In gitzwarte week halen beleggers schouders op

1 Connectie

Relaties

Aandelenmarkt
5 Bijdragen

Beleggers lijken zich niets aan te trekken van de internationale spanning rond MH17. Onterecht volgens Jan Dwarshuis. 'Geopolitieke problemen zijn nu veel lastiger in te schatten dan vroeger.'

In een voor Nederland gitzwart verlopen week, halen mondiale beleggers hun schouders op. Ons kan niets gebeuren, zo is de consensus. Ieder internationaal conflict wordt momenteel genegeerd, geopolitieke spanningen doen er niet meer toe. Al eerder heb ik u gewezen op het feit dat het langs de grenzen van de Europese Unie (EU) in een rap tempo onveiliger wordt. Ondertussen is de EU verworden tot een tandeloze schoothond zonder een vereiste geoliede defensiemacht. Om maar te zwijgen over de Europese schuldenberg en de angstig hoge (jeugd)werkloosheid. Jean-Claude Juncker kan zijn borst nat maken.

In slaap gesust

Beleggers zijn de laatste jaren in slaap gesust. Het spelletje daarbij is simpel. ‘Buy the Dips’ en alles komt goed. Aanhangers van deze strategie – inclusief wat onnozele indexbeleggers – staan te juichen en kloppen op hun borst. Zij denken dat het hun verdienste is. De grootste dip in de S&P 500 sinds 16 november 2012 was slechts 7,62 procent. Beleggers zijn van mening dat de financiële markten te allen tijde maakbaar en beheersbaar zijn. Daarnaast hebben ze een heilig geloof in de Fed. Maar de geopolitieke problemen vandaag de dag zijn veel lastiger in te schatten dan vroeger. Het krachtenveld in de vorige eeuw was veel eenvoudiger. Het ijzeren gordijn was daar een simpel voorbeeld van, de vijand had men eenvoudig in het vizier met een goede verrekijker. Maar nu is alles verweven en lastig te ontrafelen. Beleggers onderschatten naar mijn idee deze geopolitieke ontwikkeling. Veel fund managers zien dan ook geen enkel vuiltje aan de lucht. Ik maak dat tevens op uit de diverse gesprekken die ik heb gehad in de financiële industrie over onze investeringsstrategie die gebaseerd is op value investing met een hedge. Het maakt mij terughoudend, ook al kan deze bull-markt nog makkelijk twee jaar aanhouden. Een bekende quote van succesvol belegger Warren Buffett is; “Be fearful when others are greedy and be greedy when others are fearful”. En zo is het maar net. Ik ben behoorlijk terughoudend op dit moment en wacht geduldig tot ‘greed’ echt de overhand in de markt krijgt.

Overgewaardeerde beurs?

Er zijn veel indicatoren en charts die iets vertellen over de huidige marktsituatie. Wij steken dagelijks heel veel huiswerk in het ontrafelen van deze informatie. Het is monnikenwerk dat zich de komende jaren zal moeten uitbetalen wanneer een daadwerkelijke correctie zich aandient. Want deze correctie komt hoe dan ook op een moment wanneer niemand deze verwacht. Bijgaande grafiek vind ik een aardige indicator in welke richting zich de gekte beweegt; het is de marktkapitalisatie in relatie tot het bruto nationaal product (BNP) van de New York Stock Exchange sinds 1925.

Markt capitalisatie VS BNP Een indicator van overwaardering op de beurs: Tot midden jaren negentig lag de marktcapitalisatie van de bedrijven op de New York Stock Exchange op of onder de 70%. Daarna steeg deze meerdere malen boven de 100%.

Deze grafiek zegt meer dan genoeg lijkt mij. Als lange termijn belegger ben ik zéér positief over de toekomst. Er staat veel goeds op stapel. Maar het  word wel steeds ingewikkelder om als investeerder tussen alle internationale klippen door te laveren. Ik zie dit als een mooie uitdaging. Dit alles neemt niet weg dat de huidige wereldwijde onrust de zelfgenoegzaamheid bij beleggers onverwachts hard kan afstraffen. Wees gewaarschuwd! Rest mij u een goed weekend te wensen.
Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.