
Een maximale hypotheek van maximaal 80 procent van de woningwaarde kan rekenen op stevige kritiek. De altijd kritische columnist Jasper Du Pont ziet deze keer juist géén beren op de weg.
De Nederlandsche Bank (DNB) bracht vorige week een persbericht uit waarin ze zegt te gaan onderzoeken of de maximale hypotheek kan worden teruggebracht naar 80% van de verkoopwaarde van een huis. DNB zegt dit te doen namens het financieel stabiliteitscomité (AFM, DNB, ministerie van Financiën) en het Centraal Planbureau (CPB).
Zonder dat er enige noodzaak tot een persbericht was, kiest men er kennelijk voor om ons van dit deel van hetgeen besproken is op de hoogte te brengen. Maar ik kan me niet voorstellen dat dit alles is wat is besproken. Het hoge aantal betalingsproblemen door scheidingen - in combinatie met een lening op basis van twee inkomens - móet haast wel de revue zijn gepasseerd. Desondanks lijkt me dit een keurige manier om te peilen wat voor reacties deze plannen in de maatschappij oproepen en om de geesten rijp te maken voor een ingrijpen op de hypotheekmarkt.
Geen beren op de weg
Met het persbericht erkent DNB dat de noodzaak van een flink spaarbedrag zal leiden tot een toegenomen behoefte om (eerst) te huren. Het was voor de NVM en woningmarkt-hoogleraar Peter Boelhouwer redenen om te wijzen op de onhaalbaarheid van het plan. Nu ben ik normaal gesproken wel van de beren op de weg, maar dit probleem zie ik totaal niet. Als iedereen, die tot voor kort een ‘starterswoning’ zou hebben gekocht, de komende 10 jaar gaat huren dan betekent dat dat iedereen die de komende 10 jaar een ‘starterswoning’ wil verkopen een dik probleem heeft.'Maar dan wel graag zonder staatsgaranties en subsidies'Nu kun je de schuld geven aan het verscherpen van de leennormen, maar persoonlijk denk ik dat het mis ging bij het versóepelen ervan. En dat het slechts een kwestie van tijd was tot ze weer zouden worden aangescherpt. Als mensen vinden dat iedereen lekker zelf moet kunnen bepalen hoeveel hij leent en/of aflost dan kan ik die mensen daar ook in volgen. Maar dan wel graag zonder staatsgaranties en subsidies. Meer vraag naar vrije sector huur en minder naar (koop)starterswoningen zou geen heel moeilijk probleem moeten zijn. De mensen die de afgelopen jaren dus zijn aangemoedigd om vanwege de lage rente ‘nú toe te slaan’ zouden zomaar klem kunnen komen te zitten in een huis dat niet voldoet aan hun woonwensen zodra er gezinsuitbreiding komt. Het typerende aan de meeste ‘starterswoningen’ is namelijk dat ze te klein zijn wanneer je er een gezin wilt stichten of eigenlijk per definitie nooit gekocht werden om er te blijven.
31 Bijdragen
porca
Koos
porcaMartijn
peter
RBD50
peterIk ging op mijn 28e (in 1991) met 100,000 gulden cash van de ABN naar Credit Lyonnais wegens 0,2 procent renteverschil op 3 maand deposito.
Bij de aankoop van het huis (212.340 gulden) betaalden we dus grond en de eerste drie termijnen plus de helft van t meerwerk cash. Ik sta nog op de video: 'mm, het dak zit erop, alles is betaald, nu wordt het tijd hypotheek af te sluiten'.
Drie jaar later was er een scheiding en mocht ik de ex uitkopen. Dat was mogelijk door goed loon en forse portie eigen geld in t huis. Dus ja. Direct doorvoeren die 80 procents eis. Want cash is king, ook bij aankoop van een huis.
RB
peter
RBD50Maar volgens mij lees je niet helemaal goed wat ik schrijf. 20% eigen vermogen inbreng zorgt er alleen maar voor dat je een buffer hebt om schade op te vangen bij mogelijke verkoop. Het risico van echtscheiding en werkloosheid bestaat dan nog steeds en dat is wat tezamen met het geleende bedrag bepaalt wat je terugbetalingscapiciteit is. Je kan echter veel beter op basis van 1 inkomen een lening verstrekken omdat het risico van werkloosheid en echtscheiding beter is op te vangen. Dat kan vroeger ook gewoon. Het verhogen van de leencapaciteit van 1 naar 2 inkomens heeft als enige effect gehad dat je hetzelfde huis koopt tegen een hoger leenbedrag. Dit heeft als gevolg dat onze hypotheekschuld voor een zeer groot deel wordt gefinancierd door externe partijen (dus geen spaargeld). De mensen die kochten in jouw tijd en daarvoor hebben winsten geboekt door het beleid van banken (luchtbelvorming). De rekening hiervan leggen we nu neer bij jongeren en huurders. Ik vind echter dat de rekening moet worden neergelegd bij de mensen die fors hebben geprofiteerd van de luchtbel (vaak de ouderen met eigen woningen). Lijkt me een stuk netter om dan jongeren de les te lezen hoe je moet sparen ;-)
peter
peterjsmid
peterLudovikaa
peterpeter
LudovikaaLudovikaa
peterpeter
Ludovikaaph4ge
peterKoos
jsmid
KoosAlbert
Sandra
ph4ge
Sandrajsmid
Ludovikaa
jsmidNu is er sindsdien natuurlijk inflatie geweest maar de huizenprijzen zijn in verhouding tot inkomsten en andere uitgaven, geëxplodeerd.
80% zal dus best een tussenstap zijn, maar dan moet er nog flink wat van de huizenprijzen (feitelijk van de grondprijs) af.
martinvanderveen
Jarenlang een torenhoge huur betalen en dan proberen 20% bij elkaar te sparen. Verloren jaren en geld die je in je eigen huis had kunnen investeren. Wie zijn probleem zijn we hier aan het oplossen?
Martijn
martinvanderveenmartinvanderveen
MartijnIk vind dat de koper of huurder centraal moet staan in het woningmarktbeleid.
Maar weer lijkt het er op dat de belangen van de banken voor gaan!
jsmid
martinvanderveenboer breekt klomp
Martin
Huren was geen optie in 2007, er was geen vrijstaand huurhuis te krijgen in onze regio. Kopen te duur, althans in mijn ogen, gelukkig dachten de bank en de makelaar daar heel anders over. Die praten nu de woningen die ze in 2007 -2008 verkocht hebben aan o.a. mij net zo hard weer naar het nivo van 1995. Ze worden er nog voor betaald ook. De jeugd die deze woningen hebben gekocht? Daar maken we gewoon zwarte schapen van, hadden ze maar beter op hun centjes moeten letten! Wie koopt er nou ook een huis op het hoogtepunt van de markt!!
Molotov
jsmid
MolotovStel dat 17.500 huishouden in de problemen komen en er een gemiddelde restschuld dreigt van circa 40.000 euro. Dan is de pot leeg !
Wat heeft het voor zin om starters en jongeren op te zadelen met een restschuld als zij een veel kariger pensioen hebben?
http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/column/hans-de-geus/gun-ook-starters-hun-restschuld
Kortom, de NHG is een staatsgeleid hedgefund en meer ook niet !
Larry Fox
RASTRO JACK
Heeft u een dringende lening? Heeft u behoefte aan een lening om je rekeningen te betalen? Heeft u nodig hebt om uw schulden duidelijk? Heeft u een lening om te beginnen met uw nieuwe bedrijf nodig? Heeft u een lening aan uw bestaande activiteiten uit te breiden nodig? RJ FINANCIELE STEUN is het aanbieden, zakelijke en persoonlijke leningen aan particulieren, bedrijven en samen te werken lichamen die behoefte hebben aan leningen. Wij bieden leningen tegen 2% rente.
De service die wij bieden is snel en stress. Als u geïnteresseerd bent in het verkrijgen van een lening contact met ons op via e-mail: rjfinancialaid@gmail.com met de benodigde informatie hieronder vermelde
Naam: .... Land: ... Leeftijd: .... Leningen .... Lening Duur: ... Contact nummer: ...
Groeten.
Mario Slavi
renatoslavi@gmail.com