
Juli 2018, land bij Castricum wordt besproeid. Vorig jaar kampte de agrarische sector tijdens de zomer met langdurige droogte. © ANP Koen van Weel
Goed boeren betekent vooral efficiënt verbouwen, meent de landbouwminister
Na een gedurfde visie komt minister van Landbouw Carola Schouten nu met een kloek realisatieplan, waarin de omslag naar duurzame landbouw ligt beklonken. Herman Lelieveldt legt visie en plan naast elkaar en concludeert dat de kringlooplandbouw verworden is tot een efficiencyslag.
Je moet het minister van Landbouw Carola Schouten nageven; ze heeft haar pr-beleid goed op orde. Vorig jaar september kwam ze in het nieuws met een een gedurfde visie op waarom Nederland de kringlooplandbouw moet omarmen. Nu, negen maanden later, is haar ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bevallen van het bijbehorende ‘realisatieplan’, een kloeke nota van meer dan vijftig pagina’s, waarmee de ‘omslag naar duurzame en sterke landbouw definitief is ingezet’, aldus het ronkende persbericht, dat de landelijke media gretig oppikten.
Tot zover de uitstekende mediastrategie vanuit het ministerie. Nu komt het er op aan dit plan eens goed door te lezen en het naast haar visie uit september te leggen. Kringlooplandbouw: het klinkt in eerste instantie helemaal hip, circulair en dus doughnut-proof. Maar welk idee van kringlooplandbouw heeft de minister de afgelopen maanden nu werkelijk omarmd? Toen ik vorig jaar op deze plek een lovend stuk schreef over onze minister, liet mijn Follow the Money-collega auteur Hans Baaij een week later een kritisch tegengeluid horen waarin hij de visie vooral als een bestendiging van de status quo zag. Wie had het bij het rechte eind?
Nederlandse boeren zitten al decennialang in een onmogelijke spagaat
Schouten koos er in september bewust voor om niet in detail te treden omdat ze met het veld en de samenleving over haar visie in gesprek wilde. Dat heeft ze uitgebreid gedaan. Ze trad veelvuldig op bij allerhande stadsdebatten over verduurzaming en stelde een klankbordgroep landbouw in waarin boeren konden meepraten over de manier waarop kringlooplandbouw voor hen een aantrekkelijk perspectief kan zijn. Dat is goed en belangrijk, want de Nederlandse boeren zitten nu al decennialang in een onmogelijke spagaat, die hen dwingt om zowel duurzaam als goedkoop te produceren. Schouten schakelde bovendien onderzoeksbureau Motivaction in voor een onderzoek naar de manier waarop boeren de transitie naar kringlooplandbouw ‘beleven’, iets waar ik verderop nog op terugkom.
Sleepnetmethode
Wat staat er in dit realisatieplan? Ik had gehoopt op een systematische uitwerking van de visie, waarbij de meetlat die Schouten aan het eind daarvan presenteerde, richtinggevend is. Maar dat is helaas niet gebeurd. Het ministerie is gewoon opnieuw begonnen en heeft via de sleepnetmethode alle bestaande initiatieven, plannen en voornemens die maar enigszins met kringlooplandbouw te maken hebben, bij de betrokken ambtenaren opgevist en achter elkaar gezet. En ja, ook mooie powerpointslides waren welkom! (We denken altijd dat op zo’n ministerie dit allemaal veel professioneler en gestructureerder gaat dan bij u en mij op het werk, maar ik vrees dat dat niet zo is. De hoofdauteur van het stuk heeft gewoon een e-mail naar alle ambtenaren gestuurd met het verzoek om alles wat maar een beetje naar kringlooplandbouw ruikt aan te dragen).
We zitten nu dus met een veel te lang beleidsstuk vol bulletpoints, slides en best practices, die ik hier niet stuk voor stuk ga doornemen. Laten we kijken naar de grote lijn en zien welke visie van kringlooplandbouw er nu werkelijk in tot uitdrukking komt. Is dit een stuk geschreven door tovenaars of door profeten? De tovenaars, aldus Charles Mann in zijn fantastische analyse van het duurzaamheidsdenken, zijn techneuten die er altijd in geloven dat technische oplossingen ieder probleem in de toekomst uit de weg werken, ook waar het gaat om ons voedselsysteem. De profeten vertegenwoordigen de andere pool en staan voor een holistische en ecologische benadering, waarbij de mens de draagkracht van de aarde respecteert en niet probeert het onderste uit de kan te halen.
De boeren moeten maar efficiënter met hun materialen omgaan
Door deze bril bekeken, moet ik concluderen dat de minister erg veel vertrouwen blijkt te hebben in de tovenaars. In de visie van LNV is kringlooplandbouw de weg naar een voedselvoorziening die ‘én economisch én ecologisch efficiënt is’. De crux zit hem hier in het woordje efficiency. Als boeren nu maar efficiënter met hun materialen omgaan en daarbij nóg meer gebruik maken van reststromen, minder bestrijdingsmiddelen gebruiken, en nieuwe veredelingstechnieken zoals Crisp-Cas9 gebruiken, kunnen we ervoor zorgen ‘dat er ook in de toekomst voldoende voedsel is, dat betaalbaar is en verantwoord geproduceerd’. Nu zijn de tovenaars en profeten natuurlijk ideaalbeelden en is er heel goed een tussenweg mogelijk, zoals Joris Lohman en Hidde Boersma terecht bepleitten in deze longread in de Volkskrant. Maar het evenwicht is hier ver te zoeken.

Dat komt vooral ook omdat het in dit stuk vrijwel alleen maar over de productiekant gaat en de vergroting van de efficiency als dé weg vooruit geschetst wordt. Daar kunnen ecologische voordelen aan zitten, maar die lijken in dit stuk bijvangst en zijn niet het uitgangspunt. Dat is in het licht van de gigantische milieu- en gezondheidsproblemen die de huidige schaal van onze landbouw veroorzaakt onbegrijpelijk. De kringlooplandbouw is nu verworden tot een efficiencyslag, waarin de boeren vooral als tovenaars er voor moeten zorgen dat we hetzelfde kunnen doen met minder gebruik van hulpbronnen. Maar een fundamenteel debat over de draagkracht van ons Nederlandse ecosysteem ontbreekt. Ook in dit stuk zien we geen enkele opmerking over de onvermijdelijkheid om onze veestapel fors in te krimpen, terwijl inmiddels overduidelijk is dat ons kleine landje nog meer veeteelt simpelweg niet aankan.
Beleidsinzet van twee bulletpoints
Sterker nog, daar waar er gezien de recente uitspraken van de rechter rondom de aanpak van stikstof alleen maar meer reden is om via wet- en regelgeving ecologische houdbaarheid als basis voor het landbouwbeleid te nemen, zien we dat de minister al op pagina op pagina 2 voorstelt om de regeldruk te verminderen en de experimenteerruimte te vergroten. Als helemaal aan het einde van de nota toch nog plaats is voor een paragraafje over wet- en regelgeving, komt het wegnemen van ‘gekende belemmeringen in wet en regelgeving op het gebied van mest en afval’ ook daar weer als meest prominent naar voren. De beleidsinzet bij deze paragraaf beperkt zich tot een magere twee bulletpoints. De eerste is meer experimenteerruimte, de tweede de toezegging om een ‘verkenning’ uit te voeren naar vermindering van de stikstofdepositie in Natura 2000 gebieden. We mogen hopen dat de minister na de uitspraak van de Raad van State in de PAS-zaak er nog wat bulletpoints bijzet en gewoon toezegt de Europese regelgeving nu eens echt te gaan handhaven.
Ik vrees dat de ambtenaren van Schouten niet zoveel meer op hebben met het edele vak van wetten maken en handhaven, iets waar je als ambtenaar op een ministerie toch een grote eer in zou moeten stellen. Met welke mindset werken Schoutens ambtenaren aan dit soort plannen? Toevallig hoorde ik een aantal weken geleden de directeur Dierlijke Agroketens en Dierenwelzijn al kort een tipje van de sluier oplichten over dit realisatieplan. Helemaal aan het einde van een debat over de rol van dieren in de kringlooplandbouw, werd haar de vraag gesteld of het ministerie de voorkeur gaf aan de wortel (stimulansen) of aan de stok (strengere regels).
Haar antwoord was klip en klaar. Het ministerie wil dingen ‘liever niet in wet en regelgeving vastleggen, want op het moment dat wij iets wettelijk vastleggen valt er weinig aan te verdienen’. Ik kan dit niet volgen, maar ze zei het echt. Integendeel, het ministerie wil ‘liever juist kijken waar wettelijke belemmeringen zitten en die weghalen dan allemaal weer vrolijk nieuwe wetten en regels verzinnen’. En zo moet ik de sceptici, die vorig jaar al waarschuwden voor het gevaar dat de visie vooral de status quo bestendigt, voor het grootste deel gelijk geven.
Sector loopt niet warm
Is er dan helemaal niets waardevols aan de hele trits plannen? Jawel. Schouten heeft gelijk als ze zegt dat we te weinig voor ons eten betalen. Ze heeft nog meer gelijk als ze zegt dat boeren op dit moment helemaal niet in staat zijn om de omslag naar de kringlooplandbouw te maken, omdat ze daar de financiële ruimte niet voor hebben en de risico’s te groot zijn. Precies dat beeld rijst op uit het onderzoek van Motivation onder een kleine tweeduizend boeren. Driekwart van de boeren vindt dat ze al heel ‘toekomstbestendig’ bezig zijn, slechts twee op de tien boeren ambiëren een koplopersrol en slechts een derde van hen vindt de kringlooplandbouw praktisch realiseerbaar. De sector loopt er niet warm voor.
Het is goed dat de minister uitgebreid ingaat op de belabberde marktpositie van boeren en voorstellen doet waarin de Autoriteit Consument en Markt er bijvoorbeeld op toeziet dat boeren en tuinders hogere prijzen ontvangen van afnemers die bovenwettelijke eisen stellen. Hoewel het een nobel streven is, geef ik de minister weinig kans, want de ACM zit vastgeketend aan het Europese mededingingsrecht waarin de belangen van de consument boven alles gaan.
Weg met het idee dat Nederland de hele wereld moet voeden
Wat is dan wel de weg vooruit? Dat is een spoor waarbij we nu eindelijk eens een keer stoppen met het idee dat Nederland de hele wereld moet voeden, keer op keer de eerste slide in de powerpoints waarmee tovenaars debatten over kringlooplandbouw beginnen. De Nederlandse landbouw moet inzetten op kwaliteit. Een klein lichtpuntje is dat ook Schouten nu voorstelt dat we veel meer werk moeten maken van het Europees vermarkten van streekproducten met de bekende EU-logo’s, die je zo vaak tegenkomt als je Franse kaas of Italiaanse worst koopt.
Wat de minister en haar ambtenaren de komende zomer vooral moeten doen, is onder het genot van zo’n kaasje een blik werpen op bijvoorbeeld het uitstekende rapport Dagelijkse Kost van het Planbureau voor de Leefomgeving. Dit rapport biedt een veel realistischer en allesomvattender perspectief door het niet alleen over boeren te hebben, maar juist te wijzen op de belangrijke rol die consumenten en vooral ook de supermarkten spelen in het duurzamer maken van ons voedselsysteem. Het perspectief dat het PBL schetst, is weliswaar complexer, maar ook vele malen realistischer. Omdat het zo mooi laat zien dat onze boeren de omslag naar de kringlooplandbouw alleen maar kunnen maken als consumenten, voedselproducenten en supermarkten ze steunen. Dat lukt op zijn beurt alleen als de ambtenaren van Schouten beseffen dat juist wet- en regelgeving ideale instrumenten zijn om ons voedselsysteem de goede kant op te duwen.
61 Bijdragen
Roland Horvath 7
In dat verband is het belangrijk er op te wijzen dat het EU handelsbeleid achterlijk, ouderwets en onrealistisch is, men kan dat beleid neoklassiek noemen. De markt is heilig, steunt op concurrentie en alle actoren zijn rationeel.
De werkelijkheid is voor het ogenblik dat de supermarkten veel boeren ruïneren met hun lage prijzen.
De boeren worden vervangen door industriële landbouw die voor de hele wereld produceert. Uiteraard blijft de mest in Nederland NL en zal hier de grond vergiftigen met nitraten. Die problematiek speelt in de hele EU.
Als de bevoorrading van dieren voedsel uit onder andere Brazilië stopt om elke reden dan ook, dan houden ook de superstallen er mee op en verhongert heel NL. De superstallen zijn een strategische blunder van het ergste soort.
Overigens de consumenten zijn niet gediend met de laagste prijzen zoal het EU beleid beweert. Want concurrentie leidt tot faillissementen van de zwaksten en tot monopolie vorming met allerlei kwalijke gevolgen zoals hoge prijzen en lage kwaliteit.
De EU wordt echter geleid en geregeerd door de GMO en die hebben lak aan de belangen van de boeren, - van de consumenten en aan het strategisch belang van de landbouw voor NL.
Berend Pijlman 13
Roland HorvathMonopolie ontstaat sowieso. De keuze is of het een corporate monopolie wordt of een overheids(gereguleerde) monopolie.
Rob Klerks 4
John Hendriks 1
[Verwijderd]
John HendriksRikkie 7
[Verwijderd]U kunt uw biologische voeding veel goedkoper krijgen
Het is ook nooit goed, geef ik een persoon die het steeds heeft over een laag inkomen een goede tip om geld te besparen . Krijg ik als dank een min.
Rikkie 7
[Verwijderd]"https://www.consumentenbond.nl/gezond-eten/biologische-voeding
U kunt uw biologische voeding veel goedkoper krijgen"
Het is ook nooit goed, geef ik u een goede tip om geld te besparen . Krijg ik als dank een min.
MaartenH 10
Matthijs2 5
MaartenHDaniël Terwiel
MaartenHMaartenH 10
Daniël TerwielVerder, duurzaam / sustainable is een totaalconcept. Dus allemaal mooie verhalen van wat er allemaal mogelijk is zeggen niet zoveel. De vraag is of het geheel mogelijk is. En of bodem en ecosysteem ook in dat geheel zijn meegenomen.
Ik vermoed dat het niet mogelijk is om voor Nederland tot een totaal duurzaam landbouwverhaal te komen, dat ook de grote 'stakeholders' bevalt, waarmee Wageningen Universiteit zo innig in bed ligt.
[Verwijderd]
MaartenHAnnemiek van Moorst 11
[Verwijderd][Verwijderd]
Annemiek van MoorstAnnemiek van Moorst 11
MaartenH"Als commissaris van pesticiden-producent Syngenta schaadt Louise Fresco haar reputatie als onafhankelijk wetenschapper, schrijft Thijs Broer. Dat krijg je ervan, als je de grens tussen de universiteit en het bedrijfsleven vervaagt."
"Onder de kop ‘Pesticidenmaker Syngenta omarmt groene doelen’ betoogden de CEO Erik Fyrwald en Louise Fresco, bestuursvoorzitter van Wageningen University én sinds kort commissaris bij het bedrijf, dat ze geen enkel onderzoek kennen waaruit blijkt dat de door Syngenta geproduceerde bestrijdingsmiddelen slecht zijn voor de insectenstand. Ook stelden ze dat het nu eenmaal lastig is voor ‘gewone mensen’ om gewasbeschermingsmiddelen als neonicotinoïden te begrijpen, en dat Syngenta geen onderdeel zou zijn van het probleem, maar juist van de oplossing."
https://www.vn.nl/louise-fresco-reputatie/?token=UzhjQlQ3YU90N1BCbWJYQ0d5aXNLR3JxL0lKdmJPSDVWZUVsRVFIdExXMD0
Ik vind dat Fresco p.o. ontslagen moet worden als bestuursvz. Wageningen. De universiteit heeft een reputatie hoog te houden en dat kan deze 'gewasbeschermende' mevrouw absoluut niet waarmaken.
[Verwijderd]
Annemiek van MoorstMaartenH 10
[Verwijderd]Ik volg het niet heel precies, maar Wageningen Universiteit gaat een redelijk innige samenwerking aan met het aan de landbouw gerelateerde grootbedrijf: naast Syngenta ook (voorheen) Monsanto (nu Bayer), FrieslandCampina en Unilever.
In mijn optiek betekent dat, dat er nauwelijks ruimte meer is voor onafhankelijke wetenschap. Misschien als window dressing, maar dan mag het niet dwars gaan zitten qua belangen bedrijfsleven. Correct me if I'm wrong.
[Verwijderd]
MaartenHAnnemiek van Moorst 11
MaartenHMaartenH 10
Annemiek van Moorst[Verwijderd]
MaartenHZe is beroemd: http://www.louiseofresco.com/
Marco Roepers 6
MaartenHRikkie 7
Marco RoepersIn het eerste artikel wordt iets positiefs gemeld over Unilever.......en dat past niet bij het vijandbeeld van multi nationals. Dat wil men niet weten want dat leidt maar tot cognitieve dissonantie
Annemiek van Moorst 11
RikkieRikkie 7
Annemiek van MoorstJa deze reactie schreeuwt om een min.
MaartenH 10
RikkieTen tweede vind ik het nogal discutabel om kritiek af te doen als negativisme. Dat kun je alleen op inhoudelijke gronden doen en als ik me de discussie bij het artikel van Engelen voor de geest haal scoorde jij juist op dat punt bijzonder slecht. En dat geldt ook weer voor deze reactie. Er staat eigenlijk niets in.
Rikkie 7
MaartenHU borduurt met uw reactie slechts voort op wat u al vond over de discussie naar aanleiding van het artikel van Engelen. Dat belemmert u wellicht te doorgronden wat ik feitelijk wil signaleren.
De reacties op het artikel van Engelen zijn een voorbeeld van de Confirmation bias die ik
zie bij veel reacties.
Niko doet daar gelukkig niet aan mee en daar ben ik hem dankbaar voor.
Ik ben lid geworden van FTM om onafhankelijke en zo objectief mogelijke journalistiek te ondersteunen. Daar voldoet in elk geval het artikel van Engelen niet aan . Het is meer iets voor het blaadje van de SP. Het staat vol met onbewezen stellingen waar in de reactie van Eminem2 bijvoorbeeld gehakt van wordt gemaakt. Ik vind het niet erg dat Engelen een mening heeft, maar hij presenteert dit als de waarheid. Even los van de inhoud, lees beide artikelen en zie het grote verschil.
En zie ook het verschil in reacties, want dat is mijn punt.
En natuurlijk weer een min. Op de stapel ermee
MaartenH 10
RikkieAls ik moeite heb te doorgronden wat jij wilt signaleren, zou dat aan mij kunnen liggen, maar ook aan jouw 'communicatiestijl'.
Rikkie 7
MaartenHIk zeg wat ik vind en het maakt me weinig uit wat anderen daar van vinden. Die tijd heb ik wel gehad.
Maar je kunt ook bevooroordeeld zijn en dan lees je misschien selectief. Uw conclusie over schijnheiligheid is geheel voor uw rekening. Ik bepaal mijn eigen woordkeuze.
Nico Janssen 7
Wat toen vooral ook naar voren kwam was de MENTALE lock-in waarin boeren en beleidsmakers verkeerden. Schaalvergroting en meer efficiency werd door bijna iedereen gezien als de enige optie, zelfs al kon je glashard met onderbouwde onderzoeken aantonen dat die andere route ook prima winsten en bestaansrecht opleverde aan boeren. Betrokkenen konden zich dat echt niet voorstellen. En ook toen al werd gesproken over de winst die het zou opleveren om met regionalisering en regionale product-kwaliteitslabels te werken waarmee veel grotere marges op ambachtelijke producten te behalen zouden zijn.
Uiteindelijk heeft de hele, zeer dure exercitie, door de intensieve lobby van o.a. LTO toen nauwelijks tot wijzigingen in het (landbouw)beleid in de Provincie Noord-Brabant geleid.
De conclusie lijkt dan ook dat er sinds 1998 eigenlijk helemaal niks veranderd is in het denken en doen van betrokkenen en het ministerie van LNV. Heel treurig.
marcel 7
Nico JanssenHerman Lelieveldt 1
Nico JanssenFerry de Boer 7
Hoewel consumenten hier inderdaad ook een rol in spelen zoals het PBL stelt kan je je afvragen hoe groot die rol is als veel van de productie bestemd is voor buitenlandse consumptie. Ik ben wel erg benieuwd hoeveel % van de agrarische productie daadwerkelijk bestemd is voor binnenlandse consumptie. Kan het niet vinden in dat NG artikel. Is dat niet iets dat jullie hier bij FTM uit kunnen zoeken??
The ongemakkelijke waarheid dat we teveel akkerbouwers en veeltelers hebben voor de draagkracht van ons land zal je waarschijnlijk niet horen vanaf dit ministerie vermoed ik. En hoe kan je ook een echte visie verwachten van een regering onder een premier voor wie een visie "een roze olifant die het zicht belemmert" is.
[Verwijderd]
Ferry de Boer'Heel terecht opgemerkt dat we moeten stoppen met de wereld te voeden. Als ik tegenwoordig door Nederland rijdt vraag ik me af waarom we in hemelsnaam zoveel land aan koeien verspillen?!'
Unquote
En varkens en kippen.
Als het VK doorgaat met Brexit willen ze uit de VS kippen invoeren. Chloorkippen dus. En ander vlees vol met antibiotica uit de VS plus graan vol glyfosaat. Maar wie zegt dat de EU niet hetzelfde doet. Wellicht nu al?
Hele goede vraag:
'Ik ben wel erg benieuwd hoeveel % van de agrarische productie daadwerkelijk bestemd is voor binnenlandse consumptie. Kan het niet vinden in dat NG artikel. Is dat niet iets dat jullie hier bij FTM uit kunnen zoeken??'
Annemiek van Moorst 11
[Verwijderd][Verwijderd]
Annemiek van MoorstAan de andere kant blijf ik erg argwanend over de EU. Die wetten zijn er nu wel, maar wie zegt dat die rommel niet alsnog binnenkomt via via?
Jan Ooms 10
[Verwijderd][Verwijderd]
Jan OomsFerry de Boer 7
[Verwijderd]Maar als consument zelf kan je er vooral voor zorgen dat je zoveel mogelijk lokaal koopt. Ergerlijk dat zo'n initiatief wat genoemd wordt in het artikel dus strandt door lobby van LTO.
[Verwijderd]
Ferry de BoerAls ik kijk waar welke groenten vandaan komt, zie ik dat mensen zich storen daaraan. Ik sta dan te lang bij een vak. En sperziebonen zijn sperziebonen, toch? Ik zoek liever Europese dan Afrikaanse. Kortere weg.
Herman Lelieveldt 1
Ferry de BoerFerry de Boer 7
Herman LelieveldtMatthijs2 5
Maar de marktmeester geeft niet thuis.
Gerrit Zeilemaker 6
Ik kan dat wel volgen, want als de landbouw echt duurzaam wordt en op kwaliteit stuurt in plaats van kwantiteit blijven alleen maar schulden van overinvesteringen over. Een boer die zich net heeft laten overhalen door een handige verkoper van de Rabobank gaat dan binnen de kortste keren failliet en raakt zijn bedrijf kwijt. Ook het boerenbedrijf is allang een industrieel bedrijf geworden in de jacht naar winst en alles moet daar voor wijken, de gezondheid van mens, dier en milieu incluis. De minister is slechts het olievrouwtje.
Annemiek van Moorst 11
Nederland (de ergste in Europa maar helaas ook daar) - ga lekker door met monocultuur, round-up bespoten grasvelden, bomen kappen, grondwatervervuiling, geen regen meer, geen verkoeling, steeds heter. Och, hoe kan dat nou?
[Verwijderd]
Annemiek van Moorsthttps://www.wur.nl/nl/Dossiers/dossier/Verticale-landbouw.htm
https://www.eitfood.eu/blog/post/is-vertical-farming-really-sustainable
https://www.youtube.com/watch?v=QT4TWbPLrN8
https://www.youtube.com/watch?v=oe_vF3_u-ac
en deze: https://www.youtube.com/watch?v=pGtdoGXhjxQ
Ferry de Boer 7
Annemiek van MoorstIn combinatie met verticale boerderijen komen we al een stuk verder. Dan kan het voedsel ook veel dichterbij de afnemers worden geproduceerd.
Annemiek van Moorst 11
Ferry de Boer[Verwijderd]
Annemiek van MoorstFerry de Boer 7
Annemiek van MoorstAnnemiek van Moorst 11
Ferry de BoerZoek op Geoff Lawton en bekijk zijn video's. Permaculture Research Institute. Ik doe de Permaculture Design Course 2.0 van Geoff Lawton momenteel - heel erg veel en pittig maar erg goed.
Erik Toensmeijer.
John. D. Liu
Balkan Ecology project
Verticale landbouw: https://www.wur.nl/nl/Dossiers/dossier/Verticale-landbouw.htm
https://permaculturenews.org/2015/10/29/vertical-farming-feeding-the-cities-of-the-future/
En er is nog zoveel meer. Succes!
Ferry de Boer 7
Annemiek van MoorstArjan 7
Maar het lijkt hier er toch sterk op dat verschillende ministeries langs elkaar heen werken.
Laat de overheid eerst maar eens beleid gaan voeren waarbij de woonlasten omlaag gaan, zodat er ruimte komt om meer te betalen voor voedsel. Maar niet eerder. Veel mensen hebben geen ruimte om meer te betalen voor voedsel, terwijl onze overheid heel slecht woningbeleid voert die prijzen opdrijft.
Dus Carola Schouten moet lekker gaan lobbyen bij haar andere collega's die er eerst voor zorgen dat die woonlasten omlaag gaan, zodat er ruimte is om meer te betalen voor voedsel.
Pieter Keijzer
hein vrolijk 6
Anders gezegd: wij moeten ons niet langer richten op het exporteren van onduurzame (en gesubsidieerde) vis maar op het produceren van hengels waarmee wij hier en de rest van de wereld zelf duurzame vis kunnen vangen.
[Verwijderd]
hein vrolijkPeter Zwitser 9
Het artikel van Esther Ouwehand op Joop bevat ook wat opmerkelijke verschillen tussen wat minister Schouten (en haar partij) zegt en wat ze doet:
https://joop.bnnvara.nl/opinies/bolsonaro-bedreigt-nederlandse-boeren
Paul Asselbergs
Eveline Bernard 6
Hans Baaij 4
Mevrouw Schouten wilde graag minister worden van sociale zaken, maar toen die functie niet beschikbaar bleek, werd het landbouw. Door een gebrek aan kennis is ze volledig afhankelijk van haar ambtenaren. Door een gebrek aan kennis. lef en visie zijn deze ambtenaren grotendeels afhankelijk van lobbyisten uit de intensieve landbouw. Die slagen er telkens in uitstel te creëren door vage toezeggingen te doen.
Er staat dus weer een sukkel aan het roer, iemand die weliswaar boerendochter is, maar dat helpt weinig op dit ongelooflijk ingewikkelde ministerie, met bijna wekelijkse fraudes van allerlei soorten en maten/
Het is inderdaad zo, zoals de auteur stelt, dat LNV als "visie" heeft dat er geen wetten meer bijkomen. Daar zijn er volgens hen genoeg van. Het hoofd wetgeving bij LNV dat ergens rond het jaar 2006 sprak, vertelde dat het niet de bedoeling is om met wetgeving problemen aan te pakken. En dat lukt dus heel aardig.
Het is een interessant ministerie, dat weer wel.
Hieronder een link naar mijn artikel op FtM van 9 oktober 2017 "Niet weer een sukkel op landbouw". https://www.ftm.nl/zoeken?query=sukkel
Guido60 4