Grieken willen bezuinigen 2 jaar uitstellen

2 Connecties
0 Bijdragen

Griekenland aast op opschortingen van diens miljardenbezuinigingen, zoals is afgesproken met de EU en het IMF. Volgende week lanceert de Griekse premier Samaris zijn plannen tot uitstel.

Griekenland probeert het laatste bezuinigingspakket met twee jaar uit te  stellen. Met voorlopige verlichting van schuldenlasten hoopt het land betere vooruitzichten te krijgen op economisch herstel. Dat is de strekking van een nog te lanceren plan van de Griekse regering onder aanvoering van premier Antonis Samaris , waarvan The Financial Times documenten in bezit heeft.

 

Volgens de Britse zakenkrant zal Samaris zijn plannen tot uitstel volgende week overleggen tijdens gesprekken met bondskanselier Angela Merkel in Berlijn en de Franse president François Hollande in Parijs.

De Helleense republiek worstelt om nog eens 11,5 miljard euro aan bezuinigingen - en dat is ongeveer gelijk aan 5 procent van het Griekse BNP -  door te voeren, zoals afgesproken in het bailout akkoord met de EU en het IMF.


Trager bezuinigingstempo

In het Griekse plan tot uitstel wordt gepleit voor een trager bezuinigingstempo en dan verspreid over vier jaar tot 2016. In dat geval zou het Griekse begrotingstekort jaarlijks met 1,5 procentpunt dalen in plaats van 2,5 procentpunten, zoals eerder is afgesproken.

Maar dan heeft Griekenland wel 20 miljard euro extra nodig ter ondersteuning van de begroting. Dit kapitaal wil Athene dan aantrekken zonder hulp van de euro-lidstaten, zo schrijft The Financial Times. Zo hoopt Griekenland extra geld te kunnen lenen van het IMF.


Dat wordt een helse klus voor premier Samaris, zo constateert The Financial Times. Het geduld van de Europese schuldeisers met Griekenland is bijna op en een nieuwe impasse tussen Athene en Berlijn zal waarschijnlijk voor verdere destabilisering van de financiële markten zorgen. Duitse regeringsofficials sluiten de mogelijkheid van extra leningen aan Griekenland uit en steeds meer Duitse politici houden openlijk rekening met een Grieks exit uit de eurozone.

 

'Overdosis aan bezuiningen leidt tot zelfvernietiging'

Volgens Iannis Mourmouras, economisch topadviseur van premier Samaris, is uitstel van betaling gerechtvaardigd gelet op een verwachte krimp van de Griekse economie met 7 procent dit jaar. 'Het terugdringen van het begrotingstekort in de periode 2013-2014 is een buitensporige eis', aldus Mourmaris. 'Een overdosis aan bezuinigingen leidt tot zelfvernietiging.'


Inmiddels blijkt dat de Griekse economie minder hard is gekrompen dan verwacht: het afgelopen kwartaal met 6,2 procent. Maar volgens The Financial Times is de regering Samaris er alles aan gelegen om uitstel van betaling voor elkaar te boksen.

 

Niet voor niets beloofde Samaris na zijn overwinning van de Griekse parlementsverkiezingen dat hij opnieuw wil onderhandelen over de voorwaarden van de door Griekenland aangegane leningen van 174 miljard euro. Maar Samaris besloot hiermee te wachten totdat zijn regering een begin heeft gemaakt met fiscale en structurele hervormingen.

 

Deadline bezuinigingspakket

Ondertussen komt de deadline voor de Grieken van 20 augustus in zicht waarin het nieuwe bezuinigingspakket klaar moet zijn. Uitstel ligt nu voor de hand aangezien de progressieve coalitiepartijen het nog steeds niet eens zijn over de plannen van premier Samaris om te korten op pensioenen en salarissen.

 

Daarbovenop hebben buitenlandse geldschieters de druk op Griekenland opgevoerd door de uitbetaling van een lening van 31,2 miljard in de wacht te zetten. Dit geld wordt pas overgemaakt zodra de Grieken met hun hervormingen op koers zijn. Deze blokkade van de Griekse crediteuren komt voor de regering Samaris uiterst ongelegen: al is het alleen maar omdat salarissen van ambtenaren immers worden uitbetaald. Nog een reden waarom Samaris baat heeft bij een financiële adempauze van Griekenland.