Goddelijke interventie in Italiaanse economie

3 Connecties

Onderwerpen

Italie Vaticaan

Werkvelden

Economie
1 Bijdragen

De rookpluimen in het Vaticaan vormen volgens columnist Jacob Gelt Dekker een signaal dat de Italiaanse economie weer aantrekt. En Nederland krijgt met een soortgelijk effect te maken.

Geen digitale telecommunicatie, maar witte en zwarte rooksignalen uit een Vaticaans kachelpijpje moet een kudde van 1,6 miljard gelovigen informeren over hun nieuwe herder. En terwijl een lange stoet stokoude mannen al schuifelend en liederen zingend, Michelangelo’s Cappella Sistina binnenschrijden, hield de Italiaanse recessie even de adem in.
Juvenalis ( 123 v. Chr.) had massapsychologie al twee duizend jaar geleden geheel doorgrond. Panem et circenses, brood en spelen, dát wint de gunst van het koperspubliek. Met een nieuwe paus zal er straks uitbundig gegeten en gedronken moeten worden en het is dan ook tijd voor een nieuw gewaad om in waardigheid de herrijzenis van de bijna verloren abstracte normen en waarden plechtig te vieren. “Omnia, nunc se continet atque duas tantum res anxius optat, panem et circenses." (nu beperkt het volk zichzelf en hoopt alleen nog op twee zaken: brood en spelen).

Ach, de wegen des Heren zijn ondoorgrondelijk.

De Italiaanse economie, een van de grootste van Europa, lijdt vooral vanwege haar zwarte markt en kleurrijke mediahysterie. De niet-reguliere economie van Italië wordt officieel geschat op tenminste 20 procent en volgens sommigen zelfs 30 procent van wat er boven water opduikt. Deze schatting lijkt niet onwaarschijnlijk, want ruim 30 procent van de werkenden zijn zzp’ers, en die nemen het niet zo nauw.
Het Gross Domestic Product (GDP) kromp in Italië officieel met zeker 2,3 procent in 2012, terwijl het in 2011 nog 0,5 procent groeide. De krimp zal in 2013 doorzetten met 0,3 procent, maar dan wel weer gevolgd door een groei van 1 procent in 2014, en de daarop volgende jaren. Het lijkt minder erg als je je bedenkt dat de officiële groei in de periode 2000-2010 gemiddeld 0,6% per jaar was. En in werkelijkheid veel hoger uitviel. Dus men kon wel tegen een stootje.

Goddelijke en koninklijke interventie in economieën
In ieder geval is er nu dankzij het Vaticaan sprake van goddelijke interventie. De stimulans wordt geschat op zeker 2 procent groei, die vooral moet komen uit een bijna eindeloze stroom pelgrims uit de hele wereld, die de bezettingsgraad van Italiaanse hotels het hele jaar boven de 90 procent zal brengen en misschien Alitalia ook nog wel uit het slop trekt. Halleluja Amen.
Nederland heeft met het feodale kroningsfeestje in april ook een oranje appeltje voor de dorst. De miljarden overheidsbestedingen aan het Stedelijk en Rijksmuseum, Van Gogh Museum en het Voormalig Stadhuis op de Dam, dat nu doorgaat voor Koninklijk Paleis, stimuleren de lokale economie. Bovendien heeft een reeks van luxe hotels haar poorten net op tijd geopend. Voor het knallende koninklijk feest worden alle straten opgeknapt, puinhopen geruimd, panden geschilderd, plantsoenen beplant en het eeuwenoude stadsproduct opnieuw kleurrijk verpakt. Een hele zomer van festivals en feesten volgt. Ook in Amsterdam zijn alle hotelkamers volgeboekt. Het wordt een topjaar volgens het bureau NBTC Holland Marketing. De groei van het bezoek aan Nederland was in 2012 al 4 procent met ruim 9 miljoen buitenlandse gasten, maar dat zal in 2013 zeker overtroffen worden. Een groei van wellicht nog eens 5 procent, stellen de bestuurders.


Hoeveel het totaal voor de Nederlandse economie gaat betekenen is niet direct duidelijk. Zure Calvinisten, die nu eenmaal het liefst in een tranendal leven, pleiten voor gepaste soberheid en zuinigheid in deze tijd van recessie, maar zelfs hun voorspellingen zijn dat ook de zuinigste Hollanders tenminste 27 euro per persoon gaan uitgeven, totaal dus ergens rond de 450 miljoen.
Kortom, of het nu rooksignalen zijn of oranje appels: feesten zijn antidepressiva en goed in te zetten als anti-recessiva.
 

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Jacob Gelt Dekker

Ondernemer, filantroop, schrijver Jacob Gelt Dekker is een onuitputtelijke bron van verhalen en anekdotes en beschikt over ee...