Goed nieuws! Vooral voor beleggers

4 Connecties

Relaties

Bill Gates Aandelenmarkt

Locaties

China

Werkvelden

Beleggen
80 Bijdragen

Goed nieuws verkoopt niet. Voordeel: daar kan de belegger garen bij spinnen. Luister nu eens naar Jan Dwarshuis, of desnoods Bill Gates: het gaat goed met de wereld en het zal steeds beter gaan. 'Op termijn', voorspelt Dwarshuis, 'zal dit zonder enige twijfel een positief economisch effect hebben en geen belegger die daar nu rekening mee houdt'.

U hoeft uw mailbox maar te openen of de krant open te slaan of u wordt bedolven onder onheilspellende berichten. Volgens sommigen zouden we zelfs aan de vooravond staan van een totale meltdown. De doemdenkers schieten als paddenstoelen uit de grond als er een windkracht zes de kop opsteekt op de mondiale beurzen. Opvallend dat één van de rijkste mensen op aarde – Bill Gates – het allemaal wat anders ziet.

Groepsdenken

Vorige week heb ik u gewezen op het fenomeen groepsdenken. De lijst met ellende is zo lang dat sommige banken u het advies geven om ‘alles’ te verkopen. Gates overweegt zoiets geen seconde en hierin heeft hij groot gelijk. De vluchtelingencrisis, Isis, uitpuilende schuldenbergen, schuivende valuta’s, negatieve rentes, alsmaar dalende grondstofprijzen, Oekraïne, de Krim, China; de waslijst met problemen is te lang om op te noemen.

Gates wijst er fijntjes op dat het met de wereld veel beter gaat dan men denkt

Goed nieuws komt volgens Gates langzaam op gang, terwijl slecht nieuws uit de lucht komt vallen. Daarnaast verkoopt goed nieuws niet goed. Gates wijst er fijntjes op dat het met de wereld veel beter gaat dan men denkt. Extreme armoede is sinds 1990 meer dan gehalveerd. In ontwikkelingslanden heeft negentig procent van alle kinderen toegang tot onderwijs om over internet maar te zwijgen. Op termijn zal dit zonder enige twijfel een positief economisch effect hebben en geen belegger die daar nu rekening mee houdt.

China

Het was de CEO van Siemens, Joe Kaeser, die deze week opvallend positief was over China. 'The real economy in China is a lot better than people are talking about right now,aldus Kaeser. Ook op de WEF in Davos was genoeg goed nieuws te vinden, echter voor de verschillende media is dit kennelijk lastig om bloot te leggen. Soms wordt weleens vergeten dat een gemiddeld Europees gezin vandaag de dag een levensstandaard heeft, gelijk aan de rijksten der aarde in de jaren zestig van de vorige eeuw. In nog geen vijftig jaar is dit verschil volledig geëlimineerd, hetgeen veel zegt over de toekomst. Frankrijk maakt zich hard om de sancties tegen Rusland op te heffen, maar ook dit haalt nauwelijks de Westerse pers. Nu Frankrijk het water tot de lippen staat, is men er in Parijs eindelijk achter dat de sancties tegen Rusland niets toevoegen. In Berlijn lijkt het kwartje ook gevallen te zijn. Veel beleggers hebben geen idee hoeveel goed nieuws er eigenlijk voorhanden is. Gates heeft volkomen gelijk; goed nieuws komt erg langzaam op gang en wordt door velen niet goed op waarde geschat. Rest mij u een goed weekend te wensen.

Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.