Goldman Sachs verneukt zijn klanten al 143 jaar

5 Connecties

Onderwerpen

Greg Smith Cohan Klanten Verneuken

Organisaties

Goldman Sachs
0 Reacties

Greg Smith had zijn ogen in zijn zak zitten. De praktijken van Goldman Sachs begonnen al toen de bank het levenslicht zag.

"Greg Smith doesn't know the half of it"

Met deze zin opent William D. Cohan, Bill voor vrienden, zijn artikel over de uitgebreide staat van dienst die Goldman Sachs heeft bij het verneuken van zijn klanten. Voormalig Goldman Sachs-bankier Smith baarde afgelopen week internationaal opzien door in de New York Times vol uit de school te klappen over de investeringsbank waar hij twaalf jaar werkte.

"I can honestly say that the environment now is as toxic and destructive as I have ever seen it," schreef Smith. "To put the problem in the simplest terms, the interests of the client continue to be sidelined in the way the firm operates and thinks about making money."

 

Since 1869
Smith was in het begin enthousiast over zijn werkgever, maar zag de mentaliteit na verloop van tijd veranderen. Volgens Cohan heeft Smith zijn ogen in de eerste jaren van zijn dienstbetrekking bij Goldman Sachs in zijn zak gehad; de praktijken van Goldman kennen namelijk een lange geschiedenis: sinds het moment dat de bank in 1869 het levenslicht zag.

'Goldman Sachs has been in and out of trouble throughout its 143 years — chiefly because it chose to put its own interests before those of its clients', schrijft Cohan. Als Smith ook maar een iets van zijn Stanford-kwaliteiten had aangewend om onderzoek te doen naar de geschiedenis van Goldman, dan had hij in de archieven van de SEC en van vele rechtbanken een shit load aan materiaal kunnen vinden dat de ware aard van Goldman bloot geeft. Volgens Cohan zijn er talloze voorbeelden waarbij Goldman zijn eigen belangen liet prevaleren boven die van zijn klanten. Cohan geeft er een aantal schrijnende voorbeelden van. Als Smith ze had gekend, had hij bij voorbaat moeten inzien dat hij bij Goldman, qua integer zakendoen, niet aan het juiste adres was.

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Redactie

Gevolgd door 335 leden