
Wie betaalt? En wie bepaalt? FTM zoekt uit hoe de politieke worst écht gedraaid wordt. Lees meer
Leven we in een lobbycratie of is lobbyen een wezenlijk element van een gezonde democratie? Zeker is dat de lobbywereld wordt gezien als een zeer invloedrijke factor in ons politiek bestel, maar beschrijvingen van die wereld komen doorgaans niet verder dan het woord ‘schimmig’. Follow the Money wil daar verandering in brengen en duikt de lobbywereld in om te zien hoe de worst écht gedraaid wordt.
Politiek legde de rode loper uit voor speculatie op energie- en voedselprijzen
Nieuw voedingsbeleid VWS spekt nog steeds de industrie
Boerenlobby gebruikt oorlog in Oekraïne om pesticideregels af te zwakken
Als het aan de politiek ligt, zuipen we lekker door
Multinationals trekken aan het langste eind in gevecht om bronbelasting
VVD-handelsminister hielp bedrijfslobby tegen aanpak kinderarbeid en milieuschade
Kabinet moet suikerlobby op de knieën dwingen
Amerikaanse lobby torpedeerde invoering hogere belasting voor multinationals
Dagboek van een corporate lobbyist: zo meng je je in fiscaal beleid
Amerikaanse lobbyclub gebruikt Amsterdams lijntje om landelijke politiek te beïnvloeden
Samen met journalisten uit heel Europa controleren we de macht in Brussel. Lees meer
Steeds meer ingrijpende besluiten worden op Europees niveau genomen. Maar zolang burgers niet weten wat er gaande is in Brussel, kunnen politici er verborgen agenda’s op nahouden en hebben lobbyisten vrij spel. Om hier verandering in te brengen lanceert Follow the Money ‘Bureau Brussel’. Drie EU-specialisten controleren in samenwerking met collega’s uit heel Europa structureel de macht.
Klimaatminister Jetten vertraagt EU-plannen om versneld van Russisch gas af te gaan
Politiek legde de rode loper uit voor speculatie op energie- en voedselprijzen
Europarlementariërs willen meer transparantie over onkostenvergoedingen, maar doen daar zelf amper aan mee
Nederlands toezicht op EU-visserijgeld was een puinhoop; kritische rapporten bleven in de la
Orbán dolt Brussel en sluist miljoenen belastinggeld naar zijn favoriete voetbalclubs
EU-journalist Jan Werts: ‘Ik vraag me al vijftig jaar af: wie is de baas in Europa?’
Tweederde minder Russisch gas in 9 maanden tijd: hoe dan?
Boerenlobby gebruikt oorlog in Oekraïne om pesticideregels af te zwakken
Zelfs de ‘nuttige idioten’ in het Europees Parlement trekken hun handen af van Poetin
Waarom Europa niet van haar Russische gasverslaving af kwam
Jorge Domecq sprak als chef van het Europese Defensieagentschap in juli 2019 nog met de Portugese minister van Defensie. Ruim een jaar later werd hij lobbyist van Airbus. © EPA/MARIO CRUZ
Goedkeuring lobbybaan van ex-defensiechef was fout, oordeelt Europese Ombudsman
Het Europees Defensieagentschap had zijn voormalige directeur moeten verbieden een lobbyfunctie aan te nemen bij defensiebedrijf Airbus, concludeert de Europese Ombudsman na onderzoek. Dat het agentschap de man toch toestemming gaf, getuigt volgens de Ombudsman van ‘wanbeheer’.
Een boete opleggen of veranderingen eisen, dat kan de Europese Ombudsman niet. Maar de kwalificatie ‘wanbeheer’ is een serieuze smet op het blazoen van het Europees Defensieagentschap (EDA), een publiek EU-orgaan dat sinds 2004 Europese samenwerking op het gebied van defensie moet bevorderen.
Het Defensieagentschap gaf voormalig directeur Jorge Domecq in september 2020, onder voorwaarden, toestemming voor een nieuwe baan als lobbyist bij de defensietak van vliegtuigbouwer Airbus – terwijl het wist dat Domecq de eigen regels omtrent belangenverstrengeling had overtreden door die functie al op zich te nemen voordat hij de goedkeuring binnen had.
Het EDA wist dat Domecq de eigen regels had overtreden door zijn nieuwe functie op zich te nemen voordat hij goedkeuring had
De Europese Ombudsman, geleid door de Ierse Emily O’Reilly, stelde vast dat het Defensieagentschap het risico op belangenconflicten te laag had ingeschat. ‘Airbus is een van de grootste spelers in de Europese defensie-industrie en heeft als zodanig een belang in de activiteiten van het EDA,’ schrijft ze in haar eindverslag, dat vorige week donderdag werd gepubliceerd.
Airbus is bovendien ontvanger van EU-subsidies en Europese defensiecontracten. Dat de oud-chef van een publiek defensieagentschap zeven maanden na zijn vertrek lobbyist werd bij een defensiebedrijf als Airbus roept dus vragen op.
‘Het publiek moet erop kunnen vertrouwen dat de overheid het algemeen belang dient en niet het particuliere of persoonlijke belang,’ zegt de Ombudsman. ‘Het feit dat een hoge ambtenaar kort na het verlaten van een overheidsdienst naar de private sector overstapt, kan tot publieke onrust leiden, zoals in dit geval ook gebeurde.’
De Spanjaard Jorge Domecq gaf tot 1 februari 2020 ambtelijk leiding aan het Europese Defensieagentschap. Op 1 september van dat jaar begon hij een nieuwe baan bij Airbus – feitelijk gezien in twee nieuwe functies: hoofd public affairs voor Airbus Spanje en strategisch adviseur voor Airbus Defence and Space.
Zijn overstap werd niet groots aangekondigd. Slechts enkele Spaanstalige lokale media en defensienieuwssites vermeldden zijn nieuwe functie als een 'personeelsberichtje'.
Pas toen Follow the Money erover begon te schrijven in de context van het fenomeen van de ‘draaideur’ tussen publieke en private functies, werd het nieuws breder in Europa bekend.
Het eerste artikel verscheen in oktober 2020, waarin Follow the Money melding maakt van Domecqs nieuwe baan en van de goedkeuring van het Europees Defensieagentschap. Het EDA verzweeg toen nog dat Domecq de vereiste toestemming niet had afgewacht.
Twee maanden later onthulde Follow the Money – na een officieel verzoek bij het Europees Defensieagentschap om toegang tot documenten – dat Domecq zijn voormalig werkgever weliswaar op tijd goedkeuring had gevraagd om bij Airbus te gaan werken, maar dat hij daar al aan de slag was gegaan voordat die toestemming was verleend. Dit artikel verscheen ook in het Engels.
De onthullingen brachten de zaak onder de aandacht van de Europese Ombudsman, die in februari 2021 besloot op eigen initiatief (dus niet op basis van een klacht) een onderzoek in te stellen.
Om te toetsen of er sprake was van belangenverstrengeling is het van belang te weten wanneer Domecq op een vacature bij Airbus reageerde. Stond hij toen nog aan het hoofd van het EDA?
Airbus heeft Follow the Money nooit willen vertellen wanneer de gesprekken met Domecq zijn begonnen. Ook de Ombudsman is er niet achter gekomen.
In een brief waarin het Defensieagentschap vragen van de Ombudsman beantwoordt, schrijft het niet weten wanneer Domecq in contact trad met Airbus over een nieuwe baan. Sterker: het EDA vindt dat er geen enkele reden is om die informatie te achterhalen.
Volgens de Ombudsman mag je dat wel verwachten van een overheidsinstantie die een ‘gevoelige draaideurzaak’ van haar voormalige hoogste medewerker onderzoekt. ‘Het feit dat het EDA deze informatie niet heeft willen verkrijgen, is een tekortkoming die erop wijst dat het EDA de zaak niet met de vereiste grondigheid heeft onderzocht.’
Airbus heeft nooit willen vertellen wanneer de gesprekken met Domecq zijn begonnen, ook de Ombudsman is er niet achter gekomen
Tijdens haar onderzoek heeft de Ombudsman aan het EDA voorgesteld om alsnog bij Domecq na te gaan wanneer hij voor het eerst wist van een mogelijke baan bij Airbus. Die suggestie heeft het EDA naast zich neergelegd. Waarom, wil het agentschap tegenover Follow the Money niet zeggen.
Sowieso wil het EDA geen inhoudelijk commentaar geven. Het agentschap bevestigt alleen dat het de conclusies en aanbevelingen van de Europese Ombudsman heeft ontvangen. ‘We zullen de Ombudsman uiterlijk op 15 oktober 2021 een gedetailleerd antwoord geven op hun conclusies en aanbevelingen, zoals gevraagd door de Ombudsman.’
Oncontroleerbare voorwaarden
Het EDA gaf Domecq op 7 september 2020 toestemming om bij Airbus aan de slag te gaan, maar onder voorwaarden. Hij mocht tot 31 januari 2021 geen EDA-werknemers belobbyen over zaken waar hij als EDA-directeur verantwoordelijk voor was.
Voorts mag Domecq – tot 31 januari 2022 – niet met werknemers van het Airbus-kantoor in Brussel overleggen over zaken die het EDA aangaan. Wanneer het binnen het Airbus-concern gaat over EDA-onderwerpen moet Domecq zich aan de gesprekken onttrekken – eveneens tot aan 31 januari 2022.
De Ombudsman noemt het inconsistent dat de voorwaarde voor het belobbyen van EDA-werknemers een jaar korter van kracht was dan de andere twee voorwaarden. Daarbij had de ban breder geformuleerd moeten worden, zodat het Domecq ook verboden zou zijn geweest om werknemers van andere EU-instellingen als de Commissie en de Raad van de EU te belobbyen.
Over de andere twee voorwaarden oordeelt de Ombudsman dat ze niet te controleren en niet te handhaven waren. Het EDA lijkt die conclusie ook zelf te hebben getrokken, getuige hun reactie op een vraag van O’Reilly. Het agentschap schreef aan de Ombudsman dat het ‘noch de middelen noch de bevoegdheid heeft om een systematische monitoring van de voorwaarden uit te voeren’.
Draaideur
De Ombudsman doet vaker onderzoek naar (de schijn van) belangenverstrengeling bij hoge EU-ambtenaren die door de ‘draaideur’ van een publieke naar een private functie gaan. Het grootste gevaar is dat zo iemand in zijn overheidsfunctie een beslissing neemt die niet in het algemeen belang is, maar in het belang van zijn toekomstige private werkgever.
Om dat gevaar te verminderen en om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen, hanteren alle EU-instellingen gedragsregels en ‘afkoelperiodes’, maar het komt nauwelijks voor dat verzoeken om toestemming voor een nieuwe functie worden afgewezen.
Vorig jaar speelde er een vergelijkbare draaideurzaak bij de Europese Bankenautoriteit (EBA), die toezicht houdt op de financiële sector. Adam Farkas, het hoofd van de bankenwaakhond, verruilde zijn functie voor een baan bij AFME, de Europese lobbyclub van de financiële sector. De Ombudsman concludeerde na onderzoek dat de Bankenautoriteit deze carrièreswitch had kunnen en moeten verbieden.
Sinds februari doet de Ombudsman ook onderzoek naar de Europese Commissie, die eveneens regels hanteert voor oud-ambtenaren die in de private sector willen werken: twee jaar na vertrek bij de Commissie moeten oud-werknemers toestemming vragen voordat ze bij een commercieel bedrijf gaan werken dat actief is in een sector waarop ze bij de Commissie invloed hadden.
De Ombudsman concludeerde dat de Bankenautoriteit de carrièreswitch van Farkas had kunnen en moeten verbieden
Volgens onderzoek van de non-profitorganisatie Corporate Europe Observatory weigerde de Commissie in 2019 slechts drie keer toestemming te verlenen aan een overstap vanwege het risico op belangenverstrengeling – 363 verzoeken werden dat jaar goedgekeurd.
‘De EU-instellingen hébben de bevoegdheid om te voorkomen dat iemand naar een nieuwe functie gaat als ze constateren dat er een potentieel belangenconflict is,’ zei Emily O’Reilly in een persconferentie in mei.
Maar kennelijk zien noch ambtenaren die lobbyist worden, noch hun oud-collega’s die voor zo’n overstap toestemming moeten geven, dat er voor de Europese Unie imagoschade kleeft aan het draaideurfenomeen.
O’Reilly: ‘Ik denk dat er nog steeds geen sterk bewustzijn is waarom dit een probleem is. Als ze niet worden tegengehouden door hun oud-werkgever, zal deze praktijk voortduren.’
11 Bijdragen
ben wellerdieck 4
Wat klinkt dat toch mooi…!
Walter Boer 3
Ge van Soest
PAM Le Nez 4
Een Europese Ombudsman
EBA = Europese Bankenautoriteit
CEO = Corporate European Observatory
Het moet elkaar allemaal controleren, maar eigenlijk is het één poppenkast. Allemaal opgetuigde instituten, die veel geld kosten en niet meer zijn dan baantjescarrousels en nepotisme-podia. Allemaal met goeddunken (lees: bijdragen) van de EU (lees; EC).
Niek Jansen 9
PAM Le NezLees hier het hele CEO verhaal over dit Airbus-EDA schandaal:
https://corporateeurope.org/en/2021/05/eu-defence-agency-under-pressure-change-rules-after-airbus-revolving-doors-scandal
Daarin is o.a. te lezen dat de relatie tussen de EU en Airbus al heel lang erg innig is voordat er van enige draaideur sprake is en dat moet ook aan de orde gesteld worden;
Ik citeer:
" In spite of this dubious record, the company is intrinsically linked with both European governments and the EU itself. It is, for instance, the biggest corporate recipient of EU security funding. Spanning contracts between 2009 and 2023, the Airbus group has been involved in 50 EU funded projects, raking in over €37 million. Sidenote Airbus also has direct financial links with the European Defence Agency. In May 2020, for instance, the EDA renewed its framework contract with Airbus to provide satellite communications, an ongoing contract since 2012 that, “is estimated to be worth tens of millions of euros” according to Airbus".
En verder lezend blijkt er veel meer aan de hand te zijn met Airbus vanwege zijn betrokkenheid bij corruptieschandalen, zijn verboden wapenverkoop aan landen die in oorlog zijn en m.n. Saoedie Arabië dat al 6 jaar het armste land van de wereld bombardeert nl.Yemen, waar trouwens het VK en de VS 'dapper' aan meedoen.
zie vervolg:
Peter Teffer 3
PAM Le NezElmar Otter 5
Peter TefferAls dat niet lukt, dan kun je je als reageerder afvragen wat je reactie bijdraagt aan de discussie.
Niek Jansen 9
En dan, wat actueel is gezien de discussie binnen de EU over het gewelddadig optreden van Frontex aan de Europese grenzen, lobbyt Airbus actief tbv de verkoop van militaire uitrusting en bewapening voor grensbewaking, waarin Airbus marktleider is.
En met zo'n club doet de EU al jaren actief en uitgebreid zaken.
Mij lijkt het draaideurverhaal van Peter Teffer en de Ombudsvrouw slechts een detail te zijn en een logisch overigens afkeurenswaardig gevolg van wat er allemaal al aan is vooraf gegaan.
Nederland doet trouwens ook mee aan het zaken doen met wapenindustrieën, die actief zijn in conflictgebieden en schuldig zijn aan oorlogsmisdaden, schending van internationaal recht en mensenrechten zoals uitgebreid is te lezen in het volgende artikel over het Israëlisch wapenbedrijf Elbit Systems:
https://rightsforum.org/nieuws/ministerie-promoot-israelisch-bedrijf-dat-betrokken-is-bij-oorlogsmisdaden/
Cynisch worden door Elbit wapensystemen geadverteerd en aanbevolen met als keurmerk: 'getest op Palestijnen'.
John Michael Brummer 2
Peter Teffer 3
John Michael BrummerNiek Jansen 9
John Michael BrummerVan de 26 EU commissarisen maakte er 9 veelvuldig gebruik van draaideuren na 2014, waar ook de Nederlandse Neelie Kroes en de Vlaamse Karel de Gucht een beruchte reputatie mee hebben opgebouwd.
Overgens stapt Barroso na zijn ontslag over naar 21 andere banen naast die van Goldman Sacks.