Gonggrijp verbaasd over actie VS

De Amerikanen jagen op de Twittergegevens van Rop Gonggrijp. Hij begrijpt niet waarom en beraadt zich op stappen.

De Amerikaanse justitie heeft in december bij Twitter een bevel neergelegd om de gegevens van enkele bij WikiLeaks betrokken personen over te dragen. Onder hen de Amsterdamse oerhacker, internetpionier en XS4ALL-oprichter Rop Gonggrijp, die vandaag via zijn blog laat weten vooral verbaasd te zijn.

“Wat heeft Twitter over mij? Mijn tweets, die publiek toegankelijk zijn, en de IP-adressen waarmee ik op Twitter heb gezeten. En ik gebruik Twitter helemaal niet veel.” Kortom, zo schrijft hij: “Wat Twitter over mij heeft is niet spectaculair.”

Gonggrijp denkt dat justitie in de VS “wild om zich heen slaat” in het onderzoek naar het door WikiLeaks vorig jaar gepubliceerde filmpje 'Collateral Murder', waarin Amerikaanse soldaten te zien zijn terwijl ze in Irak schieten op een Reuters-fotograaf en enkele burgers. Gonggrijp werkte in IJsland mee aan de productie van die video.

 

Volgens De Telegraaf zouden de VS achter Gonggrijp aan zitten omdat hij vorig jaar met een miljoen euro bij meerdere Nederlandse webhosting-bedrijven langsging met de vraag om de WikiLeaks-site veilig en betrouwbaar te gaan hosten. Volgens de Amerikanen is daarmee de link tussen Gonggrijp en WikiLeaks aangetoond. Ze hadden ook gewoon op 7 april 2010 naar Pauw & Witteman kunnen kijken, waar de hacker uitgebreid over zijn betrokkenheid sprak, maar dat terzijde.

 

'Serieuze zaak'


Twitter heeft de gegevens nog niet overgedragen. In plaats daarvan waarschuwde de netwerksite Gonggrijp en de andere vier personen van wie justitie de gegevens wil hebben, onder wie ook Julian Assange. Gonggrijp heeft tien dagen om het bevel aan te vechten.

“Wat nu te doen? Onderdeel zijn van een justitieel onderzoek, en zeker een onderzoek met zulke grote politieke druk erachter, is een serieuze zaak. Ik praat nu met mijn advocaten en overweeg mijn opties”, blogt Gonggrijp. Bellen zal hij daarbij gerust nog doen - dankzij zijn zelf ontwikkelde, niet-afluisterbare Cryptofoon.

Gonggrijp heeft ook nog een boodschap voor journalisten die - net als twee Telegraaf-verslaggevers dit weekend - proberen hem thuis aan de deur om commentaar te vragen. “Dat is de snelste weg naar een oneindige notering op mijn media blacklist”, aldus Gonggrijp, die in de Amsterdamse Watergraafsmeer toevallig precies woont tussen FTM-oprichters Eric Smit en Mark Koster.