
Jan Kuitenbrouwer kapt een pad door de online jungle. Lees meer
2018 was het jaar van de Grote Internet Ontnuchtering. Voor het eerst zagen we de techindustrie met haar datahonger als een Godzilla, die dreunend onze privacy vermorzelt. Jan Kuitenbrouwer signaleert een kentering en kapt tweewekelijks een pad door de online jungle.
Voor wie de klok tikt: Trumps handelsoorlog tegen Chinese tech-bedrijven
De comeback van de corona-app
Zuckerberg moet kiezen uit twee kwaden
Trumps brandweerwagen
In het beloofde land doen we alles op afstand
Hippe Hugo en de appathon
Technoangst is een slechte raadgever
Gezondheid in ruil voor vrijheid
Staatsgreep in cyberspace
De liegrobots komen!
Beeld © Rosa Snijders
Gezondheid in ruil voor vrijheid
Jan Kuitenbrouwer laat zijn licht schijnen over de enorme impuls die het coronavirus geeft aan ons toch al overvloedige internetgebruik. Internet is plotseling onze levenslijn naar de buitenwereld, nu we allemaal zoveel mogelijk binnen moeten zitten. Maar onderhuids voedt het coronavirus ook de datadictatuur.
Tijdens deze social distancing, quarantaine en lockdown is een internetverbinding een sociale navelstreng. Internet werd bedacht als een middel om dichterbij te komen, en nu is het een manier om afstand te houden. Om contact te maken zonder contact.
Zoals elke technologie heeft ict twee gezichten en de coronacrisis illustreert beide. Internet kan bijdragen aan de overwinning op het virus, maar heeft ook bijgedragen aan de verspreiding. De drijvende kracht is mobiliteit. Dat vliegen zo goedkoop is geworden, is mede dankzij ict – het proces is vergaand geautomatiseerd en verdoehetzelfd. De accommodatiemarkt ook: denk aan Booking, TripAdvisor, Airbnb, enzovoorts. Het is een cliché, maar als een crisis licht werpt op de ware aard der dingen, dan is de digitalisering daar een goed voorbeeld van.
Deze pandemie is een wereldwijde cursus Skype, Facetime, Zoom, Houseparty en noem al die vergaderapplicaties maar op
Veel commentatoren zien de coronacrisis als een teken van wat er mis is met onze manier van leven, en een vermaning om te veranderen. Onder andere gaat het om de rusteloze gretigheid waarmee we van ervaring naar ervaring jagen, van festival naar vakantiebestemming. Onze verslaving aan events, de fear of missing out enen hoe alles daarvoor moet wijken. En dat er toch zulke goede virtuele alternatieven zijn voor al die verplaatsingen – webinars, videoconferencing, enzovoorts.
Maar je zou haast vergeten dat dezelfde krantenkolommen nog niet zo lang geleden vol stonden met zorgelijke beschouwingen over hoe kinderen ten prooi vallen aan obesitas en beeldschermverslaving omdat ze nooit meer ouderwets buiten spelen, hoe de middenstand ten onder gaat aan webwinkelen en de democratie wordt ondermijnd doordat wij ons verschansen in filterbubbels en echokamers. Social distancing: van nood naar deugd. Die door idealisten al wordt verheven tot strategische metafoor richting een betere toekomst. Kom uit je bubbel! Zet uit dat device en ga naar buiten! Enfin, nu even niet.
De grote vraag is wat het nieuwe normaal zal zijn als de pandemie voorbij is. Deze pandemie is een wereldwijde cursus Skype, Facetime, Zoom, Houseparty en noem al die vergaderapplicaties maar op. Ontleren we dat straks weer allemaal? Vast niet volledig. Amazon is bezig 100.000 nieuwe mensen aan te nemen, voor 17 dollar per uur, twee meer dan normaal, om de gigantisch gestegen vraag naar webshopartikelen te beantwoorden. Jeff Bezos is vast niet te beroerd om ze over een half jaar weer de laan uit te sturen, als de vraag weer gezakt is, maar gaat dat gebeuren? Openen die kleine detaillisten straks hun deuren weer, of zitten die dan bij Amazon op een reachtruck?
Van jacht op de ziekte naar jacht op de patiënt
Het medium dat een nieuwe betekenis gaf aan de term ‘viraal’ laat zich van zijn beste kant zien, mensen die elkaar via sociale media helpen, steunen en vermaken, maar ook van zijn slechtste. Er zijn al heel wat gevallen bekend van mensen die op grond van geruchten op sociale media ‘ge-out’ werden als coronadrager en een haatgolf over zich heen kregen. Werkgevers die zo iemand vervolgens op non-actief zetten, schoolbesturen die ze de toegang tot ouderavonden ontzeggen, enzovoorts. De tweede coronapatiënt van New York, een advocaat met een kantoor op Manhattan, werd nota bene ge-out door de New Yorkse burgemeester Bill de Blasio. Die noemde zijn naam niet, maar gaf wel zoveel persoonlijke details dat de tabloids er binnen een uur achter waren. Gevolg: manhunt by media.
In Lombardije gebruikt de politie locatiedata van mobieltjes om te controleren of mensen zich aan de lockdown houden
Het verbinden van gebruiksdata uit bijvoorbeeld smartphones aan actuele medische gegevens is volgens deskundigen een lastige opgave, zowel technisch als ethisch, maar over de hele wereld wordt naar wegen gezocht om dit voor elkaar te krijgen. Als big data geschikt zijn om ons gedrag te voorspellen en te sturen, moeten ze ook van nut kunnen zijn bij het management van een epidemie. Google, Facebook, Cambridge Analytica-zusje Palantir en tal van andere techbedrijven zijn bezig om te kijken hoe zij daar een bijdrage aan kunnen leveren. Met geaggregeerde, gedepersonaliseerde data, haastten zij zich erbij te zeggen. We zullen het moeten geloven. In Lombardije gebruikt de politie locatiedata van mobieltjes om te controleren of mensen zich aan de lockdown houden. ‘Veertig procent verplaatst zich te veel,’ liet een woordvoerder weten. (Als we in Nederland een lockdown krijgen en je wilt er onderuit: mobieltje thuis laten.)
De Israëlische geheime diensten hebben de laatste jaren gigantische hoeveelheden persoonlijke data verzameld ten behoeve van ‘terreurbestrijding’, data die zij nu gebruiken voor de opsporing van virusdragers. Alle kans dat overwegingen van privacy daarbij een ondergeschikte rol spelen.
"China zou China niet zijn als ze daar al niet een straatlengte verder waren"
De overheid van Zuid-Korea gebruikt data van beveiligingscamera’s, creditcardtransacties en locatiegegevens uit smartphones om besmettingspatronen te ontdekken, verzamelt zoveel mogelijk details over elke bekende coronapatiënt en publiceert ze. Werkadres, gebruikte openbaarvervoerlijnen, in- en uitstaphaltes, bezochte winkels, restaurants, massagesalons en karaoke-bars, of de drager wel of geen maskertje op had - wat men maar kan achterhalen. Overijverige burgers zoeken de bijbehorende naam , gooien die op internet en een online schervengericht is het resultaat.
Singapore doet iets dergelijks: ‘Patiënt 219 is een 30 jaar oude man, werkzaam op Senkang Fire Station (Bangkok Drive nr 50), is in een isolatiekamer in Sengkang General Hospital, en is familie van patiënt 236.’
Groen, geel, rood
China zou China niet zijn als ze daar al niet een straatlengte verder waren. Maak kennis met de Alipay Health Code, inmiddels geïntroduceerd in tweehonderd Chinese steden en gepland voor gebruik in het hele land. Het is een telefoon-app die je gezondheidsstatus bepaalt. Je geeft wat informatie over jezelf, die wordt gecombineerd met andere data die de overheid over je heeft en je krijgt een QR-code toegewezen in een van drie kleuren: groen, geen vrijheidsbeperking; geel, je bent een licht besmettingsgevaar en moet een week thuisblijven; en rood, je bent een groot risico en moet twee weken in quarantaine.
Hoe het systeem je risicocategorie bepaalt is onbekend, de Chinese autoriteiten beweren dat dit gebeurt op grond van big data-analyse. Hoewel de app daar zelf niets over zegt, staat hij in verbinding met servers van de nationale politie, ontdekte The New York Times.
De Chinese staatstelevisie toonde laatst beelden van controles in metrostations, waarbij iedereen de QR-code op zijn telefoon moet tonen voordat hij naar binnen mag. Het gaat razendsnel. Het bezit van een smartphone en het installeren van die app is daarmee de facto verplicht gesteld. In de provincie Zheijan zijn nu 50 miljoen mensen voorzien van dit digitale brandmerk, waarvan 98.2 procent met een groene code. Ongeveer 1 miljoen mensen hebben dus geel of rood.
Het vermoeden is dat de coronacrisis wordt aangegrepen voor een nog verdergaande vorm van sociale repressie
Het is een strategie van Beijing om internationale evenementen aan te grijpen voor het aanscherpen van de binnenlandse veiligheid, en dat aangescherpte regime naderhand gewoon in stand te houden. De extra legitimatie- en meldplichten die ter gelegenheid van de Olympische Spelen van 2008 en de Wereldtentoonstelling van 2010 werden ingevoerd, bestaan nog steeds. Het vermoeden is dat de coronacrisis wordt aangegrepen voor een nog verdergaande vorm van sociale repressie. Die kleurcode is nu een indicatie van virale besmettelijkheid, maar afhankelijk van welke data je het systeem voedt en hoe je die analyseert, kan die ook voor andere dingen gebruikt worden.
‘Tot nu toe, als je op je op het scherm van je telefoon op een link klikte, wilde regering vooral graag weten wat voor link dat was. Nu wil de regering de temperatuur van je vinger weten en je bloeddruk,’ schreef Yuval Noah Harari laatst in de Financial Times. En het is zeker niet uitgesloten dat dat schermpje dat ooit zal kunnen. Een smartphone heeft nu al 14 sensoren die continu zaken registreren als locatie, beweging, acceleratie, luchtdruk, lichtomstandigheden, temperatuur, enzovoorts.
Dossier
Volg de datadictatuur
2018 was het jaar van de Grote Internet Ontnuchtering. Voor het eerst zagen we de techindustrie met haar datahonger als een Godzilla, die dreunend onze privacy vermorzelt. Jan Kuitenbrouwer signaleert een kentering en kapt tweewekelijks een pad door de online jungle.
Het nieuwe achterhoedegevecht
Vorige week lanceerde de Singaporese overheid een app voor persoonlijk gebruik, TraceTogether, waarmee je telefoon via Bluetooth alle telefoons in je omgeving registreert. Als je ziek wordt, kan aan de hand van die data worden gereconstrueerd met wie je contact gehad hebt.
Economische Zaken maakte vorige week bekend in gesprek te zijn met de telecomsector over het gebruik van locatiedata bij de strijd tegen corona
De kans is groot dat wij Azië in dit opzicht achterna gaan. Zoals de aanslagen van 9/11 wereldwijd het alibi vormden voor het opvoeren van surveillance, registratie van persoonlijke data en de beperking van onze privacy (denk aan operatie Prism), kan ‘Corona 2020’ een soortgelijke erfenis met zich meebrengen, maar dan gelegitimeerd door de volksgezondheid. Door het koppelen van databestanden, de steeds grotere nieuwsgierigheid van zorgverzekeraars en de (al dan niet legale) verspreiding van gezondheidsgegevens is het de laatste jaren al steeds moeilijker geworden je medische privacy te behouden; door corona kan dat een voldongen feit worden. Het achterhoedegevecht van privacy-activisten die bezig zijn de vorige oorlog te winnen.
Het ministerie van Economische Zaken maakte vorige week bekend eveneens in gesprek te zijn met de telecomsector over het gebruik van locatiedata bij de strijd tegen corona. Uiteraard spreekt men ook hier van ‘geaggregeerde, geanonimiseerde data’. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is sceptisch. ‘Er wordt vaak te snel gezegd dat geanonimiseerde data geen persoonsgegevens meer zijn. Als wij dat nader onderzoeken, blijkt dat toch vaak anders te liggen,’ zegt Aleid Wolfsen, voorzitter van de AP. Als op op basis van ‘geaggregeerde, geanonimiseerde’ data duidelijk wordt dat één bepaalde burger een bijzondere rol speelt, dan wordt die burger interessant en is zijn of haar identiteit zo achterhaald. IP-nummer, geslacht en geboortejaar is meestal genoeg. Wolfsen: ‘We moeten niet over een maand wakker worden in een Big Brother-maatschappij.’
Wacht u voor de weerhaakjes
Overheden komen voor een keuze te staan: het aantal slachtoffers beperken met zoveel mogelijk surveillance en repressie en de schending van burgerrechten daarbij voor lief nemen, of de burgerrechten laten prevaleren en de kans op extra slachtoffers voor lief nemen. Dat is een politieke afweging, een afweging die voor iedereen nieuw is, die dus een diepgaand debat vereist. Hetgeen tijd kost – die er niet is.
Dit soort data is interessant voor beleidsmakers en zorgverleners, maar ook voor verzekeraars. Toch op het strand geweest, nadat het verboden werd? Toch met meer dan drie mensen tegelijk rondgehangen op dat schoolplein? En toen nota bene besmet geraakt? Ben je dan nog verzekerd?
Technologie is een pijl met weerhaakjes. Eenmaal gepenetreerd laat hij zich moeilijk weer uittrekken
Digitale dienstverlening is meestal ‘gratis’, maar wel degelijk een transactie. Gemak in ruil voor autonomie, veiligheid in ruil voor privacy. En een nieuwe ruil kan zijn: gezondheid in ruil voor vrijheid. Algoritmen die ons nudge voor nudge richting het low risk laagland leiden, waar de drempels verwijderd, de tafelhoeken afgerond en alle gewoontes gezond zijn. ‘Hier uw zorgverzekeraar. U heeft nu code oranje, uw bewegingsvrijheid wordt ingeperkt. Blijf een week binnen en uw code geel zal worden hersteld.’
‘Het evenwicht tussen privacy en pandemiebestrijding is precair, twitterde Al Gidari van het Stanford Center for Internet and Society. ‘Het probleem is dat de schoolboeken hier niets over zeggen. Technologie kan levens redden, maar als je daarbij te veel inbreuk maakt op de persoonlijke levenssfeer, kan het nog meer levens in gevaar brengen.’
Technologie is een pijl met weerhaakjes. Eenmaal gepenetreerd laat hij zich moeilijk weer uittrekken. Straks zal in de meeste landen de conclusie zijn: we waren te laconiek, te laat en te laks. Dus: meer informatie, meer surveillance, meer controle. En de weerstand zal laag zijn. Het gaat immers om onze gezondheid? Niet bij je oma op bezoek kunnen terwijl ze ligt te sterven, gevolgd door een ‘technische crematie’ en een plastic zak met gesteriliseerde bescheiden? Dat nooit weer. Big Brother, bewaar ons.
49 Bijdragen
Roland Horvath 7
De burgers worden al jaren niet meer geïnformeerd over het nieuws door de MSM.
Ze worden misleid en bedot.
Zo is er de data technologie. Iedere dag wordt daar de lof over gezongen in de MSM en er wordt nooit aandacht besteed aan negatieve consequenties.
Terwijl iedereen weet dat de machtigen altijd op de loer liggen om hun macht uit te breiden.
De ICT technologie heeft zo'n vijf keer meer negatieve gevolgen dan positieve.
Heel de wereld stevent af op een dictatuur, die haar voorgaande niet heeft in de geschiedenis.
En uiteraard zoals altijd is alles in het belang van de burgers.
Het zal ons eigen schuld zijn. We hebben de overheid carte blanche gegeven.
Nog iets vergeten. De politici, die het land besturen zijn niet alleen rechts, neoliberaal en corrupt. Ze zijn in feite niets waard althans de meesten onder hen.
Gezondheid in ruil voor vrijheid.
Voordien was het veiligheid in ruil voor vrijheid.
-Extreem- rechtse overheden haten de 99% en alles wat die bezitten aan materiële en immateriële zaken.
C. Tamsyn 4
Roland HorvathJan Kuitenbrouwer 5
Roland HorvathDiny Pubben 9
Jan Kuitenbrouwerjoost
Jan KuitenbrouwerArjan van Muyen 3
Roland HorvathRoland Horvath 7
Arjan van MuyenWat ik met nadruk wil stellen is dat iedere grote verandering in de maatschappij de macht en het inkomen annex het vermogen van de machtigen, dus van de rijken, van de bestuurders, doet toenemen.
Dat was zo bij de industriële revolutie in de tweede helft van de 18e eeuw en de eerste helft van de 19e eeuw. Het was pas na tientallen jaren ellende, miserie en armoede bij de 99% dat in het algemeen de gedachte had post gevat dat de macht en het inkomen een beetje evenwichtiger moesten verdeeld worden.
Nu is er sedert enkele tientallen jaren een data/ gegevens revolutie aan de gang die in elk geval kan vergeleken worden met de invloed van de industriële revolutie van de 18e -19e eeuw.
Ik wil daarbij vooral ook benadrukken dat we afglijden naar een data dictatuur, met andere woorden dat de dominantie van de overheid en het conformisme in de maatschappij nog veel groter zal worden.
Het is uiteraard ook mogelijk te geloven in het nut van de data dominantie. Zo wordt het verkocht.
Bijvoorbeeld de talrijke camera's in steden zijn er om bandieten te vangen.
In Londen wordt één op duizend moorden geholpen en opgelost dank zij de talrijke camera's.
En nu reeds worden de data, bijvoorbeeld van GSM berichten, gebruikt voor andere doeleinden zelfs voor het opsporen van corona besmettingen.
Alles heeft voordelen en nadelen.
Nota bene: Het domineren van de maatschappij door data heeft niets te maken met Links of Rechts zoals ook door jou gezegd.
Alleen blijven de voorzichtigheid en een gepast wantrouwen bij de burgers betreffende de macht van de overheid achterwege bij de technologische ontwikkelingen.
Rene Knigge 1
Roland Horvatheddie
Roland Horvathj.a. karman 5
Zelfs de douane van Australië, Nieuwe Zeeland goed bekend met het tegenhouden van ongewenste artikelen heeft dit nieuwe niet op tijd opgemerkt.
De Coulandon
j.a. karmanC. Tamsyn 4
j.a. karmanPersoonlijk denk ik dat de rek er nu uit is, die groeiende wereldbevolking bedoel ik dan!
Diny Pubben 9
j.a. karmanDiny Pubben 9
j.a. karmanC. Tamsyn 4
Diny PubbenHarrie Baken 1
C. Tamsynhttps://web.archive.org/web/20200331104513/https://www.nrc.nl/nieuws/2020/03/30/van-wat-valt-te-voorspellen-wil-je-de-helft-niet-weten-a3995360
C. Tamsyn 4
Harrie BakenJan Kuitenbrouwer 5
Diny Pubbenj.a. karman 5
Diny PubbenWordt je ziek dan hoop je maar dat anderen je er doorheen helpen. Dat is gezamenlijk overleven.
C. Tamsyn 4
Ik vergat ook Rosa voor haar prachtige illustratie te bedanken.
Jan Kuitenbrouwer 5
C. TamsynRosa Snijders
C. TamsynC. Tamsyn 4
Rosa SnijdersJan Kuitenbrouwer 5
Rosa SnijdersArjan van Muyen 3
Mensen die in de emotie van 1 enkel perspectief zitten hebben last van of-of (zwart-wit) denken, waar het ene perspectief het andere uitsluit.
Dus mensen die in de virusangst zitten vinden alles goed, en vallen elke criticaster aan met: Dus jij stelt voor dat er meer mensen DOOD gaan?
De complotdenkers daarentegen, zien de tracing (terecht) toenemen onder het mom van pandemie. Dit bevestigt hun agenda-21 theorieen en DUS moet de pademie wel nep zijn. Het gemak waarmee ik die club de afschuwelijke berichten uit Italie en Spanje (en straks wellicht hier) tot nepnieuws zie bestempelen vind ik schokkend.
In de conspiracyhoek claimt men 'De waarheid' na te streven en 'onder ogen te zien' maar ondertussen is het Cherry picking wat de klok slaat.
Tegenstrijdige info? => IGNORE of fake news
Griezelig!
Wat mist is balans, en de politiek lijdt daar ook aan, of worstelt ermee ivm de komende verkiezingen.
Voor meer balans moeten we, als mensen, het onbewuste informatie-selectieproces (hogere prio voor vooroordeel-bevestigende info) bewust worden en onder controle krijgen. Dit komt denk ik neer op (veel) meer emotioneel bewustzijn, want gevoel is wat dit soort processen stuurt.
De misvatting is dat we primair intellectuele wezens zijn. Dit klopt niet, we zijn primair emotioneel gedreven.
Jan Kuitenbrouwer 5
Arjan van MuyenJan Ooms 10
Nog een paar kleine aanvullingen:
'Met geaggregeerde, gedepersonaliseerde data, haastten zij zich erbij te zeggen. We zullen het moeten geloven.'
Geloof je het zelf, Jan? ;-)
'Alle kans dat overwegingen van privacy daarbij een ondergeschikte rol spelen.'
Ik zou zeggen: "Zeker weten dat overwegingen van privacy daarin GEEN ENKELE rol spelen"
'Het vermoeden is dat de coronacrisis wordt aangegrepen voor een nog verdergaande vorm van sociale repressie'
Wat vind je van: "Er bestaat GEEN ENKELE twijfel dat de coronacrisis wordt aangegrepen voor een nog verdergaande vorm van sociale repressie."
Niek Jansen 9
Daarbij gaat Jan uit van twee aannames nl.
(1) dat er niet meer slachtoffers gemaakt zouden worden door een toegenomen repressie en surveillance, op medisch gebied maar vooral ook op strafrechterlijk, juridisch en psychosomatisch gebied en (2) dat er meer slachtoffers zouden gemaakt worden wanneer de burgerrechten zouden prevaleren, hoewel daar best een balans tussen zou gevonden kunnen worden waar nu veelal de discussie ook al over gaat.
Beide aannames zijn maar zeer de vraag.
Bovendien is de tegenstelling 'gezondheid in ruil voor vrijheid' een mantra die ons politici maar al te graag voorhouden die andere plannen hebben met beperking van onze vrijheden dan alleen maar tbv onze gezondheid maar die alles te maken hebben met de versteviging van hun machtspositie.
En die repressie, surveillance en schending van burgerrechten is allang aan de gang en de coronacrisis zal daar nog een extra stimulans aangeven onder het mom van gezondheid.
Mijn vraag is dus mogen de overheden wel voor de keuze staan onze burgerrechten te schenden, welke in de grondwet verankerd zijn, ook al gaat het over (drog?)redenen als het behoud van de democratie, vijandelijke dreiging en ook dus onze gezondheid ?
Rob Klerks 4
Waar blijft de gemeende verontwaardiging over de doden 38000 wereldwijd , en 1.000.000 besmette slachtoffers ?
Zijn we wurm geslagen door de media, dat het niemand schijnt te deren?
Ook hier geen ondersteunende teksten voor diegene die dagelijks lijden, waar is ons fatsoen gebleven? 😡
Persconferenties geen enkele heeft het fatsoen om te beginnen de slachtoffers te bedenken. Echt ongehoord.
Belangrijk thema, net zoals de vraag, is dit #coronavirus een georkestreerde aanval?
Teveel industriële branches hebben belang bij wereldwijde chaos.
De fossiele brandstoffen industrie bijvoorbeeld die varen wel achter de schermen van je leven redden. Ik raak het gevoel niet kwijt, dat dit niet een natuurlijke uitbraak is. Die industrieën hebben nou al geen enkele schroom om mensenlevens op te offeren, dus zullen ze dit wel toejuichen.
Voor het grootste deel van de allerrijksten geld hetzelfde. Die zijn juist op jacht naar onze persoonlijke gegevens, dus dit is een geweldig podium voor ze.
Data is poen, zo zit de wereld tegenwoordig in elkaar.
Dan Jan als je een opmerking plaatst, moet ie wel kloppen.
"De hedendaagse benaming voor wat vroeger 'lifttruck' of 'heftruck' heette. In de grote magazijnen van de webshops rijden reachtrucks."
Alle drie de trucks hebben een eigen liftvermogen, met een reachtruck kun je in principe verder reiken zoals de benaming verraad, maar is statischer dan een heftruck.
Een lifftruck is om te tillen en minder gemaakt om met zware gewichten rond te rijden.
Gezondheid in ruil voor vrijheid, niet zo'n goed idee.
Waar blijft de vraag in de samenleving, waarom pikken we deze aanvallen op onze privacy? Hoor ik nergens de stelling geponeerd, als ik een winkel binnenloop daar een item koop en betaal, hoeveel privacy heb ik daarmee vrijgegeven ?
Op een website vragen ze eerst om je gegevens, dat klopt niet.
Blijf allemaal
Jan Kuitenbrouwer 5
Rob KlerksRob Klerks 4
Jan KuitenbrouwerIk maar 35 jaar in verschillende bedrijven met verschillende hefmiddelen.
Lifftruck, heftrucks en reachtrucks staan niet onder 1 naam reachtruck, maar hebben eigen kwaliteiten.
Ter info
Jan Kuitenbrouwer 5
Rob KlerksJan Kuitenbrouwer 5
Rob KlerksHier demo van type geschaarde reachtruck waar ik op werkte.
Rob Klerks 4
Jan KuitenbrouwerAllemaal specifieke eigenschappen die de zware werken verlichten.
Hans van Swoll 5
Wat we nu zien is dat gezondheid prevaleert boven eten en drinken, boven een normaal draaiende economie. Alles moet wijken voor gezondheid. En de hele wereldbevolking is het daarmee eens. Behalve ik. Om een paar duizend krakkemikkige, oude mensen te redden van een voortijdige dood, is de overgrote meerderheid van de mensheid bereid zijn economische toekomst, zijn bestaan, op het spel te zetten. De meest desastreuze maatregelen zijn nog niet gek genoeg om maar minder dodelijke slachtoffers te krijgen. Let wel dodelijke slachtoffwers onder oude, krakkemikkige mensen onder het mom dat die 'gezond' zouden zijn. Een 'gezondheid' die ik overigens bestrijd omdat die potentiele slachtoffers vrijwel alleen nog in leven zijn dankzij medicijnen. Bijj het eerste zuchtje tegenwind zouden ze sowieso omvallen. Om de vroegtijdige dood van die relatief kleine groep mensen te vermijden worden nu de meest draconische maatregelen getroffen. Draconische maatregelen die kunnen lijden tot totale ontwrichting van de maatschappij, hongersnoden, verlies van elke vorm van privacy, etc. etc. Dat hebben we allemaal over voor onze poezie-achtige Facebook-mentaliteit van iedereen moet gelukkig zijn en gezond en het moet goed met hem/haar gaan. De maakbare samenleving in optima forma. Dat er ook zoiets bestaat als pech, risico in het leven, accepteren we niet meer. Nee, iedereen gezond, elke dag, tot het bittere einde, tegen elke prijs. Dus ook die van persoonlijke vrijheid en privacy. Dus ook die van totale ontwrichting van de maatschappij, massale werkloosheid, plunderingen , permanente onveiligheid, economische achteruitgang, hongersnoden.
Uitermate merkwaardig.
PS. Ik ben zelf 82, schijnt een 'risicogroep'.
Niek Jansen 9
Hans van SwollMaar waarom is deze discussie niet veel eerder gestart na 9/11 toen de aanval op de Twin-towers in New York de aanleiding was voor de VS, later gevolgd door veel andere landen, om de spionage over de hele wereld uit te breiden en de burgerlijke vrijheden en privacy van individuele burgers te schenden beginnend met de beruchte 'Patriot Act' in de VS. En niet alleen dat. De daarop volgende z.g. 'war on terror' werd de schaamlap waarmee het westen elders in de wereld oorlogen ging voeren met als gevolg miljoenen slachtoffers en vluchtelingen en grote verwoestingen en daar is het mee doorgegaan tot de dag van vandaag.
Principes van Internationaal recht en mensenrechten werden in de prullenbak gegooid, wat u nu doet met 'krakkemikkige oude mensen' alsof het daar alleen maar om zou gaan.
Nee, in plaats daarvan moeten we uiterst waakzaam zijn dat de overheid nav de coronacrisis niet nog meer maatregelen in stelling brengt om onze burgerlijke vrijheden te beperken en in elk geval als dat toch noodzakelijk blijkt ivm de pandemie die maatregelen tijdelijk te nemen en niet zoals de reactie op 9/11 de surveillance van de burgers tot op vandaag voort te zetten en zelfs in de loop van de tijd te intensiveren.
Maar ik heb er een hard hoofd in. Politici zullen deze gelegenheid ook aangrijpen om de macht over de burgers te versterken en ook na de crisis, daarbij loyaal geholpen door ict.
'Big brother is watching you' en '1984' van George Orwell is allang de realiteit waarin wij leven.
De vraag is veel eerder hoe daarmee om te gaan of niet om te gaan, 'that is the questian.
https://www.mo.be/interview/corona-wordt-het-nieuwe-terrorisme
Hans van Swoll 5
Niek JansenMet permissie mag ik dat niet met u eens zijn?
Als ik de totale berichtgeving goed vertaal, dan is de mortaliteit van het virus weliswaar vervelend, maar uitermate beperkt. Zowel in termen van percentages t.o.v. het aantal gemeten besmettingen, als in percentages t.o.v. de totale bevolking.
Wat de mortaliteit op termijn zal zijn bij de uitwerking van de huidige draconische maatregelen is koffiedik kijken, maar ik vrees het ergste. Het is daarom mijn stellige overtuiging dat de toegepaste remedie heel veel slechter uitpakt dan de kwaal.
Wat betreft uw vrees voor verdere aantasting van de individuele privacy wordt u vandaag op uw wenken bediend door FTM met 'Gebeten door corona of door een dictator (art. The New York Times)'.
C. Tamsyn 4
Niek JansenNegatieve reacties
De cabaretier heeft blijkbaar zijn rekenmachine erbij gepakt en stelt dat op deze manier wel een miljard per jaar kan worden opgehaald voor Conofo, zoals hij het noodfonds wil noemen. Vooralsnog lijkt hij niet veel medestanders te vinden onder zijn volgers, die niets begrijpen van zijn tweet: "Dít meen je niet serieus hoop ik Freek?", zegt ene Willem Pronk. Anderen openen spreekwoordelijk de aanval op De Jonge, die "Misselijke gast" en "Vuile graftak" wordt genoemd. Lees de betreffende tweet hieronder:
Freek de Jonge zou een bed op de intensive care zo opgeven aan een jonger iemand mocht hij met het coronavirus besmet raken en in het ziekenhuis belanden. De 75-jarige cabaretier, die zich overigens nog kerngezond voelt, is niet bang voor de dood, zegt hij in de #BOOS Anti Coronadepressie Podcast van Tim Hofman.
Dit was zijn goedmakertje zeker?
“Ik ben niet bang. Ik hoef niet bang te zijn, ik sta niet aan het begin van mijn leven. Als mijn leven morgen zou eindigen, dan neem ik daar wel genoegen mee”, aldus Freek. De theatermaker is zich ervan bewust dat hij in de risicogroep valt en dat hij ziek kan worden. “Zeker het kan. Maar ik heb mijn leven geleid. En elke dag is er weer één, ik geniet nog van alles.”
Het scenario dat hij ziek zou kunnen worden en in het ziekenhuis kan belanden heeft Freek al met zijn vrouw Hella besproken. “Heeft het nog wel zin om naar de ic toe te gaan?”, vraagt hij zich bijvoorbeeld af. “Want ik begrijp dat 50 procent die er heen gaat het niet overleeft. En nog eens de helft van die overlevers is voor de rest van z’n leven beschadigd.”
Niek Jansen 9
C. TamsynHij had ook een pleidooi kunnen afsteken voor een verschuiving van de overheidsuitgaven en -inkomsten door bijv. te pleiten voor een rechtvaardiger belastingbeleid en strenger optreden tegen belastingontduiking en -ontwijking, minder voor defensie, minder privatisering van de zorgsector en de corruptie daarin aanpakken, herstel van de verantwoordelijkheid van de overheid in de zorgsector edm. Weliswaar zijn dit maatregelen op de lange termijn maar zoals zovelen onder ons vermoeden dat na deze crisis alles anders zal zijn.
Maar de schandalige houding van de weigering van Hoekstra bij te dragen aan het solidariteitsfonds ESM en de toegenomen populariteit van de VVD dank zij de gladde praatjes van Rutte, wijst dat niet in die richting. En dadelijk mogen ook niet-AOW-ers de banken weer redden 'too big to fall' alsmede alle steunmaatregelen betalen, die nu genomen worden.
https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2020/04/02/wat-als-deze-crisis-helemaal-niks-verandert-voor-een-linkse-shock-doctrine/
Lees ook dit bijtende commentaar van de bekende Vlaamse columnist Hugo Camps over de pretenties en arrogantie van de Nederlandse politiek en niet alleen mbt de huidige crisis:
www.demorgen.be/meningen/na-de-brexit-waant-nederland-zich-meer-dan-ooit-roerganger-naast-god~bc2d68e9/
Nederland blijft het land van de Droogstoppels Lauriergracht 37 te Amsterdam.
Rob Klerks 4
Hans van SwollHet zijn dezelfde mensen die je schoon hebben gehouden, je hebben gered, voor je klaarstonden toen je dwalende was, je opgevangen hebben omdat je het niet meer wist.
Die hebben ons respect meer dan verdiend, omdat zij klaarstonden voor hun medemens.
Hans van Swoll 5
Rob KlerksHet is mijn stellige mening, dat de toegepaste remedie veel erger is dan de kwaal.
Laten we gezamenlijk vaststellen dat zowel oplossing A net zo min aangenaam is als oplossing B.
C. Tamsyn 4
Hans van SwollHans van Swoll 5
C. TamsynC. Tamsyn 4
Hans van SwollHans van Swoll 5
C. TamsynAnnemiek van Moorst 10
Jan Kuitenbrouwer 5
Annemiek van MoorstJa, dat optreden van het Kabinet in Brussel is gênant. Voor een kroonprins van een politieke partij heeft Wopke Hoekstra een slecht ontwikkelde politieke radar.
Jan Ooms 10
Jan Kuitenbrouwer[Verwijderd]
incompetente leiders er zijn, hoe er vooral naar macht en geld gestreefd wordt in plaats van het welzijn van mensen.