Gokken met de Consumentenbond

3 Connecties

Relaties

Consumentenbond Aandelenmarkt

Werkvelden

Beleggen

De Consumentenbond raadt burgers af om te gaan beleggen, omdat dat totaal fout kan gaan. Jan Dwarshuis vraagt zich af waar de bond deze wijsheid vandaan haalt. Uitgerekend nu is er namelijk veel waarde te halen op de aandelenmarkten.

Door de extreem lage rente worden spaarders min of meer gedwongen om zich te begeven op de aandelenmarkten. In Nederland hebben de burgers ook nog eens te maken met vermogensrendementsheffing, hetgeen in het huidige tijdsgewricht een krankzinnige belasting is. Gelukkig denken de Zwitsers op dit punt anders. De Nederlandse Consumentenbond koppelt beleggen echter aan gokken; waar haalt hij deze wijsheid vandaan?

Glad ijs

‘Het kan totaal fout gaan en niets opleveren’, waarschuwt Sandra de Jong van de Consumentenbond. In mijn ogen begeeft de Consumentenbond zich op glad ijs. Immers, sinds wanneer heeft de Consumentenbond verstand van beleggen in aandelen? Daarnaast jaagt de Consumentenbond veel potentiële beleggers de stuipen op het lijf zonder dit goed te onderbouwen.

Veel waarde

Uitgerekend na de recente koersdalingen is er relatief veel waarde te vinden op de aandelenbeurs. Ik ken verschillende beursgenoteerde bedrijven die op dit moment circa 50 procent onder hun reële waarde noteren. Wanneer een belegger dit type aandelen koopt zonder gebruik te maken van bevoorschotting is de kans op een permanent vermogensverlies praktisch nul. Dit is de kern van value investing. Daarnaast kan aandelenbezit afgeschermd worden tegen koersverlies middels derivaten.

Rijke families

Mocht de potentiële belegger van dit alles geen kaas gegeten hebben, dan zijn er in Nederland, maar ook elders in Europa, meer dan uitstekende vermogensbeheerders te vinden die u hierin begeleiding kunnen bieden. Verder roep ik in herinnering dat de rijkste families ter wereld hun bezit in aandelen aanhouden. Sommige lappen de wetten van spreiding zelfs aan hun laars omdat ze precies weten waar ze mee bezig zijn. De familie Heineken in Nederland is daarvan een aardig voorbeeld. In Duitsland verkopen Suzanne Klatten en Stephan Quandt geen aandeel BMW, ook niet nu hun aandelenpakket fors in waarde gedaald is na het gesjoemel van VW met zijn dieselmotoren.
het Noorse staatsfonds – de grootste compounding machine ter wereld – koopt as we speak agressief aandelen BMW op
Sterker nog: het Noorse staatsfonds – de grootste compounding machine ter wereld – koopt as we speak agressief aandelen BMW op. Denkt u dat dit uiterst succesvolle staatsfonds wakker ligt van aanbeveling van de Nederlandse Consumentenbond?

Begin nu

De Consumentenbond doet er verstandig aan geen advies te geven over zaken waar ze geen flauw benul van heeft. Het keuren van wasmachines, haardrogers en nietmachines lijkt mij beter binnen zijn competentie passen. Daarnaast raad ik potentiële beleggers aan om per direct te beginnen met de opbouw van een prachtige aandelenportefeuille, al dan niet onder begeleiding van een geregistreerde vermogensbeheerder. Dit is een beter idee dan u tot over uw oren in de schuld te steken voor een huis waarvan u de next buyer niet kunt benoemen. Wat rest is het advies van uiterst wijs en legendarisch belegger Charlie Munger: ‘Just sit on your ass and wait.’ Rest mij u een goed weekend te wensen.
  [Reactie Consumentenbond-woordvoerder Sandra de Jong over haar uitspraak ‘Het kan totaal fout gaan en niets opleveren’] 'Dat is absoluut niet door mij gezegd. Ik heb namens de Consumentenbond de journalist [van de Telegraaf, red.] laten weten welke mogelijkheden er zijn om nu het meeste uit je spaargeld te halen. Beleggen is daar zeker een van de mogelijkheden in waarbij de ‘bekende’ kanttekening is gemaakt dat consumenten die zich daarin willen begeven zich ook bewust moeten zijn van de mogelijke risico’s. Niets meer en niets minder.'  

Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij een positie in BMW en heeft hij geen positie in andere bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.