Griekenland gaat plat

3 Connecties

Onderwerpen

Griekenland Lagarde

Personen

Sarkozy

Griekenland begint vandaag aan een massale staking tegen de bezuinigingen. En verder in de Newswatch: Lagarde vrijwel zeker nieuwe baas IMF, Fransen willen veilige kernenergie en stopt de verplichte jaarrekeningcontrole?

De Grieken beginnen vandaag aan een massale 48-uursstaking tegen het bezuinigingspakket van 28 miljard euro dat premier Papandreou gisteren heeft gepresenteerd. Net nu Europa genegen lijkt om de Grieken nog een keer te steunen, net nu de Franse private sector meedoet en die in Duitsland wellicht ook, gooien de vakbonden het hele land twee dagen plat. De acties zijn gericht tegen de forse belastingverhogingen en vele privatiseringen. Woensdag stemt het Griekse parlement over de maatregelen, de komende dagen staan naar verwachting bol van de rellen. Ondertussen loopt de rente op Grieks staatspapier wéér verder op.
 
Lagarde vrijwel zeker nieuwe baas IMF
 
Christine Lagarde wordt vrijwel zeker de opvolger van Dominique Strauss-Kahn als topbestuurder van het IMF. Nu ook China gisteren steun heeft uitgesproken voor haar kandidatuur kan de benoeming haar bijna niet meer ontgaan. 
 
Fransen gaan 'veilig' door met kernenergie
 
De Franse president Sarkozy investeert een bedrag van 1 miljard euro in kernenergie. Het geld is bedoeld voor nieuwe technologie om de vele kerncentrales in het land veiliger te maken. In Frankrijk komt maar liefst 80 procent van alle elektriciteit uit kernenergie, maar in het land zijn na de kernramp in Fukushima ook luide stemmen op gegaan die roepen dat het leunen op nucleaire energie te gevaarlijk is. Sarkozy probeert die geluiden nu te stillen door de sector veiliger te maken.
 
'Stop met verplichte controle jaarrekening'
 
Bedrijven zouden niet meer verplicht moeten worden om hun jaarrekening door accountants te laten controleren. Dat stelt hoogleraar accountancy Marcel Pheijffer vandaag in gesprek met het FD. Volgens de professor is het 'een weeffout' in het systeem dat accountants nu de boeken controleren van de bedrijven door wie ze betaald worden. Het beroep is in de ogen van de samenleving 'klinisch dood', aldus de hoogleraar. Als de wettelijke controleplicht ophoudt zullen bedrijven sterk gemotiveerd zijn om zelf een accountant in te huren op specifieke bedrijfsonderdelen, aldus Pheijffer. Vreemd genoeg betalen bedrijven de accountant dan nog steeds zelf, maar daar zegt Pheijffer niets over.
Bron: FD
 
Het NOS Nieuws in 60 seconden:
 
 
Redactie
Redactie
Gevolgd door 697 leden