Goldman Sachs-klokkenluider is zelf een "muppet"

2 Connecties

Relaties

Greg Smith

Organisaties

Goldman Sachs
0 Bijdragen

Een veelbelovende Wall Street-klokkenluider is door het ijs gezakt. De aanklacht van voormalig Goldman Sachs-bankier Greg Smith blijkt een sof, tot grote opluchting van zijn voormalig werkgever.

Met klokkenluiders loopt het meestal slecht af, zeker in Nederland. De klokkenluider van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs, Greg Smith (33), lijkt hetzelfde lot beschoren. Zijn vandaag gepubliceerde boek Why I left Goldman Sachs krijgt een heel magere ontvangst, onder meer hier en hier.  

 

Critici zeggen dat het boek nauwelijks onthullingen bevat,  en meer een bevestiging is van wat we al weten van de opmerkelijke cultuur van Goldman Sachs, waarin het klantbelang zacht gezegd niet altijd voorop staat. Bovendien zou het ontbreken aan concrete voorbeelden van de manier hoe de bank met die klanten omgaat.   

  

In een interview van Smith met televisieprogramma 60 minutes gisteravond is maar één ding echt blijven hangen: dat Goldman dol was (of is) op domme (“unsophisticated”) klanten, die kon je namelijk troep (“most sophisticated products”) verkopen voor hele dikke fees. Klanten als een leuk Nederlands pensioenfonds bijvoorbeeld.

 

Goldman trekt vol ten aanval

Het is de vraag hoeveel impact de beschuldigingen hebben, nu er zelfs openlijk wordt getwijfeld over de geloofwaardigheid van de auteur. Daaraan heeft bijgedragen dat Goldman Sachs de afgelopen weken alle registers heeft opengetrokken om deze jonge bankier te beschadigen. Niet zo gek overigens: Smith’s geruchtmakend opinieartikel in de New York Times, waarmee hij afscheid nam van de bank, leidde tot een hernieuwde discussie over een bank die zijn klanten “muppets” zou noemen – heel schadelijk.    

 

In de frontale - en voor Goldman ongekende - aanval heeft de bank zelfs interne documenten gelekt, waaruit blijkt dat slechts een paar weken voor zijn ontslag zijn verzoek om een promotie en opslag werd geweigerd. Met andere woorden: dit boek is het werk van een rancuneuze ex-werknemer, die een slaatje uit zijn ontslag wil slaan.

 

Dat laatste lukt aardig: naar verluidt heeft de ex-bankier voor zijn boek een voorschot van 1,5 miljoen dollar gehad. En daarnaast is al die aandacht die Goldman op hem vestigt waarschijnlijk ook nog eens goed voor zijn boekverkoop.

 

Amerikaanse bank is opgelucht

Goldman is blij dat het boek geen dynamiet bevat. Een woordvoerder liet aan de New York Times weten dat de financiële grootmacht  “opgelucht” is dat er geen echt “schadelijke” dingen instaan. Dat is een begrijpelijk maar wel opmerkelijke reactie, want het suggereert dat er wel degelijk onoorbare praktijken zijn binnen de bank.

 

Het is voor Smith te hopen dat hij veel geld verdiend met zijn boek, een baan bij een bank zit er voorlopig niet meer in.

 

Kijk hier het interview met Smith op 60 Minutes:  

 

Bron: CBS