Goede doelen elf miljardairs rijker

2 Connecties

Elf miljardairs gaan in navolging van Warren Buffett, Bill Gates en 78 andere superrijken de helft van hun vermogen schenken aan goede doelen via de club Giving Pledge. Maar er klinkt ook kritiek op deze vrijgevigheid.

Bill Gates en Warren Buffett hebben elf nieuwe miljardairs ervan kunnen overtuigen om de helft van hun fortuin weg te schenken aan goede doelen liefdadigheid. Dankzij de lobby van de twee rijkste Amerikanen ter wereld, telt Giving Pledge nu in totaal 92 leden. Dat meldt  The Wall Street Journal.


In 2010 werd de club 'Giving Pledge' opgericht om superrijken ervan te overtuigen om meer geld weg te schenken aan charitatieve doelen. Drijvende krachten achter Giving Pledge zijn Gates en Buffett. Het duo probeert collega-miljardairs ervan te overtuigen dat ze de helft van hun vermogen ten goede moeten laten komen van liefdadigheidsprojecten.

 

Voor Gates en Buffett stemt hun lobby ook al tot tevredenheid als ze miljardairs laten nadenken over wat ze met hun riante vermogen betekenen voor de samenleving. In 2011 stond de charitatieve teller in de VS op 298 miljard dollar.

 

Nieuwe aanwas

Tot de nieuwe aanwas van Giving Pledge behoren onder meer twee miljardairs uit de private equity-sector: de Indiaas-Amerikaanse ICT-magnaat Romesh Wadhwani, baas van de Symphony Technology Group en 's werelds rijkste kabelboer Jonathan Nelson, oprichter van Providence Equity Partners. Forbes schat het totale vermogen van Wadhani op 2 miljard dollar. Nelson wordt een half miljard lager ingeschaald door het Amerikaanse zakenblad.


Anno 2012 mag Super Pledge dan 92 vrijgevige superrijken tellen, concrete wapenfeiten zijn er nog niet te melden. Niettemin verwacht Gates dat van de donorenclub een olievlek-werking uitgaat. Hoe groter het aantal ruimhartige Super-pledge-deelnemers, des te meer vaart de wereld er wel bij.


Scepsis

Bij sommige miljardairs overheerst dan ook scepsis. 'Het is een geweldig initiatief', zo tekent The Wall Street Journal op uit de mond van Salesforce.com-oprichter Marc Benioff. 'Maar het bestaat nu al twee jaar. Waar zijn de grote projecten?" Benioff heeft 100 miljoen dollar geschonken aan een kinderziekenhuis, zonder lid te zijn van Giving Pledge.

 

Miljardair Peter Krämer plaatst ook de nodige kanttekeningen in de Amerikaanse zakenkrant. Volgens de Duitse scheepstycoon - die onder meer donateur is van Unicef -  zou de wereld er meer mee geholpen zijn als de superrijken in eerste instantie meer belastingen zouden gaan betalen in plaats van geld te schenken aan goede doelen. Op die manier zou de bevolking kunnen beslissen wat er met dit geld moet gebeuren, stelt Krämer, die te boek staat als een maatschappelijk en sociaal geëngageerd ondernemer. 'Enkele rijke mannen zouden niet mogen bepalen welk goede doel vele miljarden dollars mag krijgen.'De Duitse miljardair Peter Krämer is vóór een speciale  'superrijkentax'

 


(L)