Google trots op Nederlanse belastingroute

3 Connecties

Relaties

Belastingontwijking Schmidt

Organisaties

Google Inc.
4 Bijdragen

Google is "trots" op de belastingontwijking van het bedrijf via Nederland. Dat heet "kapitalisme", zegt ceo Eric Schmidt.

Google heeft lak aan de toenemende maatschappelijke verontwaardiging over belastingontwijking. Topman Eric Schmidt gaat vol in de aanval en zegt trots te zijn op de twee miljard dollar die hij jaarlijks bespaart door de omzet van buitenlandse dochters via Bermuda en Nederland te laten lopen - de Dutch Sandwich gedoopt.
 
Het ging vorig jaar om bijna 10 miljard dollar aan niet-Amerikaanse omzet. Over dat bedrag betaalt Google slechts 3,2 procent belasting. 
  
Dankzij de truc halveert Google zijn totale belastingaanslag. En daar is volgens Schmidt niets mis mee. "We betalen veel belasting en we betalen het op een legale manier", zei hij tegen Bloomberg. "Ik ben erg trots op de constructie die we hebben opgezet. We hebben dat gedaan volgens de prikkels die overheden daarvoor aanbieden. Dat heet kapitalisme. Wij zijn trots kapitalistisch."
 
Hiermee kiest Schmidt voor een heel ander geluid dan de Amerikaanse koffieketen Starbucks, dat vooral in Groot-Britannië onder vuur ligt. Onder grote druk besloot Starbucks vorige week om zijn belastingaanslag voor de komende twee jaar te betalen, met daarbij een extraatje van 20 miljoen Britse pond. De directeur van de honderd Britse ketens zei verder dat Starbucks zou stoppen met het aanvragen van belastingteruggave voor de omzet die het bedrijf naar Nederland heeft weggesluisd. 
 
Ook in Nederland stijgt de oppositie tegen het belastingparadijs, dat multinationals zo veel geld oplevert. Rodrigo Fernandez, economisch geograaf en werkzaam bij stichting SOMO, deed onderzoek naar het onderwerp. In een interview met deze website zei hij: "Als Starbucks nauwelijks belasting hoeft te betalen dan is dat oneerlijke concurrentie voor de koffiezaak op de hoek die wel gewoon vennootschapsbelasting moet betalen. Plaatsgebonden bedrijven zijn de zak. En het is niet alleen het MKB natuurlijk, als multinationale ondernemingen geen belasting betalen dan moeten alle andere belastingbetalers het verschil goed maken."
 
Maar voorlopig komt er geen verandering in de Nederlandse wet, denkt Rodrigo, omdat Financiën op de hand is van de multinationals en de trustsector die van de constructie profiteert. "Men kiest volledig de kant van de belastingontwijkers. Bovendien zijn er nauwelijks onafhankelijke experts over dit onderwerp te vinden. Op universiteiten is er bijna geen fiscalist te vinden die geen partner is bij een groot advocatenkantoor. Het is totaal gecorrumpeerd." 
 
Lees hier meer over de Nederlandse belastingroute van voormalig presidentskandidaat Mitt Romney.