Grieken kiezen pro-euro en hopen op beloning Brussel

3 Connecties

Relaties

Verkiezingen Pro-euro

Locaties

Griekenland
0 Bijdragen

Met de overtuigende zege van de pro-Europese Nieuwe Democratie hebben de Grieken voorlopig gekozen voor de EU en voor de euro. En dus geeft IMF en de Eurozone Athene het voordeel van de twijfel.

De euro in Griekenland kan nog even rollen nu de Griekse 'Emile Roemer' Alexis Tsipras de verkiezingen in zijn land met zijn linkse partij Syriza duidelijk heeft verloren. Met bijna alle Griekse stemmen geteld, komt Syriza niet hoger dan 27 procent, terwijl Nea Demokratia (ND) zo'n 30 procent heeft gehaald. De Pasok socialisten bleven op 12,3 procent van de stemmen steken.

 

Omdat het Grieks kieswet stelsel voorziet in een bonus van 50 zetels, heeft dit tot gevolg dat ND met Pasok een meerderheidscoalitie kan vormen. Dankzij deze bonus zijn ND en Pasok samen goed voor 162 van de 300 zetels in het Griekse parlement.

 

Met de winst van de ND is het directe gevaar dat Griekenland afscheid neemt van de euro, voorlopig afgewend. Tsipras voerde per slot van rekening een felle campagne met de leus dat hij de overeenkomsten over leningen met de EU eenzijdig zou opzeggen.

 

'Gestemd voor Europese toekomst'
‘Vandaag heeft het Griekse volk zijn wil uitgedrukt om verankerd te blijven in de euro en de verplichtingen van het land na te komen’, zo tekende persbureau Reuters op uit de mond van  ND-leider Antonis Samaras direct na de bekendmaking van de eerste uitslagen. ‘We hebben gestemd voor een Europese toekomst.’ Als het ligt aan Samaris, wordt er zo snel mogelijk een nieuwe Griekse regering geïnstalleerd. Zijn voorkeur gaat uit naar een coalitie met de Pasok.

 

De stembusuitslag kan Brussel inmiddels bekoren. De ND en de Pasok hebben altijd al afspraken willen maken met Europa over noodhulp en bezuinigingen.

 

Veranderingen bespreekbaar
Vandaar dan ook dat de Europese Unie en de eurogroep ofwel de groep van de financiële ministers van de eurolidstaten voorzichtig positief hebben gereageerd, zo constateert de Griekse conservatieve krant Kathimerini onder de kop: 'Officials IMF en eurozone zeggen dat veranderingen bespreekbaar zijn.'

 

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle heeft inmiddels zelfs een helpende hand uitgestoken, stelt Kathimerini opgetogen vast. Als het aan de Bondsrepubliek ligt, dan kan er nog een keer met de Grieken gepraat kan worden over de opgelegde bezuinigingen. Dat is een belangrijke verschuiving in het eerdere Duitse standpunt. Maar die onderhandelingen kunnen alleen gaan over tijdelijk uitstel, zo haastte Westerwelle zich te zeggen. De mogelijkheid om 'substantiële wijzigingen' in het hervormingsprogramma is uitgesloten volgens Westerwelle.

 

IMF-chef Christine Lagarde zit op dezelfde lijn als de Duitse minister Westerwelle, getuige haar verklaring aan persbureau Reuters om 'te komen met een nieuwe herziening van de uitvoering van het Griekse hervormingsprogramma.'

 

En dat is bespreekbaar volgens de anders over Griekenland zo strenge financiële topvrouw zodra een nieuwe Griekse regering is geïnstalleerd. 'We moeten met een update van de situatie komen. We weten namelijk niet wat er is uitgevoerd, wat er in acht genomen is en wat niet de laatste zes tot acht weken.'

 

(L)