Griekse banken: 'MEHR GELD BITTE!'

2 Connecties

Onderwerpen

Griekenland

Werkvelden

Banken

Het gaat veel slechter met Griekse banken dan eerder is voorspeld. Frau Merkel mag zich opmaken voor de volgende reddingsactie.

Angela Merkel waarschuwde er al voor tijdens haar nieuwjaarstoespraak: 2013 gaat in economisch opzicht niet makkelijker, maar moeilijker worden. De Duitse Bundeskanzler krijgt sneller gelijk dan ze had durven dromen. Volgens de Griekse financiële journalist Yiannis Papadoyiannis van ekathimerini.com hebben de belangrijkste Griekse banken namelijk op korte termijn een flinke spuit geld nodig, willen ze overeind blijven staan. Hooggeplaatste heren bij verschillende van deze instituten zeggen hem dat ze zwaar zijn getroffen door de verslechterde economische omstandigheden die door de grote onzekerheid rond verkiezingen in 2012 hebben geleid tot een serieuze stijging van de oninbare leningen.

De situatie is ernstiger dan door de analisten van de Amerikaanse vermogensbeheerder Blackrock (de grootste ter wereld) eind 2011 werd voorzien. Zulks blijkt uit schattingen van accountant Ernst & Young, die stellen dat 24 procent van de leningen die Griekse banken uit hebben staan, oninbaar zullen zijn (over de rol van accountants binnen de bancaire sector valt overigens het nodige op te merken. Lees daarvoor de column van Pieter Lakeman).

De centrale bank van Griekenland heeft aangekondigd dat de vier systeembanken in het land een herkapitalisatie moeten ondergaan ter waarde van 27,5 miljard tot mogelijk 29 miljard euro.

Yiannis Papadoyiannist meldde tussen Kerst en nieuwjaar ook al dat de Griekse bankensector 'dramatisch zal krimpen'.

Tenzij de Griekse economie eindelijk de voorspelde hockeystickvormige groeicurve gaat tonen (zie FTM's 'Grafiek des Doods'), mag Europa (Frau Merkel in het bijzonder) zich weer gaan opmaken voor een volgende ronde 'Griekenland redden'.