juist gekweekt voor groenten met minder secondaire metabolieten. In dat opzicht is ons eten dus sowieso minder gezond dan vroeger.
Dit was deel 3 van de serie 'Wat zit er in ons eten? Wie verdient eraan? Follow the Money gaat deze weken op zoek naar meer alternatieve geluiden. We stellen daarbij twee vragen: is ons eten minder gezond geworden? En wie verdient er eigenlijk aan?
Volgende week deel 4: De ultieme vraag, wie verdient er eigenlijk aan?
Beeld: Ilia ten Böhmer
17 Bijdragen
Wouter de Heij 5
Markdraaier 7
Wouter de HeijBedankt Stijn.
Mz59 7
Wouter de Heij[Verwijderd]
Mz59Wouter de Heij 5
[Verwijderd]
Wouter de HeijWat dierlijke vetten betreft: weinig kaas (te zout en te vet), soms wat kwark of karnemelk, maar alleen biologisch, en Hüttenkäse en twee eieren per week.
Champignons en shiitake paddenstoelen.
Havermout met vers fruit - GEEN BROOD.
En zien vol te houden... dat is het lastigste, maar je voelt je er fantastisch bij.
Wouter de Heij 5
[Verwijderd]https://softpaleo.blog/2017/02/05/met-een-glimlach-hoe-de-richtlijnen-goede-voeding-2025-eruit-zouden-kunnen-gaan-zien-hormoonfactor-softpaleo-flexitarier20/
Waar ik het niet mee eens ben? Niks mis met biologisch, maar ook niks mis met regulier. Ook denk ik dat je prima 2 eieren per dag zou kunnen eten.
[Verwijderd]
Wouter de HeijTwee eieren per dag vind ik wat veel. Kan wel, als je het geel weglaat. En in de salade erbij doe je dan wat zevenblad. Lekker.
Marla Singer 7
Een beter leven door meer bewust voeding te consumeren ligt nu dichter binnen handbereik dan ooit.
MaartenH 10
En natuurlijk, hulde voor deze serie!
Folkert 1 1
[Verwijderd]
Folkert 1Anton Van de Haar 8
Nog interessanter, althans voor mij, zou zijn om te weten hoe dat dieet van Erwin Kompanje er nu precies uitziet. Wat eet hij nog wel, en wat eet hij niet meer, en waarom?
Al iets van het antwoord gevonden:
https://www.youtube.com/watch?v=KXSc-WSFAtk&feature=youtu.be
Bosfruit
Anton Van de HaarPeter Hendriks 7
Rob Huibers 4
Dat waren alvast drie lezenswaardige verhalen.
Ik ben benieuwd naar het vervolg en heb ook enkele vragen.
Wat is er tot nu toe in mis zijn de exacte feiten achter het verhaal.
Bij Edwin Kompanje is dat het antwoord op de vraag "wat eet hij?" Kan je Erwin vragen om bijvoorbeeld van éen dag precies te vertellen wat er op zijn menu stond?
Van de kant en klaar maaltijden die je meeneemt ben ik benieuwd naar de ingrediëntenlijsten.
En wat is de oorsprong van benzoaat? Is het een aardolieproduct, zoals de eerste vier letters doen vermoeden? Ik heb dat nog niet kunnen vinden, maar wel las ik dat het bepaald geen onomstreden ingrediënt voor voeding is.
Met vriendelijke groet,
Rob Huibers
Wouter de Heij 5
Rob Huibers