
Econoom Bas Jacobs maakt zich zorgen over de peilingen waarin kiezers massaal wegvluchten uit het politieke midden. De oorzaak is volgens hem evident: het krampachtig vasthouden van Rutte en co. aan de begrotingsregels.
Ik schrik de laatste weken toch van de peilingen van Maurice de Hond. Deze week zien we dat de PVV, SP en Ouderenpartij samen 68 zetels halen, bijna een meerderheid. De partijen die Nederland in de naoorlogse periode altijd regeerden, CDA, PvdA en VVD halen samen 45 zetels. VVD en PvdA, nu 79 zetels in de kamer, staan in de peilingen 50 (!) zetels lager en hebben virtueel nog maar 29 zetels over: de VVD verliest 22 en de PvdA 28 zetels.
Hoewel dit natuurlijk maar peilingen zijn, vind ik de situatie toch verontrustend. De ineenstorting van het midden en de vlucht naar de flanken heeft denk ik vooral te maken met de beroerde economische prestaties van Nederland. En die zijn hoofdzakelijk van Haagsche makelij. Daar dragen de traditionele middenpartijen de politieke verantwoordelijkheid voor.
Hoewel regering Rutte-2 een aantal belangrijke hervormingen voor de lange termijn doorvoert, heeft ze nog steeds geen coherent beleid voor de korte-termijn. Het huidige beleid versterkt – met begrotingspakket na begrotingspakket – alleen maar de vraaguitval en frustreert daarmee het balansherstel bij huishoudens met hypotheken, banken en pensioenfondsen. Daar waar de echte problemen in de Nederlandse economie zitten.
4 Bijdragen
Emmef
De media vertikken het in ieder geval goede vragen te stellen of het onderwerp ter sprake te brengen.
Ik maak me ook zorgen.
DezelfdeBeta
Roland Horvath
1/ De overheid kan in tegenstelling tot de 3% norm van de EU geleend geld uitdelen of
2/ de bedrijfslasten verhogen: Lasten=lonen- sociale-
bijdragen- belastingen bv vennootschapsbelasting- BTW.
2/ Algemeen: Alle ondernemingen in NL en in de EU moeten meer geld geven/ uitdelen aan hun toekomstige klanten om meer geld te kunnen ontvangen bij hun verkopen. Er is een financiële geen materiële kwestie/groei nodig: De bedrijfslasten zijn de oplossing vd crisis. De overheid en de consumenten moeten meer geld krijgen gefinancierd door meer -niet minder- bedrijfslasten in de hele EU -geen lastenverzwaring voor de burger- oa ter financiering vd Sociale zekerheid: Een grotere koopkracht door hogere lonen- pensioenen- uitkeringen gefinancierd door hogere in de prijs vh eindproduct verrekenbare lasten in de productie. Via een groter overheidsbeslag meer geld in de geldkringloop van ondernemingen naar consumenten en terug. En de crisis is voorbij. Door jarenlange 24/7 propaganda, indoctrinatie van de meeste media zien velen dat anders.
En er is niet meer - maar minder vrijhandel nodig. Invoerrechten op
goederen uit landen zonder Sociale Zekerheid of milieuwetgeving zijn nodig en niet schadelijk voor NL/EU.
boer-breekt-klomp
Ik denk dat Marcel de Hond's peilingen dit keer ook echt materialiseren. Europa polariseert: langs de bovenklasse van deficithawks en financeel alchemisten die van de bail outs leven en de onderklasse die van de wind moet leven. Samson heeft vorige verkiezingen de middenklasse strategisch laten stemmen. Die mensen rekenen hem straks hard af en worden alsnog SP lid. en terecht. Hetzelfde geldt voor Rutte gematigde vvd-ers kunnen overal naartoe. Naar de rechtse neoliberale Pechtold die tussen Rutte en wilders in kruipt. Of naar Wilders zelf, als je het echt niet meer kan nadenken en slechts je eigen boosheid hebt. Buma doet niet terzake, zijn achterban is allang weg. Met of zonder nieuw verhaal: als er 1 partij is die zou moeten weten wat de Heer gezegd heeft over de farizeeers en geldwisselaars is het deze partij.