
De EU investeert honderden miljarden in verduurzaming. In dit dossier leggen we de belangen bloot. Lees meer
In 2019 presenteerde de Europese Commissie de Europese Green Deal: een ambitieus plan om de economie van de Europese Unie in een rap tempo te vergroenen. Een van de doelstellingen: in 2050 moet de EU volledig klimaatneutraal zijn. De plannen zullen onze economie ingrijpend veranderen.
In dit dossier analyseren we de belangen acther de groene ambities, volgen we de strijd om het geld en zoeken we uit wie er aan het langste en kortste eind trekken.
Brussel wil Europa volbouwen met nutteloze waterstoftankstations
Gas en kernenergie krijgen een groen label van Europa
Europa’s groene label wordt grijzer dan dat van Rusland, tenzij het Europees Parlement ingrijpt
Honderden miljarden op tafel toveren zonder een cent op zak: zo doet Brussel het
De weg naar groene energie is een smerige zaak
Klimaatminister Jetten vertraagt EU-plannen om versneld van Russisch gas af te gaan
In Nederland mogen schepen giftig afval gewoon in de haven dumpen
Ad van Wijk: hoe een gecrashte groene ondernemer als waterstofprofeet herrees
Eurocommissaris Timmermans plant bossen aan op drijfzand
Overheid veroorzaakt chaos met ongeldige vergunningen voor windparken
Samen met journalisten uit heel Europa controleren we de macht in Brussel. Lees meer
Steeds meer ingrijpende besluiten worden op Europees niveau genomen. Maar zolang burgers niet weten wat er gaande is in Brussel, kunnen politici er verborgen agenda’s op nahouden en hebben lobbyisten vrij spel. Om hier verandering in te brengen lanceert Follow the Money ‘Bureau Brussel’. Drie EU-specialisten controleren in samenwerking met collega’s uit heel Europa structureel de macht.
De EU en ‘partner’ Azerbeidzjan: eerst het gas, dan de moraal
Brussel wil Europa volbouwen met nutteloze waterstoftankstations
Landbouwmiljonairs en minimumlonen: Europees subsidiebeleid vergroot ongelijkheid onder boeren
Lidstaten saboteren toezicht op de honderden miljarden van het Europese coronaherstelfonds
Subsidies voor vroegere Sovjetlanden brengen Europa in conflict met Moskou
Honderden miljarden op tafel toveren zonder een cent op zak: zo doet Brussel het
Frankrijk dwingt Philips om Franse apneu-patiënten eerder te helpen dan Nederlandse
Europa wil Russische lobbyisten weren, maar Frankrijk werkt niet mee
Klimaatminister Jetten vertraagt EU-plannen om versneld van Russisch gas af te gaan
Politiek legde de rode loper uit voor speculatie op energie- en voedselprijzen
Sojabonen uit Oekraïne in de haven van Nantong in China. © Xu congjun / Imagine China
Europa hongert naar veevoer, desnoods met genetisch gemodificeerde soja uit Oekraïne
Europa wil af van soja waarvoor het Amazonewoud moet worden verwoest en kijkt begerig naar Oekraïne: uitgestrekte, vruchtbare akkers voor een grijpstuiver en een klimaat dat is geknipt voor de sojaboon. Dat er nu ook in Oekraïne ontbossing plaatsvindt en het land bovendien genetisch gemodificeerde soja exporteert doet er even niet toe. ‘Voor goedkoop vlees moet je soms genoegen nemen met andere condities dan we in Nederland gewend zijn.’
- Oekraïne beschikt over 30 miljoen hectare goedkope en extreem vruchtbare grond waarop in toenemende mate soja wordt verbouwd. De peulvrucht is gewild omdat van een restproduct (‘sojaschroot’) veevoer wordt gemaakt waar de intensieve veehouderij om zit te springen.
- De Europese Unie importeert jaarlijks 35 miljoen ton soja, nu nog voornamelijk uit Zuid-Amerika. Dat moet veranderen. Europa wil minder afhankelijk worden van soja waarvoor het Amazonewoud wordt opgeofferd. De bedoeling is dat de Europese landbouw meer zelfvoorzienend wordt met de aanplant van andere eiwitrijke gewassen en dat andere eiwitbronnen worden aangeboord: bijvoorbeeld met de kweek van insecten.
- Maar geen van de alternatieven gaat genoeg opleveren om de veestapel te voeden. Het ministerie van Landbouw is daarom van mening dat import van soja nodig blijft. ‘Het is immers een goedkope eiwitbron (…) en is vanuit commercieel perspectief niet eenvoudig te vervangen.’
- Oekraïne geldt als het beloofde land. Het heeft de ruimte en het juiste klimaat. Maar, zo blijkt uit onderzoek van Follow the Money, aan soja uit Oekraïne kleven ernstige bezwaren.
- Omdat met de teelt en export veel geld is gemoeid, valt het Oekraïense platteland ten prooi aan (internationale) concerns die er op kolossale schaal landbouw bedrijven en misbruik maken van het gebrek aan wetten en toezicht. Dit leidt tot de productie van genetisch gemodificeerde soja die – in weerwil van de onderlinge afspraken in het Associatieakkoord van 2014 – ongestraft naar de Europese Unie wordt geëxporteerd.
De avond valt over Odessa aan de Zwarte Zee. In het oude stadscentrum lopen de nachtclubs en dure restaurants langzaam vol. Een snijdende wind blaast over de verlaten strandboulevard en kondigt een koude herfst aan. Aan de fel oplichtende horizon beginnen zeeschepen vol graan, zonnebloemolie en sojabonen aan een lange reis van Oekraïne naar de havens van Egypte, Spanje of Nederland.
Al in de negentiende eeuw ontwikkelde Oekraïne zich als de graanschuur van het Russische tsarenrijk en de latere Sovjet-Unie. Het uitgestrekte land beschikt over 30 miljoen hectare humusrijke en extreem vruchtbare zwarte aarde: chernozem.
Tegenwoordig worden er – naast traditionele granen en zonnebloemen voor de olie – vooral sojabonen geteeld en die soja wordt, volgens onder anderen onderzoekers van de Rabobank, een steeds winstgevender exportproduct voor het land. Op dit moment is Oekraïne, met een jaarlijkse opbrengst van 3,9 miljoen ton, al de grootste producent van soja op Europees grondgebied.

Door de wereldwijd stijgende vraag naar vlees, en de lage grondprijs in het uitgestrekte land, kan er veel geld worden verdiend met handel in de eiwitrijke pulp van sojabonen waarmee veevoer wordt verrijkt.
Investeerders ruiken dan ook kansen. De afgelopen vijf jaar investeerden agro-industriële concerns als het Amerikaanse Cargill en het van oorsprong Nederlandse Bunge miljoenen dollars in de uitbreiding van hun productiecapaciteit in Oekraïne.
Een groot deel van de soja die de wereld over wordt gestuurd is genetisch gemodificeerd
China sloot in 2017 een exportovereenkomst met de regering in Kiev. Volgens internationale handelsstatistieken is de hoeveelheid soja die het sindsdien vanuit Oekraïne importeert met 84 procent gegroeid.
Nederland was in 2019 – na Turkije en Wit-Rusland – de grootste afnemer van Oekraïense landbouwproducten.
Maar een groot deel van de soja die vanuit de havens rond Odessa de wereld over wordt gestuurd is ongecontroleerde en illegale, genetisch gemodificeerde (ggo-)soja. Daarmee worden niet alleen Oekraïense wetten geschonden, maar ook het Associatieakkoord dat Oekraïne in 2014 sloot met de Europese Unie.
Verzesvoudigde sojaproductie
Eind 2019 reisde ik door Oekraïne om geruchten over grootschalige sojazwendel onder de loep te nemen. Ik sprak er met boeren en graanhandelaren, bezocht de havens van Odessa en het hoofdkantoor van Bayer-Monsanto in Kiev, het chemieconcern dat de genetisch gemodificeerde soja ontwikkelde.
Wat ik aantrof was niet best: iedereen bevestigde dat er in het land een enorme hoeveelheid illegale ggo-soja omgaat. Sindsdien is er bar weinig verbeterd.
Sinds het Amerikaanse chemieconcern Monsanto (nu: Bayer-Monsanto) begin jaren negentig zaden op de markt bracht die bestand waren gemaakt tegen de bestrijdingsmiddelen die het concern ook zelf produceerde, is het wereldwijde areaal aan genetisch gemodificeerde gewassen razendsnel gegroeid.
In de EU is zulke biotechnologie aan strenge toelatingsprocedures onderworpen. Ook Oekraïne heeft zijn regels: geen enkel genetisch gemodificeerd gewas is er toegestaan.
Toch concludeerde de buitenlanddienst van het Amerikaanse ministerie van Landbouw eind 2020 in zijn jaarlijkse rapportage op basis van ‘geruchten uit de industrie’ dat 65 procent van alle soja die Oekraïne exporteert genetisch gemodificeerd moet zijn.
Oekraïne heeft dan ook geen beste reputatie als het gaat om naleving van de regels, zegt Tymur Shyshlov. Hij is een energieke dertiger die in Odessa werkt bij de graanhandeldivisie van Risoil, een in Genève gevestigd concern in productie, opslag en transport van zonnebloemolie, graan en soja.

Het is Shyshlovs taak om partijen landbouwproducten op te kopen, afnemers te zoeken en de logistieke eindjes aan elkaar te knopen. Hij chartert schepen en zorgt ervoor dat de granen en sojabonen uit het binnenland op tijd arriveren in het havengebied. Daar gaat het werk 24 uur per dag door. Bij de overslagterminal van Risoil wachten zeker dertig truckchauffeurs totdat hun lading kan worden gewogen en steekproefsgewijs gecontroleerd.
Die uitgebreide procedures zijn geen overbodige luxe, weet Shyshlov. ‘Exportcontroles worden in Oekraïne nou eenmaal niet door de overheid uitgevoerd. Grote handelshuizen als wijzelf huren daarom eigen controleurs in. Wij hebben er immers belang bij dat de lading van een schip dat naar Indonesië vaart ook klopt met de Indonesische wet.’ Maar zo precies is niet elke exporteur, zegt Shyshlov.
Green Deal
Op wereldschaal is de productie van de sojaboon sinds 1960 verzesvoudigd. In eerste instantie voor de olie, maar de marktwaarde schoot omhoog sinds het ‘schroot’ dat overblijft na de olieproductie als goedkope eiwitbron wordt bijgemengd in veevoer. Nu wordt er wereldwijd ongeveer 340 miljoen ton soja per jaar geproduceerd.
‘Exportcontroles worden in Oekraïne nou eenmaal niet door de overheid uitgevoerd’
De Europese Unie importeert zo’n 35 miljoen ton, waarvan 6,6 miljoen ton binnenkomt via Nederland. Volgens het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) gaat 93 procent van alle geïmporteerde plantaardige eiwitten naar veevoer.
Op dit moment is volgens Nevedi, de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie, 67 procent van alle soja die hier binnenkomt nog afkomstig uit Zuid-Amerika. Maar sinds in Brazilië de extreemrechtse president Jaïr Bolsonaro de scepter zwaait en het kwetsbare Amazonewoud laat platbranden om plaats te maken voor sojaplantages, wordt de import uit dat land steeds controversiëler.
Met de Green Deal wil de Europese Commissie de veehouderij daarom minder afhankelijk maken van die overzeese importen.
Al in 2018 kwam de Commissie met een EU-Proteïneplan dat voorstellen doet voor de ontwikkeling van alternatieve eiwitbronnen en subsidies ter beschikking stelt aan boeren die weer zelf lupines, veldbonen en andere peulvruchten telen.
Omdat het telen van soja vanwege klimatologische omstandigheden maar beperkt mogelijk is, ziet de Europese Commissie een belangrijke rol weggelegd voor landen aan de uiterste oostflank van Europa.
Minder afhankelijk worden van Zuid-Amerikaanse soja is volgens directeur Henk Flipsen van Nevedi in elk geval in het voordeel van de Nederlandse veehouderij: ‘Voor ons is het is strategisch belangrijk om weer zelfvoorzienend te worden. De groeiende sojavraag uit China maakt ons kwetsbaar. Als wij [vanwege ontbossing, red.] opeens heel hoge duurzaamheidseisen stellen, kunnen Zuid-Amerikaanse producenten heel makkelijk hun lading naar Singapore of Shanghai sturen.’
Goedkope eiwitbronnen
Op verzoek van de Europese Commissie zijn alle EU-lidstaten aan de slag gegaan met het formuleren van eigen beleid. In december 2020 presenteerde het ministerie van Landbouw de Nationale Eiwitstrategie (NES) aan de Tweede Kamer. Daarin bevestigt het kabinet dat de Nederlandse veehouderij in 2025 grotendeels onafhankelijk moet zijn van importen van buiten Europa.
Dossier
De prijs van een groen Europa
De komende jaren investeert de EU honderden miljarden in verduurzaming. In dit dossier leggen we de belangen bloot.
Om dat te realiseren moeten boeren bijvoorbeeld meer gras, aardappelen en peulvruchten gaan telen. Ook moet er meer onderzoek worden gedaan naar hoe aquacultuur en de teelt van insecten kunnen bijdragen aan de eiwittransitie die de Europese Commissie voor ogen heeft.
Maar om volledig te voldoen aan de Nederlandse vraag naar soja zou 198 procent van het binnenlandse akkerbouwareaal nodig zijn. Het ministerie van Landbouw concludeert daarom dat ‘de soja-import van buiten de EU niet zal verdwijnen. Het is immers een goedkope eiwitbron (…) en is vanuit commercieel perspectief niet eenvoudig te vervangen’.
‘Goedkope soja blijft belangrijk om consumenten goedkoop vlees aan te bieden’
Ook Nevedi, de brancheorganisatie van de diervoederindustrie, benadrukt dat goedkope soja belangrijk blijft om consumenten goedkoop vlees aan te bieden.
Directeur Flipsen: ‘Natuurlijk is het belangrijk om een leefbare planeet na te laten aan toekomstige generaties en wij ondersteunen de transitiedoelen in de Green Deal. Maar we moeten oppassen dat we niet de concurrentiepositie van de Nederlandse veehouderij op het spel zetten. Europa moet daarom bereid zijn om elk beschikbaar stukje landbouwgrond te verkennen voor veevoer. Dus ook in Oekraïne.’
Binnengesmokkeld
Volgens een gezamenlijk rapport van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) van de Verenigde Naties worden uitgestrekte ex-Sovjetlanden als Oekraïne, Kazachstan en Rusland de komende decennia cruciaal voor het voeden van de wereld. De grond is er vruchtbaar, goedkoop en de verwachting is dat de landbouw er hoge opbrengsten blijft leveren – ook wanneer het klimaat verandert.
‘Europa moet elk stukje landbouwgrond verkennen voor veevoer – dus ook in Oekraïne’
Sinds landbouwers ongeveer tien jaar geleden voor het eerst soja zaaiden, hebben grote conglomeraten in sneltreintempo vruchtbare grond opgekocht, zegt Volodymyr Onatskyi, die landbouwtechniek studeerde en sinds 2009 in het Oost-Oekraïense provinciestadje Sumy een bedrijfje runt dat zaaigoed en mest verkoopt.
Ook op de chernozem rondom Sumy stortten grote ondernemingen zich op de teelt van soja, zegt Onatskyi. Volgens hem maken ze daarbij op grote schaal gebruik van genetisch gemodificeerde soja.
We spreken elkaar tijdens een symposium over duurzame sojateelt op de universiteitscampus van Sumy, waar de luchtvochtigheid zo hoog is dat er in de koude maanden van het jaar een permanente mistdeken over de stad ligt. Tientallen boeren luisteren naar presentaties van de Donau Soja Organisatie, een in Wenen gevestigde club die probeert de commerciële teelt van duurzame en ggo-vrije soja te promoten.

Volgens de Oostenrijkse organisatie kan sojateelt in achtergebleven Oekraïense plattelandsregio’s boeren grote kansen bieden. De vraag naar duurzaam geteelde soja groeit immers onder consumenten in de EU. Maar volgens landbouwkundige Onatskyi gooit de ongecontroleerde teelt van illegale ggo’s roet in het eten.
‘Helaas is uitvinden wat zich afspeelt lastig in een land zo corrupt als Oekraïne’
‘Wij vermoeden dat de eerste ggo-soja het land is binnengesmokkeld door een groot kippenbedrijf dat zo goedkoper veevoer wilde verbouwen,’ zegt Onatskyi. ‘Grote landbouwbedrijven die overstappen op ggo’s doen niet meer aan normale vruchtwisseling, ze putten de grond uit en spuiten veel chemicaliën. Ook worden de gewassen van conventionele boeren besmet met ggo-soja. Helaas is uitvinden wat zich precies afspeelt vaak lastig in een land zo corrupt als Oekraïne.’
Steekproeven
De meeste gemodificeerde soja is in een laboratorium ontwikkeld en resistent gemaakt tegen bestrijdingsmiddelen als glyfosaat of dicamba. Als boeren die zaden gebruiken, kunnen ze extreem efficiënt en supergoedkoop alle onkruiden op hun akkers verdelgen omdat ze alleen maar het pesticide hoeven te spuiten waartegen hun soja bestand is.
Maar de nadelen tekenen zich ook af: na verloop van tijd worden de onkruiden zelf resistent, echt efficiënt is de ggo-soja in feite alleen bij grootschalige monoculturen, er bestaan grote vraagtekens bij de effecten van zulke landbouw op biodiversiteit en zadendiversiteit en boeren zijn in sneltreintempo afhankelijk geworden van enkele grote multinationals.
Vanwege de strenge toelatingsprocedures is het in de EU niet toegestaan om ggo-soja te verbouwen. De import ervan is tegelijkertijd aan strenge eisen onderworpen.
Om de onderlinge handel te stroomlijnen tekenden de Europese Commissie en de Oekraïense regering in 2014 een omstreden Associatieakkoord. In de vrijhandelszone die daarmee ontstond, beloofde de regering in Kiev om zijn wettelijke regels voor plantgezondheid, bestrijdingsmiddelen en ‘genetisch gemodificeerde organismen’ gelijk te trekken met die van Europa.
Ook zou Oekraïne binnen twee jaar na ondertekening van het verdrag zorgen voor ‘een doeltreffend inspectie- en controlesysteem om naleving van de bepalingen van de richtlijn te garanderen’ en registers aan te leggen ‘om de locatie van (…) gecultiveerde ggo's op te tekenen’.
In het Associatieakkoord beloofde Kiev de wetten voor ‘genetisch gemodificeerde organismen’ gelijk te trekken met die van Europa
Onderzoekers van de Roemeense milieuorganisatie Agent Green namen in 2018 de proef op de som. Samen met het Milieu Instituut van de Oostenrijkse overheid deden ze veldtesten op zestig sojavelden in zes belangrijke Oekraïense productieregio’s. Ze verzamelden monsters, onderzochten die ter plekke en stuurden de resultaten in een koelbox naar het federale laboratorium van de Oostenrijkse overheid voor een tweede check.
Op bijna de helft van de onderzochte velden trof het team twee genetisch gemodificeerde sojavarianten van Bayer-Monsanto aan.
Eerder was ook al uit steekproeven van de Duitse biologische supermarkt Bio Landmarkt gebleken dat partijen Oekraïense soja besmet waren met ggo’s. In een aan Follow the Money doorgestuurde offerte biedt een bekende Oekraïense graanhandelaar zelfs openlijk 3.000 metrische ton ‘GGO en niet-GGO’ sojabonen aan.
Sojazwendel
Wie er precies betrokken is bij de sojazwendel blijft een mysterie. Volgens de Oekraïense associatie van graanproducenten controleren slechts tien bedrijven 71 procent van de landbouwmarkt in het enorme land.
Conglomeraten met namen als Kernel of Ukrlandfarming zijn volledig geïntegreerde ondernemingen met honderdduizenden hectares aan landbouwgrond, en eigen vrachtwagenparken, treinen en havenfaciliteiten. De moederbedrijven zijn om fiscale redenen vaak via brievenbusmaatschappijen gevestigd op Cyprus (kippengigant Myronivsky Hilboproduct) of in Luxemburg (Kernel).
Landbouwconcern Astarta heeft 220.000 hectare grond in Oekraïne en is met een productie van 36.000 suikerbieten de grootste suikerproducent van het land, de tweede melkproducent en tweede sojaverwerker. Het hoofdkantoor zit volgens gegevens van de internationale organisatie Land Matrix Initiative in Amsterdam.
De moederbedrijven zijn om fiscale redenen gevestigd op Cyprus of in Luxemburg
Zulke conglomeraten hebben een onvoorstelbaar grote omvang: het totale areaal van marktleider Kernel wordt geschat op zo’n 700.000 hectare grond. Concurrenten Ukrlandfarming en Myronivsky (MHP) zijn ietsje kleiner, maar gebruiken alsnog honderdduizenden hectares land voor de productie van zonnebloemolie, graan en soja.

De concerns gebruiken vaak ingewikkelde netwerken van holdings, lokale stromannen, binnenlandse en buitenlandse dochterondernemingen om via duizenden pachtovereenkomsten met lokale boeren grote lappen grond in handen te krijgen.
Onderzoekers van het Land Matrix Initiative hebben zich een beeld gevormd van 186 grote landacquisities sinds 2017 door het vergelijken van kadasterinformatie met jaarverslagen en andere openbare bedrijfsgegevens. In meer dan 13 procent van de gevallen zou het gaan om sojateelt.
Ook rondom Sumy zijn sinds 2017 verscheidene grote landdeals gesloten: het in Luxemburg gevestigde Kernel pacht voor gemiddeld 50 euro per hectare op jaarbasis – en via verschillende dochterondernemingen – stukken grond van 7.000 en 15.897 hectare. Daarop wordt onder meer raapzaad, maïs en soja geteeld.
Over ggo-soja zegt niemand iets te weten
Ukrlandfarming – voor 5 procent eigendom van het Amerikaanse Cargill – pacht 123.000 hectare grond in de buurt van Sumy, onder meer voor soja. Over illegale ggo-teelt zegt niemand iets te weten.
Kernel benadrukt in zijn meest recente jaarverslag dat het ‘alleen soorten en hybriden van zaden gebruikt die zijn opgenomen in het Staatsregister van Plantensoorten geschikt voor Cultivatie Oekraïne’.
Een woordvoerder van Ukrlandfarming laat via e-mail weten nergens ‘in significante volumes’ soja te produceren.
Zelfs ontwikkelaar Bayer-Monsanto lijkt het niet te deren dat er in Oekraïne op grote schaal patentbreuk plaatsvindt. ‘Wij hebben geen ggo-soja geregistreerd in Oekraïne,’ redeneert woordvoerder Vitaliy Fedchuck in een steriele kantoorruimte in het oude stadscentrum van Kiev. ‘Als wij niets hebben gepatenteerd kan er ook geen patent gebroken worden. Op geruchten over illegale export kan ik natuurlijk geen commentaar geven. Wij hebben immers geen concrete plannen om ggo-soja in Oekraïne te introduceren.’
Het Nederlandse ministerie van Landbouw blijft overtuigd van Oekraïne als sojaproducent. Ondanks de weinig geruststellende berichten over de enorme schaal van de illegale export, het niet-naleven van het Associatieakkoord, de risico’s op milieuvervuiling, de ontbossing, de gigantische landconcentratie en het gebrek aan traceerbaarheid van de gewassen die worden geëxporteerd.
Ukrlandfarming laat weten nergens ‘in significante volumes’ soja te produceren
Oekraïne produceert tegen concurrerende prijzen grote hoeveelheden eiwithoudende grondstoffen,’ reageert een woordvoerder van Landbouw via e-mail. ‘Zoals alle importen moeten ook Oekraïense producten voldoen aan dezelfde strenge eisen die ook in de EU gelden. In het associatieakkoord zijn vergaande afspraken gemaakt over harmonisatie van wetgeving en regels. Nederland is daar als belanghebbende EU-lidstaat nauw bij betrokken. De inzet er op gericht dat Oekraïne vaart blijft houden met het overnemen en implementeren van Europese regelgeving.’
Problemen meeverhuizen
Begin augustus is in het Oekraïense parlement een nieuw wetsvoorstel gepresenteerd dat verandering zou moeten brengen. Tot die tijd gelden er géén formele sancties voor boeren die gesnapt worden als ze illegaal ggo-soja verbouwen en voert de douane géén havencontroles uit.
Friends of the Earth, een internationaal netwerk van milieuorganisaties, waarschuwt daarom dat ondoordachte verplaatsing van de sojaproductie kan betekenen dat de problemen gewoon meeverhuizen van Brazilië naar Oekraïne.
Om de door de Europese Commissie gewenste omschakeling toch duurzaam te laten verlopen werkt Nevedi mee aan het project Fields of Europe: een initiatief van de Oostenrijkse Donau Soja Organisatie om standaarden te introduceren voor in Europa geteelde soja.
Maar ook dat is geen garantie op 100 procent duurzaamheid. ‘Het is erg lastig en duur om precies in kaart te brengen welke sojaboon waar precies vandaan komt,’ zegt directeur Flipsen van Nevedi. ‘Als we goedkoop vlees willen blijven produceren moeten we uitgaan van de rek en veerkracht van het Nederlandse bedrijfsleven. De realiteit is dan simpelweg dat in landen als Brazilië of Oekraïne andere regimes aan de macht zijn en we soms genoegen moeten nemen met andere condities dan we in Nederland gewend zijn.’
21 Bijdragen
Niek Jansen 9
Maar enige jaren geleden gaf Kaag als min.van buitenlandse handel haar volle medewerking aan het Corredor-Norte sojaproject in hartje Amazone, wat zal leiden tot veel houtkap en onteigening van Indiaanse gronden door de aanleg van havens, (spoor)wegen...
“De Nederlandse overheid is betrokken bij de ‘Corredor Norte’, een groot infrastructuurproject bedoeld om soja uit midden-Brazilië snel naar zeehavens te transporteren. Uit meer dan tachtig documenten die Investico in handen kreeg dankzij een een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur blijkt dat het ministerie van Buitenlandse Zaken zeer nauw betrokken is bij het project. Met subsidie ontwierpen Nederlandse bedrijven een web van havens, geasfalteerde wegen en spoorlijnen die de Amazone moeten gaan doorkruisen.
De ambassade organiseerde evenementen om te zorgen dat Nederlandse bedrijven opdrachten kunnen bemachtigen voor het project waar de Braziliaanse overheid 5 miljard euro voor uittrok, en waar tien tot twintig miljard aan private investeringen bovenop komen”, citaat uit:
https://www.platform-investico.nl/artikel/nederland-werkt-mee-aan-ontbossing-en-landroof-in-brazilie/.
Het volgende bedrog betreft het niet nakomen van het verbod in het Associatieverdrag met Oekraïne betreffende de verbouw en export van genetisch gemodificeerde ggo-producten w.o. soja.
Aan dat bedrog ging het andere bedrog vooraf waar het Associatieverdrag,ondanks de afwijzing door de Nederlandse bevolking via het referendum daarover, toch door Rutte met behulp van zijn befaamde ‘inlegvelletje’ bij de EU goedgekeurd werd.
Dat Associatieverdrag kon gesloten worden in vervolg op het geopolitieke bedrog van de VS met de EU die hun gewelddadige Maidancoup in 2014 in Kiev ‘verkochten’ als een volksopstand tegen het regiem van de Russisch gezinde president .
Niek Jansen 9
En middels dit Associatieverdrag kon Bayer-Monsanto voor een vriendenprijsje een groot deel van de ‘graanschuur’ van Oekraïne opkopen.
En toen al wist iedereen dat daar genetisch gemodificeerde producten zouden ontwikkeld worden, waar de agrogigant berucht om is naast zijn gebruik van het kankerverwekkende bestrijdingsmiddel Roundup,
U herinnert zich misschien nog de informatiebijeenkomsten die in de Nederlandse ambassade in Kiev werden gehouden om Oekrainse ondernemers voor te lichten over de belastingvoordelen die Nederland biedt via brievenbusfirma’s, waardoor ook belasting in Oekraïne kan ontdoken worden en waarmee de Oekraïense belastingbetalers bedrogen worden.
En het volgende bedrog betreft het Ceta vrijhandelsverdrag met Canada dat nog steeds niet in stemming is gebracht in de Eerste Kamer, wat al voorzien was voor eind 2019, maar toch allang in werking is getreden.
Rutte durfde dat verdrag niet in stemming te brengen vanwege de onzekerheid over de beslissende CU stem.
En gezien dergelijke vrijhandels- of associatieverdragen voornamelijk voordelen bieden voor multinationals vanwege hun investeringsbescherming wil Rutte als de vriend van het grootkapitaal uiteraard de zekerheid hebben dat Nederland voorstemt.
Maar geen nood, ook zonder instemming van Nederland en dus ook van de EU is dat verdrag al geruime tijd in uitvoering.
Kortom, een inkijkje in de praktijk van westerse ‘democratie’ oftewel een eindeloos proces van leugens en bedrog.
Pieter db 1
Niek JansenMarco Fredriks 4
Pieter dbJan Ooms 10
Niek JansenDe reactie van LNV spreekt in dit verband ook weer boekdelen...
Niek Jansen 9
Jan Ooms“Het Nederlandse ministerie van Landbouw blijft overtuigd van Oekraïne als sojaproducent. Ondanks de weinig geruststellende berichten over de enorme schaal van de illegale export, het niet-naleven van het Associatieakkoord, de risico’s op milieuvervuiling, de ontbossing, de gigantische landconcentratie en het gebrek aan traceerbaarheid van de gewassen die worden geëxporteerd”.
En waarom blijft LNV overtuigd ondanks al deze signalen dat Oekraïne zijn voeten veegt aan alle afspraken, toezeggingen akkoorden en transparantie?
Omdat Rutte dat wil, collaborateur van het groot-kapitaal, en zijn politici een ander woord hebben uitgevonden voor bedrog en leugens, nl. ‘verkeerde inschattingen’.
Pe. B. 2
Niek JansenDan maar uitstellen dus.
Laat nu in de nieuwe referendumwet de handelsverdragen zijn uitgesloten........................(want dat is toch zulke moeilijke materie daar kan het "klootjesvolk" toch niets van snappen)
Michael Vermunt
Hans Wetzels 1
Michael Vermuntben wellerdieck 4
Peter Frederiks 2
Hans Wetzels 1
Peter FrederiksNiek Jansen 9
Hans WetzelsDie kwestie kwam al eerder aan de orde in een discussie nav een FTM artikel van Frank Meyer 3 juli 2019 dat ging over de Nederlandse import van met Salmonella besmette kip uit Brazilië:
https://www.ftm.nl/artikelen/salmonella-kip?
Een van de directe gevolgen van het Associatieverdrag met Oekraïne was ook de vestiging van de Oekraïense mega-plofkippen fabriek in Veenendaal, waar 322 miljoen kippen per jaar worden geslacht, en dat tegen de zin van de inwoners van Veenendaal, de provincie Utrecht en de Nederlandse pluimveesector, maar ja; Rutte beslist, collaborateur van het groot-kapitaal!
https://www.marketingtribune.nl/food-en-retail/nieuws/2016/08/oekraiense-mega-kippenfokker-opent-fabriek-in-veenendaal/index.xml
En vanwaar die dubbele standaard dat wij dus wel de genetisch gemodificeerde soja uit Brazilië importeren en terzelfder tijd naïef verwachten dat die door en door corrupte Oekraïense regering een 'duurzaam alternatief' zou kunnen bieden, een regering die gedomineerd wordt door de belangen van westerse multinationals en banken als gevolg van de bemoeienissen van de Eurogroep olv Jeroen Dijsselbloem en het IMF, die beiden het Oekraïense volk tot de bedelstaf veroordeeld hebben voor de komende generaties.
Geen wonder dat velen in het zuiden van Oekraïne de voorkeur geven aan een Russisch paspoort, dat hun meer zekerheid, inkomen en bescherming biedt tegen de door neo-nazi's gedomineerde regering van Kiev.
Vincent Huijbers 8
Is wel eens uitgerekend wat boodschappen gaan kosten wanneer er een eerlijke prijs voor moet worden betaald? Het lijkt er namelijk op dat 'de consument' op hun wenken moet worden bediend. Willen wij goedkoop vlees of zijn we hier gewoon gewend aan geraakt?
Wat als de prijs flink omhoog zou gaan? Laten we dan eens wat liggen of kiezen we een alternatief? Of zijn de financiële belangen van consuMEERen zo groot dat het de industrie en politiek alles aan gelegen is om de huidige standaard te behouden? Dat laatste lijkt het geval. Zeker als economische groei de maat is en het besteedbaar inkomen onder druk staat lijkt verandering nog ver weg. Hoe zou je deze impasse kunnen doorbreken?
Fam Christiansson
https://ruralsociologywageningen.nl/2018/09/11/de-duurzaamheid-van-de-nederlandse-landbouw-1950-2015-2040-phd-thesis-meino-smit/
Meino Smit is in 2018 gepromoveerd op het onderwerp, en zijn proefschrift is goed leesbaar, zie een link in het artikel.
Hoofdconclusie: Het kan. Als we het willen. Veel en veel minder vlees produceren, vooral minder kip en varkensvlees. Meer boeren en telers zijn nodig.
JA Moes 2
Elmar Otter 5
Is het bekend welke merken van o.a. sojamelk gebruik maken van GMO-soja en welke juist niet? Als ik op de pakken in de supermarkt kijk is niet te achterhalen waar dit vandaan komt. En dat lijkt me wel van belang.
Hans Wetzels 1
Elmar OtterElmar Otter 5
Hans WetzelsJan Bakker
Jan Bakker
Pe. B. 2
Precies waarom ik destijds tegen het Oekraïne verdrag heb gestemd.
Ze zullen worden uitgeknepen voor west Europese belangen.
Alleen had ik toen geen soja in gedachten.
Godsallemachtig...Puur en alleen om onze vleesindustrie te laten blijven draaien goedkoop vlees, of vlees vervangers ...... I.p.v. dat we iets doen aan de ongezonde productiewijze en het economisch model gaan we problemen verplaatsen.
Foute boel dit, soja is echt geen gezond voedsel. Of je het nu direct of indirect gebruikt.
Enige goede vorm van soja gebruik is sporadisch en dan alleen met gefermenteerde producten, dat kan elke macrobioot je vertellen.
De hele vegan-hype zal ook meer slecht dan goed doen. Enkel het 'vlees' uitschakelen en allerhande nepproducten gaan consumeren.......is dus hoofdzakelijk allemaal (genetisch gemodificeerde) soja.....(heb ik het nog niet eens over al de andere troep die er in zit)
Ja dat gaat helpen...
Eerlijke prijzen betalen voor je stukje vlees op je bord, gewoon minderen en landen mogen alleen produceren voor eigen gebruik.
Koeien weer meer in de wei.
Kom je al een heel eind mee. En hoef je de Oekraïense grond niet op te offeren aan onze soja verslaving.