
Het lijkt erop dat de EU Google nog deze maand een nieuwe miljardenboete wil opleggen, ditmaal voor haar Android-beleid. En dat kan een grote impact hebben op onze digitale levens.
Google is vooral bekend van de zoekmachine, maar controleert ook de ontwikkeling van Android, het mobiele besturingssysteem. Hoewel Android in theorie open source is, bevoordeelt het Amerikaanse bedrijf haar eigen apps en diensten. Daarvoor zou de Europese Unie Google een miljardenboete geven. De exacte datum van de beslissing en de hoogte van de boete zijn nog niet bekend.
Een eventuele monsterboete kan een grote impact hebben. Android draait op ongeveer 80 procent van de smartphones ter wereld. Zou Google het platform echt moeten openstellen, dan kan dat onze digitale levens danig veranderen.
Monopolie bestrijden
‘Deze zaak doet denken aan de rechtszaak tegen Microsoft uit 2007,’ zegt Ben Caudron, technologiesocioloog en docent aan de Erasmushogeschool Brussel. Toen legde de Europese Unie een hoge boete op aan Microsoft omdat het bedrijf haar browser Internet Explorer bevoordeelde op haar besturingssystemen.
Android bekleedt een paradoxale positie
Eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager lijkt die oefening nu te herhalen voor Google. In 2007 slaagde de EU erin om de macht van Internet Explorer effectief te breken, en kregen nieuwe browsers zoals Firefox en Google Chrome een kans.
‘Deze nieuwe boete past in een harder EU-beleid voor techgiganten, en Eurocommissaris Vestager toont daarbij opnieuw haar tanden,’ zegt professor Tom Evens (UGent). Vorig jaar kreeg Google al een miljardenboete omdat het de eigen diensten zou bevoordelen op haar zoekmachine.
Android bekleedt een paradoxale positie. In tegenstelling tot Windows is het mobiele besturingssysteem open source. Niets verhindert andere actoren dus om niet-Google versies te maken.
Amazon deed dat bijvoorbeeld toen het de eigen Fire Phone uitbracht. Maar omdat Google tegen betaling overeenkomsten heeft met de grote smartphone-makers, blijven hun diensten op praktisch alle Android-telefoons standaard. Google-apps zijn vaak zelfs niet eens te verwijderen. Denk aan de app-store of de functionaliteit voor het toetsenbord, maar ook (het weinig gebruikte) sociale netwerk Google+ is niet te verwijderen van veel Android-smartphones.
Gebruikers en ontwikkelaars zitten vast in het ecosysteem van Google
‘Google heeft een soort monopolie,’ zegt Gaël Duval, een Franse IT’er die een open variant van Android ontwikkelde. ‘Het bedrijf bezit alle lagen van het ecosysteem, van de webdiensten en de advertenties tot het besturingssysteem van de smartphones. Gebruikers en ontwikkelaars zitten vast in dat ecosysteem. En Google gebruikt dit om de data van gebruikers massaal te verzamelen.’
Met die situatie is de Europese Commissie het niet eens. Wellicht nog deze maand zal duidelijk worden hoe hoog de boete voor Google zal zijn.
Tendens naar integratie
Caudron, Evens en Duval vinden de hangende uitspraak van de EU een goede zaak. ‘Ik steun de beslissing,’ zegt Evens. ‘Zeker als het de macht van een actor als Google wat kan breken.’
Volgens Frederik De Bosschere, strateeg bij app-ontwikkelingsbedrijf en digitale studio In The Pocket, ligt het toch complexer. Door haar versie van Android op te dringen zorgt Google immers ook voor meer gebruiksgemak door een betere integratie. ‘Apple is de norm voor zo’n gesloten systeem,’ vertelt De Bosschere. ‘Al hun apps en diensten sluiten naadloos op elkaar aan, en dat zorgt voor een grote verbetering in de gebruikservaring.’
Dat maakt het natuurlijk ook moeilijker om van dienst te wisselen, want al je data en integraties zitten in één ecosysteem.
Ik zie niet goed hoe je Google van Android zou kunnen 'unbundlen'.
Android is nog iets meer open dan Apple, maar allebei evolueren ze, volgens De Bosschere, verder in de richting van meer integratie ‘Ik zie niet goed hoe je Google van Android zou kunnen “unbundlen”. Het staat haaks op een tendens naar meer gebruiksgemak. Het zou ervoor zorgen dat we in Europa een soort budget-versie krijgen van hoe het kan.’
De Bosschere pleit voor andere maatregelen. Het makkelijker maken om data over te plaatsen, is daar een van. ‘Als ik vandaag stop met Apple Music te gebruiken en overstap naar Spotify moet ik mijn muziekcollectie helemaal opnieuw samenstellen. Als je ervoor zorgt dat gebruikers hun data terug in handen krijgen zou dat veel beter kunnen lopen.’
Echte verandering?
Of de EU-beslissing Android echt zal veranderen, is voorlopig verre van zeker. ‘Het is afwachten wat de concrete implementatie oplevert,’ zegt Evens. ‘De macht van Google over Android breken, is moeilijker dan wat er gebeurde met Microsoft en Internet Explorer. Android heeft veel meer om handen dan enkel een browser.’
Caudron ziet dan weer een kans voor hardware en telecombedrijven om in het gat te springen. ‘Dit kan in het voordeel spelen van de makers van smartphones. Zij zouden hun eigen apps kunnen ‘voorinstalleren’ op hun toestellen. Maar ik zie vooral een kans voor telecommunicatiebedrijven zoals Proximus om de ruimte te vullen.’
'We hebben behoefte aan een ethischer ecosysteem voor smartphones'
De Verenigde Staten zijn alvast niet blij met de hangende boetes van de Europese Commissie. Ze zien er een protectionistische zet in, bedoeld om Amerikaanse bedrijven af te straffen. De definitieve beslissing tegen Google zou bovendien uitgerekend deze week kunnen vallen, net nu de Amerikaanse president Donald Trump in Europa is voor een NAVO-top.
‘Ik denk niet dat de EU protectionistische motieven heeft,’ zegt Evens. ‘Anderzijds vraag ik me af of ze even fors zouden reageren mocht het om een Europees techbedrijf gaan.’
Intussen gaat de Fransman Gaël Duval voort met het ontwikkelen van zijn Android-versie. ‘Eelo zal zeker de vruchten plukken van deze rechtszaak,’ zegt hij. ‘We hebben nu al 20 ontwikkelaars die voltijds aan het project werken. We hebben behoefte aan een ethischer ecosysteem voor smartphones. Wat Linux deed in de jaren ’90 moeten wij nu doen voor mobiele besturingssystemen.’
28 Bijdragen
Marla Singer 7
De EU kan Google verplichten om alle Google specifieke apps te kunnen vervangen als de gebruiker dit wil. Overigens kan je iedere Android 'rooten' en naar eigen inzicht aanpassen. Wil je zo weinig mogelijk rommel op je smartphone dan zijn er alternatieve versies van Anroid zoals Lineage OS waarbij je zelf extreem veel zelf mag/moet bepalen. Dit is zelfs aan te raden voor oudere modellen waar de beveiligings-updates zijn gestopt omdat de fabrikant daar geen brood meer in ziet.
Wat de VS hoort te doen is het opdelen van de Alphabet group (waar Google onder valt) in verschillende onderdelen die dan zelfstandig verder moeten.
Omdat Google honderden miljoenen per jaar aan politieke steun biedt zal dat naar alle waarschijnlijkheid niet snel gebeuren. (Met Trump weet je het nooit.)
In Nederland zijn er proeven om een ID op je telefoon te hebben waarmee het grotendeels paspoort overbodig zou moeten worden. Als je dat combineert met een ecosysteem waarbij de verdeling Android/Ios is dan is het vragen om beveiligingslekken die misbruikt gaan worden om identiteitsfraude te plegen. Om nog maar eens aan te geven uw smartphone is technisch gezien niet genoeg beveiligd om mee te telebankieren (zowel ios als android) dus ook niet om als digitaal ID te gebruiken. Er is maar een onveilige app nodig die prive gegevens doorspeelt aan criminelen en uw privé gegevens staan op de tocht.
Fred Raaks 5
Marla SingerJe hebt overigens volkomen gelijk dat veel te dominante conglomeraten als Google en Amazon opgedeeld moeten worden.
Marla Singer 7
Fred RaaksPeter Zwitser 9
Als je data niet eigendom maakt van de gebruiker en open standaarden verplicht, zal er niets veranderen. En bedrijven moeten worden opgesplitst.
Inderdaad is de markt voor browsers op Windows opengebroken. En wat was het resultaat? Dat er nu 'n bijna-monopolie van Google Chrome is.
Omdat Google zoveel producten heeft en die vaak beter (of alleen) werken in Google Chrome 'moeten' mensen wel overstappen naar Chrome. Bovendien kan Google, door de hoeveelheid producten die ze hebben, overal hun browser aanbieden.
Opsplitsen én het meenemen van data mogelijk maken. Zonder dat is elke maatregel feitelijk nutteloos. Als Google 5 miljard moet betalen, maar ze verdienen 10 miljard, dan is de rekensom snel gemaakt.
Jasper de Keijzer 1
Het lijkt alsof de EU niet inziet wat de positieve gevolgen zijn van een platform met een vaste applicatie store. Moet de NS dan haar app in alle verschillende app stores gaan bijhouden, om maar wat te noemen. Omdat we nu slechts twee platformen hebben, Android en IOS, boeken we steeds meer vooruitgang op het digitale vlak omdat de kosten van ontwikkelen te overzien zijn. De reden dat Windows Phone het niet gered heeft is vanwege de kosten voor het ontwikkelen van een mobiele applicatie en het onderhoud ervan. Vroeger hadden we meerdere PC operating systemen, en gelukkig zijn we daar nu vanaf.
Ik ben daarom van mening dat deze boete niet terecht is en alleen maar tot digitale achteruitgang zal leiden.
Jan-Marten Spit 9
Jasper de KeijzerMz59 7
Jan-Marten SpitDe nationale overheden hebben de middelen en mensen niet om dat soort platforms te ontwikkelen. Nationaliseren?
Jan-Marten Spit 9
Mz59Bovendien zijn er meer sectoren waarin het eigenaarschap wel privaat is, maar er geen sprake is van een vrije markt.
Ik zou pleiten voor een mondiale open-source-achtige samenwerking tussen vrijwilligers, overheden en bedrijfsleven waar de technologie in handen is van niemand en iedereen, samen met het opdelen van bestaande conglomeraten om martkwerking te introduceren.
Peter Zwitser 9
Jan-Marten SpitVoor JavaScript bestaat iets soortgelijks: ECMA.
Dit werkt prima, want alleen door de open standaarden die deze clubs bijhouden, kan in principe élke site door élke browser worden bezocht. Vroeger was dat wel anders...
Voor documenten, afbeeldingen, e.d. bestaan soortgelijke organisaties, hoewel die gedeeltelijk vooral op geld uit zijn. Maar zelfs dan nog: een jpg-afbeelding is door iedereen te bekijken, ook al wordt daar geld aan verdiend door een commerciële club.
Jan-Marten Spit 9
Peter ZwitserMaar niet op -dit- gebied.
Punt is dat indien technologie maatschappelijk zo van belang is, marktwerking ontbreekt omdat een handvol partijen de 'markt' domineren, dat de samenleving er goed aan doet daar regie in te gaan voeren.
Waar ik op doelde is dat onze overheid geen of onvoldoende ICT regie voert. Ze beschouwd zichzelf vooral als klant.
Peter Zwitser 9
Jan-Marten SpitOok nog 'n hééééĺ goed betalende klant trouwens...
Peter Zwitser 9
Jasper de KeijzerAls er met open standaarden zou worden gewerkt, zou de NS z'n app slechts in één versie hoeven bij te houden. Net zoals 'n website in principe in élke browser werkt.
Dit soort grote bedrijven werkt innovatie juist gruwelijk tegen. Vrijwel elke nieuwe startup met leuke ideeën wordt onmiddellijk opgekocht door één van de vijf reuzen, en als ze dat niet willen, worden ze weggeconcurreerd. Dat werkt innovatie juist tegen.
Een andere bijwerking: omdat dit allemaal Amerikaanse bedrijven zijn, krijgen we gelijk wereldwijd de Amerikaanse waarden en normen bijgeleverd. De meest sadistische moorden, oorlogen en verkrachtingen, nazi-propaganda, allemaal geen probleem. Maar iets te veel huid en helemaal iets gruwelijks als een tepel leidt onmiddellijk tot censuur. Vrouwelijks tepels dan, mannentepels behagen de censor kennelijk wel.
Er zijn slechts enkele wereldwijde platforms voor websites: Amazon, Microsoft, Google. Die maakten het mogelijk om de herkomst van 'n website te verbergen, zodat je in dictaturen min of meer veilig 'n site kon bezoeken. Op verzoek van Rusland (in z'n strijd tegen Telegram) is dit onmogelijk gemaakt. Klanten waren belangrijker dan vrijheid, kennelijk.
Uit m'n hoofd, dus geen links voor onderbouwing: er was 'n wereldwijde organisatie voor sekswerkers, die bij 'n Amerikaans platform werd gehost. (Ook met bovenstaande truc voor de veiligheid van bezoekers in veel landen.) Die site kan dus niet meer worden bezocht op deze manier. Bovendien is in de VS 'n paar maanden geleden 'n wet tegen het propageren e.d. van sekswerk aangenomen, met draconische boetes. Om die reden willen Amerikaanse bedrijven die club hoe dan ook niet meer hosten. Wat mogelijk het eind van deze club betekent.
Aanpassing: opmerking dat de boete om manipulatie van zoekresultaten zou gaan weggehaald. Kletste uit m'n nek: dat was 'n andere zaak. Heb nou nekpijn, want kletsen uit je nek is ongezond.
Marla Singer 7
Peter ZwitserWat wel relatief makkelijk kan is dat de app bouwers een mogelijkheid moeten hebben om hun gegevens van apps van platform A naar platform B over te kunnen zetten zodat je makkelijk van platform kan wisselen.
Maar daar hebben de platform bouwers absoluut geen animo voor. Dat zou betekenen dat je het je concurrentie alleen maar makkelijker maakt. Die zullen zelfs moord en brand schreeuwen als de EU dat zou willen afdwingen. Oftewel de kans dat dat gebeurd is minimaal.
In het begin was Android veel meer open dan het nu is maar daar is men van terug gekomen omdat de vrijheid ook leidde tot onveilige situaties door voornamelijk naïviteit van de gebruikers. Dat is ook de reden waarom Apple vanaf het begin zo streng was om de malafide app bouwers zoveel mogelijk buiten de deur te houden. Maar zelfs zij laten er nog wel eens paar glippen.
De realiteit is dan ook dat je smartphone inherent onveilig is omdat Android en Apple niet kunnen garanderen dat al je apps niet malafide zijn of zware beveiliging lekken bevatten. Gebruikers zullen zich dit moeten realiseren en er dus rekening mee houden dat zij zo min mogelijk persoonlijke zaken op die smartphone moeten zetten die zij absoluut niet willen laten lekken aan malafide app bouwers.
Dus geen spannende kiekjes, telebankieren, medische gegevens, aanvaringen met de politie en al helemaal niet een eID.
Peter Zwitser 9
Marla SingerPersoonlijk denk ik alleen dat, gezien de snelle ontwikkeling van html, css, JavaScript, enz., apps op 'n gegeven moment eigenlijk overbodig zijn. Je kunt dan hetzelfde doen via 'n site, die overal werkt, zonder ingesloten te zijn in 'n bepaald platform of formaat.
Maar misschien is hier de wens de vader van de gedachte...
Verzin Wat
Marla SingerPeter Zwitser 9
Jasper de Keijzerhttps://www.engadget.com/2018/04/11/fosta-sesta-silencing-sex-workers/?guccounter=1
Vanwege technische redenen kan een wereldwijd platform voor een site soms (veel) beter zijn. Dus de oplossingen in bovenstaand artikel zijn hoe dan ook een achteruitgang voor sites die op de hele wereld zijn gericht.
Bovendien worden nu geen mensen meer bereikt via Google, FaceBook, Twitter, enz.
(Als je op bovenstaande link klikt, moet je mogelijk even pielen voor je de pagina kunt bezoeken. Een of andere malloot heeft daar 'n geniale oplossing voor cookies bedacht, vandaar.)
Jan-Marten Spit 9
Op dit moment is de wereld de grote spelers zoals Google, Facebook en Microsoft gratis van die data aan het voorzien. Dat leidt tot een voor die bedrijven unieke positie - zij zijn de degenen die beschikken over de totale dataset. Zij zijn ook de degenen die unieke kennis kunnen destilleren uit die data.
In de al nabije toekomst gaat dat tot de situatie leiden waarin een bedrijf als Google meer weet over de toekomst dan U, of meer weet over Uw toekomst dan U zelf.
Zo ontstaat de potentie om beginselen als vrijheid en vrije wil praktisch te reduceren, de bijl aan de wortel van onze democratie en economie.
Het is goed te beseffen dat de belofte die AI biedt de voornaamste reden is voor de data-honger van deze conglomeraten, en het is tevens goed te beseffen dat de samenleving niet kan dralen met het nemen van eigenaarschap en regie.
Paul 121 5
Jan-Marten SpitMz59 7
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
Mz59wat is de relevantie van je punt in tov wat ik vaststel?
Mz59 7
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
Mz59https://www.youtube.com/watch?v=dkoi7sZvWiU
Mz59 7
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
Mz59gesteund door de observatie dat het ergens niet goed wordt uitgelegd, of dat er een error zit in de antwoorden?
Dat een error van 6% groter is dan een error van 0% lijkt me geen twistpunt. Het punt dat ik maak is dat een error van n% in een antwoord bruikbaarder is dan geen antwoord als n << 50. Zijn we het daar over eens?
Ik gebruik overigens geen externe NN libraries. Ik schrijf ze zelf, en niet in python.
De mathematische basis 'waarom het werkt':
https://en.wikipedia.org/wiki/Universal_approximation_theorem
Mz59 7
Jan-Marten SpitBas van de Haterd 5
Oplossing zou veel meer moeten liggen in gebruiker de macht geven.
Een app moet te verwijderen zijn.
Je data moet in een open data format te downloaden zijn. Zodat je kan overstappen met behoud van informatie als je dat wilt.
Interportabiliteit tussen platformen zou verplicht moeten worden.
Pieter Jongejan 7
Toch valt me op dat niemand een link legt tussen de ICT sector en de financiële sector.
Big data vormen de input voor het geld verdienen met het specularen tegen 0% rente. Vaak ook nog in combinatie met het verspreiden van valse of eenzijdge informatie (nepnieuws).. Speculeren is een zero sum game. De winst van de één is het verlies van de ander. Hoe meer er gespeculeerd woredt hoe minder geld er overblijft voor de reële lonen.
Wat valt er tegen te doen?
Een effectieve privacy wetgeving met effectieve controle en daarnaast een hogere reële rente (en dus een sterke ipv een zwakke euro) om speculeren minder aantrekkelijk te maken
Edmond Muller 7