Grieks bankje op nippertje gered

Vier Griekse banken hebben afgelopen weekeinde een mogelijke bankrun voorkomen door de ondergang van de kleine Proton Bank te verhinderen.

De vier grootste Griekse banken hebben afgelopen weekeinde de helpende hand uitgestoken naar de kleine Proton Bank om een mogelijke ineenstorting van het broze Griekse banksysteem te voorkomen. Met een converteerbare obligatie ter waarde van 50 miljoen euro vulden de banken voor het grootste deel een gat in de balans van de Proton Bank dat vorige maand opeens manifest werd. Bij die gelegenheid werd werd de volledige Raad van Commissarissen en alle senior managers van de bank door de Griekse centrale bank vervangen.

Bijna bankroet
Volgens de Financial Times is de deal een opwarmer voor een aankondiging later deze week, die zou inhouden dat enkele grote crediteuren - vier grote banken uit Athene - een noodkrediet zullen aanvragen bij de Griekse centrale bank. De Griekse banken beschikken op dit moment niet over voldoende deugdelijk onderpand (kredietwaardigheid) om bij de ECB te kunnen lenen. Lenen bij de eigen centrale bank, in overeenstemming met de ECB, kan nog wel. De vier grote banken worden in de komende weken geconfronteerd met een mogelijke krapte in de liquiditeit omdat ongeveer 10 miljard euro aan overheidsdeposito's waarschijnlijk terug zullen worden getrokken.

In this environment, it was essential to prevent Proton from collapsing and creating a mood of fear with unpredictable consequences,” aldus een anonieme bankier in FT.

Proton is een kleine Griekse bank met slechts 31 kantoren. Het is de eerste Griekse bank die aan de rand van een bankroet is komen te staan. Bijkomend probleem is dat een grootaandeelhouder - ene meneer Lavrentis Lavrentiadis, beter bekend als Griekenlands jongste oligarch - voor ongeveer 260 miljoen euro bij de Proton Bank heeft geleend om zijn wankelende imperium staande te houden. Lavrentiatis is bovendien onderwerp van een onderzoek naar mogelijke witwaspraktijken.