
Waarom, zo vraagt Ewald Engelen zich af, doen politici in verschillende Europese landen zo'n enorme moeite om zich in de nasleep van het Brexit-referendum als aantrekkelijk vestigingsland te presenteren voor grote banken uit de Londense City? Wat schieten we ermee op als die instellingen zich bij ons komen vestigen?
Volgens de altijd goed ingevoerde Financiële Telegraaf heeft Jeroen Dijsselbloem Britse bankiers te verstaan gegeven dat de Nederlandse bonuswet niet zo streng is als hij op het eerste oog lijkt. Het bonusplafond van 20 procent van het basissalaris geldt voor het hele bedrijf, niet voor individuele werknemers. Oftewel, hoe minder bonus je aan de onderknuppels uitkeert, hoe meer je de echt zware jongens kunt fourneren.
Nieuw is dit niet. Al in augustus 2014 verklapte een bovenbaas van ING in een interview met The Financial Times schaamteloos dat de Nederlandse bonuswet voldoende flexibiliteit bezat om ‘onze mensen te kunnen belonen zoals het hoort’. En daarmee verwees hij naar precies dit punt: door de baliemedewerker af te knijpen, kan de zakenbankier krijgen waar hij recht op meent te hebben. Zo kunnen Nederlandse banken ‘concurrerend’ blijven op een internationale arbeidsmarkt waar hoge bonussen de norm zijn. Ondertussen de volkswoede temperend met een plafond dat er op papier indrukwekkend uitziet.
Door de baliemedewerker af te knijpen, kan de zakenbankier krijgen waar hij recht op meent te hebben
Nieuw is wel dat nu een minister van PvdA-huize deze krankjorume bepaling in de bonuswet gebruikt om Nederland als vluchthaven voor getraumatiseerde Londense bankiers uit te venten. Leg Dijsselbloems flirt met de City van afgelopen weekend voor de lol naast de uitlatingen die hij deed in februari 2013 als kersverse minister van Financiën in het tv-programma Buitenhof over Holland Financial Centre (HFC): ‘Ik kijk daarnaar als relatieve nieuwkomer op dit terrein en vraag me af: waarom deze vermenging van rollen en verantwoordelijkheden? Ik vind dat een toezichthouder een goede relatie mag hebben met de sector en daar regelmatig mee mag spreken, maar er moet een gezonde afstand zijn. Als ik dan zo’n HFC tegenkom, dan zie ik daar nog het oude soort vervlechting van laten we er samen een mooie sector van maken...’
Dijsselbloem is niet de enige die de Brexit heeft aangegrepen om de lessen van de crisis bij de boom te zetten. In heel Europa is momenteel een geile dans rond het gouden kalf van de City gaande. Frankrijk zet Parijs in de etalage en laat president Hollande strenge woorden spreken over verlies van de afhandeling van de handel in eurobonds als straf voor de Engelse afwijzing van het Europese geschenk van ever closer union. Frankfurt heeft pijlsnel de Boston Consultancy Group gevraagd de voordelen van de thuisbasis van de Europese Centrale Bank breed uit te meten boven die van andere financiële centra. Luxemburg pronkt met zijn beleggingsfondsen, zijn lage belastingen en zijn bankvriendelijke regering. Terwijl Warschau lage huurprijzen, lege kantoorpanden en goede infrastructuur in de strijd heeft geworpen. En Dublin pronkt met zijn beroepsbevolking en zijn lage vennootschapsbelasting.
Hoe kan het dat een schamele acht jaar na de grootste crisis sinds de jaren dertig de financiële sector opnieuw wordt gezien als een economische groeibriljant die moet worden gekoesterd? Waarom wedijveren politici opnieuw met elkaar in gastvrije woorden en bankvriendelijke wetgeving? Zijn we dan nu al weer vergeten wat er in 2008 is gebeurd?
Collega’s uit Manchester hebben uitgerekend dat de directe kosten van de crisis in het Verenigd Koninkrijk exact even hoog waren als het bedrag dat de City in de vijftien jaar ervoor aan belastinginkomsten had gegenereerd. Tot 2008 subsidieerde de City het gedeïndustrialiseerde Noorden; sinds 2008 zijn de rollen omgedraaid. Terwijl de Bank voor Internationale Betalingen nu al jaren betoogt dat een grote bancaire sector de groei alleen maar remt. Hoezo kip met de gouden eieren? De City is een koekoeksjong dat al decennia echte groei belemmert en gezonde sectoren uit het nest drukt. Geen wonder dat premier Cameron en minister Osborne na de crisis de mond vol hadden van ‘balanced growth’. Er is niets van terechtgekomen; daarvoor is de politiek-economische macht van de City nu eenmaal te groot.
Kortom, laat die Britten dat financiële gezwel van ze lekker zelf houden.
Overigens denk ik niet dat het zo’n vaart zal lopen. Financiële markten bestaan uit een assemblage van mainframes, handelsconventies, prijsvormingsprocessen, afhandelingsprotocollen, wettelijke kaders, culturele normen en impliciete verwachtingen die niet makkelijk te reproduceren zijn. Ook beschikt het merendeel van de grootbanken die de City bevolken over Europese dochters die in het ernstigste geval als paspoorthouder kunnen fungeren. En als ze die niet hebben, kunnen ze die makkelijk kopen.
Bovendien is het continent net zo afhankelijk van de City voor financiële toegang tot de rest van de wereld als de City van het continent voor krediet en transacties. Zo min mogelijk disruptie is in het belang van beide partijen.
58 Bijdragen
Gilles Wattel 1 3
Ben even vergeten in welk boek het staat, maar politici kijken graag naar baantjes mogelijkheden bij banken, dat betaalt heel wat beter dan een overheidssalaris, zelfs veel beter dan Brussel betaalt.
Ik lees Charles P. Kindleberger's boek over de financiële geschiedenis van W Europa.
Wat je ziet is hoe de financiële wereld steeds meer macht weghaalt bij de politiek.
De 19e eeuw was de eeuw van de verandering, het was ook de eeuw waarin mensen als Bleichröder en de Rothschildts van arme, min of meer verachte joden, steenrijke aristocraten werden.
Bleichröder had een loterij- en geldwisselkantoor op z'n 25e, toen hij stierf was hij de rijkste man van Duitsland, alleen Krupp kwam in de buurt.
Ook niet joden lukte het, maar die begonnen niet met de sociale achterstand van joden.
Bij het ploffen van de South Sea Bubble voerde het Britse parlement streng toezicht in op naamloze vennootschappen, even later, boek nu niet bij de hand, een 75 jaar later, moest dat strenge toezicht worden opgeheven, zoveel naamloze vennootschappen dat het niet meer uitvoerbaar was.
Aardig trouwens vind ik in die concurrentie strijd hoe die aantoont dat Europa een illusie is, als een bank uit Europa of Azië naar de VS wil komen zal het, neem ik aan, Obama een zorg zijn waar die zich gaat vestigen.
Voor gewone mensen op deze wereld maakt het overigens niets uit, met het vrije kapitaalverkeer, waar het roverhoofdkwartier is gevestigd.
Kindleberger toont overigens regelmatig aan dat het wel of niet hebben van banken niet bepalend is, banken zijn een noodzakelijke, maar niet voldoende voorwaarde voor economische groei.
Die groei komt voort, of niet, uit de structuur van een samenleving.
Die verandert niet zomaar, de Franse bureaucratie, centralisme, en vakbondsinvloed heeft een lange geschiedenis, Hollande begint er achter te komen, letterlijk tot zijn schade en schande.
goof 4
Vorige week nog melde ik hier dat Rutte in 2008 onze financiële sector drastisch wilde inperken want hij vond het gevaarlijk en nu 9 jaar na dato wil hij veel meer van dat tuig hier naar toe halen en dat om redenen die helemaal nergens op slaan en hij wijst ze zelfs de weg om zijn eigen bedachte bonusregels te ontwijken dus nu vraag ik u , wie spoort hier niet .
Ik scheld hier vaak op onze politieke lapzwansen en ik denk heel terecht want ook Dijsselbloem is een waardeloze minister van financiën die vandaag het ene roept en morgen weer heel iets anders.
Als we Dijsselbloem vlak voor Brexit hoorde uitkramen dat een Brexit een ramp zou worden voor de Britten en ook voor ons land een drama en toen de Brexit een feit was en weer op zijn uitspraken terugkwam van pas een week eerder gedaan dan moeten we vaststellen dat het een eerste klas prutser is die niet weet hij hij moet schijten of pissen.
Nou Dijsselbloem , zullen we wedden dat het de Britten de komende jaren beter zal afgaan als een gemiddeld land in de EU.
Nogmaals , wat hebben we misdaan en waar hebben dit soort politici aan te verdient die ons mooie landje zo in no-time zo naar de kloten helpen.
Als ons land uit de EU gaat zal onze welvaart weer stijgen want dat gaat ons tientallen miljarden schelen aan afdrachten aan het totaal mislukte en failliete EU project en gaat ons betalingsoverschot niet meer naar bodemloze putten van alle kansloze landen grenzend aan de Middellandse zee.
Wanneer komen wij nu eens in opstand vraag ik mij want dat we met z'n allen knettergek zijn geworden om alles maar als makke schapen te pikken snap ik geen reet van.
off topic
vandaag puts augustus kopen is mijn tip want het gaat toch echt ploffen heel binnenkort denk ik.
Gilles Wattel 1 3
goofGeschiedkundige Rutte demonstreert dat uitstekend, zelfs van de VOC weet hij niets.
goof 4
Gilles Wattel 1Zijn toch ook weer de politici , die verzinnen in al hun domheid steeds weer nieuwe regels en vormen van onderwijs waar zelfs leerkrachten gek van worden en niet bij te benen maar alles blijkt onwerkbaar en zonder resultaat.
Politici blinken uit in regels te bedenken die in theorie misschien werken maar die in praktijk averechts blijken te werken en de mooiste voorbeelden hiervan zijn wel het woningbouw beleid en wat dacht u van het zorgstelsel maar kan je wel een boek over vol schrijven.
het is nu 9:40 en de AEX staat rond de 438 en een put aug 425 vandaag schat ik te kopen voor
7,50 -7,75 ,
het is nu 12; 48 VOLUME 31 BIED 7,600 LAAT 7,750 VOLUME19
Gilles Wattel 1 3
goofIk maakte aan de Groningse universiteit mee, economie, dat Den Haag een gecommitteerde stuurde voor het mondelinge deel van het kandidaatsexamen, ik denk dat dat 1964 was, 'want er slaagden te weinig'.
De hooggeleerden waren diep geschokt.
De volgende stap was dat Den Haag maxima oplegde voor het aantal bl verplichte literatuur.
Dat was een nog grotere schok, wij vonden het ook maar niks.
Erger was nog dat volgens mij essentiële literatuur verdween 'te moeilijk'.
In zijn boek van 2014 noemt Engelen dan ook een onderzoek naar de kwaliteit van academisch ge(mis)vormde economen, wat een zeer bedroevende uitkomst had.
In overeenstemming met dit alles is wat Varoufakis zegt 'dat vanaf 1970 macro economie nergens meer gedoceerd is'.
En zo lees ik dan in een boek gepubliceerd in 1984 dat 'economen van mening zijn dat economische crises niet meer kunnen'.
De schrijver zegt dan dat de geschiedenis aantoont dat dat onzin is, toch zegt Varoufakis over de 2008 crisis 'it took them by surprise', them, de financiële wereld.
Weet niet meer wie het zei, de VS secretary of finance, Greenspan ?, hoe dan ook, 'de modellen bleken niet werken'.
Dat elk model niet meer is dan de vooroordelen van de bouwer, Greenspan wist het kennelijk niet.
Maar ja, zelfs een landbouwer kan de euro groep aanvoeren.
Zo gemakkelijk is het allemaal.
Apekool 5
Gilles Wattel 1Ik werk zelf bij een high-tech bedrijf, en wij gebruiken 'niets anders' dan modellen om de empirische werkelijkheid in onze machines zo goed mogelijk te beschrijven.
Het is ongelofelijk moeilijk om consistent te blijven, en het opbouwen van orthogonale modellen (met zo min mogelijk onderlinge afhankelijkheid dus) is buitengewoon lastig. Die onderlinge onafhankelijkheid is van levensbelang, omdat je zonder een goede opdeling van aandachtsgebieden nooit tot een voldoende nauwkeurige modelbenadering kan komen.
In onze wereld gaat het dan nog om fysica en mechanica, iets waarvan we de theorie toch behoorlijk begrijpen tot op detailniveau. Iedere stap dieper die we zetten blijkt dan weer een uitdaging waarbij soms daadwerkelijk het hele systeem op zijn kop gaat - dat wat vroeger in de ruis wegviel wordt ineens een dominante factor voor verbetering.
Dan economie: er zijn allerlei modellen die kunnen verklaren wat er in een niet-chaotisch systeem zal gebeuren als je aan parameters gaat draaien. De interactie tussen modellen (met name macro- versus micro) is al veel minder duidelijk.
Nu blijkt uiteraard dat het systeem toch chaotisch is vanwege allerlei menselijke factoren en de hoeveelheid aan interacties tussen economische eenheden: mensen binnen een land, landen onderling, landen binnen een economisch blok, economische blokken onderling en niet te vergeten geopolitieke invloed waarbij rationele economische overwegingen simpelweg geen rol spelen.
Wij zouden zo'n systeem numeriek instabiel noemen: binnen bepaalde grenzen zal e.e.a. zich wel aan het model houden, maar zodra je wat wilder gaat variëren kom je al snel tot een ongewenste of soms zelfs gevaarlijke uitkomst!
Hier gaat het bij onze fysica goed en bij economische modellen mis: zorg dat je de grenzen van de modellen kent zodat je met fall-back modellen kan zorgen dat er geen blijvende systeemschade ontstaat.
Fred Raaks 5
Apekool~George Box
Het gaat vaak mis bij de onzekerheids- en biasfactor
Gilles Wattel 1 3
ApekoolElke berekening is uiteraard een model, dat begint al met wie vloerbedekking gaat kopen, de kamer is geen ideale rechthoek.
Aardig is eens te kijken naar de typisch excentrieke Britse sport van lange afstand schieten, met een geweer, over een afstand van één tot twee km.
De heren nemen laptops mee voor de berekeningen, waarin b.v. de kompasrichting en de lengtegraad worden ingevoerd.
Weermodellen krijgen al na een paar dagen ruzie, zoals de Belgische weerman regelmatig zegt, ze doen het niet veel beter dan zijn dikke duim, leverden vooral het butterfly effect op.
Groningse economen bedachten dat als een model de toekomst kan voorspellen het ook het verleden moet kunnen reconstrueren, alle modellen sneuvelden.
Economische modellen hebben natuurlijk ook het butterfly effect, wat een Merkel roept heeft grote gevolgen, wat Rutte zegt doet er niet toe.
Maar bovendien zijn economische modellen in belangrijke mate gebaseerd op menselijk gedrag, wat voortdurend verandert.
Ondanks dit alles is er nog steeds vertrouwen in klimaatmodellen, bij Joop.nl kun je nu lezen dat er nog mensen zijn die in de platte aarde geloven.
Dat ondanks alles de EU en de euro nog gelovigen hebben moet ons dus niet verbazen.
Nog even over die onderlinge afhankelijkheid, een beetje kostprijsberekening is deels iteratief, kan me geen econoom herinneren die dat begreep.
Joost Visser 5
ApekoolJoost Visser 5
goofgoof 4
Joost VisserIk denk alleen dat het hoogste punt 442-443 is om dan weer naar beneden te stuiteren tot 410-415
we gaan deze blijven volgen oke
Robelia 8
goof 4
RobeliaHet enige wat de financiële sector creëert is chaos , schuldenbergen en anarchie in
mijn ogen en voor 100% schuldig aan de hopeloze situatie waarin we verkeren en erg genoeg volledig gelegaliseerd door de politiek .
Gilles Wattel 1 3
goofZonder financiële sector reden er geen treinen.
Belemmeringen op naamloze vennootschappen moesten in de 19e eeuw worden opgeheven om voldoende kapitaal bij elkaar te krijgen voor spoorwegen.
Of er zonder financiële sector lucht passagiers transport zou zijn, ik denk van niet.
En zo verder.
Het lastige is te bepalen wat zinnig is, en wat gebakken lucht is.
Joram Oudenaarde
Omdat banken en gevestigde politici het gewoon nooit leren, en ook niet wíllen leren. Het is de oppervlakkige politiek die je van burgers een beetje kunt verwachten omdat die zich niet fulltime bezig houdt/kan houden met de politiek vanwege zijn of haar eigen fulltime baan. Maar het is wel de oppervlakkige politiek waar politici en banken zich schuldig aan maken, omdat het 't makkelijkst te verkopen is aan de burger. Roep je als politicus dat een bank hier naartoe halen x-miljoen euro oplevert, dan bekt dat beter dan wanneer er gezegd wordt dat ze helemaal niet uit Londen hóéven.
Het is in mijn ogen de angst die de gevestigde politiek (inclusief Brussel) zaait, wat ervoor zorgt dat ze door moeten gaan met dit soort onzin. Dat steeds minder mensen er in lijken te trappen doet er verder niet toe, want de schone schijn ophouden is het enige wat de EU nog rest. Buiten deze schone schijn is er namelijk weinig meer over van het machtige EU: men móét liegen om de leugen overeind te houden, omdat er anders wordt toegegeven dat er gefaald is.
… niet dat dat wan-/faalbeleid niet aan het licht komt, want het is gewoon een kwestie van tijd natuurlijk.
Gilles Wattel 1 3
Joram OudenaardeMartin van der Wiel 7
Joram OudenaardeGilles Wattel 1 3
Joram OudenaardeIn de hele 19e eeuw kun je dat zien.
Kasteelpannetje extra small 2
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
Kasteelpannetje extra smallDat was de EEG enthousiast, die overigens nooit één munt noemde.
Fred Raaks 5
.
.
.
.
.
.
.
FOLLOW THE MONEY!
goof 4
Vandaag maakt het ministerie van veiligheid bekend dat er toch vele IS strijders zich tussen die asielzoekers stromen zijn meegekomen.
Nu ben ik absoluut geen raketgeleerde hoor maar dat dit zo was kon elke idioot snappen behalve de politieke elite .
Gilles Wattel 1 3
goofgoof 4
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
goofJoost Visser 5
Gilles Wattel 1J.A. Talsma 4
Dit zal als gevolg hebben dat er nog meer belwinkeltjes en koffiehuisjes verdwijnen en de huizenprijzen nog verder gaan stijgen. Amsterdam is er klaar voor, noordzuidlijn bijna klaar, genoeg ruimte voor nieuwe appartementen, etc
En vanwaar al die negativiteit hier, kan nederland eindelijk laten zien hoe het wel zou moeten ipv boekjes ala Luyendijk schrijven en aan de zijlijn staan.
Overigens zoals ik vorige week al zei, ben het met de auteur eens. Het zal niet zo'n vaart lopen. Dus vooralsnog wishfull thinking....
Jan-Marten Spit 9
J.A. Talsmade financiële sector wordt goeddeels gefinancierd door de reële economie. soms moet die financiële sector gered worden door geld uit die reële economie te halen middels belastingen, via de overheid.
dus ja, deze 'bankiers' krijgen subsidie en toeslagen van de overheid. en ja, ze hebben zoveel macht dat ze er niet vriendelijk om hoeven te vragen - chanteren werkt ook.
ph4ge 3
Jan-Marten SpitJoost Visser 5
ph4geJan-Marten Spit 9
ph4gemijn punt was echter dat de financiële sector evenmin een bron is van welvaart als een supermarkt de bron is van melk. ze speelt een rol, maar niet solitair-fundamenteel. het zou de sector sieren als ze de werkelijke plaats in de samenleving wat meer met mond en gedrag zouden belijden, in plaats van dat ongepaste haantjesgedrag in weerwil van de kerfstok.
wat betreft het punt van Ewoud, Nederland is uitermate geschikt voor een mondiaal parasiterende financiële sector. Ik vind de vergelijking met een democratisch georganiseerd piratenschip toepasselijk. De piraten hebben rechten, de rest van de wereld is louter potentiële buit.
Daar ben ik het ideologisch niet mee eens, maar ik ben realistisch genoeg om bestaande macht niet te negeren - en te veronderstellen dat ze daarmee dus ook niet meer bestaat.
Gilles Wattel 1 3
ph4geJan Smid 8
Gilles Wattel 1Jan Smid 8
Jan-Marten SpitNatuurlijk kan het ook op een andere manier, door de gehele sector saai te maken en enkel hele simpele producten zoals een spaar en hypotheekproduct waar nauwelijks droog brood aan te verdienen valt.
J.A. Talsma 4
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
J.A. Talsmakorte termijn beter, en uiteindelijk slechter, omdat het langer duurt voordat andere economische effecten dan arbeidsplaatsen, zoals integriteit van publiek en privaat bestuur, de invloed van deze 'belangrijk geworden' sector op onze politiek en de ondermijning van moraal, haar negatieve effecten gaat laat gelden.
Als er een sector met 45.000 arbeidsplaatsen bij komt is er ook meer te redden als er wat omvalt. En dat omvallen omvat dan ook de bejubelde opjagende effecten op de Amsterdamse huizenmarkt.
Bovendien hebben we hier een paar grote pensioenpotten met geld. Als je de kat op het spek bindt, zou ik daar extra slot en grendel op zetten. Daar wordt nogal eens uit gegrepen, en niet alleen door onze overheid, maar ook met bijvoorbeeld de beruchte CDO's.
J.A. Talsma 4
Jan-Marten SpitMijn punt is, vrijwel de meeste mensen hier hebben geen eens een idee wat een bankier is. Inclusief de auteur van dit artikel.
Ik ga er vanuit dat de auteur ook slechts boekjes en de krant heeft gelezen maar nog nooit zelf in de sector heeft gewerkt.
Ik schat dat het aantal mensen die miljoenen verdienen en met credit derivatives zoals clo, cdo, mbs etc werkt minder dan 5% is. Het overige zijn dus normale banen waar nederland op zou moeten willen wachten. Ik ga er vanuit dat de meeste hier al werk hebben of niet meer hoeven te werken maar als pas studeerde zouden banen bijzonder welkom zijn.
Wat betreft de nederlandse pensioen fondsen, ik kan je vertellen dat ieder pensioen fonds van enig formaat al met grote regelmaat handelt met alle grote banken in London.
Jan-Marten Spit 9
J.A. Talsmahoeveel van die 45.000 mensen zijn bankiers? heel weinig. hoeveel zeggenschap hebben deze bankiers over de financiële instellingen die ze besturen? heel veel. verdienen gewone medewerkers van financiële instellingen miljoenen per jaar? nee.
"The Dutch capital lost points for capping its bonuses at 20 percent of annual salary following the financial crisis. Several bankers told the American newspaper that they would not consider moving to Amsterdam unless that cap is repealed."
ik zie geen enkele reden waarom loonmedewerkers een absurde financiële prikkel zouden moeten krijgen voor dat wat normale mensen gewoon onder 'werken' verstaan. Daar hoort je best doen gewoon bij.
het is typerend dat Nederland direct na de Grote Recessie, waarvan sommigen nog niet vergeten zijn waardoor zij ontstond, en waarvan menigeen nu de gevolgen nog aan den lijve ondervindt, een bonuscap invoerde, en die nu direct ter discussie gesteld wordt door onze premier.
Gilles Wattel 1 3
J.A. TalsmaJ.A. Talsma 4
Gilles Wattel 1Maar als gevolg zijn een aantal gebieden in Amsterdam er behoorlijk beter op geworden, denk aan Amsterdam West/Noord. Overigens kunnen we op dit moment de bankiers daar nog niet de schuld van geven.... Want doe leenden toch geen geld meer uit?
Gilles Wattel 1 3
J.A. TalsmaJ.A. Talsma 4
Gilles Wattel 1Michel Fleur 6
J.A. TalsmaToename van schuld is dus beter voor de economie?
Misschien nog leuk artikeltje:
https://decorrespondent.nl/4892/Waarom-de-grootste-uitkeringstrekkers-aan-de-top-zitten-en-leven-op-kosten-van-de-leraar-verpleger-en-vuilnisman/337791538436-9eb9ba94
J.A. Talsma 4
Michel FleurJan-Marten Spit 9
J.A. TalsmaMichel Fleur 6
J.A. TalsmaJ.A. Talsma 4
Michel FleurIn het buitenland word je gewoon uitgelachen als je zegt dat er HRA dat je geen eigen geld hoeft in te brengen wanneer je een huis koopt. Dat is de reden van de hoge prijzen...
Michel Fleur 6
J.A. TalsmaMaar de bankiers hadden ook kunnen zeggen dat het beleid niet verstandig. Een econoom - en ik neem aan een bankier ook - weet immers dat niet-productief krediet uiteindelijk alleen inflatie tot gevolg heeft.
In plaats daarvan hebben banken het rentebeleid actief gestimuleerd en producten als aflossingsvrije hypotheken en spaarhypotheken bedacht. Dat heeft rechtstreeks tot hogere prijzen geleid, want de prijs van een huis is behoorlijk gecorreleerd aan de prijs die men kan lenen.
Dus ja: banken hebben wel degelijk schuld aan dit beleid.
J.A. Talsma 4
Michel FleurDe bank wou u eigen geld niet en het risico voor u en de bank zo hoog mogelijk hebben. En u hoefte eigenlijk helemaal geen keuken maar de bank verplichtte u om 110% ltv te tekenen en dat 2e huis hoefte u ook niet maar u deed slechts wat de bank wilde.
Ik ga er vanuit dat u het niet erg vond toen al deze huizen in waarde stegen.
Echter toen ze zakten wel klaagde, oorzaak de bank want die leende geen geld meer uit.
Michel Fleur 6
J.A. TalsmaNiet alleen de bankiers zijn schuldig, maar wel voor een groot deel.
Als banken en de politiek vanaf de dertiger jaren gewoon hadden volgehouden dat jij nooit een hypotheek van langer dan zeven jaar krijgt met, zeg, een LTV van 70%, dan waren de prijzen nu normaal geweest.
De politiek had nooit de HRA mogen invoeren: schuldig.
De speculanten (woningeigenaars): schuldig. Die hebben maximaal misbruik gemaakt van de regeltjes en hebben de dingen gedaan die u mij in de schoenen schuift. Het zijn in feite scheef-kopers omdat ze de andere belastingbetalers laten betalen voor hun risico.
De banken zijn schuldig. Dat ze van de wet een belachelijke hypotheek mogen verstrekken wil nog niet zeggen dat je dat ook moet doen, laat staan adviseren en zeker geen producten moet verzinnen (met maximale aftrek) zodat mensen nog meer risico kunnen lopen.
Ik wordt nu verplicht om een hypotheek aan te gaan die mijns inziens absurd is, in een verziekte markt die bestaat bij gratie van subsidie.
J.A. Talsma 4
Michel FleurAlle subsidies voor verbouwing, isolering, HRA hebben er voor gezorgt dat een grote groep niet eens meer een huis kan kopen door de opgeblazen huizenprijzen. Nederland heeft 1 van de hoogste hypotheken tov haar inkomsten in de wereld!
Ook met je eens dat de financial engineering binnen de banken optimaal gebruik maken van deze situatie.
En de overheid kijkt erna en durft het woordje HRA niet eens meer te noemen, want dat kost stemmen...
Ewald Engelen 1
J.A. TalsmaJ.A. Talsma 4
Ewald EngelenOverigens begrijp me niet verkeerd ik ben geen voorstander van een grotere financieele sector. Ik gaf alleen maar antwoord op de vraag waarom er mensen zijn die deze banen naar nederland ipv parijs, frankfurt etc willen hebben. Wij kunnen hier wel gaan roepen als kleine landje dat we geen interesse hebben en dat we bang zijn dat ze het systeem weer om zeep helpen. Maar vervolgens gaan de banen ergens anders heen. En met als gevolg dat we nog minder invloed op de sector kunnen uitoefenen om deze evt te hervormen.
Jan-Marten Spit 9
J.A. TalsmaDaar ben ik het niet mee eens. Als deze sector in Nederland groeit, groet hun invloed op de politiek juist mee.
Roland Horvath 7
Michel Fleur 6
> Het bieden van een aantrekkelijk vestigingsklimaat
identiek is aan
> Het bieden van staatssteun
Daarmee maakt Dijselbloem de machtige partijen in de markt nóg machtiger en werkt dus de vrije markt tegen.
Waarbij het gezwel steeds meer bloed zuigt uit de productieve bevolking, aldus onderzoek (2)
Voor marktwerking en een gezonde echte economie, moet je dus niet bij deze coalitie zijn en misschien wel bij niemand van het huidige pluche. Want sorry om die droom te verstoren, maar wealth does not trickle down (3).
(1)
http://www.nu.nl/economie/4291655/dijsselbloem-vindt-nieuwe-overheidssteun-banken-onbespreekbaar.html
(2)
O.A. http://www.economist.com/blogs/buttonwood/2015/02/finance-sector-and-growth
(sorry: betaalmuur, maar je kunt het artikel lezen of een gratis inschrijving regelen)
(3)
http://econintersect.com/images/2015/6/51294200trickle.down.laugh.380x200.jpg
Jan-Marten Spit 9
Michel FleurStravidarus 6