Hoe Griekenland kan worden gered

3 Connecties

Onderwerpen

Griekenland Energie

Werkvelden

Duurzame energie

Productie van zonne-energie als antwoord op de economische problemen van Griekenland. Het idee ligt voor de hand, Duitse bedrijven willen het dolgraag. Waarom gebeurt het niet?

Hoe maak je van een economische slak een tijger? De productie van zonnepanelen en export van elektriciteit die is opgewekt in grote zonne-centrales zouden Griekenland kunnen transformeren tot een economische wonder. Met het geld kan het land ook nog eens zijn schulden terug betalen. 

 
Het is op zich geen originele gedachte, maar wel een die voor de hand ligt. Plannen die inspelen op de overvloed aan zon in zuidelijke landen en de vraag naar goedkope elektriciteit in Europa zijn al eerder gelanceerd, bijvoorbeeld door de stichting Deserteq  die onder meer de Sahara wil omtoveren in een energieproducent. 
 
Met betrekking tot Griekenland opperde het elfjarige Griekse jochie Theodore Vasilopoulos in een veelbesproken ingezonden brief in de krant Ekathimerini zijn energieplan. 'Griekenland zou een van der rijkste landen ter wereld kunnen worden', schreef hij. 'Als we een fabriek bouwen die zonne-energie, wind en waterkracht omzet in elekrticiteit'. Een kinderlijk eenvoudig plan. Maar wel eentje dat serieus wordt genomen.
 
Duitse hunkering
Nu koestert Griekenland al langer de nodige ambities op dat gebied. Het land wil in 2020 2200 megawatt aan zonne-energiecentrales hebben geïnstalleerd.  Voor de financiering is deels Europees geld beschikbaar en voor een deel kan de investering worden gefinancierd met een toeslag op de stroomprijs, zoals dat ook in Duitsland gebeurt. De Griekse regering heeft een eigen stimuleringsprogramma om investeerders aan te trekken. Het oogt indrukwekkend. 
 
Dergelijke plannen kunnen in Duitsland rekenen op de nodige sympathie. Niet uit filantropie – de Duitsers vinden dat ze al genoeg geld naar Zuid-Europa sturen – maar vooral uit welbegrepen eigenbelang. Duitsland heeft niet alleen een omvangrijk cluster op het gebied van zonne-energie, met grote producenten van zonnepanelen en dienstverleners, maar heeft ook dringend behoefte aan nieuwe energieleveranciers. 
 
Sinds de regering Merkel heeft aangekondigd op termijn alle kerncentrales  te willen sluiten, dreigt het aanbod van elektriciteit te klein te worden. In ruil voor investeringen in Griekenland vangt het land twee vliegen in een klap. Duitsland kan zich op deze manier verzekeren van stroom en de afhankelijkheid van met name Rusland verkleinen. Tegelijk kan het land zijn eigen industrie een impuls geven. En dat de aflossing van de Griekse schuld dan binnen handbereik komt is helemaal mooi meegenomen.
 
 
Bureaucratie
Helaas blijkt de werkelijkheid nogal weerbarstig. Ja, Griekenland heeft de ruimte voor grote zonne-centrales. Ja, het rendement van dergelijke installaties is aanzienlijk hoger dan in Duitsland zelf. En ja, de wil is er ook, zelfs het geld is er voor gereserveerd. Zelfs de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble liet al doorschemeren daar geld voor over te hebben. 
 
En toch wil het tot nu toe maar niet lukken. Reden: bureaucratie, bureaucratie en nog eens bureaucratie. In een interview met het Duitse liberale weekblad Die Zeit schetst Solarexperte Gerhard Styi-Hipp een deprimerend beeld van de stand van zaken.
 
Het beeld dat hij schetst bevestigt alle clichés over Griekenland. Ondanks vijf jaar ploeteren heeft de regering nauwelijks iets bereikt. De aanvraagprocedure voor de aanleg van een zonne-centrale is complex, duurt lang en vergt ongeveer 30 vergunningen. 'Er is geen doorkomen aan. Aanvragen stapelen zich op en blijven lang liggen, zonder dat er iets gebeurt', aldus Styi-Hupp.
 
En dan is er nog het probleem dat de infrastructuur tekortschiet om de opgewekte stroom te kunnen exporteren. De hoogspanningskabels moeten door de Balkanlanden worden aangelegd. Het is duidelijk dat de Grieken dat niet kunnen betalen. Maar daarvoor is ooit het Europese structuurfonds in leven geroepen. 
 
Als deze patstelling doorbroken kan worden, is de eurocrisis toch nog ergens goed voor. 
 
Hier een optimistische video over de mogelijkheden voor Griekse zonnestroom.