De joker van Spyker

2 Connecties

Onderwerpen

Spyker

Organisaties

Saab AB

Columnist Jan Dwarshuis kan het niet laten te gniffelen om de eindeloze reeks jokers die Victor Muller uit zijn hoge hoed weet te toveren. Maar waar komen ze eigenlijk vandaan?

Vanuit Zürich bespied ik het aandeel Spyker zijdelings, net zoals Sabon/Brand Funding en Value8. Ik vind het leuk om te volgen en nog leuker is al dat  - onzinnige - proza te lezen dat de ruimte in wordt geslingerd over al deze ‘kansrijke’ aandelen, al dan niet geformuleerd door de issuers zelf. Facebook, maar dan in de polder. Eigenlijk betreft het alle drie bevlogen Nederlandse ondernemers die oh zo graag het succes naar zich toe willen trekken. Maar wat is dat toch lastig vandaag de dag.

 
Ieder weldenkend mens vraagt zich al jaren af hoe Victor Muller zijn hoofd boven water kan houden. De wildste geruchten doen daarbij de ronde. Hoe ik er ook naar kijk, ik bewonder het doorzettingsvermogen van Muller. De beste man geeft simpelweg nooit op. Even dacht hij weg te komen door het probleem Spyker in een razend tempo op te blazen met Saab, hetgeen jammerlijk is mislukt. Jammer voor Saab, jammer voor Müller en pijnlijk voor Pieter Heerema.  Muller zou te veel een dealmaker zijn.

Spyker zal overleven?
Misschien weet u het nog niet, maar Spyker zal gewoon moeiteloos overleven. Eerst heeft Muller vakkundig zijn belangen weggemoffeld via de geijkte paden op Curaçao. Of het de goede route is, laat ik maar even in het midden. Toeval of niet, gisteren werd bekend dat Spyker een converteerbare lening van GEM krijgt van 9,9 miljoen euro. De Nespresso kan weer even betaald worden op kantoor in Almere. GEM is - als u een beetje heeft opgelet - een oude bekende van Muller. Vaak duiken de heren op als Muller knijp zit. Zo ook nu weer.
 
Geslepen vakidioten zijn het, die mannen van GEM. Deze New York yankees weten verdomd goed hoe het beursspel in elkaar steekt. Oeverloos gelul over te lage beurskoersen leggen ze al snel naast zich neer. Het gaat om de techniek en dat beheersen de heren van GEM als geen ander. Het zit slim in elkaar en zonder dat u het door heeft goochelt GEM - als Boltini in zijn beste dagen - zich uit haar ogenschijnlijk benarde posities.
 
Grof en simpel gesteld kan GEM u - eigenlijk altijd - aan muntjes helpen indien u een beursgenoteerd vehikel heeft. En daarom kan Muller altijd de joker trekken. Dat klinkt de heren van Sabon en Value8 natuurlijk als muziek in de oren. Muller weet al een paar jaartjes dat leuren bij particulieren geen zoden aan de dijk zet en al snel een hoop geouwehoer met zich mee brengt. Hoe kleiner de investeerder, hoe groter het gezeik vaak is. Dan kan je maar beter te maken hebben met een paar spijkerharde profs uit de big apple.
 
Champy naar Zürich
?Kortom: ik sla Muller flink wat hoger aan op dit vlak dan de heren Ultee  en De Vries. Als ik over een poosje lees dat ook zij met GEM in zee zijn gegaan mag de champagne naar Zürich verzonden worden. Naar ik begrepen heb kom je niet eenvoudig binnen bij GEM, maar een beetje ondernemer maalt daar niet om. Zoals Winston Churchill het zo mooi zei: ‘A pessimist sees the difficulty in every opportunity; an optimist sees the opportunity in every difficulty’.
 
En of Muller het qua merk met Spyker gaat maken in de wereld? Ik hoop  het van ganser harte maar bedank voor de eer. Als ik op de Deutsche Autobahn het aan de stok krijg met een Spyker zal ik in stilte gniffelen. Overigens, er zijn op dit moment voldoende kansen  op Beursplein 5 die wat beter in te schatten zijn naar mijn overtuiging.
 
Rest mij u een goed weekend te wensen.
 
 
(Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management , waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 24 uur te doen.)
 
Jan Dwarshuis
Jan Dwarshuis
Als zelfstandig ondernemer is hij actief geweest in verschillende takken van sport. Tussentijds bleef hij op het terrein van...
Gevolgd door 35 leden