
Een Grieks vertrek uit de eurozone (grexit) zou een catastrofe zijn voor Griekenland, het licht zou doven in Athene. Toch komt dat scenario naderbij. Hoe gaat zo'n Grexit eigenlijk in zijn werk? FTM legt uit en schetst scenario's.
Wat gebeurt er eigenlijk precies na een 'default' en een eventueel vertrek van Griekenland uit de eurozone? Hoe gaat dat in zijn werk? Moeten de Grieken dan ook de EU uit? Kunnen ze met euro's blijven betalen? En zo niet, waarmee dan wel? Kunnen de Grieken wel een nieuwe munt invoeren? En wat voor consequenties heeft een Grexit voor de vakantiegangers in Griekenland? Werkt hun pinpas of creditcard nog wel? En wat zijn de consequenties voor de eurozone en Europa als geheel?
Diverse scenario's denkbaar
Wat de gevolgen zullen zijn van een eventuele Grexit weet niemand precies. Velen - onder wie Mohammed El-Erian, hoofdeconoom bij Allianz - verwachten dat een Grexit een financiële catastrofe zal betekenen voor de Grieken. Er zijn diverse scenario's denkbaar, elk met weer andere consequenties voor betrokken partijen. Om te beginnen zou Griekenland bij een default in de eurozone kunnen blijven. Eind deze maand moeten de Grieken ruim anderhalf miljard euro aan het IMF terugbetalen, later dit jaar gevolgd door nog eens vier miljard aan dat Fonds en bijna acht miljard aan de ECB. Gebeurt dat niet dan is Griekenland in 'default', in gebreke blijven, en in feite falliet. De afwikkeling van een faillissement van een land verloopt anders dan bij een bedrijf. Het land zal geen toegang meer hebben tot de internationale kapitaalmarkten - geen crediteur zal nog willen lenen aan een failliete debiteur - en het land zal mogelijk worden afgesneden van het ECB-systeem.De grote vraag is of een failliet euroland de muntunie ook moet verlatenDe grote vraag is of een failliet euroland vervolgens de muntunie moet verlaten. Er staat nergens dat dit moet, betrokken partijen hebben er ook geen ervaring mee en er is dus ook geen jurisprudentie op dit vlak. Als het land binnen de eurozone blijft zal het binnen het ECB-systeem blijven. Dat heeft voor de Grieken een belangrijk nadeel, namelijk, dat haar centrale bank dan geen nieuwe drachmen kan drukken en dus afhankelijk blijft van de financiering door de ECB. Die noodfinanciering (ELA, Emergency Liquidity Assistance) is deze week verhoogd van 83 miljard naar 84,1 miljard euro, maar in geval van default zullen de Griekse banken naar alle waarschijnlijkheid geen toegang meer krijgen tot deze liquiditeit. Dat zal een faillissement van het Griekse bankwezen betekenen en voor huishoudens en bedrijven een ramp. Dit scenario is voor de Grieken dus een nachtmerriescenario.
Ook uit de EU? En dan?
De Grieken kunnen ook besluiten om de eurozone en het ECB-systeem te verlaten. De Verdragen stellen dan, dat zo'n land dan ook de EU moet verlaten, maar bij unanimiteit kunnen de regeringsleiders van alle EU landen besluiten dat dit niet hoeft. Dan is Griekenland dus uit de eurozone, maar blijft binnen de EU. Wat gebeurt er dan? Dan zal de Griekse centrale bank een nieuw wettig betaalmiddel in omloop moeten brengen, de nieuwe drachme. De centrale bank moet dan de Griekse banken van liquiditeiten voorzien, zodat mensen kunnen blijven pinnen en het betalingsverkeer doorgang kan vinden. In theorie kan de Griekse centrale bank zoveel drachmen drukken als zij wil.In theorie kan de Griekse centrale bank alle bestaande en nieuwe obligaties opkopenEen Grexit heeft vanzelfsprekend ook consequenties voor de Griekse staatsobligaties. De Griekse banken zitten er vol mee. Zoals ook Bas Jacobs liet zien komen de banken in acute problemen als zij gaan wanbetalen op die staatsobligaties. In theorie kan de Griekse centrale bank de helpende hand toesteken en alle bestaande en nieuwe obligaties opkopen. Het laat zich echter raden wat dit met de geloofwaardigheid van de Griekse centrale bank zal doen in het internationale kapitaalverkeer.
Inflatie
Een ander gevolg van een Grexit en de herinvoering van een nieuwe drachme zal zijn dat de wisselkoers van die nieuwe drachme aanzienlijk zal dalen ten opzichte van de eurokoers. Tezamen met de hiervoor genoemde maatregelen van de Griekse centrale bank zal deze monetaire devaluatie ongetwijfeld leiden tot een (zeer) hoge inflatie. In drachmen uitgedrukt zal het bbp mogelijk met dertig procent dalen - afhankelijk van het percentage waarmee de nieuwe nationale munt wordt gedevalueerd - waardoor de schulden, uitgedrukt als percentage daarvan, zullen stijgen. De schulden noteren immers in euro's.Het is buitengewoon onwaarschijnlijk dat de Grieken niet voorbereid zijn op een grexitBovenstaande gaat overigens uit van de veronderstelling dat de Griekse regering, samen met haar centrale bank, een dergelijk noodscenario heeft voorbereid. Het is buitengewoon onwaarschijnlijk dat de Grieken hier niet op voorbereid zijn. De huidige Griekse regering heeft vijf maanden de tijd gehad om dit te regelen. En ook al heeft de regering zelf naar verluidt volgens Het Financieele Dagblad geen fysieke geldpersen meer, dan zouden die nieuwe drachmen volgens diezelfde bron, hoofdeconoom Erik Nielsen van UniCredit, best gewoon gedrukt kunnen worden in ... Rusland. Het grote voordeel van een devaluatie is dat het land in één klap stukken goedkoper wordt voor het buitenland. Griekenlands belangrijkste exportproduct - het toerisme - zal daarvan sterk profiteren. In de tussentijd doen toeristen er verstandig aan om voldoende cash geld mee te nemen, want de kans dat er voldoende euro's uit de pinautomaten blijven komen is niet zo groot. De Griekse centrale bank zal naar verwachting stringente beperkingen opleggen aan de hoeveelheid geld die per dag opgenomen mag worden. Ten tijde van de bail in van Cyprus konden mensen wekenlang slechts twintig euro per dag opnemen. Credit card-betalingen zullen wel mogelijk blijven, aangezien de kredietmaatschappij het risico op wanbetaling op zich neemt. Als Griekenland daadwerkelijk de euro verlaat en de drachme herinvoert, is die munt vanzelfsprekend minder waard dan de euro, gunstig voor de toerist, die daarmee nog steeds zal kunnen betalen, zo verwachten de meeste economen althans. Er zullen ongetwijfeld ook meer vormen van locale valuta ontstaan, zoals in Volos, 360 km ten noorden van Athene. De ervaring met eerdere crises van andere landen heeft wel geleerd dat er in de eerste weken na een faillissement een enorme chaos ontstaat. Hier zou het IMF mogelijk kunnen inspringen met hulp om te voorkomen dat het land in een financiële puinhoop verandert.
Politieke gevolgen
Dan zijn er nog grote politieke gevolgen van een Grexit. Allereerst voor het europroject zelf. Het is dan duidelijk dat door een vertrek uit de euro de muntunie niet onomkeerbaar is. Dit zet de bijl aan de wortel van de muntunie, want ook andere landen zullen dan vraagtekens gaan plaatsen bij deelname aan die unie. Levert die nu wel zoveel voordeel op? Zeker als blijkt dat de Griekse economie zich herstelt na de devaluatie van hun nationale munt. Maar ook voor de Grieken zelf heeft dit consequenties. Weliswaar wil de meerderheid van de SYRIZA -partij uit de euro, maar uit enquêtes blijkt dat een meerderheid van de Griekse bevolking dat helemaal niet wil. Wat gebeurt er in politiek opzicht na een eventuele Grexit? Een mogelijkheid is nieuwe verkiezingen uitschrijven. Daar zitten wel wat haken en ogen aan. Volgens artikel 41 van de Griekse grondwet mag een parlement niet ontbonden worden binnen één jaar na installatie en de huidige regering zit er pas vanaf 26 januari jongstleden. Dit artikel zegt hierover: '(4) A Parliament elected following the dissolution of the previous one may not be dissolved before the expiry of one year from the commencement of its work, save in the case of Article 37 (3) and of the Paragraph (1) of the present Article.' In de praktijk zal het er waarschijnlijk wel op neerkomen dat partijen hiervoor een oplossing vinden onder het motto 'nood breekt wet'. Temeer daar datzelfde artikel 41 voorziet in een nationaal noodverband: '(2) The President of the Republic shall dissolve the Parliament at the suggestion of a Government which has been given a vote of confidence, with a view to renewing its mandate in order to deal with a problem of extraordinary importance for the nation. The dissolution of the new Parliament for the same reason is prohibited.' Ook is het een mogelijkheid dat de huidige regering de Grexit-kwestie voorlegt aan de bevolking - via een (bindend) referendum.Truth Committee on Public Debt
Zover is het natuurlijk nog niet. Er bestaat nog altijd een kans dat partijen er maandag of uiterlijk eind volgende week - wanneer de regeringsleiders van de EU elkaar treffen - samen uit komen. Voor de EU is het huidige doormodder-scenario in politiek opzicht het hoogst haalbare, omdat het een bestendiging is van de gekozen lijn en er dus geen gezichtsverlies geleden wordt. Voor de Grieken is dat scenario een maatschappelijke en economische ramp. Intussen is in Griekenland een vertraagde bankrun aan de gang: van maandag tot en met woensdag namen de Grieken al twee miljard euro van hun bankrekening op.Partijen willen eigenlijk hetzelfde: Griekenland in de eurozone en EU houdenPartijen - de Europese instituten en de Grieken - willen eigenlijk hetzelfde: Griekenland in de eurozone en EU houden; alleen de manier waarop verschilt enorm. Gisteren heeft het Griekse Waarheidscomité van Staatsschulden een voorlopig rapport uitgebracht dat in niet mis te verstane bewoordingen de trojka beschuldigt van het schenden van mensenrechten door hun beleid. Die beschuldiging helpt niet erg om partijen dichter bij elkaar te brengen. Een quote uit dat rapport: 'All the evidence we present in this report shows that Greece not only does not have the ability to pay this debt, but also should not pay this debt first and foremost because the debt emerging from the trojka’s arrangements is a direct infringement on the fundamental human rights of the residents of Greece. Hence, we came to the conclusion that Greece should not pay this debt because it is illegal, illegitimate, and odious.' 'Onwettig', 'onecht' en zelfs 'verfoeilijk', noemt die commissie de gevolgen van het beleid van de trojka. Intussen dalen de Griekse belastinginkomsten: afgelopen maand mei kwam er maar liefst 24 procent minder belasting binnen in plaats van meer. Geen wonder dat de Griekse premier Tsipras naarstig op zoek is naar mogelijkheden om de inkomsten van de Griekse staat te verhogen. Vandaag reist hij naar Moskou, om te praten met de Russische president Poetin over de aanleg van een gaspijplijn via Grieks grondgebied en deelname aan de New Development Bank van de BRICS-landen. Lees meer over Griekenland en de EU in het Griekenland in Europa dossier van Follow The Money
76 Bijdragen
Ian
U kunt inmiddels op internet lezen wat de belastinghervormingen van Rutte en Samsom werkelijk voor het mkb en de (werkende)burgers gaan betekenen: betalen, extra betalen, nog heel veel meer extra betalen. Het is maar dat u dat alvast weet.
joostdev
IanIn de zakken van de obligatiehouders en aandelenbezitters van de Europese banken. Als onze overheden de veel te hoge Griekse leningen niet hadden overgekocht waren deze banken failliet gegaan.
Tijd dus om de duimschroeven voor de financiële sector in europa verder aan te draaien en bijvoorbeeld belasting te gaan heffen op speculatieve financiële transacties.
Henk Compier
joostdevOm dit soort misdadige praktijken een halt toe te roepen zullen banken weer terug moeten keren naar de tijd van voor de deregulering van beging jaren 90 en dus moeten worden opgesplitst in handels-, spaar- en hypotheekinstellingen. Anders blijven de huidige conglomeraten too-big-too-fail en zullen belastingbetalers tot in lengte van dagen moeten opdraaien voor hun verliezen. Bij winsten komen diezelfde belastingbetalers helaas niet in beeld.
Jan Willem de Hoop
Grootste gevaar is dat onze democratisch gekozen leiders volledig het gevoel kwijt raken van wat er leeft onder de Europese bevolking. En dat ergens zo door een ogenschijnlijk onschuldig iets de vlam plotseling zo in de pan kan doen slaan.
jsmid
Jan Willem de HoopLantR.fant
jsmidWatching the Wheels
Jan Willem de HoopIn reactie op uw stelling dat de gekozen leiders het gevoel kwijt zijn ... het lijkt me eerder dat ze steeds de belangen van de banken en multinationals behartigden, waarna het steeds moeilijker werd.
Er staat een bijzonder zinnetje in het stuk waar @disqus_YR96TtPo3p:disqus hieronder naar verwijst http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2015/06/16/onhoudbare-leningen-aan-grieken-opgelegd-alleen-om-duitse-en-franse-banken-te-redden , ze zouden het intern reglement aangepast hebben om de Franse en Duitse banken te redden. Er staat ...
"In 2010 hebben de Europese leiders en Dominique Straus-Kahn, de directeur van het IMF, moedwillig geweigerd om Griekenland insolvabel te verklaren met de bedoeling de belangen te beschermen van de grote Europese banken."
"Dominique Strauss-Kahn, toenmalige voorzitter van het IMF, heeft ook speciaal het interne reglement aangepast om deze leningen aan Griekenland er door te duwen. Dat deed hij met de expliciete bedoeling de Franse en Duitse banken te redden, voor wie deze leningen vitaal waren voor hun overleving."
Watching the Wheels
Watching the WheelsCigma
Watching the Wheelsdicko
verlaten. De Verdragen stellen dan, dat zo’n land dan ook de EU moet
verlaten, maar [...]"
Dat wist ik niet. Een dergelijke constructie heeft wel een heel hoog 'either you're with us, or you're against us' gehalte. Een fuik waar je wel vrijwillig in kan, maar niet meer uit...
Aanvullend: het lijkt mij ook een optie dat Griekenland de eurozone wordt uitgezet (dus onvrijwillig de eurozone verlaat). Weliswaar staat deze optie voor zover ik weet niet als mogelijkheid in de verdragen, maar de uitleg van verdragen is voorbehouden aan het HvJEU.
Het lijkt mij niet onmogelijk dat het HvJ, gezien de voorgeschiedenis bij de toetreding van Griekenland tot de eurozone, oordeelt dat die toetreding onrechtmatig was en dat Griekenland, nu het gedurende lange tijd bewezen heeft niet aan de voorwaarden te kunnen voldoen, uit de eurozone gezet kan worden.
Maar dan zijn we wel vijf jaar verder.
Bartje
Maar er gebeurde totaal niets.
Leuk verdient werd er wel door de IT sector.
Tsapas is doodleuk gister in ST. Petersburg en ontmoet Putin en zijn Chinees copaan.
Naar mijn mening is daar even de puntjes op de I gezet punt uit.
Valifacis meld niet voor niets dat hij zich door geen enkele staat laat chanteren ook de VS NIET.
Griekenland gaat uit de EU en euro of wij allen nu willen of niet.
En is Griekenland de enige, ik dacht het niet.
jsmid
Bartjepubben
Prachtige natuur en cultuur veel meer heeft een mens niet nodig, altijd beter dan de op hol geslagen nl computersystemen. Mag dat nog als EU lid, als ze eruit gestapt zijn of moet ik dat vandaag besluiten?
Anton van Haasteren
Jan Willem de Hoop
jefcooper
Jan Willem de HoopJan Willem de Hoop
jefcooperAnton van Haasteren
Jan Willem de HoopPersoonlijk denk ik dat die Drachme bij opening al in een vrije val komt zodat Grieken met Euro`s voordeel hebben.
WtW
Anton van Haasterenjefcooper
Jan Willem de HoopAnton
Hier bestaat tot mijn verbazing zowaar een praktische gids voor, compleet met handige tips, lekker weg lezend historisch lesmateriaal en een compact stappenplannetje: "Leaving the euro: A practical guide", opgesteld door het bedrijf Capital Economics, onder leiding van de Engelse econoom Roger Bootle:
http://www.policyexchange.org.uk/images/WolfsonPrize/wep%20shortlist%20essay%20-%20roger%20bootle.pdf
Met deze handige gids won het team van Roger Bootle de Wolfson Economics Prize, een niet onaardig bedrag van 250.000 Britse ponden, toegekend door een jury met daarin niet de minste economen, zoals de gerenommeerde Engelse econoom Charles Goodhard.
Overigens sprak Bootle, nadat hij had gehoord dat hij de prijs had gewonnen, de volgende omineuze woorden, althans voor Juncker, Dijsselbloem en hun makkers: "If executed correctly, the pain of exit would relatively soon be replaced by a return to growth. [ …] The biggest danger of contagion will be if Greece makes a success of leaving the monetary union".
Het stappenplannetje uit het rapport:
• D-Day minus no more than one month: Key officials plan the exit in secret. Capital controls implemented immediately and plan accelerated if news leaks out.
• D-Day minus three days (Friday): Notification of partners in the euro-zone and other international monetary organisations. Followed shortly afterwards by public announcement that the changeover to the new currency will take place on D-Day. Closure of domestic banks and financial markets.
• Over the weekend: Authorities announce new policy regime including inflation targeting,
tough fiscal rules and outlawing of wage indexation. Government redenominates its debt and starts negotiations over the terms of this debt. Legal issues clarified as far as possible, with plan announced for resolution of those issues that remain. Commissioning of new notes and coins.
• D-Day (Monday): Drachma introduced at parity with the euro. All
jefcooper
AntonLeuk is dat ook Frankrijk volgens het instituut niet de euro kan houden.
Mij lijkt dat al heel lang glashelder.
Anton
jefcooperjefcooper
AntonIan
Antonhttp://www.cpb.nl/sites/default/files/publicaties/download/cpb-notitie-18apr2012-second-opinion-van-het-rapport-nederland-en-de-euro-van-lombard-street-researc.pdf
jefcooper
De Grieken voeren de drachme in, waarbij, voor binnenlands gebruik, een omrekenkoers tegenover de euro wordt vastgesteld.
In Frankrijk is alles nog steeds dubbel geprijsd.
De euro verplichtingen van Griekenland als land, tegenover buitenland, ook die van banken, worden voorlopig niet nagekomen.
De USSR deed dat ook vele tientallen jaren niet, Argentinië doet het nu ook niet.
De euro verplichtingen van Griekse bedrijven in het buitenland worden onderwerp van onderhandeling per bedrijf.
De Griekse invoer stokt, tot Griekenland over buitenlands geld beschikt, tenzij de leverancier de drachme accepteert.
Dat niemand Griekenland geld wil lenen, ik moet dat nog zien.
Niet Griekse banken met Griekse vorderingen worden door de EU overeind gehouden, op onze kosten, uiteraard.
En uiteraard kan een muntunie opengebroken worden, binnen tien jaar na opbreken van het Habsburgse rijk had elk van de tien of zo opvolgerstaten een eigen munt.
Zie ook:
http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2015/06/16/onhoudbare-leningen-aan-grieken-opgelegd-alleen-om-duitse-en-franse-banken-te-redden
Bob
http://yanisvaroufakis.eu/2015/06/18/greeces-proposals-to-end-the-crisis...
I can honestly say, that anyone that will now read the above text, and will tomorrow see/hear the news on tv and the european news websites, will be scratching his head, because what will be reported will bear no resemblance with the meeting minutes. Just try it, read the above text. And also for further reference, here is the latest leaked draft of the Greek proposals for reform (which were only mentioned *once* in the times, the guardian and bloomberg, and otherwise it was radio-silence and repeats of the talking point "Greece has no proposals", "The ball is in the Greek court" etc, something like "the war on terror"):
http://www.in.gr/files/1/2015/06/04/267653823-Greece-Staff-Level-Agreeme...
Watching the Wheels
BobWtW
Watching the WheelsAn extensive (but optimised) privatisation agenda spanning the period 2015-2025".
Ja, dat willen ze niet. Amerika koopt liever met vers gedrukte dollarbiljetten vliegvelden voor de helft van de waarde, omdat Griekenland nu in het nauw zit.
WtW
WtWNando
Hier nog een artikel van Carnegie Europe, over de mogelijke strategische gevolgen van een Grexit.
http://carnegieeurope.eu/strategiceurope/?fa=60420
En hier een naar mijn mening in iedergeval interessant rapport van de FIIA (The Finnish institute of International Affairs) over de Hybrid war in Ukraine.
Natuurlijk een totaal andere situatie dan Griekenland, maar aan de andere kant kan men zich misschien wel afvragen of een grexit de kans op dergelijke risico’s in de toekomst voor europa niet laat toenemen.
http://www.fiia.fi/en/publication/514/russia_s_hybrid_war_in_ukraine/
fbakker
Maar daar hoor je in de media (nog) niets over...
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Jean
GuestMichiel
JeanDank overigens nog voor de verduidelijking over Disqus.
Watching the Wheels
JeanWtW
Watching the WheelsEen jaar na de BTW perikelen http://www.europa-nu.nl/id/vh7jttq2maz2/nieuws/ruzie_eu_over_laag_btw_tarief_kapper?ctx=vg09lldw6vzx&v=1 werd Zalm in juni 2007 bij DSB geplaatst, gevolgd door nog 3 VVD'ers, Chief Risk Officer Linschoten, commissaris Nijpels en als opvolger van Zalm die weer naar ABN AMRO vertrok op verzoek van Bos (PvdA), oud minister van defensie kabinet Kok/Zalm Frank de Grave.
ABN AMRO legde o.a. beslag op de kunstcollectie 'Realisme' van DSB http://vorige.nrc.nl/economie/DSB/article2392306.ece/ABN_Amro_legt_beslag_op_collectie_Scheringa_Museum die blijkbaar in onderpand kwam bij Deutsche Bank en die vervolgens in bezit kwam van Hans Melchers die op de Forbes lijst van miljardais zou staan https://nl.wikipedia.org/wiki/Hans_Melchers en die in 1985 'een aanmerkelijk belang verwierf in de Holland Amerika Lijn die weer werd gekocht door de grootste cruisevaartonderneming ter wereld (Carnival), waarna Melchers met HAL Investments o.a. eigenaar zou zijn geworden van FD Mediagroep, Het Financieele Dagblad en BNR Nieuwsradio .
Op https://nl.wikipedia.org/wiki/Hans_Melchers#Fonds staat te lezen ...
"Melchers heeft het Hans Melchersfonds ingesteld, een stichting die financiële steun kan verlenen aan personen en instellingen die ten onrechte in de media zijn zwartgemaakt. De stichting beheert tevens een uitgebreide site, waarop belangrijke uitspraken en processen vermeld staan met betrekking tot het onderwerp de grenzen van vrije meningsuiting in de pers."
WtW
WtWCigma
JeanMolenaer
GuestIn Nederland is nu circa een derde van de werkenden afhankelijk van een tijdelijke betrekking. Wat doet dat met het gevoel van zekerheid van al die mensen? Ondertussen hebben de mensen die de beslissingen nemen absoluut geen last van dit soort onzekerheden. Nog niet.
WtW
GuestWtW
WtWGuest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
WtW
GuestHet slimme van het neoliberale systeem is dat het niet beperkt kan worden door een (paar) land(en). Als Nederland als enige belasting zou invoeren op kerosine helpt dat bijvoorbeeld niets. Het kapitalisme Amerikaanse stijl zal ook hier overwinnen met alle bijbehorende nadelen van dien. De maatschappij betaalt de schade, de bedrijven pakken de voordelen en betalen niet mee. Net zo lang totdat het gaat knarsen en dan drukken we weer wat geld bij om multinationals te stimuleren om te groeien (Nestlé leende met negatieve rente). Voor de mensen.
Michiel
GuestWat is rechtvaardig?
Force 31
MichielLogisch :"De Neodebiel"
Pietje
Hilterman
Dat geld is weg mocht het onvermijdelijke gebeuren: Griekenland uit de eurozone.
Geen idee hoe de ECB dit allemaal wil verantwoorden. Dit extra noodkrediet is gegeven omdat de ECB niet de aanstichter wil zijn van het vertrek van Griekenland. Zonder de nu verleende drie miljard extra steun zou Griekenland al failliet geweest zijn.
Men blijft om de hete brij heen draaien, kennelijk wil niemand het laatste duwtje geven.
Overduidelijk is dat de betrokken politici zonder uitzondering lafbekken zijn. Daarnaast ontbreekt het de politiek aan moed om Griekenland een toekomst te bieden door de inmense schuldenlast kwijt te schelden. Een schuld die niet inbaar is kan beter kwijtgescholden worden. Feitelijk verandert er niets voor de schuldeiser. Voor de schuldenaar is er na het kwijtschelden weer toekomst. Daar hebben de GRieken na 5 jaar bittere armoede en uitzichtsloze werkeloosheid recht op. Een kwestie van fatsoen.
zuiderling
HiltermanNu is het dan zover: slikken en langzaam gaargekookt worden of uit de euro en binnen twee tot drie jaar aan een echt herstel te beginnen. Hoe dan ook, uit de EU en euro is het devies voor ieder land dat het welzijn van zijn burgers serieus neemt (Binnen de EMU zijn er geen landen die dit doen helaas).
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Michiel
GuestWat is rechtvaardigheid?
Watching the Wheels
MichielHet gaat m.i. niet om 'sociaal democratie', het gaat niet om 'rechtvaardig'.
Het gaat erom systemen te bouwen, die langer dan een paar jaar 'duurzaam' kunnen draaien (zonder subsidie), die kunnen zorgen voor een zinvolle baan voor (grote groepen) mensen, zodat ze niet een groot deel van hun energie hoeven te besteden aan 'het zoeken naar werk', zodat ze voldoende zekerheid kunnen realiseren (als ze hard werken) om hun basisbehoeften op een degelijke manier in te vullen.
Het doel van een economie zou niet moeten zijn om elk jaar meer elektronica de Mediamarkt uit te slepen, elk jaar nieuwbouwhuizen in prijs te doen laten stijgen (eerste levensbehoefte), het doel zou niet moeten zijn om gemeentelijke belastingen steeds hoger te maken, mensen steeds meer verplichtingen op te leggen, het doel moet zijn om mensen te helpen een plezierige veilige maatschappij te realiseren. Dat doe je niet door steeds meer schulden op die mensen te laden en een steeds groter deel van het inkomen te vorderen.
De huidige maatschappij draait op schuldvergroting en ten koste van mensen in India en Bangladesh. En de oplossing van onze leiders is renteverlaging, zodat we weer meer kunnen lenen, meer kunnen groeien. Wat is het doel? In welke richting gaan we groeien en waarom? Als we daar dan ook nog aan verbinden dat we iedereen in die ontwikkeling meenemen en ons tot doel stellen voor iedereen zinvol werk te realiseren, een beetje op de natuur te letten en op zwakkeren ...
dicko
Michielhttp://www.ftm.nl/exclusive/mark-rutte-levenloze-liberalisme/
Roland Horvath
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
dicko
GuestDank voor dit leuke 'uitstapje'.
Ericson
http://openeurope.org.uk/blog/how-has-exposure-to-grexit-changed-during-the-crisis/
Jan Willem de Hoop
EricsonVoor de lezers hier. Moeite zeker waard om even link van Ericson aan te klikken.
MvdB
Jan Willem de HoopJan Willem de Hoop
MvdBIk vond het wel opvallend dat de totale schulden zijn opgelopen. Dat dit ook voor bv Nederland geldt, maar niet voor Belgie.
WtW
Jan Willem de HoopZie nogmaals grafiekjes en tabellen:
http://openeurope.org.uk/blog/how-has-exposure-to-grexit-changed-during-the-crisis/
WtW
WtWWtW
Jan Willem de Hoopfrits
Ericson403
that's the least concern for the elite. All of them are being mapped by
international teams that are working on that moment , that moment when
shit hits the fan they will go hunting.
The elite should cost what it
costs to be eradicated. the hidden shadow elite will go hunt them.
Super intelligent people who are monitoring them without being aware of
it that kind of people that also seem to work for them . Close to politicians leaders of multinationals security organisations Fitale information
may be compiled by big data mining and harvesting of information. there
will be no 3WW. The elite will be hanged like the French revolution. And
I can not wait for that moment.
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Michiel
GuestGuest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Michiel
GuestGuest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Michiel
GuestMarcel
Jan Willem de Hoop
MarcelGuest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Michiel
Guestpeter klein
En: wat bedoelt u met dat de banken in acute problemen komen wanneer ZIJ GAAN WANBETALEN OP STAATSOBLIGATIES'? Bedoelt u dat Gr gaaT wanbetalen?