
Khadija Arib tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer. © ANP, Bart Maat
Grensoverschrijdend gedrag mag geen one size fits all-verwijt worden
Was de term ‘grensoverschrijdend gedrag’ aanvankelijk bedoeld voor seksuele misdrijven of seksuele intimidatie, inmiddels is de term van elastiek en omvat het alles tussen onprettig en misdadig. In dit gat springen bureaus, die zonder enige controle of waarborg voor opdrachtgevers klachten onderzoeken en uiteindelijk oordelen over ‘verdachten’. Zolang de grenzen van dit begrip onbepaald blijven, werkt dit willekeur en smaad in de hand. Een gevaarlijke ontwikkeling.
Amsterdamse deurwaarders legden afgelopen jaar voor het eerst bewijsbeslag op telefoons van werknemers. Het ging om arbeidsgeschillen waar grensoverschrijdend gedrag als ontslaggrond was aangevoerd. Zulke ingrijpende maatregelen zijn alleen gerechtvaardigd bij een ernstige normschending, zoals belaging, seksuele intimidatie, aanranding, misbruik.
#MeToo-slachtoffers zijn hier zeer bij gebaat. Zij zitten vaak met een bewijsprobleem. Deurwaarders leggen steeds vaker verklaringen van anonieme getuigen vast. Een deurwaarder kan een proces-verbaal maken, waarin de melder zich niet bekend maakt, maar zich tegenover de deurwaarder wel heeft gelegitimeerd.
Een uitkomst voor slachtoffers van ernstige normschendingen, vooral in hiërarchische organisaties waar een zwijgcultuur heerst of waar getuigen bang zijn. Het schandaal rond seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of Holland heeft tot een toename van deze zaken geleid, beamen arbeidsrechtadvocaten. Deze zaken komen nauwelijks in het nieuws, juist omdat ze door de ernst ervan tot strafrechtelijk onderzoek kunnen leiden, waarbij alle luiken dicht gaan tot er een uitspraak ligt.
Deze terughoudendheid die samenhangt met de onschuldpresumptie ontbreekt bij klachten, die kunnen rekenen op de meeste aandacht in de media. Deze klachten gaan niet over ernstig normoverschrijdend gedrag, maar veelal over sociale onveiligheid, over onaardige opmerkingen van collega’s of pestgedrag. Zie wat bijvoorbeeld Matthijs van Nieuwkerk wordt verweten in de DWDD-zaak.
Voor die klachten worden maatregelen als bewijsbeslag niet toegestaan. Er is geen grond voor strafrechtelijke aangifte. De klachten worden evenwel breed uitgemeten in de pers. Misleidend en verwarrend is daarbij dat seksueel misbruik en onprettig gedrag met hetzelfde begrip ‘grensoverschrijdend’ worden aangeduid.
De drempel voor verkettering, op gezag van meestal anonieme klagers, is schrikbarend laag
‘Grensoverschrijdend’ is een one size fits all-verwijt geworden. Vanwege de potentiële ernst van het verwijt, is de verdenking altijd schadelijk en roept die meteen associaties op met aanranding, mishandeling of seksuele intimidatie. Meldingen van grensoverschrijdend gedrag leiden in veel gevallen tot extern onderzoek, wat in de beeldvorming de ernst op voorhand bevestigt.
Blijkt de melding na onderzoek echter geen aanranding of mishandeling, dan kunnen altijd nog de hokjes ‘agressie’, ‘intimiderende managementstijl’ of ‘onveilige werksfeer’ worden aangekruist. Omdat ‘grensoverschrijdend’ ernstig kan zijn, is het al snel een misstand waarover journalisten schrijven. In de meeste gevallen zijn echter helemaal geen wettelijke normen geschonden. Dan gaat het dus niet om een voetbalbobo die dickpicks heeft gestuurd of om een producent die een acteur heeft aangerand, maar om gedrag dat anderen als kwetsend, onveilig of intimiderend ervaren.
Voor opspraak is niet veel nodig. De drempel voor verkettering, op gezag van meestal anonieme klagers, is schrikbarend laag. Zonder dat er sprake is van normschending, wordt een beschuldigde publiekelijk veroordeeld.
Een mistig moreel toetsingskader
Dat overkwam afgelopen jaar oud-Kamervoorzitter Khadija Arib, PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk, Volt-Kamerlid Nilüfer Gündogan, uitgever Mai Spijkers, Matthijs van Nieuwkerk, D66’er Frans van Drimmelen en Atria-directeur Kaouthar Darmoni, naast een stoet andere beklaagden verder weg van de spotlights.
In veel gevallen zijn externe onderzoeken aangekondigd of uitgevoerd. In deze nieuwe markt biedt een bont gezelschap bureaus inmiddels onderzoeksdiensten aan: van advocatenkantoren tot arbodiensten en van recherchebureaus tot maatschappen van sociaal-psychologen. Zoals bijvoorbeeld Hoffmann (bedrijfsrecherche), Bing (integriteitsonderzoek), Integis (forensische accountants), Bezemer & Schubad (specialist in de aanpak van ongewenste omgangsvormen), om er enkele te noemen.
Waar compliance tot voor kort inhield dat organisaties en ondernemingen moeten voldoen aan geldende wet- en regelgeving, is daar nu een mistig moreel toetsingskader bijgekomen. Organisaties moeten daarbinnen ook voldoen aan regels die niet door de wetgever zijn vastgelegd, maar die worden ingevuld door wat mensen in de organisatie als veilig en onveilig, wenselijk en onwenselijk ervaren.
Ongewenst gedrag past niet in een veilige werkomgeving, is het motto. En op grond van de Arbo-wet is elke werkgever verplicht een veilige werkomgeving te bieden. Waar de grens ligt, wordt a priori bepaald door wat een melder ervaart en ondervindt. Geen wonder dat een werkgever zich in dit mijnenveld graag laat bijstaan door een onderzoeksbureau.
Een belangrijke speler op de markt van ongewenst gedrag is Hoffmann, bekend van de cynische pay-off Vertrouwen is goed, Hoffmann is beter. Voorheen staken deze speurders hun neus hoofdzakelijk in fraude, diefstal, sabotage en zwendel in het Nederlandse bedrijfsleven. Inmiddels hebben de bedrijfsrechercheurs hun werkterrein verlegd en presenteren zij zich sinds twee jaar als ‘gedragsonderzoeker’. Hoffmann onderzoekt momenteel in opdracht van het presidium de klachten tegen oud-Kamervoorzitter Khadija Arib.
Een twintig jaar oude echo
Het lijkt alsof dit grensoverschrijdend gedrag pas sinds kort publiekelijk aan de orde wordt gesteld. Feitelijk is het een echo van twintig jaar geleden.
In 2003 bracht de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) een rapport uit met de titel Waarden, normen en de last van het gedrag. Aanleiding voor de adviesaanvraag was ‘de (vermeende) toename van ongewenst gedrag’. Het was de tijd van Balkenende I en het ethisch reveil, met een beroep op ‘normen en waarden’ in de publieke ruimte en op de werkvloer, wat Balkenende vervolgens plat sloeg tot het verkiezingsmotto ‘Fatsoen moet je doen’. De WRR wijst in zijn rapport op onderzoek van TNO waaruit blijkt dat in 2002 13 procent van de Nederlandse werkenden werd geïntimideerd door chefs en collega’s.
In het nog altijd actuele WRR-rapport komt de term ‘grensoverschrijdend gedrag’ niet voor. Met reden, want het is geen toetsbare norm. Het rapport maakt onderscheid tussen sociale, morele en wettelijke normen. De WRR wijst er op dat alleen wettelijke normen voor iedereen verplichtend zijn. Sociale en morele normen zijn dat niet, tenzij deze schriftelijk als rechtsbronnen zijn vastgelegd, zoals bijvoorbeeld in reglementen van sportverenigingen.
In 2003 benadrukte de WRR dat sociale en morele normoverschrijdingen, die niet samenvallen met de wettelijke, een principieel andere reactie vereisen
Dit onderscheid wordt in de jacht op ongewenst gedrag anno 2023 niet of nauwelijks gemaakt. Wie sociale onveiligheid veroorzaakt in de ogen van een ander, wat dat ook moge betekenen, riskeert te worden gebrandmerkt als een dader van grensoverschrijdende gedrag. Hij of zij wordt meestal meteen door de werkgever geschorst. Melders worden per definitie serieus genomen, ook anonieme melders. Welke norm er feitelijk is geschonden, blijft vaak schimmig. Dat mag een extern bureau uitzoeken.
In 2003 benadrukte de WRR dat sociale en morele normoverschrijdingen, die niet samenvallen met wettelijke normoverschrijdingen, een principieel andere reactie vereisen. Door de sociaal-culturele verschillen in Nederland kan de inhoud van sociale en morele normen sterk verschillen. De WRR noemt conflicten over waarden en normen in een samenleving onvermijdelijk en wijst op het ‘uitermate groot belang’ van een stabiele oplossing voor deze conflicten, ‘om te voorkomen dat de samenleving intern wordt verscheurd’.
‘Ernstig en verdrietig’
Hoe het vooral niet moet, leert de casus van Gijs van Dijk. Vorig jaar klaagden twee vrouwen over dit PvdA-Kamerlid. Dinsdag 8 februari 2022, de dag nadat Marc Overmars bij Ajax opstapte, opende het achtuurjournaal met de beschuldigingen: ‘Opnieuw een zaak van ongewenst gedrag, nu in de politiek.’ De NOS noemde dit grensoverschrijdend gedrag door mannen in een machtspositie’ in één adem met de zaak-Overmars en The Voice. De PvdA joeg Van Dijk prompt de Kamer uit.
In opdracht van de partij onderzocht Bezemer & Schubad de meldingen van grensoverschrijdend gedrag, Het bureau van sociaal-psychologen en seksuologen, dat zich specialist en marktleider noemt in de aanpak van ongewenste omgangsvormen, deed ook onderzoek naar de omgangsvormen bij Ajax en die van Marc Overmars in het bijzonder. In juni 2022 rondde Bezemer & Schubad dit onderzoek af.

Bezemer & Schubad meldde dat de twee vrouwen zich ‘belogen en bedrogen’ hadden gevoeld in hun privé-relatie met Van Dijk, en dat zij ‘verdriet gehad’ hadden van zijn ongewenste gedrag. De PvdA noemde de conclusies ‘ernstig en verdrietig’.
Was hier een duidelijke norm geschonden? Dat blijkt nergens uit. De onderzoekers kwamen niet verder dan de conclusie dat Van Dijk zich ‘buiten werktijd geen waardig ambassadeur van de PvdA had getoond’. Wat groots als ontmaskering was ingezet, blijkt een karaktermoord.
Hele ruime ‘delictsomschrijving’
Wie onderzoek doet, zal in vrijwel elke organisatie ‘grensoverschrijdend’ gedrag vinden. Of daarbij ook normen zijn geschonden is een andere vraag. Het afgelopen jaar deden verschillende sportbonden preventief onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag in hun sport.
Binnen de zwembond, de handboogbond en de badmintonbond had de helft van de leden dergelijk gedrag meegemaakt, waarbij het hoofdzakelijk om ‘emotionele grensoverschrijding’ als plagen, pesten of uitschelden en kritiek op sportieve prestaties ging. Wettelijke normschendingen zoals seksuele delicten of andere strafbare feiten werden niet gemeld. De directeur van de badmintonbond noemde dat ‘een opluchting van korte duur’, want het streven is toch naar ‘een sport waarin geen enkele vorm van grensoverschrijdend gedrag voorkomt’.
De ‘delictsomschrijving’ van grensoverschrijdend gedrag is inmiddels zo ruim dat daders en slachtoffers uitwisselbaar worden. Zo trad de gelauwerde voetbalcoach Vera Pauw in de zomer van 2022 naar buiten met door haar ervaren ernstig seksueel grensoverschrijdend gedrag door KNVB-functionarissen. Enkele maanden later werd Pauw zelf publiekelijk beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Ze zou ‘obsessief bezig zijn geweest met het gewicht en eetgedrag van speelsters’. Door dezelfde term te gebruiken, stelt men hier aanranding en verkrachting gelijk aan autoritair gedrag en bodyshaming. Dat relativeert enerzijds het seksuele delict en maakt van het als onprettig ervaren gedrag een pseudo-delict.
Daar komt bij dat in de holtes van deze vage norm hypocrisie, zelfbeklag en lichtgeraaktheid rondkruipen. Nog ernstiger wordt het als onzuivere motieven een rol gaan spelen, zoals in de Haagse politiek het geval lijkt. Zowel bij Khadija Arib, Gijs van Dijk, als Nilüfer Gündogan lijkt politieke afrekening het leitmotiv te zijn. Dat brengt schade toe aan de parlementaire democratie. Een volksvertegenwoordiger kan niet als een willekeurige werknemer worden behandeld.
Er is een app voor
De marketing van onderzoek naar ongewenst gedrag ondervindt hier geen hinder van, integendeel. Hoe ruimer het begrip ‘grensoverschrijdend’, des te meer onderzoeken. Er ligt een vrijwel grenzeloze markt voor de bureaus open. Hoffmann getuigt hiervan. In september 2020 gaf dit bureau de trend eigenhandig een kontje: ‘Hoffmann signaleert grote toename in ongewenst gedrag op de werkvloer’, schreef het bureau in een persbericht.
Anno 2023 staat op Hoffmans website: ‘De laatste tijd wordt Hoffmann weer veel ingeschakeld in onderzoeken naar ongewenst gedrag op de werkvloer: pesten, discriminatie en seksuele intimidatie. En dat laatste zó vaak, dat er wel sprake lijkt van een opleving van de #Metoo-meldingen.’ In de pers verklaarde Hoffmann in 2022 dat 50 procent van zijn werkzaamheden inmiddels bestaat uit onderzoeken naar ongewenst gedrag.
Op zijn website propageert Hoffmann het gebruik van een speciale app voor de werkvloer. De zogenaamde Report App ‘geeft advies, ondersteuning en maakt het melden laagdrempelig en veilig, waardoor onnodige escalatie wordt voorkomen’. Via de app kan iedere werknemer, sporter of student met zijn mobieltje een ‘informele (interne/externe) melding’ doen in iedere willekeurige situatie die sociaal onveilig is. Hoffmann lijkt dit te gebruiken als een gewiekste vorm van acquisitie. Want wie gaat de meldingen straks onderzoeken?
Aantrekkelijke clickbait
Ook media spelen graag in op de trend. Verhalen over grensoverschrijdend gedrag, bij voorkeur verhalen waarbij het gedrag van bekende of vooraanstaande burgers aan de kaak wordt gesteld, gaan er in als Gods woord in een ouderling. Alles wat grensoverschrijdend is vormt aantrekkelijke clickbait, ook voor kwaliteitskranten.
Hoofdredacteur Pieter Klok van de Volkskrant bevestigde onlangs dat de definitie van grensoverschrijdend gedrag het afgelopen jaar werd opgerekt. Hij schreef: ‘Het beperkt zich niet langer tot seksuele intimidatie. Werknemers en voormalige personeelsleden van Prometheus hekelden de verstikkende angstcultuur bij de uitgeverij. Even later bleek ook bij het tv-programma De Wereld Draait Door sprake van structureel grensoverschrijdend gedrag. […] Omdat er geen duidelijke definitie is van grensoverschrijdend gedrag, is het lastig om objectief vast te stellen of iemand over de schreef is gegaan.’
Het zal de voorkeur hebben om dan te kunnen putten uit een gelekt rapport van een extern onderzoeksbureau. Nog steeds blijft het de vraag of het gedrag dusdanig over de schreef ging dat de publieke schandpaal is gerechtvaardigd. Alle reden voor journalisten om hier kritisch naar te kijken.
Zoals parlementair verslaggever van de Volkskrant Ariejan Korteweg die in oktober 2022 in een uitzending van WNL verklaarde dat hij van ‘heel veel mensen’ had gehoord ‘dat steeds vaker wordt geprobeerd met anonieme aantijgingen mensen kalt te stellen’. Hij concludeerde dat integriteit een soort chantagemiddel en wisselgeld is geworden: ‘Je kunt elkaar verwijten maken en zo iemand eruit werken. Dat gebeurt in de politiek, maar ook in bijvoorbeeld de sport en op universiteiten.’
De vraag wat de motieven zijn van de melders en van de opdrachtgever van het onderzoek moet nadrukkelijk worden gesteld
Eind december had de Volkskrant weer een primeur. Kaouthar Darmoni was ontslagen als directeur van Atria, het kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis in Amsterdam. Ze zou zich schuldig hebben gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. De Volkskrant had een gezaghebbende bron: ‘Dit blijkt uit een extern onderzoek van Hoffmann Bedrijfsrecherche, waarvan de conclusies in handen zijn van de Volkskrant.’
Dat juist deze vrouw zich grensoverschrijdend had gedragen, was saillant, vond de Volkskrant: ‘Atria adviseert zelf overheden en bedrijven over het creëren van een veilig werkklimaat en het bestrijden van grensoverschrijdend gedrag.’ Ook hier moet nadrukkelijk de vraag worden gesteld wat de motieven zijn van de melders en van de opdrachtgever van het onderzoek.
Het klakkeloos overnemen wat commerciële onderzoekers op verzoek van hun opdrachtgevers in rapportages concluderen is onverstandig. Dat bevestigt ook hoogleraar bestuurskunde Michiel de Vries, die tegenover de NOS afgelopen jaar veel integriteitsonderzoeken onbetrouwbaar noemde. Volgens hem sturen opdrachtgevers steeds vaker de opdracht of de conclusies, en ontbreekt deugdelijk wederhoor. Daardoor kunnen onzuivere motieven onder de radar blijven: ‘Vaak is het zo dat men een persoon of wil weg hebben of wil beschermen. En sommige bureaus die worden ingeschakeld, verdienen daar geld aan en luisteren naar wat de opdrachtgever wil.’
Oud-Kamerlid Van Dijk heeft inmiddels juridische stappen gezet tegen Bezemer & Schubad. Hij deed aangifte, omdat het bureau onbevoegd recherche-onderzoek deed en diende een claim in tegen het bureau. De PvdA heeft ondertussen met Van Dijk geschikt. Meer claims in vergelijkbare onderzoeken zullen ongetwijfeld volgen. Aannemelijk is dat ook Hoffmann op de conclusies van zijn rapportages juridisch zal worden aangesproken.
Laten we vooral hopen dat straks niet overal werknemers en ambtenaren met een porte d’alarme van Hoffmann in hun binnenzak rondlopen. Het zal niet bevorderlijk zijn voor de sociale veiligheid op de werkvloer. Stop deze losgeslagen geest dus snel weer terug in de fles.
32 Bijdragen
Vincent Huijbers 9
Opvallend is het containerbegrip 'grensoverschrijdend gedrag'. Het lijkt net als 'ondermijning' in eerste indruk kraakhelder maar beide missen de nodige nuance om woorden te geven aan wat er plaatsvindt.
Het lijken slogans die aanzetten tot actie. Maar in het geval van grensoverschrijdend gedrag is het misschien geen oproep om in alle hoeken en gaten te gaan zoeken naar daders en slachtoffers. Het gaat misschien eerder over het maatschappelijk debat erover. Me too gaat ook over 'hier ook'. Veel van de bovengenoemde gevallen vinden plaats in een specifeke context die na het eerste bericht ontrolt. In de kleedkamer en op de werkvloer ontstaan omgangvormen.
Daarbij vind ik deze trend bijzonder omdat de collectieve 'veiliheidsbeleving' wel steeds verbeterd. Angst en wantrouwen zijn signalen die ons kunnen helpen en een functie hebben. Maar bewust opgeroepen kunnen ze ook averechts werken. Denk aan de angst om je kind bij het kinderdagverblijf te brengen of de leraar die niet meer door de kleedkamer kan lopen. Nieuws en de beleving daarvan lijkt een invloed daarop te hebben.
De herintroductie van de schandpaal is ook opvallend: het publiekelijk vernederen van (mogelijke) daders. Denk ook aan verwensingen op social media. Dat de schandpaal van het plein is verdwenen was volgens mij ook een vorm van beschaving. Waarom die opleving (?) van vernedering en sensatie?
John Janssen 4
Vincent HuijbersArtikel 1 keer gelezen, eerst koffie en nog een keer tot mij nemen, dan reactie.
Moeilijke materie.
Wel een vraagje. Waarom denk je dat een 'veiligheidsbeleving' steeds verbeterd?
Vincent Huijbers 9
John JanssenHet is dus niet dat er niets aan de hand is maar we lijken op gezette tijden vol te raken van verontwaardiging. Bonnetjes, appjes, pietjes, toeslagen, misdragingen, aanslagen. En ondertussen voelen we ons steeds veiliger. Ik kan dat moelijk met elkaar rijmen.
https://hetccv.nl/onderwerpen/veiligheidsbeleving/
https://www.cbs.nl/nl-nl/longread/rapportages/2022/veiligheidsmonitor-2021/3-veiligheidsbeleving
Gerard van Dijk 6
“Waarom is het belangrijk om in je latere werk op de hoogte te zijn van je eigen taken en verantwoordelijkheden?
Kijk zelf je antwoord na:
Dit is belangrijk omdat daarmee wordt vastgesteld wat je mag doen en waarop anderen je wel en niet mogen aanspreken.
Als je iets verzuimt te doen en er gaan daardoor (ernstige) fout, dan ben jij daar verantwoordelijk voor. Je kunt ontslagen worden of voor de rechter worden gedaagd.”
Gelukkig zijn de meeste werknemers hier onvoldoende bewust en handelen ze toch op eigen intuïtie. Mijn analyse is dat het uit huis plaatsen van kinderen de meest logische keuze is. Bij iedere geringe twijfel of de kinderen wel op hun plek zijn bij hun biologische ouders vinden wij als samenleving door zulke stringente regels uit huis plaatsing het enige juiste om te doen. Immers daarmee voorkom je de beschuldiging dat “ iets verzuimt” te hebben.
Gerard van Dijk 6
Qua het opvolgen van protocollen lijkt mij dat robotten daar veel beter toe in staat zullen zijn. Het gedrag is makkelijker te erkennen dan het adresseren waar het gedrag vandaan komt. Echter zorginstellingen zullen hier heel huiverig voor zijn omdat ze een robot niet verantwoordelijk kunnen houden, terwijl die robot ongetwijfeld wel precies de protocollen heeft nageleefd.
In mijn beleving speelt er iets groters hoe groter de organisaties worden hoe meer er gemanaged moet worden. Zij vertegenwoordigen met lobby clubs het nieuwe moraal om als autoriteit de politiek zodanig te bewerken dat alles in hun belang werkt. Politici’s raken ook verstrengeld met deze organisaties. Waardoor ze voor zichzelf voor hun politieke hiernamaals in een gespreid bedje komen.
Jelko Dijkman 2
Voor iemand die zich druk zegt te maken over onvoldoende gefundeerde aantijgingen, spreekt u wel erg makkelijk van zaken als karaktermoord en onbetrouwbaar onderzoek. Met nota bene als enige onderbouwing dat deze of gene dat heeft beweerd!
Er is vast een goed en gedegen stuk te schrijven over de manier waarop zulke bureaus onderzoek doen, of over de negatieve aspecten van grote media aandacht voor zulke zaken. Dit is niet dat stuk.
M. van de Sande 1
Hannie Groen 5
M. van de SandeMieke Kirkels 1
Hannie GroenSuzanne Scholtus
Hannie GroenVan Dijk 3
Suzanne ScholtusJohn Janssen 4
M. van de SandeJan Ooms 10
M. van de SandeM. van de Sande 1
Jan OomsRobert Schipperhein 3
M. van de SandeM. van de Sande 1
Robert SchipperheinPetrus Harts 3
Frank Verweijen
Petrus HartsPieter Jongejan 7
Een voorbeeld van het afzwakken van normen is het handhaven van prijsstabiliteit. Deze overheidstaak is nog niet zo lang geleden uitbesteed aan centrale banken.
Vroeger stond prijsstabiliteit gelijk aan 0% inflatie; Na de rweede wereldoorlog werd dit veranderd in een beetje inflatie. Bij de invoering van euro werd de norm in het grpoei en stabiliteutspakt vastgesteld op 1 a 2% inflatie; toen dit in de praktijk niet uitkwam werd dit door de ECB verhoogd tot maximaal 2% en toen dit niet uitkwam tot 2% op heel lange termijn en als het aan Fankrijk cs ligt tot 4%. De huidige inflatie ligt op 10%. Grensoverschrijdend.
Het afzwakken of aanscherpen van normen gebeurt m.a.w. door belangengroepen die daar beter van denken te worden.
Vincent Huijbers 9
Pieter JongejanHier is denk ik ook sprake van een steeds geëmancipeerde burger. Denk aan de black lives mater beweging die in het verlengde van Me Too gezien kan worden. Het kaart allemaal historisch (?) gevormde normen aan waarvan men nu de macht en kracht voor heeft om die ter discussie te stellen.
John Janssen 4
Welke geldstroom volgen we hier?
Of het moet de 'geldstroom' zijn van het tot nu toe nog steeds ontbreken van een goed landelijk 'meldingspunt', dat geheel onafhankelijk en geheel integer dit soort misstanden moet gaat verwerken.
Maar dan moet er toch eerst eens een goede definitie van grensoverschrijdend gedrag gemaakt worden, met daaraan verbonden een waterdicht toetsing protocol. Normaliter zou dat natuurlijk door de bestuurders en regelgevers van de bv Nederland in elkaar geplakt moeten worden!
Daniël Blok 2
John JanssenElmar Otter 6
Daniël BlokIedere gedraging van de één tegen een ander die hiermee niet heeft ingestemd en dit ongewenst vindt en waarvoor geen wettelijke grondslag bestaat die deze gedraging rechtvaardigt.
Een minder juridische (geïnspireerd) van Claudia de Brij om de grens te bepalen:
Zou je dit ook bij je moeder doen? ;-) (disclaimer: die laatste is niet serieus bedoeld).
John Janssen 4
Daniël BlokDaniël Blok 2
John Janssenhans van rheenen 7
Is er n u werkelijk géén jurist die een maatschappelijk werkbare definitie kan maken voor het begrip ongewenste INTIMIDATIE? (verbaal, lichamelijk en schriftelijk).
John Janssen 4
hans van rheenenHet zo ook zomaar kunnen zijn dat een politiek allang een consult heeft gedaan bij een landsadvocaat.
hans van rheenen 7
John JanssenM.a.w. wie "werkt" er nog werkelijk? Natuurlijk moet iemand die externe opdrachten aftekenen.
Jan Willem de Hoop 12
Grensoverschrijdend gedrag aangaande
a) seksueel en initimitiet ,
b) of aangaande machtsuitoefening
Waarom #MeToo zonder aanvulling waarover?
MeToo aangaande seksueel ongewenst gadrag of iet anders
Waarom #MeToo#IkOok alleen voor iets negatiefs
Onvolledige en slordige uitleg en definities en smeuige kopteksten is ook iets dat de journalistiek zich mag aantrekken, maar ook politiek en wij burgers.
En wie of wat is in gevaar als de democratie of rechtstaat in gevaar is?
Waarom is een tractor voor de deur van een politicus, ambtenaar of journalist een bedreiging voor democratie en rechtstaat. En zijn tienduizenden mensen individueel kapot maken in jarenlange procedures geen bedreiging van de democratie en rechtsstaat.
Waarom maakt OM werk van iets van tientallen jaren geleden als het op tv komt en worden duizenden aangiftes die niet de media halen niet of nauwelijks opgepakt.
Eem schandpaal verhaal is niet leuk denk ik voor dader en slachtoffer. Maar veel daders nemen signalen en klachten niet serieus, passen gedrag niet aan, zolang het niet in de openbaarheid komt.
Saskia Daru
Wanneer het gedrag onder de definities valt die in ons strafrecht staan, meent men vaak wel te weten wat te doen. Maar ook wanneer dat niet het geval is, kan je beter kijken en onderscheid maken tussen wat wel en niet over de grens gaat. Met behulp van een aantal criteria wordt gedrag langs een meetlat gelegd. De criteria zijn: is er wederzijdse toestemming, hoe zit het met de vrijwilligheid en gelijkwaardigheid, past het gedrag bij de leeftijd (met name bij kinderen en jongeren) of is er sprake van zelfbeschikking (bij volwassenen), is er respect voor jezelf en de ander en past het in de omgeving? Verder wordt rekening gehouden met de frequentie en duur van het gedrag. Deze manier van werken is op dit moment het best onderbouwd voor seksueel gedrag en gedrag binnen partnerrelaties. We denken dat het ook daarbuiten mogelijkheden biedt. Belangrijke onderdelen zijn: gedrag en persoon scheiden en analyseren van gedrag, gesprek aangaan op basis van gedrag, komen tot een conclusie over handelen (van goedkeuren, benoemen zonder verdere actie tot stoppen en sanctioneren).
Ik herken dus wel de behoefte aan duidelijkheid, maar denk dat we meer in handen hebben dan nu wel eens het geval lijkt.
Karolijne Bauland 8
Door hulp van lieve, wijze vrienden waaide het over. Meer ondanks dan dankzij het wettig gezag.
Tussen de zwart-gele brigade en mij komt het niet meer goed.
Ik kan me door deze ervaring wel voorstellen dat 'onbegrepen onrechtsgevoel' de échte voedingsbodem onder het verdienmodel is.
Marvin Stapert