
Ze bestaan naast elkaar: verplegers zonder werk en bejaarden met pyjamadagen; ingenieurs zitten werkeloos thuis in een land dat dringend een nieuw energiesysteem behoeft. Waarom coördineert het systeem de beschikbare middelen zo onhandig? Columnist Hans de Geus over onze obsessie met staatsschuld en de bijbehorende blinde vlek voor investeren.
‘…maar is het financieel wel gedekt?’
‘…mooi plan, maar het geld is op.’
‘…gratis bier zeker, haha.’
Een beetje parlementariër loopt liever niet tegen dit soort mokerslagen op. Die kijkt wel drie keer uit voor 'm dat overkomt. Want ja, alles leuk en aardig, maar de begroting moet kloppen, dat zit er bij alle fracties goed ingeramd. Het huishoudboekje van de overheid moet op orde. Aardgas in de grond houden vanwege bevingsgevaar? Moet er wel elders in de begroting ruimte worden gemaakt.
Het lijkt zo klaar als één plus één is twee. Een euro kun je maar één keer uitgeven, ook de overheid beschikt niet over een geldboom. Zeker in tijden van recessie, als de staat meer geld kwijt is aan bijstand en minder binnenkrijgt aan belastingen omdat mensen minder verdienen, dreigen tekorten en een oplopende staatsschuld. Dat moet dan, ten koste van (nog meer) werklozen, op orde worden gebracht.
Met enig geluk is de netto waardecreatie zelfs groter dan 10, omdat de wegenbouwer zijn geld ook weer uitgeeft of herinvesteert (de zogenaamde multiplier). De conclusie moet zijn dat Nederland moet dóórgaan met geld lenen van zichzelf en mooie projecten starten zolang dat wenselijk is. En zolang het wenselijk is, is het ook mogelijk, zullen we zo zien.
Die wenselijkheid moet je breed opvatten, want het profijt van bijvoorbeeld goede infrastructuur of houdbare energievoorziening is een voorwaarde voor een goede ontwikkeling, óók in de private sector. Dat blijkt bijvoorbeeld uit deze wat oudere studie van de Chicago FED, met de nogal spectaculaire conclusie dat de voorraad overheidsactiva de meest bepalende factor is voor de groei van de productiviteit in de gehele economie:
Terzijde: wat voor ons als EMU lidstaat vervelend is, is dat we geen normaal land zijn. Monetair en eigenlijk ook fiscaal zijn we een provincie van de ECB en Brussel. We lenen in een valuta die we niet zomaar kunnen bijdrukken, waardoor we in tegenstelling tot bijvoorbeeld de VS of Japan wél failliet kunnen gaan. Mochten de financiële markten bloed ruiken, dan kunnen we daardoor wel degelijk in de problemen komen, zagen we in de eurocrisis aan landen als Italië en Spanje. Dat lossen we dan op met wrakke begrotings- en schuldnormen maar die belemmeren onze mogelijkheden eigenlijk alleen nog maar verder. Ziehier de reden waarom de EMU-werkloosheid het dubbele is van die in de VS is en tripel die van Japan. Maar dat alles doet niets af aan het betoog voor meer overheidsinvesteringen; het enige is dat ze aan centraal ‘federaal’ Brussels gericht is en niet aan Den Haag.
Hoezo is het geld ‘op’?
Maar er is iets geks. Als een economie groeit gaat dat gepaard met geldcreatie. Waarom doen we dan in een recessie ineens of de geldstroom eindig is? Geld is een menselijk verzinsel. Wat bedoelen we dan eigenlijk als we zeggen dat het geld ‘op’ is?Geld is een menselijk verzinsel. Wat bedoelen we dan eigenlijk als we zeggen dat het geld ‘op’ is?De verplegers en de ingenieurs zijn niet ‘op’, in een recessie. Integendeel, er zijn er meer dan ooit beschikbaar, ze staan in rijen te wachten op werk! Wat is er dan zo ontzettend ‘op’ dat we ze niet meer kunnen inzetten? Als geld staat voor het vermogen iemand iets voor je te laten doen of te maken – wat m.i. de essentie van geld is - dan is geld juist ontzettend ‘niet op’ in een recessie. Het is meer ‘over’ dan ooit. En juist in hoogconjunctuur, terwijl het op het ministerie van Financiën tegen de plinten klotst, is geld, in de zin van beschikbare productiecapaciteit, juist wél op. Iedereen is vol bezet, een extra verpleger inzetten kan alleen door een brandweerman bij zijn dienst weg te halen en om te scholen, maar ook bij de brandweer zitten ze knijp. Verwarrend. Waar zit de denkfout? De sleutel zit hem in de retoriek van het huishoudboekje. Geld kan helemaal niet op. Wanneer er als smeermiddel in de maatschappij behoefte is aan geld om een werkloze verpleger aan een hulpbehoevende zieke te koppelen, moet de overheid zorgen dat dat geld wordt bijgemaakt.
ABN Amro uit de boeken, hoera!
Dat we dat niet doen komt, denk ik, door twee misvattingen over het wezen van staatsschuld. Het is een schuld aan jezelf - het is dus een fantoomschuld. En: het is een bruto post; er staan bezittingen tegenover die, in het geval Nederland, zelfs meer waard zijn dan de schuld. Een aardige illustratie van dat laatste is te vinden rondom de laatste ramingen van het Centraal Planbureau (CPB), waarin van alle meevallers deze misschien wel de verrassendste was: de staatsschuld gaat pijlsnel dalen! Het kan dus toch. Dat nare getalletje, die taaie schuld-als-percentage-van-bnp, dat omineuze quotum dat in zijn eentje zo’n beetje symbool staat voor de EMU-crisis. Dat cijfertje, dat verdorie maar groeit naarmate je er harder tegenaan bezuinigt, omdat de noemer van het quotum (het bnp) vrolijk meedaalt met de teller (de schuld), daarmee allengs talloze gezinnen met werkloosheid in de ellende stortend. Dat quotum dus, dat zakt in Nederland nu ineens! Zomaar, of het niets is, met ruim twee procentpunt naar iets meer dan 65 procent. De reden: men heeft alvast de beursgang van ABN Amro ingepenseeld. Hoera! Maar wacht eens even, was de reactie van een RTL-collega toen ik hem dit meldde: dat is toch niet het hele verhaal? Die daling van de schuld op de rechterzijde van de overheidsbalans door de verkoop van ABN Amro is toch brúto, er daalt aan de bezíttingenkant van de balans toch een activumpost net zo hard mee? Is het niet, mits neutraal gewaardeerd in de verkoop, lood om oud ijzer? Neen. Althans: ja, natuurlijk heeft de collega gelijk. Zo zou je ernaar móeten kijken in een financieel beheer dat niet volslagen van de pot is gerukt. Maar neen, hij heeft geen gelijk waar het de reden van het juichen om het dalend schuldquotum betreft. Want we juichen puur om de geïsoleerde afname van het schuldquotum, ongeacht het bezit wat daarmee van de hand wordt gedaan, en de inkomensstroom, in dit geval dividend, die dat vertegenwoordigt. Zou de BV Nederland op de beurs staan, zou elke aandeelhouder hier dwars doorheen kijken en geen stuiver extra voor een aandeel Nederland over hebben door een dergelijke desinvestering. Maar zo kijken we niet. Nederland-als-overheid komt er in onze beeldvorming en in internationale vergelijkingen ineens wel stukken beter voor de staan, al verkochten we het kip met de gouden eieren en ons tafelzilver erbij, door de eenzijdige focus op één kant van de balans.Geen schuld maar bezit!
Tellen we al onze bezittingen op, dus niet alleen het belang in ABN Amro maar ook ons Gas, de computers van de overheid, haar gebouwen, onze wegen, etcetera, dan overtreft ons gemeenschappelijk bezit in ruime mate onze schulden. Kijk maar, het staat er echt,het CBS heeft het zelf uitgerekend.Ons bezit is 825 miljard waard en daar staat een schuld tegenover van ‘slechts’ 495 miljard. Netto waarde: 330 miljardOns bezit is 825 miljard waard en daar staat een schuld tegenover van ‘slechts’ 495 miljard. Netto waarde: 330 miljard. Eigenlijk hebben we dus geen schuld van 65 procent van het bnp, doch een eigen vermogen van plus 43 procent van het bnp (en dan tel ik de fiscale claim op pensioenen nog niet eens mee). Snel, wie belt kredietbeoordelaars als Standard & Poor's even, want niemand schijnt daar goed op te letten. Ook niet de Europese Commissie en evenmin de OESO; die reppen in hun aanbevelingen aan Nederland met geen woord van ons staatsbezit. Als die nietszeggende brutoschuld maar laag genoeg is, zo redeneert men. Maar het is niet eens per se nodig om de tastbare bezittingen in de beschouwing mee te nemen, om tot de conclusie te komen dat overheidsschuld als financieel fenomeen-op-zich een non-issue is.
Schuld, maar aan wie?
Staatsschuld doet niet terzake want het is een schuld van ons allen aan…ons allen. Gewoon een min en een plus die je tegen elkaar kunt wegstrepen. Goed, er zijn wat randvoorwaarden, zullen we zo zien, maar daarbuiten is het mantra ‘schuld doorschuiven aan onze kinderen’, ook zonder de staatsbezittingen erin te betrekken, volkomen misplaatst. Want de ontvangers van alle toekomstige rentes en aflossingen, dat zijn ook onze kinderen. Of u misschien zelf nog, over 25 jaar, als ontvanger van een pensioen uit een fonds dat belegt in staatsleningen. Dit illustreert het bijkomend voordeel van uitgifte van staatsleningen – het zijn titels waar spaarders weer in kunnen beleggen!Tijdmachine
Onze kleinkinderen hoeven, als wij allang tussen zes planken liggen, echt niet met een tijdmachine geld naar ons terug te boeken, net zoals min als wij nu krom moeten liggen voor leningen die begin 19e eeuw zijn aangegaan voor de aanleg van het Noord-Hollands Kanaal of de Tiendaagse Veldtocht tegen de Belgen. Wie dit maar gek financieel gegoochel vindt, kijke er zo naar: elke generatie maakt aan producten en diensten op wat ze zelf produceert. Wij hoeven geen kogels voor de kanonnen of handjes voor het graven van het kanaal naar Koning Willem I en II terug te sturen omdat zij die toen ‘op de pof’ kochten. En onze kleinkinderen hoeven geen windmolens of verleende gezondheidszorg naar ons terug te sturen omdat de overheid nu toevallig rood staat. De enige reden waarom een generatie zichzelf tekort doet is door minder te produceren dan ze aankan, door mensen werkloos aan de kant de houden. Daar is maar één simpel dingetje voor nodig: stop de obsessie met hoge schuld! Zelfs het IMF zegt het: ‘high debt – just live with it’Investeren? Doen!
Het Noord-Hollands kanaal ligt er nog steeds en onze kinderen zullen profiteren van de gratis stroom als we voor hen een park windmolens achterlaten. Kortom: niet alleen is de staatsschuld als financieel fenomeen onschuldig; er worden ook nog eens mooie dingen mee gecreëerd, zodat er per saldo iets ontstaat uit niets. Kijk maar, wat er, opgeteld, in Nederland gebeurt als de overheid voor een mooi project 10 miljard leent:

Ja, maar... te veel overheid, brrr
Klinkt dit alles als vloeken in de kerk, of op zijn minst als ‘gratis bier’? Als het allemaal zo simpel is als net voorgesteld, waarom doen we dan zo moeilijk over staatsschuld en investeren door de overheid? Dat is een heel goede vraag met een vrij deprimerend antwoord: omdat het uit de mode is. De neoliberale wending vanaf 1980 vindt alles wat naar overheid ruikt verdacht en huivert voor staatsschuld als fenomeen-op-zich, ontdaan van elke context in de reële economie zoals hierboven beschreven. En grijpt gretig de gelegenheden aan die zich voordoen, om daar links en rechts als incassobureau-executoir eens flink in te snoeien, voormalige staatsmonopolies in private handen als die van Carlos Slim gevend. Merk op dat het IMF, in relatie tot eerdergenoemde studie, meerdere petten op heeft, zoals uiteengezet in The Guardian. De tijdgeest heeft ons dus jammer genoeg opgezadeld met een aantal kostbare blinde vlekken. Maar een overheid kan toch niet maar eindeloos doorgaan met geld lenen om mooie dingen neer te zetten of de zorg te laten exploderen? Dat is natuurlijk waar. Als iedereen volle bak aan het werk is, de verpleegsters en ingenieurs en machines vol bezet zijn en grondstoffen bijna op, dan is verdere stimulering door overheidsinvesteringen en -consumptie niet meer mogelijk. Maar dat is nu precies de crux: de reële economie moet aangeven waar de grens ligt. En niet een abstracte Brusselse boekhoudregel. In de praktijk komt het erop neer dat de overheid, al dan niet met inbegrip van de centrale bank om de boel eventueel monetair te financieren, moet doorgaan met stimuleren en investeren totdat de inflatie door schaarste aan productiemiddelen begint op te lopen. De gevorderde lezer merkt op dat hiermee indirect ook paal en perk wordt gesteld aan te grote handelstekorten.Ja, maar... boze financiële markten
Maar wordt je als land niet genadeloos afgestraft met een hoge rente door de financiële markten als je schuld hoog is? Het antwoord is: neen, een normaal land dat over zijn eigen geld gaat en leent in de eigen valuta hoeft daar geen last van te hebben. Het bekendste voorbeeld is Japan, dat kent de hoogste staatsschuld en de laagste rente. Maar het geldt voor meer landen, kijk maar: hoe hoger de schuld, hoe lager de rente, gemiddeld genomen:
127 Bijdragen
jefcooper
Omdat Brussel economische macht wil, en dus moeten wij even goedkoop als China kunnen produceren.
Waar dat voor nodig is begrijp ik niet, toen het nog in de tijd van Duisenburg slecht ging met de euro legde hij uit dat de handel van euro landen met niet euro landen maar drie procent van de optelsom van de nationale inkomens van de euro landen was, zodat dus een lage euro koers nauwelijks het prijspeil verhoogde.
De EU is dus bijna autarkisch.
Niets drukt loonkosten zo goed als hoge werkloosheid.
Vandaar ook, naar mijn mening, de show die wordt opgevoerd in Brussel, over de 'vluchtelingen'.
Die willen voor elk loon gaan werken, ook dat drukt de lonen.
Volgens Farrage van Ukip op BBC liep de ruzie een paar dagen geleden in Brussel zo hoog op, over het verdelen van de 'vluchtelingen', dat Italië dreigde elke vluchteling een Italiaans paspoort te geven.
Dan kunnen EU landen ze niet meer tegenhouden.
Farrage constateerde vergenoegd dat het einde van vrij verkeer van personen nu in zicht is.
Aardig is dat De Geus nu eens onomwonden schrijft dat de euro ons tot provincialen heeft gemaakt.
Dat wij dus kunnen besparen door onze verkiezingen af te schaffen, dat staat er nog niet.
Bob Lagaaij
Peteur
Matt
Kan dit artikel doorgestuurd worden naar alle beleidsmakers, alle journalisten, economen en wie nog meer?
fbakker
http://www.businessinsider.com/chart-inflation-since-1775-2013-1?IR=T
En de toekomst...tja...wisten we dat maar.
http://www.pidjin.net/2008/02/04/jack-off-all-trades/
dicko
"In de praktijk komt het erop neer dat de overheid, al dan niet met inbegrip van de centrale bank om de boel eventueel monetair te financieren, moet doorgaan met stimuleren en investeren totdat de inflatie door schaarste aan productiemiddelen begint op te lopen."
Wanneer het productiemiddel grondstof (fossiele grondstoffen, regenwoud) schaars begint te worden, is het meteen ook gedaan met het systeem. Als binnen de petrochemie de vlam dooft, kunnen we weer in berenvellen en met houten pijl en boog achter de herten aanrennen. Niet vanwege en energieprobleem maar vanwege een grondstoffenprobleem.
Geen olie meer betekent ook geen medicijnen meer, geen verpakte vleeswaren, geen koelkasten (om maar eens wat comfortdingetjes te noemen). En even Appen waar de lekkerste konijnen wonen zit er ook niet meer in.
Ik vraag me af of ons nageslacht ons dan met vergelijkbare dankbaarheid zal herinneren als wij Koning Willem I.
.
"De enige reden waarom een generatie zichzelf tekort doet is door minder te produceren dan ze aankan"
De enig reden waarom de mensheid zich tekort doet is door méér te produceren dan ze nodig heeft.
Tenzij je vindt dat wij meer recht hebben op datgene wat heel langzaam in een paar MILJARD jaren is ontstaan, dan ons nageslacht.
Floris Heukelom
Ko Pernicus
Doet mij een beetje denken aan die waterkeringen in 1 van onze rivieren... Of ze open of dichtgaan wordt beslitst door computers. De menselijke factor (= emoties) is eruit gehaald.
Toch denk ik dat het ook een misvatting is dat "de reeële economie" iets is, waar iedereen het over eens zo zijn dat die zo en zo groot is. Als je de menselijke retoriek uit het budgeterings proces haalt, en je zegt - goed, gaan we laten sturen door de grote van de reeële economie. Dan gaan ze gewoon daar lopen knutselen en sleutelen zodat het in hun straatje past.
(dis verfrissend denken, Hans, maar het "toverstafje - hoe dan wel" is denk ik nog niet gevonden)
Jansma
Auteur vervolgt met de verbijsterende opmerking dat staatsschuld een schuld aan mezelf is....Dit waar ik nog nooit iets of iemand geautoriseerd heb om ook maar een Eurocent op mijn kosten te lenen. Staatsschuld is een schuld van de houders van staatsmacht. Niet van mij. Ik heb daar werkelijk niets mee te maken gehad.
Heerschap vervolgt met de mededeling dat "onze" bezittingen de schuld overstijgen en denkt dit aan te tonen door er op te wijzen dat de Staat(!) meer bezit dan schuld heeft. Echter, wat de Staat bezit is niet MIJN bezit. Het is staatsbezit. En daar heeft een burger geen ene kloot aan. Het is allemaal opgeslagen geroofde koopkracht die de productieven natuurlijk veel beter zelf hadden kunnen gebruiken om hun productie te verhogen....
En zo staat het ar
jefcooper
JansmaHet citeren van een ultraneoliberale, op het fascistische af, romanschrijfster is wel leuk.
Jansma
jefcooperDaarnaast zegt veel -zoniet alles- dat u niet ingaat op deINHOUD van de Rand quote, maar verkiest haar te "betitelen" als "fascistisch romanschrijfster". Legt u dan eens uit wat er aan de inhoud van de quote niet klopt, in plaats van bizarre stropoppen te bezigen.
Michiel
Jansmajefcooper
JansmaDe schade van werkloosheid is dus wat geproduceerd had kunnen worden.
Ik las het boek van Ayn Rand over de geweldenaar die gedwarsboomd wordt.
The Fountainhead, als ik me goed herinner.
Might is right, fascisme, dus.
Jansma
jefcooperEen werkeloze produceert niets. Een overheid ook niet. Enkel een productieve levert economische toegevoegde waarde. De productieve beroven via de overheid om een baan te creëren voor een werkeloze lost dan ook niets op, noch zorgt ze voor extra productie. Was er wel een mogelijkheid om extra te produceren (en verkopen) dan was de werkeloze in de eerste plaats al niet werkeloos geweest natuurlijk omdat een productieveling hem ZELF wel een baan had aangeboden.....
En ook de term fascisme zou u nog eens moeten bestuderen. Had u de term "fascisme" begrepen en de stroming bestudeerd, dan had u geweten dat fascisme in haar kern steunt op een totaal door de overheid en het bedrijfsleven bestuurde economie, waarin de overheid de ultieme verdeler van goederen is en bedrijven privileges krijgen. Komt u dat bekend voor? Might is right...De overheid die rooft, verdeelt en heerst. Dat u nota bene Ayn Rand als fascist bestempeld, waar ze juist een overheid als zodanig (Might) bestrijdt, toont niet alleen aan dat u het gedachtegoed van Rand niet begrijpt, maar ook dat u fascisme nog niet zou herkennen als ze op uw gezicht zou gaan zitten....
jefcooper
JansmaLionel Robbins, 'An Essay on the Nature and Significance of Economic Science', Oxford 1932.
Dat boek legt dit soort dingen uit.
De schade van een total loss auto is inderdaad wat die auto nog had kunnen produceren, kilometers.
Het woord fascisme komt van fascisti, dat waren Italiaanse jongeren die arbeiders en landarbeiders in elkaar sloegen, die socialist of communist wilden stemmen.
Het gedachtengoed van Ayn Rand werp ik inderdaad verre van mij.
Economics is common sense made difficult, is een idee.
In mijn ondertussen lange leven kwam ik tot de conclusie dat common sense niet common is.
Jansma
jefcooperU werpt het gedachtegoed van Rand verre van u zonder het gedachtegoed te kennen. Kende u het wel dat zou u dit natuurlijk nimmer als "fascistisch" afdoen (zelfs niet conform uw eigen definitie van fascisme), aangezien Rand juist schending van individueel eigendom (met geweld of zelfs dreiging van geweld) mordicus tegen stond.
jefcooper
JansmaXaverius
JansmaMichiel
XaveriusMatt
Jansma"Geld" is niet het echte probleem. Geld is slechts een middel. Hier: 1.000.000.000. Als dit niet een reactie op een website was maar de computer van de ECB of bank had ik net een miljard aan geld gecreëerd. Uit het niets.
Verder maak je een fout door stocks en flows door elkaar te halen. Het oostenrijkse school verhaal doet dit ook. Het definieert inflatie als de fictieve waarde van goederen en diensten ten opzichte van de totale geldhoeveelheid. Maar die geldhoeveelheid is slechts de stock, de voorraad. Wat de prijs van iets is, wordt bepaald door de flow. De echte vraag naar iets. En de laatste 7 jaar is het die vraag die tekort schiet. Maar goed, velen hebben die denkfout gemaakt inclusief veel (centrale) bankiers. Die dachten allemaal dat QE tot gierende inflatie zou leiden, wat niet gebeurde en niet gebeurt. Simpelweg omdat geld wel uitgegeven moet worden om de prijs van iets te stimuleren.
Jansma
MattDaarnaast is het juist u die een enorme denkfout maakt, met uw stocks en flows non-redenering. Het is doodsimpel: Als alle reële welvaart in economie "a" bestaat uit 1000 geproduceerde auto's en er zijn 1000 eenheden geld die allen 1 auto waard zijn, dan kunt u wel 1000 eenheden geld bijdrukken waardoor iedere eenheid geld nog maar een halve eenheid geld waard is, maar dat verandert niets aan het gegeven dat er maar 1000 auto's (werkelijke assests!) in omloop zijn... Ook kunt u dan wel denken dat het bijdrukken van 1000 extra eenheden geld de vraag naar auto's (of andere producten) zal aanzwengelen, maar ook dat is stringente nonsens natuurlijk. Hen die een auto wilden en konden betalen, hadden al een auto! Hen die geen auto wilden of konden betalen kunnen wellicht nu wel een auto kopen (van de bijgedrukte eenheden geld), maar dat is geen werkelijke vraag natuurlijk! Het is de autofabrikant die zelf de rekening betaalt....! Zijn koopkracht is immers geroofd, zit nu in de 1000 extra eenheden geld en nu moet hij nog een extra auto produceren ook. Dat is geen "vraag" scheppen (onmogelijk) maar welvaart die is gegenereerd door werke
Matt
JansmaJansma
MattDeel 2 van uw denkfout is dat u denkt dat het afpakken van opgeslagen koopkracht (geld) door geld bij te drukken "extra" reële welvaart produceert. Wanneer de Staat extra geld bijdrukt dan blijft de welvaart die op dat moment bestond EXACT gelijk! Als de Staat deze opgeslagen welvaart (koopkracht) nu in circulatie brengt zodat de vraag naar auto's toeneemt en er 1000 verkocht worden, dan NOG is de totale welvaart in omloop NIET gestegen! De opslag van welvaart is enkel verplaatst van geld naar auto's.....Netto is de welvaart dus NIET gestegen. Ze is enkel VERPLAATST...
Maar dan zijn we er nog niet! Want de overheid is een hele dure dienstverlener die zelf NIETS produceert. Om de koopkracht te spreiden (geld bijdrukken) zijn vele dure ambtenaren nodig, die zelf ook GEEN ENKELE welvaart creëren, maar juist welvaart KAPOT maken.
Afsluitend is het natuurlijk ook nog zo dat die producent van auto's een deel van zijn koopkracht geroofd zag worden. Geld dat hij niet kan besteden aan het opvoeren van zijn productie om aan de vraag te kunnen voldoen, maar ook geld dat hij niet langer aan bijvoorbeeld innovatie uit kan geven. Zaken waarmee in de eerste plaats welvaart wordt gecreëerd!!!
U heeft dus de producerenden hun productiemiddel afgepakt (koopkracht in geld), dit voor een deel laten verbranden door de overheid, een kunstmatige vraag gecreëerd naar auto's die er eigenlijk niet was (vraag die dus ook weer gaat inzakken) en bovendien heeft u dus niets anders dan tijdelijke banen geschept (totdat de gestolen koopkra
Matt
Jansmabrengt zodat de vraag naar auto's toeneemt en er 1000 verkocht worden,
dan NOG is de totale welvaart in omloop NIET gestegen! De opslag van
welvaart is enkel verplaatst van geld naar auto's.....Netto is de
welvaart dus NIET gestegen. Ze is enkel VERPLAATST..."
Dit is het probleem. Jij denkt dat waarde in geld zelf zit. Je geeft aan dat als er geen 700 maar 1000 auto's geproduceerd worden, de welvaart niet gestegen is. Omdat de waarde van geld in gelijke mate gedaald is. Tja. Lees nu eens wat je schrijft. Er zijn 300 meer auto's geproduceerd, maar toch durf je te beweren dat er geen welvaart bij is gekomen.
Denk dat deze discussie vrij nutteloos is.
Jansma
MattWat u beweert is dit: Er is een samenleving die in totaal 1000 eenheden "welvaart" bezitten. Enkele eenheden welvaart zijn opgeslagen in geld. De overheid besluit 200 eenheden welvaart die in geld opgeslagen zijn te stelen door geld bij te drukken en hier auto's voor te laten produceren. Er komen 200 auto's bij. Volgens uw redenering is de welvaart nu gestegen omdat er 200 auto's bij zijn, maar u vergeet COMPLEET dat die 200 eenheden welvaart die nodig waren om die auto's te produceren uit diezelfde 1000 eenheden komen die er al waren..... Er is dus GEEN extra welvaart gecreëerd! Er zijn nog steeds 1000 eenheden welvaart.
Als dit soort elementaire logica al te ingewikkeld is voor u om te volgen kan ik het nog een stapje makkelijker maken. Drie inwoners van een eiland vormen een economie. Een is visser. De ander maakt boten voor de visser. De derde is bankier. Ze betalen elkaar met munteenheid "Fantasia", waarbij 1 munteenheid "Fantasia" precies een zilveren munt is. Een zilveren munt die enkel vergaard kan worden door productie. Op een dag besluit de bankier om 50% Fantasia's bij te drukken. Alle bestaande Fantasia's in handen van de visser en botenmaker zijn nu nog maar 1/2 zilveren munt waard. De bankier heeft nu ineens briefjes in zijn handen waarmee hij de helft van de opgeslagen koopkracht(let u op?) in handen heeft. Hij besluit de nieuwe Fantasia's te lenen aan aan een nieuwe fabrikant van motoren voor boten op het eiland. De produceert hiervoor drie nieuwe motoren. Nu stelt u: "Ja, Jansma, de welvaart is toegenomen want er zijn drie nieuwe motoren bij", waar dit natuurlijk absurd is omdat zowel de visser als botenmaker 50% armer zijn en deze waarde nu opgeslagen zit in de geproduceerde motoren, waar zowel de botenmaker als visser nu zelf niet eens de koopkracht meer hebben om de motoren te kopen...
En....De algemene w
Xaverius
JansmaJansma
XaveriusXaverius
JansmaKameleon
JansmaKomt dit niet overeen met de claim dat als er mensen thuis zitten niks te doen, dat er dan geld uit het systeem wordt onttrokken? Oftewel als de overheid de werklozen in dienst neemt en mooie dingen laat maken of mooie diensten laat uitvoeren, wordt er geld gecreëerd.
Geld is vooral een manier om belastingen te kunnen betalen, maar dat is weer een andere discussie. Net als het gebruik van goud en het buitensluiten van mensen die (om welke omstandigheid dan ook) niet kunnen werken.
Jansma
KameleonEr is dus wel geld gecreëerd, maar GELD is maar een ruilmiddel! Het gaat om KOOPKRACHT. Dat is ook wat Rand betoogt. Geld schept geen welvaart. Koopkracht schept welvaart. En koopkracht kan enkel worden gegenereerd door productieven die WERKELIJK produceren.
De overheid kan dus wel 500 hele eenheden koopkracht (1000 eenheden bijgedrukt geld) uit de economie stelen en daar mensen banen voor geven, maar dat resulteert in niets anders dan dan de productieven (die die 1000 eenheden koopkracht gegenereerd hebben) ZELF nog maar 500 eenheden van de 1000 over houden om nieuwe koopkracht mee te genereren.....
Het gaat niet om geldcreatie! Zie Zimbabwe. Het gaat om KOOPKRACHT creatie. En je creëert geen extra koopkracht door diegenen die de koopkracht gegenereerd hebben te beroven van hun koopkracht, waardoor ze zelf minder productief kunnen zijn. En al helemaal niet wanneer je van die gestolen koopkracht een baan verzint waar daarvoor helemaal geen vraag naar was onder diegenen met koopkracht....
Elementaire logica.
Kameleon
JansmaEr wordt niet simpelweg geld gecreëerd maar met dat geld worden WERKELIJKE producten en diensten gefinancierd. Als dit goede investeringen zijn is de balans neutraal. Meer geld, meer mensen met geld, meer producten, meer koopkracht. Voor diegenen die al productief waren, wordt in het artikel de link met inflatie gelegd. Die mag inderdaad niet de pan uit rijzen.
Jij wilt dat alleen diegenen die nu iets kunnen produceren dit recht behouden. Hier kunnen in jouw wereld geen nieuwe producenten bij komen. Immers daar was helemaal geen vraag naar door diegenen met koopkracht.
De relatie met koopkracht en het productief kunnen zijn ontgaat mij ook. Wanneer ik minder betaald krijg voor mijn werk maar nog wel in mijn basisbehoeften kan voorzien, kan ik nog even hard werken. Of ik dat doe is een tweede (ik kan ook gaan staken). Maar zeker voor ZZP'ers is die mogelijkheid er niet. Zie daar het lot van de flexibele arbeiders.
Jansma
KameleonEr wordt ook niet "gewoon" geld gegenereerd, maar geld vertegenwoordigt een deel van de opgeslagen KOOPKRACHT. Meer geld produceren (waardeloze papiertjes en digitale bitjes) verhoogt de welvaart NIET. Daar waar 10% meer geld in omloop wordt gebracht, wordt ELDERS in het systeem 10% koopkracht gestolen van hen die die koopkracht hadden opgeslagen in Euro's. Maar inderdaad, u heeft een punt wanneer u zegt dat ALS die 10% aan gestolen koopkracht goed zou worden ingezet dat dit mogelijk (na aftrek van de kosten van de overheid e.d.) een neutrale balans ZOU kunnen opleveren. Er is echter 1 probleem: Dat extra gecreëerde geld (de gestolen koopkracht) biedt zelden een positief rendement...Hoe zou het ook kunnen?
Niet alleen is dus "elders" 10% koopkracht "weg" (onder productieve lieden die de koopkracht in eerste instantie al genereerden) die gecompenseerd moet worden, maar dus eveneens omdat de overheid zelf ook kosten rekent (non-productief), ook omdat die 10% koopkracht enkel rentedragend in de economie terecht kan komen EN omdat bedrijven door die 10% koopkrachtverlies mogelijk opnieuw mensen moeten ontslaan....
Waar ik naar streef is niets anders dan een wereld waar helemaal niemand koopkracht van een ander kan stelen. Een wereld waar geld enkel FACILITEREND aan een economie is. Of het nu een overheid, bank of burger betreft: NIEMAND zou ooit koopkracht van een ander moeten kunnen stelen. Dat betekent dus niet dat er geen koopkracht (welvaart) gegenereerd kan worden, maar juist het tegenovergestelde! In een economie met ECHT geld (geld dat is gedekt door goud, dat enkel ook door intensie
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
dicko
GuestDe bananen en koffie die zij (en ik) met het verkregen inkomen koopt, wel.
Ludovikaa
dickodicko
LudovikaaUit het artikel:
"De enige reden waarom een generatie zichzelf tekort doet is door minder te produceren dan ze aankan"
Uit mijn reaktie:
"De enige reden waarom de mensheid zich tekort doet is door méér te produceren dan ze nodig heeft."
Het artikel suggereert dat het 't beste is wanneer we ons blijven volvreten.
Mijn stelling is dat we, wanneer we enigszins verantwoord met 'moeder aarde' en de eindige hoeveelheid grondstoffen willen omgaan, niet meer moeten produceren dan we nodig hebben.
Voor het regenwoud maakt het niet uit of de bananen betaald worden van een uitkering, van loon of van dividend.
Ludovikaa
dickodicko
LudovikaaMaar dit is allemaal bezijden het punt wat ik (kennelijk met weinig verve) heb willen aangeven.
Gerrit Zeilemaker
krediet hangt af van het vermogen en de bereidwilligheid van banken om krediet
te verschaffen en van de bereidwilligheid van leners om hun schulden te
verhogen. Vandaar dat als in een crisis ondernemers niet investeren, omdat de vraag inzakt, de overheid die taak op zich moet nemen. Hans de Geus heeft dus groot gelijk!
Matt
Gerrit ZeilemakerMaar van economen en politiek leiders zou je meer mogen verwachten. Duitsland denkt dat het goed bezig is door zo zuinig te leven, men is er trots op. Men moet sparen en het huishoudboekje op orde krijgen. Terwijl dit op macro-nivo juist het niet werkt.
Molenaer
MattJansma
Gerrit ZeilemakerEen overheid KAN dan ook geen vraag aanwakkeren. Ze bezit NIETS. Ze produceert niets. Ze pakt enkel af van partij "A" en geeft dit aan partij "B". Dat is dus netto-netto geen aanwakkering van vraag, maar een verplaatsing(!) van vraag. Als er 1000 eenheden geld in omloop zijn die waarde 1000 vertegenwoordigen dan ontstaat er echt geen extra vraag (of welvaart) wanneer de overheid er duizend eenheden geld bij drukt....Dan zijn enkel de 1000 eenheden bestaand geld in waarde gehalveerd (waardoor producenten opnieuw moeten sparen omdat ze 50% koopkracht kwijt zijn!) maar ook is het nog eens zo dat die nieuwe 1000 eenheden geld rentedragend zullen zijn, waardoor nog eens extra koopkracht uit de reële economie gezogen wordt.
Ja. Ondernemers investeren minder in een crisis. Ja. De vraag zakt in. Maar wat was het nou dat de vraag in de eerste plaats deed inzakken dan? Dat was diezelfde overheid die op ongekende schaal koopkracht roven....Oorzaak en gevolg. En wat uw idee (overheid die NOG meer koopkracht rooft) tot gevolg zal hebben, is natuurlijk enkel dat ondernemers nog veel voorzichtiger gaan worden en nog minder gaan investeren om het verlies aan koopkracht te compenseren....
EricSmit
JansmaJansma
EricSmitEricSmit
JansmaO ja, voor de duidelijkheid: ik ben hoofdredacteur van dit platform en ik probeer de kwaliteit van het gesprek onder artikelen te waarborgen.
Groet,
Eric
Watching the Wheels
EricSmitInhoudelijke reactie op het verhaal van heer Jansma ... 'het geld dat door mij en u verdiend wordt vindt wellicht heel indirect deels ook zijn oorsprong bij het systeem van schuldvergrotingen door overheden'. Daarnaast worden onderwijs, politie, infrastructuur, dijkverhogingen met elkaar betaald dus logisch dat de overheid belastingen heft. Het is m.i. gewoon een spel, waarbij vooral oneerlijk spel en vriendjespolitiek moet worden bestreden. Persoonlijk heb ik liever een huis vrij, dan bijvoorbeeld 12,5 kg goud (waarde 425.000 euro) waar je niks mee kunt en waar het milieu elders voor verziekt moest worden om het uit de grond te halen.
Jansma
Watching the WheelsOok kan ik me niet vinden in uw redenering dat het "logisch" is dat de overheid belasting heft voor onderwijs, politie, infra etc. Belasting is diefstal! Betaalt u niet dan komen er gewapende mannen aan uw deur en wordt u opgesloten tussen dieven, moordenaars en verkrachters. Een nogal vreemde manier van "zaken doen" natuurlijk voor een organisatie die pretendeert in het het belang van de bevolking te handelen. Persoonlijk vind ik het helemaal niet logisch dat er zelfs ook maar een overheid bestaat (criminele organisatie), laat staan dat ze diensten verzorgt waar ik niet om gevraagd heb. Doe mij maar eerlijk spel, waarbij beroving, onderdrukking en het leveren van structurele wanprestaties (niet zo gek dat de Staat alles verkloot dat ze aanraakt natuurlijk als je je geld toch wel pakt) tot het verleden horen. Totale privatisering. Weg met de Staat. Iedereen gelijke individuele rechten.
Als ik moet kiezen tussen een vrij huis, 12,5kg goud OF een crimineel ruilmiddel dat letterlijk niet meer intrinsieke waarde kent dan het papier waar ze op gedrukt staat, dan kies ik uiteraard -afhankelijk van mijn behoeften- ook een huis of goud. DAT is de keuze die er toe doet. Niet of u goud of een huis kiest.
WtW
JansmaDan zie ik liever gratis bier ;-).
Jansma
WtWGratis bier bestaat niet, goede man. Dat bier is door iemand betaald. En het "gratis bier" in de context van deze discussie is betaald van door de overheid GESTOLEN geld. Uw koopkracht. Mijn koopkracht. Mij smaakt gestolen bier niet. Ik hou niet van dieven....
WtW
JansmaJe moet het 'tirannieke' niet overdrijven, zolang 3 uit 4 gaan stemmen hebben we dat systeem http://www.parlement.com/id/vh8lnhrp8wsz/opkomstpercentage_tweede .
Waar ik me wél zorgen om maak zijn de Europese ontwikkelingen, 37,3% opkomst en vanaf 1989 niet boven 50% opkomst http://www.parlement.com/id/vhx1b38yhhwz/opkomst_europese_verkiezingen_in en dan toch zulke ingrijpende veranderingen doorvoeren.
Jansma
EricSmitEricSmit
JansmaHartelijke groet,
Eric
Molenaer
JansmaJansma
MolenaerDe ontbossing? Ach, dat is wel echt het laatste waar ik me druk over kan maken. Er is anno 2015 geen groter gevaar voor uw vrijheid, bezit en gezondheid dan uw overheid.
Intuïtie Trainer
Jansmahttp://nos.nl/artikel/2044420-eurogroep-schiet-nieuw-grieks-voorstel-af.html
President Poetin (SchoppenBoer) heeft Russische miljardairs en zakentycoons al in maart gevraagd om hun vermogen op buitenlandse banken terug te halen naar Rusland. Poetin waarschuwde de leden van de Russische Bond van Industriëlen en Ondernemers voor het risico dat het in het buitenland gestalde geld ineens kan worden bevroren als gevolg van het uitrollen van het AANDACHT=LIEFDE-paradigma! Overigens zagen Brussel en Washington met genoegen aan dat rijke Russen vorig jaar 151,5 miljard dollar naar het buitenland hebben gesluisd.
http://nos.nl/artikel/2025720-poetin-wil-dat-miljardairs-geld-terugbrengen-naar-rusland.html
In het script van KlaverenTeam staat dat de Griekse regering weigert om ruim 1,5 miljard euro op de rekening van het Internationaal Monetair Fonds in Washington te storten. Minister van Financiën Yanis Varoufakis kent heel goed 'de spelregels van het SCHULD=HooP-ideologie en heeft vandaag gezegd dat Griekenland in gebreke zal blijven. Dit betekent dat het IMF in de 3e SpinozaGolf is uitgespeeld.
http://www.volkskrant.nl/dossier-europese-unie/wat-zijn-de-gevolgen-als-griekenland-vannacht-voor-het-eerst-in-gebreke-blijft~a4091597/
Griekenland is bezig om de Europese schuldeisers (de eurolanden, de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank) te trainen in het feit dat ze een cultuur van 'Liegen om te Leven' in stand aan het houden zijn. In ieder geval is door 'de wanbetaling aan het IMF' ook de 3,5 miljard euro noodhulp die het IMF voor Griekenland nog had klaarliggen (
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Jansma
GuestInflatie laag? Lol! De netto koopkracht die u in 2002 in iedere Euro had opgeslagen is intussen gehalveerd....Maar "valt wel mee joh"...Het had natuurlijk ook 80% kunnen zijn. Of 90%. Niets aan de hand. Lol!
Michiel
JansmaForce 49
JansmaHeeft die verpleegster óók weer een tijdje werk !
Jansma
Force 49Je kunt in een winkelcentrum de groenteboer wel beroven van een deel van zijn koopkracht om de slager verderop een extra medewerker te geven (die hij zelf niet kon betalen), maar het gevolg is natuurlijk dat die groenteboer dan iemand zal moeten ontslaan omdat hij diegene niet meer kon betalen waar hij dit voorheen wel kon...
Een werkende erbij en ook een werkloze erbij. Netto resultaat "0". Ware het niet dat de rover van die koopkracht zelf ook enorme kosten heeft (bureaucratie/overhead), waardoor die slager enkel een beginnend hulpje kan aannemen waar die groenteboer zijn meest vaardige werknemer moest laten gaan.....
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
fbakker
Guest...Iemand die betaalt wordt(ook al heeft ie geen baan) zal het vroeg of laat ook uitgeven. Hij moet immers ook eten, zijn huur betalen, een nieuwe broek. Een wasmachine..what ever.
Men denkt maar dat een kosteninflatie van bijna nul een probleem is, een crises. Maar dat is eigenlijk het normale niveau. Kosteninflatie moet bijna 0 zijn, en eigenlijk om de paar jaar inflatie/deflatie.
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Michiel
GuestDemocratie zou veel beter werken in combinatie met censuskiesrecht.
Michiel
Jammer, want De Geus laat wel zien over een open mind te beschikken.
Mijn tip aan Hans de Geus: laat voordat u uw stukken publiceert deze wat meer lezen aan anderen. Die hebben vaak waardevolle opmerkingen.
Keinstein
Xaverius
Michiel
XaveriusLees ik hier een pleidooi voor afschaffing werknemersbescherming en lasten op arbeid?
Xaverius
MichielMichiel
XaveriusXaverius
MichielKritische Gast
XaveriusHet werkelijke kapitaal zijn straks de robots.
(Ik poneer hiermee het zogenaamde "efficiente, neoklassieke gedachtengoed" aangaande de substitutie van arbeid en kapitaal).
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Jansma
GuestIk daag u uit. Ontkracht mijn verhaal over de verpleegster maar. Het gaat u niet lukken....En dat weet u.
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Michiel
GuestGuest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Michiel
GuestGuest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Jansma
GuestMijn suggestie zou dus zijn: Stop met het aanhangen van absurde stellingen waarvan u WEET dat ze onjuist zijn en op geen enkele wijze de toetssteen der logica overleven. En stop ook vooral met uzelf in de maling nemen....
Mene mene tekel ufarszin. Next!
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Michiel
GuestMichiel
GuestGuest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Michiel
GuestGuest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Ko Pernicus
Guest:-o)
*popcorn pakt...*
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Michiel
GuestWatching the Wheels
Willem Middelkoop: 'Patronen van bedrog. Wat de pensioenfondsen op de balans hebben staan, staatsobligaties, dat is schuld die de overheid nooit gaat terugbetalen'.
https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=wSbk2cI3ONc#t=193
WtW
Watching the WheelsLogisch dat projectontwikkelaars en Bouwend Nederland zulke goede vriendjes zijn met pensioenfondsen en overheden. Stel dat kantoren energiezuiniger worden, moet zo'n leeg kantoorgebouw van destijds 110 miljoen euro, gekocht door een pensioenfonds, ongebruikt, dan ook weer verbouwd worden? Het gebeurt nu al. Lekker zinnig allemaal. Kunnen ze met dat geld niet beter Afrika gaan ontwikkelen?
De windmolens uit het voorbeeld van Hans de Geus draaien op subsidie en moeten na 15 jaar vervangen worden, dus ... klopt het wel dat het goede investeringen zijn, waar toekomstige generaties 'gratis' energie van krijgen? Kans is groot dat er over 15 jaar een betere, goedkopere techniek bestaat waarmee je het landschap niet hoeft te slopen.
WtW
WtWHank.Rearden
1. http://www.salon.com/2015/05/28/big_banks_run_everything_austerity_the_imf_and_the_real_story_about_world_economy_that_the_media_wont_tell_you/
2. http://www.nytimes.com/2015/02/09/opinion/paul-krugman-nobody-understands-debt.html?_r=0
3. http://www.washingtonpost.com/blogs/wonkblog/wp/2013/01/03/an-amazing-mea-culpa-from-the-imfs-chief-economist-on-austerity/
4. http://www.keepeek.com/Digital-Asset-Management/oecd/employment/in-it-together-why-less-inequality-benefits-all_9789264235120-en#page255
Molenaer
Hank.ReardenNico
Kritische Gast
NicoHans de Geus vergist zich als hij denkt dat men zomaar de geldhoeveelheid kan vergroten om ruimte te bieden voor meer investeringen. Het probleem is de bestaande geldhoeveelheid met al zijn gekoppelde rechten, verwachtingen, tijdspannes, voorwaarden en plichten.
Iedere Euro is verschillend van zijn broertjes, qua karakter, eigenschappen, rendement, houdbaarheid etc.
Nico
Kritische Gast
NicoQE creëert deflatie en hoge reele rentes, in dit geval hogere reele rentes dan in tijden van inflatie, daarmee versterkt QE de deflatie nog meer.
In tijden van een deflatie van 2% en een negatieve rentevoet van 1%, is de reële rente PLUS 1% !
Gaat de rentevoet bijvoorbeeld door hogere debiteurenrisico's naar 3%, dan wordt de reële rente maar liefst PLUS 4% ! We leven nu in dit soort omstandigheden, dankzij mismanager Draghi.
Joost Vsser
De vrije cashflow van de B.V. Staat Nederland is negatief. Immers, de staatsschuld groeit.
Een B.V. met een negatief eigen vermogen en een negatieve cashflow. Wie wil financieren?
Een activa heeft pas waarde als je er iets mee doet. Een andere benadering is dat de bezittingen van de Nederlandse Staat een kostenpost is om het BNP te genereren. Zonder dijken is enkel een vissersvloot actief in de helft van Nederland. De werkelijke staat van de B.V. Staat Nederland moet uit een balans komen die op marfktbasis is gebaseerd, zowel aan de linker- als rechterkant van de balans. De opbrengsten vloeien voort uit de belastingen op het BNP. De bezittingen hebben dan wel degelijk een grote waarde. Maar, zolang de staatsschuld stijgt, zal er ieder jaar de conant gemaakte bezittingeneen stukje minder waard worden.
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Joost Vsser
GuestLanden kunnen wel degelijk failliet als ze hun schulden in buitenlandse valuta hebben: Argentinie. Griekenland is het recente voorbeeld. De euro is voor dat land een buitenlandse valuta in de zin dat het niet acccordeert met hun economie.
jsmid
Joost VsserJoost Vsser
jsmidjsmid
Joost Vsserdoor een gedeeltelijke betaling van de schuldeisers, dan kunnen de
schuldeisers hun niet betaalde vorderingen weer bij u incasseren.
http://www.tanger.nl/rechtsgebied/faillissement-insolventie-advocaat/brochure-u-bent-persoonlijk-failliet/#15
De eerste rechter die een land failliet kan verklaren moet nog geboren worden.
Joost Vsser
jsmidjsmid
GuestDe bank stuurde een legertje accountants en economen richting het bedrijf van mijn familielid. Ze doorzochten de boeken en kwamen tot de conclusie dat het bedrijf niet gezond was, omdat het 1e kwartaal slecht was. Omdat het een bedrijf is waar ontwikkeling en verkoop niet elke maand hetzelfde is ontstaan pieken en dalen. Niet erg want het bedrijf heeft een stevige buffer, is nota bene een nichespeler en marktleider in Nederland en kan dat met gemak hebben. Het betoog van mijn familielid dat in het tweede kwartaal al 1,5 keer de gewone omzet is verdiend en dat de orderportefeuille alleen maar is gegroeid en dus ook het aantal werknemers, telt gewoon niet mee. Na heel veel gezeur en gezeik en overtuiging is de bank overstag gegaan. Uit dit verhaal blijkt dat de banken geen spatader zijn veranderd en dus nog steeds kijken naar de korte termijn. Dat Ze daarmee de reële economie meer kwaad dan goed doen is iets wat 100% zeker is
pieter
Molenaer
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
jsmid
GuestIk heb duidelijk gesteld dat die buffer meer dan voldoende was. Erger, de ordeportefeuille is helemaal gevuld en om het nog erger te maken, die pieken en dalen hebben ze continue. En om het helemaal erg te maken, toen de crisis pas in Nederland begon, hebben ze één jaar een klein verlies geleden, en niemand heeft salaris behoeven in te leveren.
Als banken niet risico;s willen lopen waarvoor ze wel opslag vragen en menen nog steeds TBTF te zijn kunnen we ze beter opdoeken
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Kritische Gast
GuestDe rijken zullen de armen moeten (af)betalen, anders worden de rijken armer dan arm, en dit laatste dringt nog te weinig door. Het is de wet van communicerende vaten met betrekking tot waardecreatie en beloning op macro-economische schaal.
Het willen oplossen van het probleem met inflatie is zoiets als een luchtballon op Aarde laten landen door de planeet Aarde er naar toe te gaan duwen. Het gaat dus hier niet lukken.
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Kritische Gast
Guestpieter jongejan
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Nico
GuestLeprechaun
Wat is u vrije tijd waard? Meer vrije tijd met op zijn tijd een koud biertje, ja graag toch.
Leprechaun
(Heubach 2008, 44)
bps
Zolang ging het schijnbaar goed.
Hans de Geus verwart private activiteit met publieke activiteit op hun plaats in de Winst&Verliesrekening van de totale huishouding van een staat,
waarbinnen de staatshuishouding onderdeel is in de kostensfeer, een extra lus in de kringloop, en niet andersom is.
Het is hetzelfde verschil als wanneer de geldstroom de economie trekt of wanneer economie de geldstroom trekt. De eerste is eindig. De laatste is eeuwigdurend.
“Als een economie groeit gaat dat gepaard met geldcreatie.“
Dat is dezelfde misvatting als: “Geldcreatie gaat gepaard met economiegroei.”
Dat is niet zo.
Als een economie groeit, gaat dat gepaard met de creatie van activa, met de creatie van waarde.
Daar is geld voor nodig om te maken en te verhandelen.
Dat kan ook met hetzelfde geld als dat sneller omgaat en niet afvloeit naar buiten omloop, of omgeleid met vertraging, waardoor er nieuw geld gecreëerd moet worden.
“Waarom doen we dan in een recessie ineens of de geldstroom eindig is? “
Omdat de geldstroom niet voldoende circuleert, maar er meer afvloeit dan er bijkomt.
“Geld is een menselijk verzinsel.”
Inderdaad, het is lucht voor het meerdere dat de waardecreatie minus het waardeverbruik overtreft.
Ik had Hans de Geus veel nuchterder verwacht. Naar wie heeft hij zitten luisteren?
“Staatsschuld is een schuld aan onszelf.”
Dat is wensdenken. Dat klopt alleen als wijzelf dat geld en die schuld creëren uit niets.
En dat is niet zo. Dat doen anderen. Er is geen gratis geld, geen gratis bier en geen gratis waarde.
Wijs mij dat lustoord onderaan de regenboog.