Grieks referendum bom onder euro-akkoord

3 Connecties

Onderwerpen

Eurocrisis

Personen

Hans Wijers

Organisaties

Heineken
0 Bijdragen

In de Newswatch van dinsdag: Griekse premier Papandreou brengt euro-akkoord in gevaar met referendum, Italië komt verder onder druk, Hans Wijers wordt president-commissaris bij Heineken en meer.

Lekker dan. Zijn de Europese leiders het na maanden eindelijk eens over hoe de eurocrisis in grote lijnen moet worden opgelost, leggen de Grieken zelf een gevaarlijke bermbom op de weg. Premier George Papandreou wil namelijk een referendum houden over de te nemen economische maatregelen om het land er weer bovenop te helpen. Naar eigen zeggen omdat hij op meer politieke steun voor de forse ingrepen hoopt. Algemeen wordt aangenomen dat de kans vrij groot is dat de Grieken de deal dan afschieten. Het referendum zou in januari moeten plaatsvinden. Een 'nee' van de Grieken zou waarschijnlijk betekenen dat de regering valt, de maatregelen niet doorgaan en het land dus definitief failliet gaat.
 
Ook Italië blijft een probleem
 
Met de Griekse problemen zijn we er helaas nog niet, want ook de Italianen blijven een probleemgeval. Maandag steeg de rente op Italiaanse staatsobligaties opnieuw naar recordhoogte, waardoor de druk op Berlusconi om echte maatregelen door te voeren verder toeneemt. Of dat gaat lukken blijft namelijk allerminst zeker: regeringspartner Lega Nord ligt nogal dwars bij het nemen van pensioenmaatregelen. 
 
Rijke Chinezen willen het land uit
 
Voor wie na al deze pijnlijke Europese verhalen overweegt naar het Verre Oosten te emigreren: denk er nog eens goed over na. Want wat blijkt: rijke Chinezen overwegen zelf massaal hun land de rug toe te keren. Van de rijken op de Hurun Rich List zegt maar liefst 46 procent van plan te zijn te emigreren. De VS en Canada zijn daarbij het populairst. 14 procent van de Chinese miljardairs heeft zelfs al concrete plannen om naar het Westen te vertrekken. Opmerkelijk.
 
Wijers wordt president-commissaris Heineken
 
Heineken draagt AkzoNobel-topman en oud-minister Hans Wijers voor als nieuw lid van de raad van commissarissen. Op de eerstvolgende aandeelhoudersvergadering in april 2012 zal Wijers naar alle waarschijnlijkheid worden geïnstalleerd. Jan Michiel Hessels treedt dan terug. En volgens het FD is het de bedoeling dat Wijers een jaar later een het stokje van Kees van Lede overneemt als president-commissaris. De D66-man was al commissaris bij Shell.
Bron: FD
 
Het NOS Nieuws in 60 seconden:
 

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Redactie

Gevolgd door 448 leden