Goud wordt spotgoedkoop

1 Connectie

Relaties

Goud
6 Bijdragen

De rasoptimist Nouriel Roubini voorspelt een kelderende goudprijs. <em>Again</em>.

De goudzeepbel is hard aan het leeglopen, zo betoogt celebrity-econoom Nouriel Roubini in een artikel dat hij via Project Syndicate in verschillende dagbladen publiceert. Na de enorme prijsstijgingen in de periode 2009 tot en met 2011 – waarin enkele zieners voorspelden dat de prijs zou stijgen tot wel $5000 per ounce – is de prijs met zo'n 30 procent gedaald. Historisch gezien was de stijging verklaarbaar. Goud stijgt altijd in waarde bij economische en politieke onzekerheid. Wie zich zorgen maakte over de toekomst, sloeg naast de nodige conserven, water, vuurwapens en munitie ook goud in. Als de financiële apocalyps aanbreekt, kun je altijd nog met goud betalen, zo luidde de redenering. Daarbij biedt goud een zekere bescherming tegen inflatie. 

 
Althans, in theorie. Maar voorlopig is inflatie ver te zoeken. Daarnaast is goud geen belegging die rendement in de vorm van dividend of rente creëert. Het heeft geen intrinsieke waarde, anders dan een emotionele. Goud was een hype, gestolde angst die werd aangewakkerd door extreem conservatieve groeperingen in de VS, schrijft Roubini. De goudprijs staat verder onder druk doordat goudrijke landen zoals Italië en Portugal in de verleiding zouden kunnen komen hun goudvoorraden te verkopen om de pijn in hun schatkist te lenigen.
 
'The gold rush is over,' concludeert Roubini in zijn artikel. Consequent is Dr Doom wel: al in 2008 verkondigde hij dat goud over zijn hoogtepunt heen was. Daarop verdubbelde de prijs. Roubini vergeleek goud met technologie-zeepbel rond het jaar 2000 en noemde goudbeleggers spottend 'schapen en lemmingen'. Als de vergelijking op zou gaan, kan goud nog flink in waarde stijgen. 
 
De voorspellingskracht van Roubini blijkt nogal beperkt. Wie zijn uitspraken als beleggingsadvies zou hebben opgepakt, zou niet alleen de gold rush hebben gemist, maar ook de stijging van de aandelenkoersen van het afgelopen jaar zijn misgelopen. In een interview van augustus 2011 zei de professor nog dat hij zelf helemaal uit aandelen was gestapt en louter nog cash aanhield. Hij sloot – ineens – de mogelijkheid niet uit dat de goudprijs boven de $1800 per ounce zou stijgen. Sindsdien zijn alle grote beursindexen naar recordhoogte gestegen en zette goud zijn glijvlucht in. 
 
 
 
 
Beleggers boos op ABN Amro
Intussen kampt ABN Amro met verontwaardigde klanten, zo berichtte dagblad De Telegraaf dinsdag. 'Woede over goudbelegging via ABN', kopte de krant. Bij handelsplatforms AmsterdamGold en GoldRepublic zou de telefoon roodgloeiend staan met klachten over ABN Amro. 'Beleggers dachten fysiek goud in handen te hebben bij ABN Amro, maar niets was minder waar. Ze hadden slechts een papiertje. En het is haast onmogelijk om het goud naar ons toe te verhuizen,' zegt Marleen Evertsz van GoldRepublic in de krant. 
 
FTM-columnist Sander Boon wees in mei op de schijnzekerheid van een goudbelegging bij ABN Amro. 'Wie bij ABN Amro belegt in goud, heeft geen enkele garantie of hij het ooit daadwerkelijk in handen zal kunnen krijgen. Een onverantwoord financieel risico,' oordeelde hij over de aangepaste beleggingsvoorwaarden voor het beleggen in edelmetalen bij de staatsbank. 'Wanneer je als bank zoiets simpels als edelmetaal in een kluis niet kunt garanderen, biedt deze belegging dan überhaupt niet aan. Deze belegging biedt schijnzekerheid met onverantwoorde risico’s: niets is zeker, behalve de administratie.' 

Gelukkig is daar nog altijd de zekerheid van Roubini. Always a doom moment.