Vliegtuigstrepen in de lucht.

Heen en weer met het vliegtuig naar Zuid-Frankrijk is net zo duur als een retourtje Terschelling. Hoe kan dat? Lees meer

Uit ons onderzoek blijkt dat de luchtvaart ondersteund wordt met talloze subsidiestromen vanuit gemeenten, provincies, ministeries en de Europese Unie. 'Mainport' Schiphol krijgt talloze fiscale en economische voordeeltjes, waar vooral buitenlandse passagiers van profiteren. De economische meerwaarde hiervan lijkt beperkt.

Ondertussen explodeert de vraag naar vliegreizen, omdat vliegtickets door al die voordeeltjes aan de luchtvaartindustrie spotgoedkoop zijn. Dit heeft gevolgen voor het klimaat: terwijl andere sectoren minder CO2 gaan uitstoten, stijgt de CO2-uitstoot in de luchtvaart. En natuurlijk stijgt ook de uitstoot van fijnstof en zitten omwonenden in de herrie.

41 artikelen

Vliegtuigstrepen in de lucht. © ANP / Hollandse Hoogte / Venema Media

Explosieve toename van CO2-uitstoot door luxevluchten, Greenpeace wil verbod

4 Connecties
52 Bijdragen

De uitstoot van CO2 door het gebruik van privéjets stijgt hard. Volgens onderzoek van Greenpeace is de ‘luxe uitstoot’ van de vliegende jetset in de eerste negen maanden van dit jaar al bijna net zo groot als in heel 2019. De milieuorganisatie pleit daarom voor een verbod op privévliegen.

De uitstoot van privéjets die op Schiphol of Rotterdam Airport vliegen is in 2022 al bijna net zo groot als in heel 2019. Dat blijkt uit onderzoek van Greenpeace in samenwerking met CE Delft. In de eerste 9 maanden van 2022 werd 56 kiloton CO2 uitgestoten, in heel 2019 was dat nog 61 kiloton. 

Vanochtend publiceerde Greenpeace samen met CE Delft een onderzoek naar de uitstoot van privévliegtuigen. In het onderzoek, ‘De extra CO2-uitstoot van luxe luchtvaart’, is voor het eerst een berekening gemaakt van de totale CO2-uitstoot van privévliegtuigen en reizigers in de businessclass. 

Gisteren publiceerde Follow the Money een onderzoek naar de snelle groei van de privéluchtvaart. Sinds corona steeg het aantal vluchten rap, met name naar populaire vakantiebestemmingen. Uit het onderzoek blijkt dat veel reizigers voor het eerst met een privéjet vliegen. Verhuurders van privévliegtuigen zeggen desgevraagd dat hun klanten drukke vliegtuigen en de chaos op Schiphol willen omzeilen.

‘De CO2-uitstoot door 9 maanden privévluchten vanaf Amsterdam en Rotterdam  staat gelijk aan 40.000 auto’s die een jaar lang rondrijden’

De belangrijkste oorzaak voor de groei van de uitstoot is de snelle toename van het aantal vluchten. Volgens het onderzoek van Greenpeace waren er 16.147 vluchten met privéjets in de eerste 9 maanden van 2022. In heel 2019 waren dat er slechts 14.672.

Schokkend

Campagneleider luchtvaart Maarten de Zeeuw: ‘Als je de uitstoot vergelijkt met de totale vervuiling van Schiphol is de uitstoot van privéjets relatief beperkt. Maar de CO2-uitstoot door privévluchten van die twee luchthavens staat toch gelijk aan 40.000 auto’s die een jaar lang rondrijden. En het jaar is nog niet afgelopen.’ Greenpeace noemt de stijging van het aantal privévluchten ‘schokkend’. ‘Het gaat immers om luxe-uitstoot van de rijke Nederlander’.

Uit zowel het onderzoek van Greenpeace als dat van FTM blijkt dat veel privévluchten korte afstanden afleggen. Bovendien vertrekken ze vaak naar grote hubs, die goed bereikbaar zijn met alternatief vervoer. 

Greenpeace zou het liefst zien dat reizigers de trein nemen of alleen nog economy class vliegen. Op de twee meest populaire routes, van Schiphol naar Londen en Parijs, ‘zou de omschakeling van privévluchten naar commerciële vluchten een CO2-reductie van 80% kunnen bewerkstelligen’, zo valt te lezen in hun rapport. ‘Bovendien zijn die steden goed bereikbaar met de hogesnelheidstrein, dan reis je bijna zonder uitstoot’, stelt de organisatie.

Naast de emissies van privévluchten onderzocht Greenpeace de mogelijkheid van uitstootreductie door business of first class te vliegen. De milieuorganisatie rekende uit hoeveel extra reizigers er mee kunnen in de gebruikelijke toestellen van KLM wanneer het hele vliegtuig als economy class zou zijn ingericht. Afhankelijk van het type toestel zou er ruimte zijn voor 30 tot 90 extra passagiers. Dat zou leiden tot een CO2-uitstootreductie van 10 tot 22 procent per reiziger per vlucht.

Aanleiding voor het onderzoek van Greenpeace zijn de ambitieuze doelen voor het verduurzamen van de luchtvaart in het klimaatakkoord van Parijs. De Europese Unie heeft daarin als doel gesteld dat de uitstoot van broeikasgassen vanaf 2030 met 55 procent moet zijn afgenomen. In 2050 wil de EU klimaatneutraal zijn. Nederland heeft uitgesproken meer te willen doen dan de EU. Voor de commerciële luchtvaart wil het kabinet in 2050 de uitstoot gehalveerd hebben en vanaf 2070 mag de luchtvaart niks meer uitstoten. 

De privéluchtvaart valt volgens Greenpeace echter buiten de doelstelling van het kabinet. Dat terwijl de CO2-uitstoot per passagier per kilometer in die branche veel hoger is dan in de reguliere luchtvaart.

Voor het onderzoek gebruikte Greenpeace vluchtdata van privéluchtvaart-consultancybureau WingX, die het met de small emitters tool van Eurocontrol omrekende naar de totale uitstoot van de privéluchtvaart. Het onderzoek beperkt zich tot de luchthavens van Rotterdam en Amsterdam.

Greenpeace gaat demonstreren voor krimp van de luchtvaart en een verbod op privévliegen. Zo’n verbod vindt de organisatie niet extreem: ‘De klimaatcrisis en de impact daarvan zijn nog veel rigoureuzer, dat vraagt om onorthodoxe maatregelen’, aldus De Zeeuw.