'Grafiek des Doods' in P&W

1 Connectie
9 Bijdragen

De door FTM gefabriceerde grafiek werd ook in Pauw & Witteman vertoond. Ewald Engelen, columnist van De Groene en FTM gaf er uitleg bij. Hoewel...

De lijnen tonen de extreme discrepantie van de feitelijke ontwikkeling van de Griekse economie en de jaarlijks door de Brussel afgegeven optimistische groeiprognoses. Een helder lijnenspel dat de noodlottige economische werkelijkheid van Griekenland in een enkele oogopslag weergeeft. Zo zou de 'Grafiek des Doods' kortweg kunnen worden omschreven. Dinsdagavond kwam de van FTM's Jesse Frederik afkomstige grafiek groots in beeld tijdens de uitzending van Pauw & Witteman. Onze 'eigen' professor Ewald Engelen voorzag het kamerbreed afgebeelde plaatje van commentaar.

GVD!
Vorige week maakte Geenstijl TV al een item van de grafiek nadat Groenlinks Kamerlid Jesse Klaver er mee in de Kamer had staan zwaaien. Klaver had de grafiek weer van het bekende internationale financiële blog ZeroHedge opgepikt, die de grafiek weer van Twitter had geplukt. De grafiek stond vervolgens in De Telegraaf, NU.nl, en RTLZ maakten er gewag van. Helaas zonder dat de bron daarbij werd vermeld. RTLZ meende dinsdagavond zelfs dat de grafiek van eigen makelij was.

 


Het Reformatorisch Dagblad was het wel opgevallen dat de grafiek hier vandaan kwam. Zelfs nog voordat het Kamerdebat plaats had. Telegraaf hoofdredacteur Sjuul Paradijs toonde zich van zijn attente zijde door, na een email van ondergetekende, binnen een half uur de redactie van FTM te bellen en ervoor te zorgen dat de makers van de grafiek op de website van de Telegraaf werden vermeld. Bij de geste van ome Sjuul bleef het.


Dinsdagavond las ik dan ook verheugd een email van Engelen. Hij liet weten dat hij in Pauw & Witteman zou optreden en dat hij waarschijnlijk de grafiek zou laten zien. Of we hem nog even een correcte link konden sturen.  Mogelijk dat de 'hard hitting and fast running' professor zich al op een drafje richting de Westergasfabrieken had begeven, want een bevestiging van de ontvangst bleef uit.
Tijdens de uitzending van Pauw & Witteman weidde Engelen minutenlang uit over de dramatische betekenis van de 'Grafiek des Doods. Dit keer zonder het gebruik van adjectieven als hel, verdoemenis, idioot en krankzinnig, waardoor Engelen zowaar de indruk van een genuanceerd denkend mens achterliet. De uiterlijk onbewogen, maar van binnen kokende, Engelen vergat helaas een korte vermelding van de herkomst van de grafiek te maken. Ja, televisie, het gaat snel en voordat je het weet vergeet je iets te vertellen. Engelen vergat zelfs zijn vorige week uitgekomen boek, Een ongeluk in slow motion, nog even onder de aandacht te brengen. Dat verzacht de pijn enigzins, maar toch. In goed Engeliaans proza: god-ver-domme!
Bij het volgende grote FTM-diner staat Ewald voor straf in de bediening.

 

Na 12.30 minuten komt de 'Grafiek des Doods' in beeld